Jak lépe na nemluvící navztekané batole?
Ahoj, jdu si pro radu, protože musím uznat, že asi potřebuju nějaký objektivní pohled na věc. Řekla bych, že se synem je tak nějak odmala horší pořízení, nespavost, pořád jen u prsu, nic moc jiného nesní. Teď mu bude rok a půl a řekla bych, že i když je to někdy o nervy, že spolu vycházíme dobře. Ale to tak rozhodně neplatí u manžela nebo u kohokoliv jiného. Jasně, to dává smysl, já ho znám nejlépe.
Ale i já už jsem někdy v koncích. Syn i když je unavený, tak prostě odmítá spát. Vstane v šest ráno, dá si v jedenáct dvacet minut a pak řádí. Pak by si chtěl dát tak dvě hodinky v pět a být vzhůru do půlnoci, takže ho spát nedám a výsledkem je neuvěřitelná hysterie kvůli čemukoliv, co se mu nelíbí.
A jídlo je kapitola sama o sobě. Prakticky nic nejí, sem tam mu zachutná pár lžiček a myslím tím opravdu pár, například čtyři, pět. Začaly mu lézt žebra, už i okolí si všímá, že je dost hubený.
Měla jste některá takové dítě? Kdy se rozjedlo? A jak upravit ten jeho zatracený spánek?
@bayt z toho vyroste. Starší kluk to dělal taky, od 1,5 roku do 2,5. Vždy když byl unavenější, neudržel emoce a chytl třeba i hodinový záchvat, kdy nepomáhalo naprosto nic. Obejmutí nešlo, hrozně kolem sebe kopal a já byla těhotná, domluva jako když hází hrác na zeď, ignorace hrozila rozbitým čelem... Pomohla jedině flaška mlíka. Naučila jsem se podobným situacím předcházet, nedovolila jsem aby byl přetažený, s předstihem ho na všechno upozornila, jako třeba že půjdeme...
@bayt budí se proto, že je kojený. Prostě hledá prso jako pomůcku ke spaní. Buď se smiř s tím, že že to bude dělat dokud budeš nabízet mlíko. A nebo ho prostě odstav a začne ti lépe spát a o trochu víc jíst (samozřejmě to není samospásné, že by ze dne na den byl jak vyměněný, ale opravdu se to markantně zlepší). Ano, některé maminky kojí do samoodstavu a dítě se jim v noci nebudí, ale to je prostě o dítěti. Nebo si ho přeuč na kojení třeba jenom 2x denně, v noci ne (nevím, jestli se nechá). Takhle mi přijde, že chceš splnit všechno co je zrovna v módě, ale nemáš nic, jste z toho oba akorát vynervení a nevyspalí.
@prejeta_zaba Myslíš si, že je ot jen kvůli kojení? Kolikrát se vzbudí a ani to prso nechce....Ale je to možné, že to je berlička, jak spát dál. Tobě to dítě taky dělalo? Že třeba ve dne nespalo déle jak 30 min v kuse? Ani v roce a půl?
@prejeta_zaba Jinak já o žádnou módu zrovna nestojím, ale syn prostě není typ, co by se nechal v kojení omezovat (už lehce začíná vnímat, že venku se nekojíme, ale to je celé). Snažím se co nejlépe reagova na jeho potřeby. Ale s tím spaním je to asi výjimka, tam prostě ho třeba nenechávám spát v pět odpoledne....už nemám na to, aby mi tu skotačil do půlnoci..
Syna jsme do 2 a třičtvrtě uspávali jen v kočárku, jakékoliv přiblížení k posteli vyvolalo buď hysterák nebo pokyn "skákej a dělej blbiny", v kočárku (na nezajímavé trase) prostě chvíli koukal a pak to zalomil. Samozřejmě dostatečně utahaný, kolem toho poledne a spal většinou tak 2 hodiny. Když se probudil brzo, buď jsem ho v polospánku uspala na posteli nějakým tichým povídáním nebo znovu uhoupat v kočárku. V noci se od roku a půl (po odstavu) nebudil vůbec, jinak klidně každých 40 minut právě na "podudlání". Po 30 minutách bych řekla, že je akorát rozespalý a ani ještě nechce vstávat a je akorát půl dne mrzutý... Mě z tvýho psaní přijde, že bereš moc vážně takové ty "nevýchovy" jak máš u všeho hledět jen na potřeby dítěte a na všechno se ho ptát a dělat podle něj. Ale je potřeba si taky uvědomit, že je to pořád jen chodící mimino, a ty o něm rozhoduješ. On samozřejmě nechce jít spát, protože by přišel o zajímavé věci, ale vůbec neví, že pak bude odpočatý a bude se všemi líp vycházet. Možná i proto se ti tak vzteká, je unavený a hladový, základní biologické potřeby se mu promítají do všeho ostatního. Pak stačí jedno odmítnutí a hysterie je na světě. Možná to bude znít trochu drsně, ale z pohledu toho dítěte je samozřejmě nejpohodlnější se kojit a dělat jen co chce, ale ze strany mámy je to potřeba regulovat, jinak by se mnohé děti kojily a byly na plínkách snad do první třídy... Píšu to ze svého pohledu a zkušeností, nejsem žádnej odborník ;)
@prejeta_zaba A proc by mi melo vadit, ze se bude kojit do prvni tridy...? S tim spankem a jidlem jen doufam, ze to je normalni...asi ano. Cetla jsem sousedni diskuzi o nejedlicich. Ale kdyby mel.podvahu, budu to muset resit.
Tak stěžuješ si tu, že nic nejí a budí se po 30 minutách, odpovídám ti, že je to dost pravděpodobně kojením. Je možné, že to tak bude až do té první třídy. Jinak ti to vadit vůbec nemusí. 😅 Na jednu stranu chceš neomezeně kojit, ale nevidíš, že jsi kvůli tomu unavená a nešťastná z něj. A teď mě tu sežerte, odpůrkyně kojení starších dětí. 😝
@bayt Nečetla jsem všechna doporučení, ale hlavně bys měla být v pohodě ty, potom bude víc v pohodě i malý 😉 Možná nejste stejní, třeba by mu prostě vyhovovalo chodit spát pozdě (i když to hodně lidí vidí jako nevýchovné, že malé dítě nemá co ponocovat atd.), my to tak doma máme taky. Nese to s sebou určitá omezení, taky nemůžu pracovat večer, protože jdu spát jen o chvíli později než malý a vlastně ani přes den, protože když spí odpoledne, tak musím ležet u něj (jinak by taky spal asi 20-30 minut, takhle klidně 2 hodiny v kuse) a zvuk klávesnice ho budí 😂 Pro mě bylo fajn uspořádat si v hlavě, jestli je pro mě důležitější pracovat po večerech a nutit tak syna chodit brzy spát, což pro něj prostě asi není přirozené, nebo prostě práci ještě odsunout a teď se víc věnovat tomu času s ním (i když je to třeba čas večer, kdy už jiné děti spí). Je fakt, že někdy okolo 1 roku jsem mu spánek trošku korigovala, bylo to období, kdy střídal 1 nebo 2 spánky denně, takže jsem se snažila, abychom prostě měli zajímavý program až třeba do 2 hodin (vstával kolem 8) a potom už měl jen 1 dlouhý spánek. A časem přešel pouze na 1 spaní přes den (i když ve výjimečných dnech si dá 2 spánky, podle programu). Musím tedy přiznat, že mám velikou výhodu v tom, že malého 2x týdně pohlídá babička a já tak přece jen nějakou práci mohu udělat. Taky máš první dítě, tak máš ten luxus, že můžeš žít podle něj, nemusíme vstávat kvůli školce, ladit spánek 2 dětí atd. Jo a jídlo? Dokud prospívá, množství neřeším, nejeli jsme na skleničkách, takže jídlo neřeším podle váhy nebo objemu a sice je malý úžasný jedlík, s chutí láduje třeba pečenou kačenu nebo grilovanou cuketu, ale kdybych to všechno dala na talíř, asi za den sní takové množství, jako některé děti jen na svačinu 😀 Co už, když má hlad nebo chuť, dá si MM 😉
Nejsem si vlastně jistá, co je pro tebe problém,
@prejeta_zaba Já úplně respektuju tvoje rozhodnutí odstavit brzy, ale byla bych ráda, abys respektovala zase rozhodnutí ostatních dítě neodstavovat. Jestli je jediným důvodem toho, že syn málo jí a hůř spí to, že kojím, pak je to asi normální a budu vlastně ráda. Nejsem "nešťastná ze syna". Spousta holek tady i v SZ mi napsala úplně stejné příběhy, tak mě to uklidnilo a povzbudilo.
Dnes jsem ho pozorovala a spíš mi přijde, že na režim spánku jednou denně přešel nedávno a ještě s tím není srovnaný. Myslela jsem, že mi usne už někdy v devět, ale byl naštvaný a nešlo mu už zabrat. Pak spal od jedenácti do dvou odpoledne...Nenapadlo mě to, myslela jsem, že tohle už má za sebou, tuhle přechodnou fázi.
@monny3 Ahoj, ona už mi jednou doktorka sdělila, že je dost hubený, takže mě tím zviklala. Jenže můj muž je taky hodně hubený a dlouhán...A hodně lidí mi psalo, že jim děti jí ještě hůř...tak nevím.
Prosím tě, jak to myslíš s tím, že kdybys to jídlo dala na talíř, sní minimum? Jak mu to tedy dáváš? 🙂
@bayt osobně bych hmotnost řešila, pokud by hubnul, ale teď mají aktivní období, venku pěkně, hodně toho vyběhají. No a s tím jídlem jsem to myslela tak, že kdybych dala vedle sebe talíř s celodenním jídlem Maxima a průměrného jedlíka jeho věku, byl by ten Maximkův talíř určitě o hodně méně zaplněn. Jinak jídlo dostává klasický na talíř 😉 krmí se sám, my jej nekrmíme, takže když už nechce, tak nechce a nenutíme ho, děláme to tak od mala. A u takto se stravujících dětí je právě běžné, že jí méně než krmené děti a delší dobu se drží MM, tak jsem na to zvyklá a beru to tak. Ale chápu, že řeči doktorky člověka zvyklají 😉
Ahoj, do určité míry jsem zažila s dětmi něco podobného. Děti mi od 1 roku spaly jednou denně a od 2 pak už skoro vůbec, přijde mi, že se to v tomto věku láme. Obecně měly problém jít spát, to byly vzteklé, i když byly unavené. Zabíral na ně režim, že po O se jde odpočívat (protože slovo SPÁT znamenalo vztek), četla jsem pohádku, pustila něco, lehli jsme si, prostě polední klid a žádná aktivní zábava. Občas jsem je uspala venku v kočáře - to sice není ideální, když chceš doma stihnout něco udělat, ale zase by v něm mohl vydržet déle a ty by sis u toho mohla zaběhat nebo přečíst knížku v parku... No a s jídlem to bylo podobné - bylo období, že to, co bylo na jejich talíři, jako by bylo jedovaté, zatímco z našeho talíře by snědly klidně i HO.NO 😀 Takže rada zní - dělej oběma stejné jídlo a jezte společně, klidně si vyměňte talíře, nech ho jíst samotného, zkoušet vidličku... No a pokud nic z toho nezabere, tak prostě vydrž, bude líp, je to jen takové období, které přejde.
@bayt No jo no, dlouho byl zvyklý, že hlad - máma - prso a teď ho někdo nutí do hlad - miska - lžička nebo ruka. V tomhle mám podobnou zkušenost jako ostatní, že po omezení kojení se to zlepšuje. Ale tím neříkám, že to platí vždy a že to máš udělat 😉 Spíš zkus vymyslet něco na ten spánek, třeba pohádku o tom, jak sníte oběd nejdřív vy, pak nachystáte rohlík na oběd pro kachny (drobky pro ptáky nebo pro mravence), pojedete je ven nakrmit a pak si potom v leže v kočáře "odpočine". Venku mi děti spaly líp než doma, obzlášť za jízdy, tak třeba to zafunguje i u vás.
@llluckaaa Syn kočárek odjakživa nenáviděl....Teď si ho oblíbil na ježdění po okolí, ale spal v něm za svůj život jen 3x :( Hodně ale spával v nosítku, tam by mi spinkal určitě krásně tři hodinky v kuse. Jenže už to nedávám s ním chodit jen tak po okolí, 12 kg už má určitě, tak se pronese. Spíš to nosítko už beru na pochůzky třeba do obchodu....Ale máš recht s těmi rituály, mohla bych zavést nějakou tu pohádku 🙂 Pořád mi na to přišel malý a najednou už je z něj velký kluk 🙂
Já si myslím, že blbě spí právě proto, že je moc unavený. Zkus fakt dávat oběd dřív, ještě ho po obědě nakojit, a dát spát. Ale dát spát dřív, než začne usínat u stolu.
Vynech třeba dopolední svačinu nebo mu dej jenom mrkev. Nech ho vytravit, o půl jedenácté oběd a do postele. Pokud se prospi aspoň hodinu a půl, měl by vydržet do sedmi...
Myslím, že problém je v nevyhovujícím denním režimu. Chlap potřebuje být vyspany a nakrmeny, a v každém věku 😉

@priefi jo tak u nas byl rev i na dece, vsichni si z nej delali legracky ze je to typicke mestske dite, ve stromajde jsem ho davala na travu nekolikrat a vzdy se stejnym vysledkem, hriste oblezal okolo po sterku a do travy nevlezl, kdyz mu segra utekla do travy tak na ni hykal tak dlouho az za nim zase prisla