Jak se vyrovnat s nedostatečnou kapacitou mateřských škol?
Maminky , jak se vyrovnáváte s tím, že ve školce pro vaše dítě není místo ....vím že teď je to bohužel problém většina školek.
V ČR zoufale chybí státní instituce pro děti 1,5-3 roky. Za mne mladší děti 3 let do školky opravdu nepatří i když se je tam snaží nacpat. Kvůli namíchání s předškoláky a odklaďáky, počtu ve třídě, určité struktuře a aktivitám, hračky ve školce jsou prakticky všechny až od 3 let a pokud tam jsou mladší děti, magnetky, Lego, korálky.. tam nemájí co dělat - nelze uhlídat spolknutí. Prostě chybí jesličky.. počet děti tak max 15, spíše 12. v této třídě jedna učitelka a jedna chůva.. která bude pomáhat s převlékáním počuraných dětí případně přebalováním, místo vzdělávání by tam probíhal jen nácvik sebeobsluhy a jinak volná hra, kratší vycházka.. ne se 2 hodiny procházet.. kdy děti nachodí i 5 km. Pomáhalo by se jim s krmením.. Oběd třeba už v 11 a delší možnost odpočinku po obědě.. dalo by se pokračovat donekonečna..
@kometkak takhle u nas vypada skolkova trida pro dvoulete deti 🙂 I kdyz je teda u toho stihaji i trochu vzdelavat 🙂
@zuzk_a Jako že ta maminka, co jí zaměstnavatel místo drží, tak ta by měla víc bodů než ta, co jí ho zaměstnavatel nedrží (ale má třeba domluvené dávno jiné)? A co když ta, co jí zaměstnavatel místo drží, pak stejně nenastoupí? Co když zaměstnavatel dávno neexistuje / převzala ho jiná firma.
BTW kolika procentům žen opravdu zaměstnavatel drží to místo, kde byly před mateřskou - a to až do těch 3 let věku dítěte? Já většinou vidím, že buď holky nastupují (třeba na zkrácený úvazek) mnohem dříve - anebo jdou stejně jinam.
@zuzk_a přesně tak, mě teda tenkrát vzali syna úderem druhých narozenin, ale teď je to jiné. Teď není misto, ale jak píšeš, pracující samozivitelka tam nedostane jedni dítě, nepracující menšina z azylaku tam má rovnou tři. Stejně tak, kapacita je plná, ale ukrajinské děti se přibrat mohly, tezcod nepracujících matek, a to jsme na maličké vesnici...
Mam prosincoveho syna a dam ho do soukrome skolky, abych se od ledna mohla vratit do prace a neprisla o ni.
Neda se nic delat, holt ceske deti mladsi 3 let jsou ted podle metodiky MSMT az na tretim miste (ceske starsi 3 let, ukrajinske starsi 3 let a teprve potom ceske mladsi 3 let).
Zas doma sedet nehodlam a radeji to udelame takhle, i kdyz to pro nasi rodinu bude naklad vyssi o cca 100 000 (rozdil mezi skolkou zrizovanou MC a soukromou je minimalne 10 000 mesicne a pocitejme zari az cerven).
Doufam, ze ta soukroma bude aspon kvalitni, kdyz uz na tom budeme financne takhle krvacet. 🙂 Ale tedy jak budu kazde rano kazdeho syna vodit jinam, pak do prace a pak kazdeho jinde vyzvedavat, to si zatim neumim moc predstavit. No jak se to trapne rika? Clovek si zvykne i na sibenici. 🙂 Ovsem myslim, ze na 8h se jen tak vratit nezvladnu, takze muj prijem z uvazku na 6h po odecteni nakladu na soukromou skolku bude hodne zalostnej.
@prosinec2019 věřím ze na ni bude místo v červnu v dětské skupině 😂do konce května mají dat vědět rodiče stávajících děti jestli pokračují další školní rok nebo ne … A celkem jsem si vysvětlila, ze vlastně bude lepší když na ten start půjde do dětské skupiny.. ikdyz si finančně nepolepsime oproti rodicaku.. stejně bude 50:50 účast… pokud by me chybělo min času..: protáhla bych prispevek a v praci neplacený volno…
@prosinec2019 : u nás na dvorku je 5 maminek co mají děti 2,5 - 3,5 let a nikdo se nedostane do školky. Všude je plno předškoláků. Prostě jim řekli že šance 0 ale příští rok už velká ( všichni třídy předškoláků odchází atd ) ... Tak že našeho 2,5 letaka budeme mít rok doma , máme ještě čtyřměsíční dvojčata a tak to bude zábava ... 😂😂😂
@prosinec2019 taková situace už je roky… u nás se kolikrát nedostanou ani 4 letí. Když sis to neporesila dopředu, tak buď byt doma zadarmo nebo poresit chůvu. 🤷🏻♀️
@adel_si to je prave to, co si musí každý zjistit, když si volí délku pobirani RP a délku RD. Když u vás berou 2 leté, tak super, klidně můžeš jít do práce, u nás berou s odrenyma ušima 4 leté, proto jsem se tak zařídila. A zjistit to jako tazatelka až po zápisu je sakra pozdě.
@veroniquecz "to je prave to, co si musí každý zjistit, když si volí délku pobirani RP a délku RD"
no, tak ja se priznam, ze jsem v roce 2020 netusila, ze v roce 2022 vypukne valka na ukrajine! kdyby valka nebyla, tak by mi prosincoveho syna vzali do nasi skolky uz od zari, dovoluju si tvrdit, na 100%. takze ano, ja jsem s jeho prijetim pocitala a nemela jsem jediny duvod s tim nepocitat.
ok, moje chyba, clovek ma pocitat radsi se vsim. 🤷♀️
@veroniquecz já školku řeším od loňského června ...ale i soukromé mají plno ....bohužel na okrese žádná skupina hlídací není ani centrum nejbližší cca 30 km z domova a práce je další 10km takže bych musela skončit minimálně o 2 hod dřív anebo jít jen na 6 hod a to nelze..
@fatal_error tak jasné, s tímhle nepočítal nikdo 😓 já to spis myslela obecně, zjistit si jak to v okolí je a podle toho se zařídit. 2 leté se umisťují ve velkých městech a jejich okolí opravdu výjimečně.
@prosinec2019 myslela jsem to hlavně v souvislosti s tím RP. To bys ho mohla ještě prodloužit ne?
@prosinec2019 proč nelze na 6 hodin? Taky jsem musela na zkráceny. A ještě mě napadlo - školka v místě práce?
@zuzk_a a je taky spousta maminek, které se po rodičovské nemají kam vrátit, ale oracovat chtějí, už třeba proto, že jim chybí v rodinném rozpočtu peníze. Proč by měly být doma na úkor jiné matky? Je potřeba se na to podívat i z tohoto úhlu pohledu. Proč by taková máma neměla mít šanci na školku?
@fatal_error No, s tím "na 100%" bych si tak jistá nebyla - resp. tedy - někde na vesnici možná, ale tam zase asi i vidíš, kolik tam je ukrajinských dětí - je jich tam tolik? Ve velkých městech (Praha, Brno) byly městské části, co zamakaly na tom, aby se dostaly i dvouleté děti, ale třeba u nás zamakala MČ už pár let zpátky a asi se to rozkřiklo, takže už na zápisu vloni se dostaly tak děti, co měly 3 do prosince a uvidí se, jak to bude vypadat letos (zápisy do jeslí teprve budou), ale prý dost špatně (holt si lidi klidně změní trvalé bydliště dítěte, aby se dostalo do "vhodné" MČ). Čili jo, budou se do toho tady motat i ukrajinské děti, ale oproti předchozímu stavu je to opravdu jen minimální rozdíl v pár dětech narozených na podzim. Ale zase díky tomu tady je hromada dětských skupin soustředěná na děti od narození, takže umístit je kam. A ceny jsou vesměs do 10.000, ne přes, takže asi taky dobrý.
@veroniquecz To je nesmysl - vyplatí ti vždy stejné množství peněz, takže maximálně se vyplatí nechat si pak do 4 let věku vyplácet 50 Kč, aby byla jistota, že matka nebude platit sociální a zdravotní a bude ho za ni platit stát a to za více okolností (třeba nějaké brigády "na sebe" a podobně). Ale jinak ti stát víc peněz nevyplatí. Takže se vyplatí nechat si mateřskou vyplácet co nejrychleji co nejvyšší částky - a nechat si ji na účtu, neutratit vše.
@merope ale prosim te, ja bych si jista byla. v nasi skolce jsou 2 tridy (ze 4) pro deti od 2 let a u syna ve tride a v te vedlejsi ted napr. 3. narozeniny slavily deti v lednu, unoru, breznu... deti, co nastoupily v zari.
nejmladsi holcicka nastoupila v r. 2020 v zari a v srpnu ji byly teprve 2 roky, takze nastoupila v cerstvych 2.
a bavime se o Praze.
takze ano, ja jsem si byla jista. uz jsme ve skolce resili, jestli dat mladsiho do tridy ke starsimu nebo do te druhe tridy pro male deti, co bude pro kluky lepsi. nebyl jediny duvod s jeho prijetim nepocitat.
ale jaksi vypukla valka na Ukrajine a v MC mame od dubna pomerne velkou adaptacni skupinu ukrajinskych deti skolkoveho veku, ktere se od zari do vsech nasich skolech rozdeli, takze jsme v prdeli a budeme platit soukromou skolku. cara pres rozpocet a bude to pro nasi rodinu naklad cca 100 000 korun navic (zari az cerven, cili 10 x 10 000 rozdil mezi cenou soukrome a zrizovane MC).
@fatal_error Jenže každá podobná zpráva stran volných míst ve školkách po Praze se rozběhne rychlostí blesku - nicméně pokud máte až tolik volných míst po školkách, přijde mi divné, že by se neposnažili aspoň nějaké děti tam dostat. BTW můžu jen pro info, která Praha vedle Prahy 7 ještě myslí takhle i na malé děti? Vím, že v některých MČ stále bojují i s umístěním čtyřleťáků.
@merope mateřská je přece něco jiného, píši o rodicaku. Samozřejmě, ze nevyplatí stát víc, ale když vím, ze je problém se skolkami, tak si nenechám vyplácet 15-20 tisíc, ale nechám si vyplácet 5-7, aby mi to plus minus vyšlo do 3,5-4 let věku, kdy předpokládám, ze už dítě do školky vezmou. A ne, ze řeším ve 2 letech nemít školku ani rodicak. Navíc, když se postesti a práci i školku seženeš, tak RP můžeš brát i při zaměstnání.
@merope a ještě jedna věc - sociální za tebe nikdo ani na mateřské ani na rodičovské neplatí.
@merope tady je letos problem zpusobeny temer vyhradne tema vic nez 20 ukrajincema ve skolkovem veku z adaptacni skupiny. je to Praha 4.
rikam znova, ze meho prosincoveho by od zari za normalni situace vzali. ale ty to asi vis lip. 🖐
mimochodem treba Praha 4 Kunratice letos oteviraj celou novou tridu a kamaradce prej rekli, ze sance ma od zari i jeji dcera, ktere budou 3 az v breznu 2023. oni si dokonce kvuli tomu dali trvaly bydliste k tchyni, aniz by tam bydleli. ale to bylo tez pred valkou, tak treba jim to nevyjde.
@veroniquecz Jasně, sorry, rodičák. Jinak nerozumím, proč si nechat vyplácet míň a čím je to výhodnější - prostě stát mi to vyplatí, já to hodím na dětský spořící konto a až přestane chodit rodičák, tak si z toho čerpám, ne?
S tím sociálním a zdravotním je hlavní, abych ho nemusela platit já, ale ok, to jsem napsala blbě, jak jsem to dala do jedné věty.
S těmi Ukrajinci - nedá se nějak apelovat na radnici, ať to zkusí pořešit? Děcka do adaptační skupiny musely někam chodit, mít na to prostor - nemohli by to místo používat dál třeba jako dětskou skupinu / jesle / školku?
@merope hned jak budu mit cerny na bilym, ze syna nevzali, zacnu to resit. aspon pro ten pocit, ze jsem se snazila. 🙂 adaptacni skupina je v jedne z MS, ale pise se, ze se od zari tyto deti rozdeli do nasich skolek. podle meho je nesmysl, aby to bylo na ukor deti mladsich 3 let a meli by je vzit nad kapacitu.
@fatal_error já mám podobnou obavu ohledně dětí z Ukrajiny tady, protože školka bude celkové výsledky zveřejňovat nejspíš až 3.6.
@fatal_error A jak to má ta MŠ, kde je adaptační skupina, s kapacitou? Nemají na to nějaké nadkapacity, že by se v konečném důsledku o tento počet vzalo víc dětí? Jako jo, oni je zase potřebují co nejrychleji zaintegrovat, kdyby tu měli zůstat, ať umí česky.
@merope výhoda pobirani RP je, ze nemusíš řešit zdravotní nebo se někam hlásit. Já zase nechápu tvé řešení, proč si vybírat a ukládat, navíc sporak ti nic nevyděla v dnešní době.

@petrasipkova1 Pokud jsi mohla pracovat od roku a půl malého, tak tě obdivuji. Já bych to nedokázala. Manžel je stále v práci, babičky a dědové chodí do práce, takže jsem na děti sama. A moji kluci by mi to neumoznili 😅. I když bych se rada odreagovala třeba i prací.