Jak pomoci dceři s těžkou adaptací ve školce?
Ahoj, dcerka ( skoro 3 roky) nastoupila poprvé do školky.
První den samozřejmě nevěděla do čeho jde, tak se těšila, předávání proběhlo v pohodě, jen se třikrát ptala, jestli pro ní přijdu. Když jsem ji šla vyzvednout, už venku jsem slyšela jak tam pláče. Učitelka říkala, že bude mít hodně těžkou adaptaci a ať se obrníme nervama. Většinu času tam probrečela. Ostatní děti prý brečeli, ale po chvíli se uklidnili a byli dobré.
Druhý den už od rána pláč, že tam nechce, že chce být se mnou. Ve školce ji museli odtrhávat. Neustále volala: maminko, já chci jít s tebou, prosím, neodcházej!
Prý to bylo ještě horší jak první den- plakala celý den, nehrála si, nejedla, stále se držela učitelky…..
Byla tam přes odpolední spánek, teď budu nastupovat do nové práce, jinak to nejde.
Ještě zmíním, že jak si ji vyzvednu, je šťastná, předvádí se, dělá lumpárny a je jako vždycky, ale o školce se bavit nechce.
Na děti je od malinka zvyklá, miluje je.
Chodíme spolu do dětských skupinek,na kroužky, s kamarádkami ven, na hřiště, nikdy nebyl problém, vždy se hned zapojí a nebojí se ani cizích lidí. Na hlídání je zvyklá.
Když na to jen pomyslím,jak se asi cítil, je mi špatně.
Nespím, stále na to myslím.
Byla jsem přesvědčena, že se jí tam bude líbit 😢
Měla jste to některá alespoň podobně? Moc by mi pomohly vaše názory, neznám nikoho, kdo to takto má nebo měl. Jestli se to postupně spraví, nezpůsobí to rány na té křehké dětské dušičce? Děkuji za jakoukoliv reakci.
@treasurka tohle je vse vhodné jako brigada to se školkou nesouvisí. Na dobu kdy je doma muž práci mám a rozhodně lépe placenou než vše výše zminěné, jen tam je scifi mít dítě s sebou 😀 Odvoz a hlídání, to je něco čím by se dala efektivně vyplnit doba, kdy jsou starší ve škole/u táty, jenže pak nastává problém, že nejsem schopná zařídit pravidelnost - takže nárazové hlídání? 🤔 Paní na uklid nutně potřebuju spíš já a maš pravdu, je to sakra nedostatkový obor
@martinka_33 Vždycky je to o prioritách, a když si přečtu název diskuze... A jde jenom o blbej rok. Ale je to každýho boj, možnosti jsou.
@treasurka život není černobíly, kdyby byl, byla by to nuda 😀
@martinka_33 To je takový klišé, no...
@nanienka druhá dcera nyní taky nastupovala poprvé do školky a jí pomohl malý plyšáček. Tento způsob se nám osvědčil od straší dcery. Dostala v den školky podobného plyšáka jako má doma a to je kamarád toho domácího oblíbeného plyšáka. Ten kamarád je jenom školkový plyšáček (nechává si ho ve skříňce) a vždycky tam na ní bude čekat a ona mu může všechno říct, ukázat, pomazlit se s ním, ukázat mu hračky apod. Akorát nyní u druhé dcery se stalo, že vždy se do školky těšila a bylo vše v pořádku a dokonce byla smutná, že ve školce první den nespala. Ale druhý den byla zaražená a až doma nám řekla, že jí nějaká holčička plyšáčka vzala. Takže to budeme v pondělí řešit (byl podepsaný).
Měli jsme to také tak, cestou vše dobré, a jak jsme začali vcházet do třídy, začínal popotahovat a brečet, pak brečel občas i v průběhu školky. Po takovém týdnu jsem ho tam přestala, na celý rok, dávat (mohla jsem) a další rok byl již zcela v pohodě a líbilo se mu tam.
@daasqua Zkusím poprosit rodinu a zpytlíkovat to co nejdéle to půjde, kdyžtak bychom to museli vzdát a hledat alternativu.
Ten FB je dobrý nápad, to zkusím, děkuji!
Plyšáčka nosí, stejně tak namalované srdíčko na ručičce a ani jedno nepomáhá.
Doma ji hraní moc nebaví, ale když už ano, je to tak 50:50 - hraje si sama, ale i s asistencí.
Nemá prý zájem vůbec o nic…a hlavně o nikoho, což mi k ní vůbec nesedí 😔
@treasurka když zaměstnavatel drží místo 3 roky,tak určitě dám výpověď abych byla bez práce. Zvlášť v téhle době. Je fakt,že jsem nikdy nemusela dat dítě hned ve 3 letech, pro protože jsem toho zaměstnavatele neměla, ale umím si přesně představit,kolik jiných možností lidé mají. Ne všude jsou soukromé školky a dětské skupiny. Ne každý může dávat mnohonásobně víc peněz než ve státní školce.
tohle je fajn knížka, ale chce to před nástupem, už je asi těžko k sehnání, jedině někde na bazaru https://www.databazeknih.cz/knihy/misto-ktere-z...
Ja si pamatuji sebe jak jsem brecela kdyz jsem sla do skolky, drzela jsem se mamy a ucitelka me od ni odtrhavala... Hrozna vzpominka, pak me samozrejme mama nechala doma. Ja jsem svoje rvouci dite ve 2 letech dala ucitelce v jeslich do rukou a odesla jsem, pak uz nebrecela, ale byla hrozne nemocna, takze za mesic tam byla cca 4x dopoledne. Pak jsem ji stahla a znovu vratila ve 2,5 letech, to uz bylo v pohode a nechtela ani chodit odpoledne z jesli domu. Mladsi dcera ted nastoupila ve 3,5 letech do skolky a prvni den tam byla 1 hodinu, kterou silene prorvala a druhy den 1,5h uplne bez place.
@missbufy já jsem musela u nejstaršího o rok odložit závěrečné zkoušky, ač jsem měla představu jinou. Nedokázala jsem s prckem nic. Až když ho mohl někdo jiný vzít na několik hodin mimo a měla jsem klid,tak to šlo. Sorry,že nejsem superman co zvládá všechno s dětmi za zadkem. Ne každé dítě je tak tvárné jako tvoje,nebo každý rodič jako ty.
@treasurka dospělí musí a děti taky. Je super,když to jde jinak,ale ne vždy ty možnosti jsou.
@nanienka s nasi dcerou chodila do tridy holcicka, ktera toho namluvila minimalne, furt jen kreslila a neco tvorila. deti ji vnimali, ale ona nevyhledavala kontakt s detma. u nas je skolka statni super I ucitelky. za coz sem rada, kdyz to tu teraz ctu....nase dcerka take neni typ, co zapadne do kolektivu. proste adaptace trvala rok, ale furt se to zlepsovalo. nastupovala ve 2 a pul letech, ja musela do prace. ted uz nastupila do 1.tridy. mela sem take obavy, kupodivu ji to tam velmi bavi.
Pri studiu jsem delala asistentku ve skolce a prave u tech nejmensich. Jeji ochovani je naprosto bezne. To bude dobre, uklidni se to. Ale bude to drvat. Klidne mesic. Ale bude to den ode dne lepsi. Hlavne neustupovat a nechavat doma. Ale vysvetlit, ze ji milujete, ze pro ni po obede prijdete. Hlavne neslibovat, ze prijdete po o, ale dojdete po spani. Ze si pohraje, neco budou vyrabet, ze pak pro ni prijdete. A opravdu doporucuju, pokud to jde, nechavat jen po obed. Ale nenechavat spat. Ono je to pro ty deti velka zmena.
@ivivi Dobrý den, jak dlouho doporučujete nechávat do oběda? Malé děti 3 roky?
@ivivi Děkuji za odpověď. Mě jedna z učitelek tvrdila, že to není normální aby probrečela celé dny. Normální je prý krátkodobý pláč. Je pravda, že dcera je tam nejmladší, 15.9. oslaví 3 roky.
Největší strach mám z toho, aby z toho neměla nějaké trauma atd….je dost otevřená, ale zároveň citlivá. Zařídila jsem u známé vyzvedávání po o, tak jsem šťastná.
@nitii já tohle taky nechapu… skoro, abych se fackovala, ze musím do prace a deti do školky😇.. a co mám jako jiného dělat?? Mého zaměstnavatele nezajímá, ze mám úzkostné deti a muž taky chodi do prace. Babička jedna daleko, druhá nemocná. Tyhle komentáře sluníčkářek těžce nedávám… A ano, pokud bych byla žena v domácnosti, klidně bych dala dítě klidně až v těch 5 letech. Pokud by samo nechtělo dřív.
@nanienka ako pokracuje adaptacia v skolke? 🙂my mame tiez tazku adaptaciu,prve dni chodil iba na dve hodiny aj to cely cas preplakal,nejedol,nepil,nesiel na zachod. Potom zacal chodit na dopoludnie a place doteraz,ale uz nie cely cas a uz aj nieco spapa a vypije vodicku,len sa zatial nezapaja do aktivit.
@mesiacik1989 Na doporučení jsme dcerku přestali dávat, ale ze školky jsme jí úplně neodhlásili. Má teď hoodně citlivé období a je na mě dost fixovaná, tak jsme se s manželem dohodli, že ji zkusíme dát až se to zase upraví 🙂 Neradi bychom jí způsobili vrásky na duši, je velmi citlivá a dost věcí si pamatuje.
Vám držím pěsti, tyhle věci mi trhají srdce. Třeba je váš Klouček odolnější a zvládne to rychleji než čekáte 🙂

@martinka_33 Jo, vždycky je spousta důvodů, proč by to mohlo nejít, ale to dítě v tý školce prostě vydržet musí, žejo ;)
Hele jo, já svoje děti jednou za čas svěřuju paní,která byla jednoho dne, když jsem jí viděla poprvé, cizí. A vybudovala si důvěru. Nabídku na úklid bych dala do místních skupin, třeba na sociálních sítích, do mateřských center v okolí, mluvila bych o svojí situaci se známými, s tím, že kdby o něčem věděli, budu ráda. Dobrá hlídačka se platí zlatem, a dobrá paní do domácnosti je taky poklad...