icon

Jak řešit neshody s učitelkou ve školce?

margaretah
9. únor 2025

Uz som z tej skolky hotova.Furt sa nieco ucitelke nelubi,od zacietku.Maly mal zlozitu adaptaciu,ucitelke od zaciatku nieco vadilo..teraz na mna skusala,ze ci nechcem dat maleho do logopedickej triedy!no nemam dovod..ale viem,ze jej by sa ulavilo,ze nema v triede 3rocne dieta ale same 4,5rocne..Uz som jej razne povedala,nech respektuje moje rozhodnutie.Teraz tie iste slova,vety od novej ucitelky/uplne ako cez kopirak,bolo mi jasne,ze to skusa cez nu/uz mam dost.Ako by ste to riesili?

Strana
z2
zuzkasim
9. únor 2025

Co chceš řešit? Jak doopravdy tvoje dítě mluví? Je nabídka logopedické třídy adekvátní? Jako jestli v takové třídě mají volno a řeč moc valná není, proč toho nevyužit? Spousta rodičů by za takovou možnost byla vděčná. Píšeš jen, že učitelky mají nějaké připomínky, ale jaká je realita? Myslíš na nejlepší zájem svého dítěte?

eviicka
9. únor 2025

Já bych nad tím přemýšlela už proto, že bych nechtěla, aby moje dítě "bylo někomu na obtíž", protože to pak odnese to dítě. A pak, asi by se mi úplně nelíbilo ani to, že je moje dítě jediné 3 leté se samými o 1,5 rok staršími, to asi pro něj také nebude nic moc (pokud tedy není nějak výrazně psychosociálně vyspělé).

margaretah
autor
9. únor 2025

@eviicka Su v triede 3 3,5rocne deticky.A od septembra sa ma miesat trieda

ele_nka
9. únor 2025

@margaretah tyjo, co já bych dala za logopedickou třídu. Najít dobrého logopeda co bere se rovná téměř zázraku. Takže když pominu učitelku, dala bych tam dítě hned.

rayasisu
9. únor 2025

Nevím, co máte s učitelkou za nedorozumění, ale pokud je možnost dát do logo třídy určitě bych využila...

alubif
9. únor 2025

Dvě učitelky té upozorňují na tu samou věc ... Takže asi to není tom, že by měla jedna problém, ale ty máš problém, o kterém nechceš slyšet a jedes si svoje. Evidentně má tvé dítko problém , sama píšeš, že má špatnou adaptaci. V logo třídě by měla větší klid a vice času na všechno. Navíc jedno pomalé, špatně přizpůsobivé dítě brzdí celou třídu a vytezuje učitelky ,které nemají čas se věnovat ostatním. To že ty to jako matka nechce slyšet je hlavně tvůj problém.

palja
9. únor 2025

@margaretah pokud je řeč horší nebo dítě nemluví, tak bych určitě do logo třídy dala.
Mám dvě dcery, jedna má VD a ta začala mluvit až za asistence logo ve 3,5 letech, ta byla v logo stacionari.
A malá začala mluvit v roce, v roce a půl ve složitých větách.
Takže bych se určitě nebránila. Ty učitelky jsou s dítětem většinu dne a dokážou posoudit, jestli je dítě ve vývoji řeči pozadu.

lenerka1
9. únor 2025

Logopedická třída? Ty jo to bych brala i pro dítě, které s řečí problém nemá. Je v nich většinou menší počet dětí, učitelky se jim mohou více individuálně věnovat a pokud dítě třeba nemá rádo větší hlučné kolektivy ( jako můj syn), v menší třídě se lépe a rychleji adaptuje a je šťastnější.

jelenice_zavodnice
9. únor 2025

Co je spatneho na logo tride?
Mit tuhle moznost jine maminky, skoci po tom vsemi deseti. Mit logopedickou tridu je luxus a jeste to dostat jako doporuceni… 🤔
Dite melo tezky zacatek. Dite je zrejme jedno z nejmladsich.
Predpokladam, ze dite se snazi mluvit slovensky a nikdo ve tride mu nerozumi.
Dite mozna bude casem vyclenene z kolektivu, protoze se nebude zapajet do zadnych aktivit ale „maminka udelala nejake rozhodnuti a pres to nejede vlak”.

Mam pocit, ze tady ten problem nebude uplne ve skolce. 🤷‍♀️
Pokud se pletu, prosim dovysvetli situaci.

vlasta1981
9. únor 2025

@margaretah že některé ego rodičů ubližuje jejich dětem ...

journals
10. únor 2025

Asi je důležité proč logo třída? Kdyby dítě nemělo problém, tak ti jí nenavrhují. Protože do takových tříd se neposílají děti jen do počtu - naopak, na ty se stojí dlouhá fronta a jsou většinou pro děti s celkem závažným problémem. Tak by se to spíš chtělo zamyslet o co tu opravdu jde a jak dítě mluví/nemluví. Přiznat si problém není špatně, vždyť jde o jeho zájem

kakba
10. únor 2025

Tak za 1. Zda se tobe nelibi ucitelky ve skolce, zmen skolku za takovou, aby ti vyhovovala, coz bude asi nejaka alternativni. Co ja vim, neznam situaci. 2. Logo trida je naprosta bomba. Vzala bych vsema deseti 3. Tak to nemusis brat, za 2 roky si nestezuj, ze decko neumi mluvit a musis hledat logopeda, na ktereho je cekacka i pul roku.

miryp
10. únor 2025

A není problém spíše ve tvém vnímání situace? Nereaguješ na podněty učitelek neadekvátně kvůli nějaké osobní antipatii či neschopnosti si připustit, že by tvé dítě mohlo mít nějaký problém? Byla jsi s ním u soukromého klinického logopeda, který vyloučil problém s řečí, nebo je to jen tvůj dojem, že je vše ok? Naše dcera mluvila dobře, jen r a ř jí nechtělo naskočit a když pak začala docházet na logopedii, tak tam logopedka odhalila i další potíže, které my jako rodiče vůbec nevnímali a které by ji v budoucnu ve škole značně ztěžovaly učení. Logopedická třída není něco, co by dítě jakkoliv nálepkovalo do budoucna, je to třída, která mu může v mnohém pomoci...

fioreta
10. únor 2025

Tak pokud ses rozhodla žít v ČR a vychovávat zde svoje dítě, tak by ses měla naučit ČESKÝ JAZYK. Možná ti nedošlo, že to ta učitelka navrhla právě také kvůli tomu, že ty jsi cizinka a pokud na dítě doma mluvíš slovensky a ne česky, tak zřejmě opravdu špatně mluví česky a to je pádný důvod ho dát do logopedické třídy! Neřeknu, kdybys žila doma na Slovensku, tam by to možná nikomu divné nepřišlo, ale takhle to dává dost smysl 😉

evculinda
11. únor 2025

@margaretah proč nedůvěřujete doporučením profesionálů? Logopedickou třídu všemi deseti

baris
11. únor 2025

@fioreta souhlasím.

@margaretah moje mladší dcera má vývojovou dysfázii a slovenština je pro ní na stejné úrovni asi jako francouzština - nerozumí jí vůbec. A pokud vy doma na dítě mluvíte slovensky, ve školce česky a má vadu řeči, tak jim nerozumí. Ale klidně si třikrát dupni, rázně dej co proto učitelkám a ředitelce. Ale ten, kdo to odsere je tvoje dítě. Nikdo jiný.

habiba_ketta
11. únor 2025

@fioreta Ježkovy voči to už nám v ČR vadí i slovenština? To je opravdu vrchol. Čechy Čechům! Ne, opravdu slovenština není důvod pro logopedickou třídu. Logopedická třída není třída pro cizince, ale pro děti s vadou řeči. Tazatelka by musela říct víc info, možná dítko vadu má, možná nemá. Ale slovenština problém není…

@baris Já mám zase zkušenost, že dítě s dysfázií může slovenštině velmi brzy začít rozumět, pokud ji každý den slyší. A také se může naučit i úplně jiný jazyk, jen to jde pomaleji.

hanka_12345
11. únor 2025

Nase skolka je treba co by na ulevovani ucitelek chudinek aby toho nemeli moc, profik. Ja jsem s druhym na materske a to je FURT neco... posledne se vytasili s tim ze syn uz nespava vubec (pritom nekdy fakt spi) a ze bude cely den prset a nebude unaveny, at si ho vyzvednu po obede 😀
Mam ve skolce takovou spojenkyni co si na ne vzdy stezuje a slychavam treba ze ucitelka rekne at jde decko dom v poledne ze naka blbost a kdyz rodic odmitne tak ucitelka prska se slovy " jako on tady bude fakt spat jo, jako kdo se s nim bude otravovat??!!" a tak podobne takze jestli te prudej skrz ptakoviny tak te chapu

Ale!! s logopedii bych teda to nebrala negativne. Pokud ji opravdu potrebuje tak bych to zvazila. Logo trida musi byt super. Uplne bych ty ucitelky nebojkotovala

fioreta
11. únor 2025

@habiba_ketta Promiň, ale ty jsi můj příspěvek úplně překroutila. Pochopila sis to po svém a napsala jsi svůj naštvaný postoj, ale to je pouze tvůj problém.
Já jsem nenapsala nic o tom, že mi něco vadí. Napsala jsem logickou věc a vysvětlím ti ji na příkladu, když se někdo odstěhuje do jiné země, tak se musí naučit JAZYK té země, ve které bude žít, aby mu rozuměli.
Když se odstěhuji do Anglie, musím umět anglicky a když do Francie, musím umět francouzsky a tak dál... proč by to nemělo platit také u ČR??? hm?
Přišlo k nám teď kvůli válce spoustu lidí z Ukrajiny a taky mluví česky, sice s přízvukem, ale mluví... tak proč by taky Slováci neměli mluvit česky a klidně s přízvukem? No řekni narovinu, že jsou líní, nechce se jim a spoléhají na to, že my Češi jim "automaticky musíme" rozumět, to my máme povinnost jim rozumět? oni nemusejí nic jo... 😅

hanka_12345
11. únor 2025

@fioreta tak ale se slovenstinou to neni tak horky, ne? Tomu rozumy kazdy. Kdyby byla Italka tak nereknu, ze je krava a ceka ze se vsici nauci italsky aby ji rozumneli. Nemyslim si ze pokud jsi slovak tak automaticky musis prepnout aby ti rozumneli.

hanka_12345
11. únor 2025

@fioreta pokud prijde ukrajinec tak mu nic jineho nezbyva nez zacit ceskynprotoze by se niceho nedomohl,nic nevyridil. Slovaci v poho

fioreta
11. únor 2025

@baris taky souhlasím, hezky jsi to napsala s tím dupnutím 🙂 ale to je klasika, že lidi hledají chybu v ostatních a ne u sebe, paní sama česky nemluví a pak se diví, že to jejímu dítěti nejde a v Mš doporučují logo péči, tak to je úsměvné divit se jak jojo něčemu takovému...

baris
11. únor 2025

@habiba_ketta moje dítě už chodí do 9. třídy, takže vím, že je schopna se naučit anglicky i německy. Ale slovenštinu prostě neslyší jako podobný jazyk. Je to pro ní stále cizí jazyk, který se musí naučit, takže když na ní mluví někdo slovensky, kouká a nerozumí.

Slovenština je hodně podobná našemu jazyku, většina z nás jí má naposlouchanou, ale to neplatí už moc pro naše děti. A bez mučení přiznávám, že jsem nedávno sehnala knížku ve slovenštině a nebyla jsem jí schopna dočíst.

fioreta
11. únor 2025

@hanka_12345 Ahoj, ježiš tys tohle napsala dobře: s tím ulevovanim ucitelkám chudinkám, aby toho nemely moc... hej přijde mi, že tohle je snad v každé Mš 😀
To je fakt hrůza, ještě abychom ty učitelky poprosily, aby dělaly svoji práci ne? Pokud je ta práce nebaví, tak ať do těch Mš s prominutím nelezou...
S tou slovenštinou, jako dobře, je to jazyk velmi podobný našemu, ale to ještě neznamená, že bychom ho tady jenom proto museli poslouchat, já třeba chci doma poslouchat češtinu a co je na tom špatného? Navíc dívej, je rozdíl v tom, pokud jedu někam jen na dovolenou a pokud se někam přestěhuju.
Na dovolenou se nebudu učit česky ok, na tu chvílu si porozumíme, ale když tu žiju a pracuju atd., tak to už bych se měl česky naučit, tohle by prostě bylo fér, tak vybral jsem si to sám, chci bydlet a žít v ČR, tak asi chci poslouchat kolem sebe ČJ, tak jako kde je problém tím jazykem i mluvit? 😉

michaela666
11. únor 2025

@baris Pokud neměla v dětství možnost slovenštinu slyšet, vůbec se nedivím. Což je škoda, protože v televizi jsou slovenské kanály a na nich běží pohádky už od mého dětství každé ráno o víkendu + v neděli po obědě určitě. Starší generace s ní byla v kontaktu běžně, dnešní děti k ní musí navést rodiče.
Přesně z toho důvodu doma jedeme pohádky, písničky i knížky ve slovenštině už od malička.

ninive211
11. únor 2025

@hanka_12345 Slovenštině zdaleka nerozumí každý a už vůbec ne děti do 10 let. Rozumíme jí vcelku my, co jsme se narodili před revolucí. Ale generace dětí po r. 2000 už běžně se slovenštinou do styku nepřijde vůbec nebo jen velmi minimálně a pokud dítě mluví slovensky, může mít problémy s domluvením se. Neříkám, že je to důvod pro logo třídu, tam patří děti s vadou řeči. Ale ve 3 letech je těch dětí s nějakou vadou řeči většina,

fioreta
11. únor 2025

@michaela666 nee, jeeej, to už raději angličtinu 🙏
@ninive211 přesně tak, někdo slovenštině prostě nerozumí a přece mu to nebudeme vyčítat, že slovenština je podobný jazyk a "musíme jí rozumět", to mi přijde už jako docela hodně otravné vysvětlení... 😕

michaela666
11. únor 2025

@fioreta Ta už je snad naprostý základ. Naše čerstvě čtyřletá si vybírá podle nálady jestli chce pohádku česky, slovensky( té rozumí úplně v pohodě) nebo anglicky.
Já moc jazykově vybavená nejsem, tak se to snažíme alespoň jí zpříjemnit do budoucna.

ninive211
11. únor 2025

Jinak my jsme tady tak nějak přijaly premisu, že může být problém v tom, že dítě hovoří slovensky na základě toho, že jeho matka je Slovenka. Ale je docela pravděpodobnné, že otec je Čech a dítě mluví směsicí češtiny a slovenštiny(možná s převahou slovenštiny, pokud tak mluví máma,protože dítě do 3 let je v denním kontaktu převážně s matkou). a důvod, proč je matce nabízena logopedická třída, nemusí být problém bilingvnosti, ale reálně problém v kvalitě mluveného projevu. Ono to nutně nemusí být to, že se učitelka chce "zbavit problémového žáčka". Třeba to fakt myslí prostě jenom dobře v zájmu dítěte, ale maminka je zbytečně vztahovačná. Nevíme, neznáme podrobnosti.

ninive211
11. únor 2025

Jinak já proti Slovákům absolutně nic nemám, moje kolegyně z kanclu (momentálně teda na RD) je Slovenka z Prešova a má jen velmi mírný přízvuk, spíš jsem si prvně myslela, že odněkud ze severní Moravy, z Ostravska...jinak mluví perfektně česky a českou gramatiku ovládá líp, jak kdejaký Čech. Takže očividně to jde, naučit se pefektně česky.

Strana
z2