icon

Jak řešit docházku předškoláků při narození sourozence?

hanka_12345
9. zář 2023

Ahoj jak je to prosim s dochazkou do MŠ u predskolaku? Po novem roce budeme mit miminko a chtela bych si chvili nechat syna doma za prve aby nebyl smutnej ze je.odstrceny a.chce.byt nami a za druhe aby hned nedotahl dom nejakou virozu protoze bybva opravdu vice nemocny. Ale to mi asi u predskolaka neprojde co? Myslela jsem tak.14 dnu

Strana
z2
j.a.n.i
10. zář 2023

@veru181 Nějak nevím, na základě čeho by to mohli ve školce zamítnout...

veru181
10. zář 2023

@j.a.n.i Nás se to ještě netýká, ale zmiňovali to na třídní schůzce, že vzhledem k tomu, že je docházka pro předškoláky povinná, musí se to řešit takhle 🤷‍♀️

nat
10. zář 2023

@miryp TAk to jsi urcite spatne cetla,ja jsem nikde nepsala,ze jsem musela,jen psala info,jak je to u nas ve skole....Kdyz uz chces nekoho poucovat tak prosim nejrpve lepe cti...

miryp
10. zář 2023

@nat pokud se budeme tedy chytat nesmyslně za slovíčka, místo abychom řešily podstatu věci, tak jsi nepsala info, jak je to u vás ve škole, nýbrž jak je to u vás ve školce ;) Ale pokud to chceš mít tedy správně skloňované, tak se omlouvám a nahrazuji novým textem:
ty samozřejmě klidně respektuj nezákonné ustanovení školního řádu, to je ve výsledku jen tvá věc, ale nepodávej to tu tak, že musíš dodávat omluvenku od lékaře, protože nemusíš. Školní řád je v tomto ustanovení neplatný.
Tak snad už je to v pořádku...

j.a.n.i
10. zář 2023

@veru181 No, nemusí, prostě dite neprijde a pak se omluvi pro rodinné duvody. Hotovo.

merope
11. zář 2023

@veru181 Nepopletla sis to? Absence musí být řádně omluvena - tzn. u každé absence musí být vyplněný důvod a musí to být včas. Ale omlouvá rodič. Pokud má škola pochybnosti o dodržování povinné školní docházky, pak to řeší případně s rodiči, alternativně s OSPODem. Ale to by si musela myslet, že dítě povinnou školní docházku zanedbává.

ladyhacek
12. zář 2023

@hanka_12345 syn je předškolák, předškoláci mají povinnou školní docházku, ale sami nám říkali, že když budeme chtít není problém je omluvit (máme tedy omluvný list) a že můžou klidně k babičce atd.
Takže bych se domluvila ve školce.
Spousta dětí i ve škole jezdí na dovolené a děti se omluvají - žádají o uvolnění z vyučovaní > ve škole kvůl učení už je to podle mě horší než ve školce.

veru181
12. zář 2023

@merope Ne ne, určitě říkali, že se podává u předškoláků žádost předem, když je to delší nepřítomnost. Neříkám, že s tím dělají problémy, ale tahle informace mě právě zaujala.

merope
12. zář 2023

@veru181 Takže nějaké speciální nápady od školky 😀 - řešila bych za předpokladu, že se NEjedná o spádovou školku. V případě spádové školky a povinné školní docházky mají asi tak jedinou možnost, co s tím dělat - nahlásit na OSPOD zanedbávání. A na to nemívají většinou moc náturu (zvláště pokud dítě fakt nezanedbáváte). .

Jako rodič může přistoupit na jejich hru, to má plné právo a ano, může být fajn hlásit tu delší nepřítomnost předem, kvůli organizačním důvodům školky (zvláště třeba kolem Vánoc a nového roku, když mají jaráky okresy v okolí a podobně) - aby případně věděli, že tam bude málo dětí a i učitelky si pak můžou vzít volno / zaskočit někde za nemocnou kolegyni a podobně. Ale určitě školka nemá moc způsob, jak v tom rodiči zabránit.

j.a.n.i
12. zář 2023

@merope A proč bys to resila v nespadove skolce?

merope
12. zář 2023

@j.a.n.i Protože tam bych si nebyla jistá, zda nemají nějaké páky, jak mne vykopnout a poslat do té spádové 🙂.

fouskovi
12. zář 2023

@hanka_12345 domluvit se ve školce taky jsem nechávala syna doma aby my něco nepřitáhl že školky měl mladší jít na operací vyšli vstříc jen dali úkoly na procvičování přeci jen to byl předškolák

miryp
12. zář 2023

@merope docházka do nespádové školky v tomto směru nehraje žádnou roli. Jednou školka dítě přijala ke vzdělávání a může jej vyloučit jen ze zákonných důvodů. Samozřejmě zákon určuje podmínky vyloučení dítěte při nedocházení do školky - jde to pouze v případě, že dítě chybí více jak 14 dní a rodič nenahlásí důvod absence ani na písemné vyzvání ředitele MŠ. Současně však platí, že se tento paragraf nedá použít v případě předškoláka, protože pro toho je docházka povinná.

merope
12. zář 2023

@miryp Díky za zprávu, tady jsem si právě nebyla jistá.

BTW chceš tím říct, že když zvládneme letošek, tak příští rok nás školka za podní příchody vyhodit nemůže? 😀

j.a.n.i
12. zář 2023

@merope Nemají, jak jednou prijmou, tak uz jsou podminky stejné pro vsechny deti bez ohledu na spadovost.

merope
12. zář 2023

@j.a.n.i díky 🙂

miryp
12. zář 2023

@merope tak zrovna pozdní příchody neobhájí pro vyloučení ani v nižších třídách MŠ, to fakt nelze považovat za závažný způsob opakovaně narušující provoz MŠ (pokud tedy dítě nechodí do MŠ opakovaně až ve chvíli, kdy se má jít na procházku a celá třída musí čekat, až se vyspíte a opakovaně kvůli vám něco nestíhali 😉). Každopádně, ne, u předškoláka nelze rozhodnout o ukončení předškolního vzdělávání, protože je ze zákona povinné. Je to stejné jako na základce, tam dítě také nemohou vyhodit, protože ze zákona je dítě povinno odchodit na základní škole 9 let (pokud tedy nejde o dítě, které třeba ze zdravotních důvodů nastupovalo později a dosáhne 17 let dříve než v 9. ročníku ZŠ, to pak končí dříve než za těch devět let).

Strana
z2