Individuální vzdělávání předškoláka. Uvažujete nebo máte zkušenost?
Uvažujete někdo o individuálním vzdělávání u předškoláka? Nebo s tím máte už i zkušenost? Prosím bez dotazů proč, nebo nevyžádaných rad proč ne.
Ja si myslim ze pokud je decko chytry.coz tvo je,jak pises tak ten idividual,pokud se na to citis i ty, proc ne
To jo, znám přesně tyhle rodiče 😅 Někdy si říkám, že dítěti prostě stačí hrát si, být venku a vnímat svět kolem. Na druhou stranu je fajn, když je příprava nenásilná a formou hry. Něco takového dělají třeba i v AMAkids, kde děti přes hru poznávají základy logiky, počítání a čtení. Takže vlastně mají pocit, že si jen hrají, a přitom se nenásilně učí. Já bych volila spíš tuto cestu, když to prostě doma nejde. Přeci jenom v kolektivu se dětem daří mnohem lépe, je to pro ně motivující. 🙂
@marsul Jakože neřešit to nějak s odborníky a čekat, jak to bude zvládat ve škole?
@darris43 To určitě není dobrý nápad. neřešit to vůbec a čekat, jak to dopadne, je spousta činností a parametrů, u kterých se předpokládá, že dítě nastupující do školy zvládá. Např. zná barvy, zná své jméno a adresu, umí popsat svoji rodinu (i širší - teta, strýc, babička, děda, pojmenunje je jménem), umí se podepsat tiskacím alespoň zkratka jména (např. TOM místo Tomáš), umí jíst příborem (ne jen lžičkou, ale používá i nůž a vudličku), seřadí věci/obrázky od nejmenšího po největší (umí určit větší/menší, vpravo(/vlevo), pozná první písmeno ve slově a ideálně i poslední, umí vytleskat slabiky, jednoduše popsat příběh podle obrázků, umí srozumitelně mluvit a "nešlape" si na jazyk (toleruje se, že dítě v první třídě neuí R a Ř, to v dnešní době mneumí popravdu hodně dětí, ale třeba pokud mu nejde polovina abecedy, je nutné to zavčas řešit a nečekat, že to "naskočí samo"). Většina věcí se dá "naučit" formou hry a nenápadného zapojování v rámci každodenních činností, nejde o žádný dril, občas nějaký ten časopis pro předškoláky typu Sluníčko, Puntík apod. (tam jsou právě tady ty předškolácké aktivity moc pěkné), ale
@ninive211 Neplánuju to nechat jenom tak. Tak nějak cítím, že asi bude potřeba řešit něco navíc.
@darris43 To mě zaujalo, prosím tě, tvé dítě tam chodí nebo si jen zachytila nějaké info? Já bych to možná vyzkoušela, no když vidím, jak ho ty úkoly a časopisy doma nebaví, tak fakt nevím, mám pochybnosti, jestli ho to bude bavit tam.
@marsul Promiň, nebyla jsem tady...
Neteř tam chodí. Je potřeba to zkusit, ona to taky začala vnímat úplně jinak, od té doby, co tam chodí. I co se čtení/počítání týče, tak ji to víc baví, dřív k tomu neměla vztah, ale očividně je rozdíl, když to vysvětluje někdo, kdo s tím má hodně zkušeností. 🙂
@darris43 Co to je? Co se tam děti učí?
To se tam jako učí místo běžný matematiky, nebo je to spíš něco navíc? A jak dlouho to dítě vlastně dělá, aby to mělo smysl? Jsem si jistá, že to není na škodu, ale jestli je to opravdu pro každého, to by mě zajímalo 🙂
Ja nemam primou zkusenost, ale neprijde vam to zbytecne? 🫣 Me teda prijde, ze se posledni dobou vydelava na vsem... Treba programy na prekonani primarni reflexu, play wisely, tady ta mentalni aritmetika, logopedie uz taky nestaci - na socialnich sitich na me neustale vyskakuje, jak to logopedi cvici spatne a je treba specialni program orofacialni stimulace, ... Ja nechci rikat, ze to neni nekdy v nekterych pripadech prospesne a vyjimecne i potrebne, ale nestacilo by se tem detem poradne venovat, hrat s nimi deskovky (nemyslim dokola clovece nezlob se), zamerit se na mluvu a logopedii, podporovat zvidavost a prekonavani prekazek, stavet si doma nebo udelat v lese jednoduche pohybove drahy, lustit hlavolamy... Proc na vsechno musime mit specialni predrazene programy? 🤷🏻♀️ Jako vim ze je to volba kazdeho, ze nam to nikdo nenuti, ale kolikrat ten tlak ze soc. siti mi prijde, jakobych toho pro sve deti delala malo a nemeli tak dostatek prilezitosti se rozvijet, kdyz jim to nedopreju.
Ja nemam primou zkusenost, ale neprijde vam to zbytecne? 🫣 Me teda prijde, ze se posledni dobou vydelava na vsem... Treba programy na prekonani primarni reflexu, play wisely, tady ta mentalni aritmetika, logopedie uz taky nestaci - na socialnich sitich na me neustale vyskakuje, jak to logopedi cvici spatne a je treba specialni program orofacialni stimulace, ... Ja nechci rikat, ze to neni nekdy v nekterych pripadech prospesne a vyjimecne i potrebne, ale nestacilo by se tem detem poradne venovat, hrat s nimi deskovky (nemyslim dokola clovece nezlob se), zamerit se na mluvu a logopedii, podporovat zvidavost a prekonavani prekazek, stavet si doma nebo udelat v lese jednoduche pohybove drahy, lustit hlavolamy... Proc na vsechno musime mit specialni predrazene programy? 🤷🏻♀️ Jako vim ze je to volba kazdeho, ze nam to nikdo nenuti, ale kolikrat ten tlak ze soc. siti mi prijde, jakobych toho pro sve deti delala malo a nemeli tak dostatek prilezitosti se rozvijet, kdyz jim to nedopreju.
@kacka1994 Taky mám někdy ten pocit. Nám kdyýž u syna diagnostikovali poruchu pozornosti, tak nám psycholog a pak i logopedka navrhovala, zda nechceme zkusit EEG biofeedback, že s tím jsou strašně dobré zkušenosti. No ale když jsem viděla ty ceny...jedeme normálně bez toho, nemá žádné speciální podpůrné programy, nebere žádné léky, žádné stimulanty a zatím nějak fungujeme myslím v pohodě
@kacka1994 Je to prostě byznys, a lidi jim to žerou...
@kacka1994 souhlasím 👌🏻 Přijde mi, že to nejcennější je dneska pro děti často možnost svobodné/volné hry a taky k tomu vhodný prostor a "pomůcky". Mít s tlupou různě starých dětí x hodin čas, který nikdo dospělý neřídí, u hromady písku, bláta, s hadicí vody, kusy dřeva, kladivem, hřebíky (ti přiměřeně zruční 😉 )... A teda i na prospěšnost volné hry jsou samozřejmě studie 😅
Nemyslím si, že je to zbytečnost, my máme s Amakids fakt dobrou zkušenost 🙂. Neberu to jako náhradu školy, ale jako doplněk, něco, co dítě prostě v klasické výuce nedostane. Tam se jede učivo podle osnov, tempo je dané třídou, ale tady jde o to rozvíjet úplně jiné dovednosti – představivost, koncentraci, rychlost zpracování informací. 🙏
Moje dcera to dělá něco přes rok, a nejvíc vidím, že se jí zlepšila pozornost. Dřív byla hodně roztěkaná, u úkolu dlouho nevydržela. Teď si sedne a jede. Taky má daleko větší jistotu v matematice, protože počítání v hlavě je pro ni skoro hra. A baví ji to – fakt tam chodí ráda, protože je to pojaté hravě, ne jako nudné doučování.
Nemyslím si, že je to zbytečnost, my máme s Amakids fakt dobrou zkušenost 🙂. Neberu to jako náhradu školy, ale jako doplněk, něco, co dítě prostě v klasické výuce nedostane. Tam se jede učivo podle osnov, tempo je dané třídou, ale tady jde o to rozvíjet úplně jiné dovednosti – představivost, koncentraci, rychlost zpracování informací. 🙏
@jan_hah a myslite ze to neni neco, co se da delat i doma hranim deskovek, resenim logickych uloh, smartgames atd? 🙂 Chapu ze to neni doucovani, ale to stejne se da rict o spouste dalsich konceptu, ktere jsou zacilene zase na jine oblasti.
@kacka1994 Chápu, co tím myslíte 🙂 Jasně, doma se dá dělat spousta věcí, a to je všechno super, ale tohle je něco jiného.... Není to povinné, je na každém, zda své dítě přihlásí nebo ne. Pokud má dítě zájem a finanční možnosti to umožňují, nevidím důvod, proč ne. 🙂 A vidím to i na neteři, že se jí zlepšila koncentrace, je samostatnější atd., takže rozhodně to má svůj přínos. 🙏
@kacka1994 a já mám zkušenost se 3 dětmi, kdy například klasický logoped a klasická logopedie doma byly k ničemu. Státní logopedka, návštěva 1x za měsíc na max 30 minut, tady máte papír a cvičte…. To, že si ani po půlroce nevšimla, že dítě “špatně drží jazyk” a nepoužívá bradu a okolní svaly, je podle mě špatně. Upozornil nás na to mimoděk až odborník z jiné oblasti. Po první návštěvě osteodynamiky, což je podle vás taky “pseudověda” a byznys, zlepšení výrazné. Ano, stojí to 1200,- za hodinu, ale má to opravdu výsledky. To samé NVS. A doplňky stravy, které jsou taky byznys za těžký prachy, nám pomohly asi nejvíc. A nic z toho výše nám nebyla schopná doporučit ani pediatra ani jiný státní “odborník”. Nechat to jen na státních organizacích, tak mám dceru ve speciální škole, protože by se nikam neposunula. A kolik takových dětí dopadne blbě, pokud se rodiče nezajímají, nezkoušejí, nedělají nadstandardní věci, nespoléhají se na “normální” vývoj a “normální” poflakování s děckama z okolí venku?
@kacka1994 a já mám zkušenost se 3 dětmi, kdy například klasický logoped a klasická logopedie doma byly k ničemu. Státní logopedka, návštěva 1x za měsíc na max 30 minut, tady máte papír a cvičte…. To, že si ani po půlroce nevšimla, že dítě “špatně drží jazyk” a nepoužívá bradu a okolní svaly, je podle mě špatně. Upozornil nás na to mimoděk až odborník z jiné oblasti. Po první návštěvě osteodynamiky, což je podle vás taky “pseudověda” a byznys, zlepšení výrazné. Ano, stojí to 1200,- za hodinu, ale má to opravdu výsledky. To samé NVS. A doplňky stravy, které jsou taky byznys za těžký prachy, nám pomohly asi nejvíc. A nic z toho výše nám nebyla schopná doporučit ani pediatra ani jiný státní “odborník”. Nechat to jen na státních organizacích, tak mám dceru ve speciální škole, protože by se nikam neposunula. A kolik takových dětí dopadne blbě, pokud se rodiče nezajímají, nezkoušejí, nedělají nadstandardní věci, nespoléhají se na “normální” vývoj a “normální” poflakování s děckama z okolí venku?
@bbn ja jsem ale psala, ze nerikam ze to nema byt vubec, ze chapu, ze jsou deti u kterych je to vhodne, nebo dokonce potreba (o par komentaru vyse) jen ze se z toho obecne stava byznys 🙂 Konkretne treba neurovyvojova stimulace ma zcela nezpochybnitelny prinos. Ale pak se treba divate na fb skupine, kde pise maminka ditete o lehkem nesoustredeni ditete pri vyucovani, dalsi o tom, ze jeji dite si soupe nohama pri vyucovani a spousta propagatoru jim tam uz pise diagnozy pres internet o nevyhaslych primarnich reflexech s odkazem na konkretni programy. Ano temer vsichni mame trochu nevyhasle nektere primarni reflexy, takze ona tam jiste sedi ta diagnostika nesoustredeni, nebo neklidu, ale nejsme roboti, nemusime byt vsichni 100% dokonali a ani tato metoda nezaruci, ze tyto pozustatky mit nebudeme. Konkretne o tehle metode (neurovyvojova stimulace) jsme meli minuly semestr na vysoke skole prednasku a bylo to opravdu zajimave (a vsichni testovani tam meli zrejme nejake pozustatky primarnich reflexu), ale taky jsme se tam bavili, ze tyhle veci muze spousta lidi doprat (a doprava) je svym detem sama - napriklad pohybem, uvedomovanim si sveho tela, taktilnim vnimanim povrchu. A o tom, ze jsme cimdalvic doma, mame vic sedavy zpusob zivota, kdy deti uz venku prirozene nelezou na stromy, nemaji takovou nabidku prirozeneho pohybu jako jsme meli my a nasi rodice a proto je to castejsi problem. Vubec tu ale nediskutuji o lidech, kteri maji maji nejake problemy a hledaji dalsi cesty a odborniky.
Jen ze pokud ma nekdo zdrave dite, tak pro jeho rozvoj staci se mu venovat - ne ho jen nechat poflakovat po venku a spolehat na normalni vyvoj 🙂 To je moje hlavni myslenka.
Ale taky mam deti v krouzcich, takze jestli si nekdo chce vybrat zrovna amakids, at si to vybere, to je jasne, je to jen nabidka, nikdo to nikomu nenuti. Jen mi prislo, ze puvodni autorka prispevku si sem prisla pro radu ohledne individualniho vzdelavani ditete a vzeslo z toho, ze je vhodne, aby dite chodilo do Amakids, aby melo zaklady logickeho mysleni a aritmetiky.(nebo me to tak vyznelo, proto jsem se proti tomu ohradila)
@kacka1994 Jasně, když rodič nevidí žádný problém a ve škole jde všechno, jak má, tak to samozřejmě není nutnost, je to volba a rozhodnutí každého. 🙂 Když jsem navrhla Amakids, nereagovala jsem na původní příspěvek, ale pak psala marsul, že její dítě má nějakou poruchu pozornosti, tak jsem to zmínila.
A taky nemám ráda, když někdo dítěti sám určuje diagnózu, mám pocit, že v dnešní době má už každé druhé dítě ADHD. Samozřejmě, když je to potvrzené lékařem, je to něco jiného, ale nemusí ho mít hned automaticky, když ho něco nebaví nebo nezajímá.
@darris43 Tohle přesně! 🙏 Taky si myslím, že je hrozně jednoduché hned někoho škatulkovat, když je dítě neposedné nebo se mu nechce dělat něco, co ho fakt nebaví. Přitom to může být jen fáze, temperament nebo prostě to, že ho zajímají úplně jiné věci. Každé dítě je prostě jiné. 🙂
A tohle je fajn právě v tom, že to tam berou hravou formou a dětí se učí soustředění a logice tak nějak mimochodem.
A když to dítě baví, tak to pak není o žádném „léčení“, ale spíš o rozvoji. Myslím, že i kdyby žádná porucha nebyla, může to být dobrý trénink navíc.
No jak jsem psala, tak to soustředění je u nás někdy fakt boj. 🙈

@kacka1994 No možná by ses divila. Rodiče jsou různí, někteří to až přehánějí, znám jednu rodinku, to dítě už v předškolním věku mělo takový režim, tolik aktivit, učení doma, že by to opravdu nezvládl každý.
@darris43 Ja tomu verim 🙂 Jen si myslim, ze je to spatne a neni potreba dite nic drilovat ve skolce 🙂 Takze individualni vzdelani, nebo ne je uplne jedno v tomhle 🙂