icon

Dotazy pro zkušeného pedagoga z MŠ

lenkagsxr
5. zář 2016

Ráda bychse zeptala nějakého zkušeného pedagoga z MŠ na pár otázek:
1) jak postupujete, když se všechny děti nechtějí zapojit do programu
2) jak se zachováte, když máte ve třídě plačtivé dítě (neutišitelně plačtivé, pláče třeba hodinu v kuse)
3) kolik učitelů by dle vás mělo být na třídu př. 20 dětí? (mluvím o věk. kategorii dětí 2-3 roky)

Strana
z2
panickatlamicka
5. zář 2016

Zajimave, rada si pockam na odpovedi. 🙂

lv
5. zář 2016

to píšeš teď, podle nové zkušenosti ve školce? Státní, či soukromé? Pedagog nejsem, mohu jen přispět jak je to ve státní, kterou navštěvovala starší dcerka 3r a mladší teď začala druhý rok (stejná školka i třída).

lenkagsxr
autor
5. zář 2016

Ano podle nové zkušenosti ve školce. Je to firemní dotovaná EU. Určitě budu ráda za jakýkoliv názor, ale pokud jde o názor rodiče, tak bych ráda kdyby ten rodič napsal, že byl alespon jeden den přítomen a viděl dění. Mně bylo řečeno že je vše ok avšak do té doby než jsem se přesvědčila sama. ☹

zdendula82
6. zář 2016

U nás ve školce jsou na 26 dětí 2 učitelky. Odpovědi na ty další dvě otázky mě ale zajímají. Můžu se jen zeptat, jak se ti podařilo sledovat dění, aniž by to učitelky věděly?

lenkagsxr
autor
6. zář 2016

Tato skolka nabízela adapt. program tzn. ze rodice mohou zustat cca 2hodiny. Zůstala jsem kdyz jsem viděla ten chaos. Sla jsem za ředitelkou zda nechteji pomoct. Souhlasila. Tak jsem 4hodiny zůstala.

zdendula82
6. zář 2016

Aha. Naše školka to tedy taky nabízí, ale nechtěla jsem dceru nějak brzdit ve zvykání. Jinak , jak jsem psala. U nás jsou na ně dvě, tak to snad zvládají. Dceři se tam od prvního dne líbí tak, že tam chce spát 🙂

duvi21
6. zář 2016

Muj nazor: 1) Nenutit k zapojeni se, ale byt s nami, jen pozorovat. Rekla bych: nemusis nic delat, ale bud tu s nami. Jen se divej. 2) Chovat a chovat, hladit, aby ziskalo pocit bezpeci. 3) V teto vekove skupine 3 ucitelky by bylo minimum, aby vse fungovalo. Cim vic, tim lip, samozrejme.

duvi21
6. zář 2016

Teda nevim, jestli jsem zkuseny pedagog, ve skolce jsem ucila a reaguji podle citu 🙂

lenkagsxr
autor
6. zář 2016

@duvi21 děkuji za odpověd 🙂

baris
6. zář 2016

@lenkagsxr já přímo neučím, ale mamka pracuje ve školce už 40 let 😀

1) Snaží se ho nalákat - ze začátku to zkouší s dítětem, dá mu "funkci" při hře .... Ale .... První dny se děti a učitelka poznávají - učitelka musí zjistit, co na dítě platí a dítě musí zjistit, kde jsou jeho hranice 😉
2) no - na každé dítě platí něco jiného - na některé mazlení, dát hračku ... na jiné nechat být, protože je to pak ještě horší.
3) 2 učitelky - ALE!!!! Jedna má ranní, druhá odpolední a spolu jsou tam defacto jen od cca 9 do 12hod. Předtím a potom každá sama.

hojda
6. zář 2016

@lenkagsxr Pokud jsou to první dny a mají všechny děti nové, tak to chaos bude určitě. U nás se to stalo před 2 lety, když otevřeli nově celou třídu a nastoupily nejmenší děti, které do školky většinou nechodily. Prvních 14 dní bylo hodně náročných, jak pro děti, tak pro učitelky. Prostě si to musí všechno sednout☹. Další roky už přistoupilo jen pár nových dětí a to je hned lepší. Ty co režim znají, pak snáze navedou ostatní a taky je to vice uklidní, když vidí ve školce děti, které jsou v pohodě. Pokud jsou všichni nováčci, tak většinou ta plačící část strhne i ostatní☹.

lenkagsxr
autor
6. zář 2016

@baris 2 učitelky a ještě na střídání směn? Pro děti, které se neumí najíst příborem (min. polovina z nich, počůrávají se, neumí se obléci)?

hojda
6. zář 2016

@lenkagsxr U nás to samé, 2 učitelky a ráno a odpoledne vždy jen jedna. Ale je Pravda, že ráno ani odpoledne, tam pak nejsou všechny děti. Většina přichází ráno až na 8 hodinu a hodně dětí jde po obědě domů.

baris
6. zář 2016

@lenkagsxr dítě do školky (státní) se s plínkou nebere. A ano - na 28 dětí jsou 2 učitelky na směny. Malé děti jí jen lžičkou - maso mají nakrájené. Starší s příborem.

Pokud jsou ve třídě jen 2-3 leté děti, navíc s plenkou, nedá se mluvit o pedagogické činnosti - ale jen o hlídání. To pak totiž jen přebalují, utírají zadky, nosy, převlékají ... 😝

lv
6. zář 2016

u nás, státní školka, 25dětí (zřídka kdy plný počet)
1)děti se zapojovat nemusí, ale mohou si hrát bokem, kreslit apod.
2)chovají, drží za ruku, mazlí, umí uklidnit
3)učitelky jsou dvě, ale ranní-odpolední 6:30-15, 9-16:30. Provoz zvládají, ráno i odpoledne děti přicházejí, odcházejí.
S olékáním na vycházku, přípravou oběda (pomoc při jídle, i nakrmení pokud mrně chce, lžička, příbor až starší) pomáhá kuchařka, hospodářka, i uklízečka. Zadek menším vytírají.
Výhodu vidím ve smíšených třídách, nejmenším pomáhají starší, ti se zas učí nápodobou, ve třídě je 3letých 5-7dětí.
Bez plen, ovšem, i na spaní nesmí mít, jinak se dítě nepřijme, je to jedna z podmínek.

apacheee
AMBASADORKA
6. zář 2016

1) snažím se motivovat,pokud někdo opravdu nechce,samozrejme nenutim - za 2 roky praxe se mi to stalo cca jednou
2) pokud mám čas,tak se dítěti věnují,chovam jo,povidam si s ním,pokud musím něco dělat se zbytkem třídy,neda se nic dělat,dite si samo pláče.Opet mám takovou zkušenost jen 1x,kluk řval 3 měsíce v kuse od příchodu po odchod domů.Bylo to peklo pro něj,pro mě a celou třídu,ale to byl fakt extrém a nezabíralo vůbec nic.
3) 2 létě dítě podle mě do školky nepatří,obzvlast pokud se samo nemají,nadojde vyčůrat,atd.Pokud má být třída 20 takových děti,chtelo by to aspoň 3 učitelky současné.

evulinkab
6. zář 2016

Učím ve školce..Odpoved 1)ješte se mi nestalo, že by se mi více deti nechtelo zapojit do programu, obcas treba jedno, max dve deti...Nenutim je, spise se jich zeptám, jestli s námi nechteji př. cvičit..?Když odpovi, že ne, nenutim, jinou cinnost ale nenabízim, ..Takže posadim v herne na lavičku, dívaji se na nás a mohou se kdykoliv zapojit(což se vetsinou po pár minutách i stane)
2)záleží na díteti a duvodu pláče, nejde takhle obecne odpovedet..když pláče ted ze začátku roku malé ditko, že se mu stýská po mamince, tak utešuji, pochovám, sednu si k nemu...
3)Vetsinou jsou dve učitelky, jedna má ranni druhá odpoledni, s tim, že pres pobyt venku a obed jsou tam spolu..

apacheee
AMBASADORKA
6. zář 2016

@baris já byla ve státní Mš a děti s plenami se bohužel braly

1lenuska1
6. zář 2016

Ahoj, odpovídám jako učitelka🙂 Na třídu s takovým počtem dětí a v této věkové skupině by byly fajn 2 učitelky. Ale praxe je ve státních školkách jiná, v soukromé by to bylo optimální. Já jsem sama a mám dětí denně cca 15-18, věk 2-4 roky. Státní školka. A k otázkám: ad 1) cílem je postupně zapojit všechny děti, ale ze začátku roku se ti plašší dívají, pozorují, když chtějí, zapojí se, když ne, zase se stáhnou a posadí se stranou. Nechávám být, nenutím, netlačím. Však oni se časem strhnou a zapojí 🙂 Ad 2) zjistit, co dítě potřebuje - co na něj platí. Někdo chce chovat, někdo chce o mamince mluvit, někdo naopak potřebuje zabavit a trošku zapomenout. Laskavě k němu promlouvat, vysvětlit srozumitelně, v jaké jsme všichni situaci, nabídnout pomoc, nabídnout aktivitu, příp. nechat být. Ale takových dětí mnoho není🙂 Tedy aspoň u mě🙂 Ad 3) - viz úvod mé odpovědi.

trdelnik234
6. zář 2016

@lenkagsxr

No a ako to tam vyzeralo? Inak super temu si zalozila.

crazys
6. zář 2016

I u nás se učitelky střídají na směny. A placici dítě chovají, mazlí a snaží se uklidnit. Naše MS je státní a berou děti i s plenkama, takže letos tam mají jednoho chlapečka. A děti je mladších 15 a starších taky 15

duvi21
6. zář 2016

@lenkagsxr No ja navic myslela tri ucitelky na smene 🙂 Protoze v tomto vekovem rozmezi by to dve najednou sice zvladly, ale bylo by to vcelku o nicem. I ty tri je malo, kdyby se jim mely nejak pedagogicky venovat, neco je ucit, zaridit pohodu. Souhlasim s nazorem, ze dvoulete deti do skolky nepatri. Patri k mamince, kde ma pozornost jen ono, max. se o ni deli se strasimi samostanejsimi sourozenci. Trvam na tom, ze v tomto veku na vetsi kolektiv a samostatnost, kterou prostredi skolky vyzaduje, neni zrale. Nemyslim samostatnost v dovednostech, ale v mysleni a prizpusobeni se kolektivu, potreba hrani si s kamarady, ucastneni se spolecnych aktivit atd.

lenkagsxr
autor
6. zář 2016

@1lenuska1 úžasný! 🙂

lenkagsxr
autor
6. zář 2016

přidám ještě co jsem zažila včera:
popíši situaci. Rozhodli jsme se pro docházku 2x týdně a pouze dopoledne. Otevřeli firemní školku u manžela v práci , kde nabírali děti od 2-4 let věku. celkem 40 dětí. 1 třída 15 dětí a druhá 25 dětí a všechny jsou ve věku do 3let. Líbilo se mi na této školce že nabízejí adaptační program ( možnozt zůstat cca 2hod s dítětem v případě pláče). 1 den jsem po hodině odešla. Syna mi vzali z náručí - hrozně plakal ale doufala jsem že bude vše ok, všichni přece říkají, že jen co rodič odejde, dítě se zklidní. Když jsem přišla ve 12 hod, syn nebyl ubrečený, byl v klidu. Dnes jsme byli po druhé. Když jsem během jedné hodiny viděla ten chaos, šla jsem za ředitelkou a zeptala se, zda nepotřebují pomoct s plačtivýma dětma. Řekla, že bude jedině ráda. Tak jsem chovala děti visící za kliku od dveří (některé děti plakaly i 2 hod. v kuse) do toho i můj syn. Děti běhaly počůrané. Učitelky nevěděly jak se jmenují. Když jsem chtěla pomoct dětemn převléci počůrané tepláky, nevěděla jsem kam jít, které oblečení je jeho, nedokázal mi to říct. Učitelky tápaly. Pak měli jít vejn. Přišla učitelka z vedlejší třídy, zda jsou také ven. Prý ne, že to nedávají. neuhlídají je a co když jim vběhnou pod auto apod. Zahrada byla naproti přes silnici. Když vyjdete ven, jste hned na silnici. Na 1 třídu měly být 3 dosp. osoby - aspoň tak nám to bylo sděleno: 1 učitelka, 1 zdrav. sestra a 1 hospodyně . Skutek je takový, že je tam jedna s pedagog. vzděl. a praxí, 1 zdrav. sestra a 1 hospodyně, kterou jsem tam za celou dobu neviděla. . 1 věčně přebalovala nebo chodila s jinýma na wc, druhá stále kojila své dítko a třetí vymýšlela hry, které děti bojkotovaly. Položila puzzle na zem a měly dělat žabičky a skákat po nich. Bavilo to 2 holčičky z cca 15 dětí. Ty ostatní si hrály s něčím jiným, nevnímali nebo plakaly. Pak vymyslela další hru: snažila se posadit děti do kruhu - toto byl nadlidský úkol a měly si kutálet balon. ten kdo balon dostal, měl říct své jméno. Ty děti nevěděly co mají říct ☹ Za celou tuto dobu nikdo z učitelek nehlídal dodrž. pitného režimu. Děti tam měli nádobu aby si mohli natočit pití samy ale spousta nevěděla jak na to, nebo neuměly pít z kelímku. Ty, co měli své lahvičky, ocucávali jiné děti. K obědu čočka a uzený plátek VCELKU. Děti neuměli plátek nakrájet, dostaly lžíci. Jedli rukama, protože nevěděli jak se to krájí. jedna kojila, druhá krmila roční dítě ve stoličce a třetí lítala sem a tam. vzala jsem si na straost jeden nekompletní stůl 3 dětí, který jsem pomáhala krájet maso a krmit. Pak nahrnuli zbytky na jeden talíř a nechali to na stole. Šla jsem se synem si umýt ruce, protože děti, které jste nedovedli k umyvadlu, si prostě ruce neumyly. Než jsem se vrátila, jedna holčička seděla u toho stolu a dojídala ty zbytky z té hromady. Jedna mamina, která přijela cca v 11h, se ptala, zda je toto normální, to čeho je svědkem. Odpověděla jsem že nevím- Nevím jak to funguje v jiné školcve. Zažívám toto poprvé a nevím , zda tento chod MŠ je v pořádku či nikoliv? Připadalo mi vše hektické, nikdo nevěděl z učitelek, co mají dělat, jak se děti jmenují, jaké hry vymyslet aby zaujaly takto malé děti, nikdo se nechtěl zapojovat. V jejich očích jsem viděla beznaděj a pocit, že tato školka možná být otevřena neměla. Říkám si: je toto normální nebo byly přeceněny síly? Funguje to takto první dny ve školce všude? Nejsem moc cíťa? proto se obracím na Vás zkušené......... protože já nevím ☹ ☹ ☹
Dnes jsem odhlásila syna z docházky, protože manžel přišel se zkušeností jiného tatínka , který bylpřítomen cca 1 hodinu a ten říkal že ve třídě vládl chaos a děti stály vedle sebe počůrané. Nespím, myslím na ty děti, které nemají tušení, že takto to fungovat nemám. Není chvíle, abych nemyslela na to, co jsem tam zažila a vždy mi jdou slzy do očí. Vzpomenu si na tu holčičku, která tam dojídala ty zbytky, na toho chlapečka, co plakal a nikdo si ho nevšiml, protože nebyl čas, na tu další holčičku, která seděla u stolečku a snažila si tam hrát ale když jsem se podívala do jejích očí, viděla jsem krásnou smutnou holčičku, která je myšlenkama zcela jinde a mě to rvalo srdce. Hladila jsem ji po vláskách a zapojila svého syna do hry s ní. Už byla veselejší, protože se jí někdo věnoval. Ty pláčící děti, které stály u prosklených dvěří a křičeli: maminko, kde jsi?
☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

duvi21
6. zář 2016

Jezis, no to je strasny! To v zadnem pripade neni normalni a okamzite by tohle mel nekdo utnout. Chudaci deti!!! No, to bych taky nespala. Byva trochu chaos prvni dny, pokud se sejde vic tech novych deti, co nevi nic a jeste placou, ale toto??? To mi prijde, ze snad ani nemuze byt pravda.

duvi21
6. zář 2016

Navic: cocka s uzenym pro dvoulete deti??? To uz moc horsich jidel neni pro deti tohoto veku. Ten, kdo tohle zorganizoval, ma o tom, jak ma fungovat skolka, jen mlhavou predstavu. Sakra, to jsi mi teda zvedla zluc, to snad nebudu spat ani ja.

1lenuska1
6. zář 2016

☹ Až jste mě rozplakala. Ne, takto to ve školce normálně nevypadá. A doufám, že se přidají všechny kolegyně, které tady jsou. To, že si pamatuji 98% jmen dětí hned první den je asi výhoda, nemůžu to chtít po všech, to je jasné. Ale od prvního dne fungujeme včetně svačin i pobytu na zahradě (1,5h) a nikdo se neztratí! Pro takto malé děti je nesmysl vymýšlet složitě hry. První dny jsou od toho, aby poznaly nové prostředí a postupně se sžily s ostatními dětmi, získaly důvěru v učitelku. Vystresovaná a ulítaná učitelka ničemu nepomůže (neříkám že nejsem ve stresu, ale nedávám to dětem znát). K jídlu dávám dětem alespoň vidličku - honit kulatou lžící brambor po talíři je podle mě těžké i pro dospěláka. Maso mají nakrájené. Nikdo není počůraný a když se stane nehoda, převlékáme okamžitě. Jsem sama a na jídlo mi přijde pomoci paní školnice, stejně tak v šatně. Pomáhám si možná tím, že se ještě před příchodem dětí učím jména a jejich značky, pak si jen spojím s tvářemi. Prostě chci, aby od prvního dne každé dítě cítilo a vědělo, že je tady taky jeho místo a že je tu chtěné!

trdelnik234
6. zář 2016

@lenkagsxr

Kto danu skolku prevadzkuje, respektive kto je zriadovatel? Nahlasit bez mihnutia oka. Nie je normalne to nie je. Pozri, ja mam dve deti v statnej skolke, kde je 25-28 deti v triede na dve dospele osoby ( nie, ze 15) a takyto chaos vypoveda o tom, ze nie je ziadna organizacia.
To ucitelka kojila svoje vlastne dieta alebo zdravotna sestra? Ze nevedia, ako sa dieta vola, kde ma veci?
U nas nalepili na skrinku fotky dietata, napisali, co mame nechat v skrinke a na druhy den uz poznali dcerku po mene. Preco nabrali tolko malinkych deti? To nie je skolka, to su jaslicky plne chaos. Nedavaj tam syna.

duvi21
6. zář 2016

Porad to nemuzu rozdychat. Bobanci malicci. Tohle by se melo okamzite resit. Uz trida 25 deti do tri let, vsichni jsou tam poprve, to je proste masakr, to se takhle vubec nemelo stat. "Ucitelky" (pokud to vubec jsou ucitelky, mne se to nezda) naprosto nepripravene. Ale na tohle se asi pripravit neda. Ale ty mely bojovat okamzite: Ze takto tedy NE!

trdelnik234
6. zář 2016

@lenkagsxr

Mozno by aj dalsim mamickam pomohlo, keby si nahlasila, kde sa dana skolka nachadza. Pokial ma zamestnavatel s prislusnym zariadenim zmluvu ( ak som spravne pochopila, ide o firmenu skolku), tak hlasit aj jemu. Dnes existuje moznost vyberu, tak preco dotovat tento chaos.

Strana
z2