Jak pomoci dceři s těžkou adaptací ve školce?
Ahoj, dcerka ( skoro 3 roky) nastoupila poprvé do školky.
První den samozřejmě nevěděla do čeho jde, tak se těšila, předávání proběhlo v pohodě, jen se třikrát ptala, jestli pro ní přijdu. Když jsem ji šla vyzvednout, už venku jsem slyšela jak tam pláče. Učitelka říkala, že bude mít hodně těžkou adaptaci a ať se obrníme nervama. Většinu času tam probrečela. Ostatní děti prý brečeli, ale po chvíli se uklidnili a byli dobré.
Druhý den už od rána pláč, že tam nechce, že chce být se mnou. Ve školce ji museli odtrhávat. Neustále volala: maminko, já chci jít s tebou, prosím, neodcházej!
Prý to bylo ještě horší jak první den- plakala celý den, nehrála si, nejedla, stále se držela učitelky…..
Byla tam přes odpolední spánek, teď budu nastupovat do nové práce, jinak to nejde.
Ještě zmíním, že jak si ji vyzvednu, je šťastná, předvádí se, dělá lumpárny a je jako vždycky, ale o školce se bavit nechce.
Na děti je od malinka zvyklá, miluje je.
Chodíme spolu do dětských skupinek,na kroužky, s kamarádkami ven, na hřiště, nikdy nebyl problém, vždy se hned zapojí a nebojí se ani cizích lidí. Na hlídání je zvyklá.
Když na to jen pomyslím,jak se asi cítil, je mi špatně.
Nespím, stále na to myslím.
Byla jsem přesvědčena, že se jí tam bude líbit 😢
Měla jste to některá alespoň podobně? Moc by mi pomohly vaše názory, neznám nikoho, kdo to takto má nebo měl. Jestli se to postupně spraví, nezpůsobí to rány na té křehké dětské dušičce? Děkuji za jakoukoliv reakci.
@amazienka Ne každý si může finančně dovolit nejít do práce 😥 Možná by stačilo o měsíc práci posunout a zkusit nějaké adaptační dny, týdny, ale to školky moc neumožňují ☹ Bebo zkusit jinou školku... Ale být ještě půl roku, rok doma, dokud dítě nebude zralé na školku, to si opravdu nemůže dpvolit zdaleka každy 😭
@andelka Začínám být na ty supermatky bez špetk, empatie a snahy pochopit ostatní alergická 😂 Porad naivně doufám, že takhle arogamtní jsou jen po písmenkách a v reálu.jsou.normální
@martinka_33 Nejsou, nevěř tomu. Jsou nejdokonalejší z nejdokonalejších a že ostatní to mají jinak, je nezajímá 🤮
@martinka_33
@mimi1004 pokud si někdo myslí,že tak jak věc dokázal vyřešit on to musí zvládnout každý,tak normální určitě není.
@mimi1004 občas mám problém nepřát nikomu nic špatného, to se nedělá, ale....
@všichni Ze srdce všem děkuji za vaše rady, názory a zkušenosti. Přečetla jsem si všechny. Postupnou adaptaci s rodičem u nás bohužel neumožňují. Učitelky jen řekli, že si tím musí projít každé dítě a že někomu to trvá hodně dlouho, než si zvykne. Neztotožňuji se s tím, proto jsem zkusila založit tuto diskuzi. Pokusím se udělat vše proto, aby mohla být vyzvedávána alespoň hned po obědě a pokud se to alespoň o malinko nezlepší, stáhnu jí a budu řešit jiné hlídání, do práce chodit musím,ale zároveň chci aby byla šťastná jako vždy, musí se to zkloubit 😔
Syn šel ve 4 letech, nezvykl si do teď. Bohužel musela jsem do práce, tak to jinak nešlo. Pomohlo nám hodně srdíčko na ruku, o tom jsem se dočetla tady na MK a fakt to hodně pomohlo. A pak dost pomohlo, že začal vodit muž. U něj taky trochu plakal, ale ne tolik. Postupně se to zlepšilo. Teď je předškolák, do školky nechodí rád, ale už aspoň ráno nebrečí. I když teď po prázdninách zase brečel odpo při vyzvedávání. Když je to po tak dlouhé době, tak to tak má. Jinak se to snad brzy spraví. Vždycky počítá každý den, když bude víkend. Bohužel není školkový. Ve třech letech je to ještě dost brzy, zkus aspoň odložit o rok, kdyby sis prodloužila rodičovskou.
@amazienka tak já třeba ta samozivitelka jsem, pokud se nevrátim do práce, skončíme s dcerou pod mostem. Lepší skolku? V rámci našeho trvalého bydliště mám výběr ze dvou, dala jsem ji do té, co má lepší hodnocení (i od sousedů). Píšeš, jak jsi schopná a vypracovala ses. Co to má s touto situaci společného? Já před mateřskou taky měla fajn kariéru a opravdu nechápu, co to má společného s tím, za jak dlouho se dítě srovná s nástupem do školky....
@garfa4 Píšu to dříve, než abych trápila dítě a sebe, postupně jsem si nabalovala práci, abych s ním byla doma. Naprosto mimo obor, něco manuálního, něco u pc. Ale řešila jsem to dopředu a neplakala s křížkem po funuse.
Tuhle schopnost máme v sobě všichni, nejsem ta, kdo by čekal na zázrak nebo se založenýma rukama.
Známe to všechny - kdo chce, hledá způsoby.
Měla jsem to bohužel stejně, dcera jediná tam ve třech letech plakala tak moc, že jsem pro ni dokonce musela chodit už po svačince, učitelka se na to nemohla dívat a volala už dopoledne v 9:30 nebo 10:00, takhle to bylo první celý týden, pak už zůstávala aspoň do oběda, ale plakala stále, školku se nikdy nenaučila mít ráda a nikdy tam nechtěla, byla taky bohužel stále nemocná, tak jsme byly dost často doma, nějak se to přetrpělo, ale řekla bych, že si to nese a prostě to bylo nutné zlo. Nemáte tetu nebo babičky, když by si ji občas vzaly mimo školku nebo po obědě? Že byste ji zkusila motivovat "teď půjdeš dvakrát do školky, a pak k babičce" nebo "teď půjdeš dvakrát do školky a potom spolu do ZOO", zkoušela jsem motivovat i hračkami bohužel, že si v pátek odpoledne může jít se mnou do odchoďáku vybrat hračku za odměnu, když zvládne celý týden. Držím pěsti, toto je strašně náročné a nadlouho♥️
@amazienka tak to gratuluji, že jsi dopředu věděla, že tvé dítě bude mít ve školce problém. A že člověk hledá řešení problémů je snad logické, netřeba to zmiňovat a podivne tu machrovat. Samozřejmě též budu situaci řešit dle aktuálního stavu, jako ostatní maminky zde. Ale přesto si ráda přečtu zkušenosti a řešení ostatních. To přeci nevypovídá nic o tom, zda a jaké řešení hledáme a zvolíme.
Já si na ty začátky jen vzpomenu už po mnoha letech a je mě zle. Syn řev doma, cestou i ve školce, já bulela celou cestu do práce a v práci jsem měla co dělat abych to dala, ale místo jsem si potřebovala udržet a finace byly taky potřeba a hlídání velká nula. Nikdy do školky nechodil s nadšením, snad jen když ho vyjímečně táta svezl ke školce nakladačem. Jinak neexistovalo abych po službě / pohotovost28 hod/ pro něho nešla po obědě místo vyspání se.
Já teda nechápu, jak může někdo pracovat doma s malým dítětem. To by mi teda jako varianta nepomohlo.
@martinka_33 A co bys mi přála špatného? Tak to napiš rovnou.
@amazienka aha, ale to je trošku jiný příběh. Já své dítě do klasické instituce dát chci. Takže jsem jen mohla doufat, že nástup zvládne (i když dle mého po dvou dnech to není až tak jasné zda ano či ne). Zatím je to špatné, ale i to má několik řešení. Ale třeba řešení, být dále doma, je pro mě nemožné. Jsem s malou sama od jejího narození s nulovým hlídáním, takže v hledání jakýchkoli řešení, co život přináší, jsem docela mistr. Proto se mi tvůj komentář, že snad až tyrame děti, když je dáme se slzami do školky, tak moc nelíbí. Tohle fakt není fér. Ty sis to dokázala nějak zařídit, ale nechodíš v našich botách. Protože já třeba nevidím nic supr na tom mít 3 práce. Tobě to vyhovuje, mně by to nevyhovovalo. Každý jsme jiný, ale tady to hodnocení ve smyslu jste hlupacky, že nejste schopné si zařídit život jako já, opravdu není vhodné.
@amazienka nepřeju nikomu nic špatného, to se nedělá. Přeju Ti, abys prozřela
Ja bych ji stáhla, ještě není zralá na školku, nemá ani 3 roky. Teda pokud musíš do práce, tak se nedá nic dělat, ale já bych na to neměla.... Aby mi tam plakala.... Syn loni začal chodit v 3,5r a šílený řev... Tak jsme ho stáhli, já chodila do práce, ale jen odpoledne, takže buď hlídal muž nebo sousedka či moje mamka... No a letos v září šel znovu... Ve 4,5r... A pro nás s manželem to jsou neskutečné nervy :(((( já v noci nespím, tuto noc jsem byla vzhůru od 2-5h a jen přemýšlím... 🙄 Do školky jde s pláčem, ve školce při předání pláče, paní učitelka mi ve čtvrtek volala, že po mým odchodu plakal cca 30min, pak přestal, ale snědl svačinu a na oběd polévku, druhé nechtěl. A v pátek zase pláč, to už bylo trochu horší, prosil a prosil... Mě to málem roztrhalo srdce na kousky, předání paní učitelce také s pláčem, a pak mi volala, že přestal plakat cca do 5 minut od mého odchodu a byl v pohodě.... Svacil, oběd celý snědl, hrál si s holčičkou venku ( Maty, který utíká před dětmi)....
V noci se budí ještě více než normálně, už tak spí dost blbě, a s tou školkou ještě hůř.... :( 😪 😭, chodí od 8,15-11,40 cca. Říkali jsme si s manželem zda by třeba ve středy nechodil, že si spocne, ale paní učitelka říkala, že to zvládá moc hezky, že by to nedělala s tou stredou... Manžel by nejraději aby šel syn až jako predskolak do školky, já zase říkám ne, má velký problém s dětmi a je hrozně moc závislý na mě, Bobek... Jinak má také srdíčko a má sebou svého plysaka z domu.
@nanienka Nečetla jsem všechny komentáře. Možná by to chtělo zvolna, napřed jen na dopoledne a odpoledne případně hlídání od babiček apod. Potom vzít s sebou nějakého oblíbeného plyšáčka. Ono se to časem často poddá. Většinou bývají dopoledne více "organizovaná", to je podle mého lepší pro ty děti, že se zapojují a nemají tolik času přemýšlet nad tím, že je jim stýská. Když je volná zábava (většinou odpoledne) a oni tam nemají kamarády, tak to na ně padne. Zkus se poptat třeba na FB místních maminek, zda by tam třeba nenašla nějakou kamarádku - aby tam měla vysloveně jeden styčný bod, u kterého se bude cítit v bezpečí a bude si s ním hrát. Je zvyklá si hrát sama doma, nebo potřebuje organizaci a pomoc? Třeba taky neví, co má dělat, co se smí a co ne.
@amazienka Já s tebou souhlasím! Osobně si myslím, že opravdu musí do práce jenom naprostá menšina. Většina nemusí, ale chce, protože doma s dětma je to na hlavu, a s jedním platem má rodina nižší standart. Na rok. A to se jim nechce. I když za jeden plat, nebo jeden plat + brigáda, která jde dělat s dítětem doma, by vystačili... Takže se nechají uchlácholit tím, že to vlastně až tak nevadí, a dítě to musí vydržet.
@treasurka tyjo poraď mi brigádu, kterou můžu dělat s batoletem na krku, zrovna je to pro mě aktuální téma... Sebevzdělání problém není, manuální šikovnost ano... Reálně me napadá jen úklid nevo roznos letáků 🤔 Z domu noc, terén mi nevadí, řidičák mam, ale vozit celý den dítě v aute taky jei.pro nej stresující.. Šup sem s nápadama 😉
@martinka_33 Třeba to co píšeš, uklízet někomu byt je super flexibilní, nebo hlídat další dítě, k tomu svýmu, nebo když večer dorazí tatínek, tak jít vybalovat oblečení a převěšovat na ramínka (dělá teď známý dcera od sedmi do jedenácti)... Ale nejlepší asi je být podnikavá. Co potřebuješ nejvíc ty jako máma? Odložit dítě? Nabídni hlídání? Zajistit dopravu dítěte? Nabídni odvádění/přivádění na kroužky. Poklidit? Vyžehlit? Nabídni v okolí, dá se dělat po večerech. Další přemýšlení nechám na tobě.
@treasurka tak teď mi ještě řekni, kde svou nabídku zveřejnit? Úklid max schodiště panelaku, já se štítim i vlastního bordelu, domácí prace celkově nejsou moje silná stránka, ale ☝️ Auto mam, autosedačky mam - ty bys cizí ženské svěřila do auta děti?

No já už pracuju a malý šel do školky. Tři měsíce do prázdnin jsme to pytlikovali s hlídáním,ale teď fakt potřebujeme školku. V červenci mu bylo 3,5. Mám tři děti, chlap pracuje na směny, fakt nemůžu být do předškolního věku doma.
U nás školka nic moc. Je víkend a pořád průběžně říká " školka ne". Chodil po obědě, bude ještě aspoň týden. Předávání i vyzvedávání bez problémů. Ale během dopoledne průběžně poplakaval. Mám dojem,že tam nejí. Dva dny je málo něco předpovídat. Uvidíme příští týden.
@amazienka protože každý není jako ty, nemá ty schopnosti, možnosti, energii, osobnost.. Že ty jsi to zvládla neznamená,že může každý.