Jak usnadnit nástup do školky hypersenzitivnímu dítěti?
Dobrý den,
Máte někdo zkušenosti s hypersenzitivním dítětem ?
Malá to má asi po mě ,ale nevím ani jak pracovat se sebou a nechci u ní nic pokazit - aktuálně řešíme nástup do školky -mam to stižené tím že jsem po celou dobu neměla hlídání . A o to je pro ni těžší.
Máte prosím nějaké rady jak ji to usnadnit ? Režim máme od miminka a funguje ji to.
Děkuji
@ninive211 já byla diagnostikovaná díky Marii. Když jsem jí řešila v PPP, tak jsem si uvědomila, že jsem to samé. Marie je hodně hypersenzitivní na zvuky a vjemy okolo sebe a projevuje se to únavou a bolestí hlavy. Vadí jí třeba poutě, zabavná centra, různé akce, kde je větší koncentrace lidí a tak. Je citlivá i na tón hlasu, vadí ji třeba motorky, vlaky. Z lidí mě přijde, že cítí nějakou energii nebo auru, protože už od mala říkala, že je třeba někdo studený a někdo teplý. Ke studeným lidem nechtěla, chlapy taky moc nedávala ... Vadí ji i změna prostředí, změna počasí atd ... Já to mám podobně, plus citlivost na léky
A k tomu ADHD... Spoustu lidí s ADHD jsou také hypersenzitivní. U Maru jsme to začali řešit skrz bolesti hlavy a velkou unavitelností. Projevuje se to, že se nesoustředí. Třeba píše nějaký úkol a první věty krásně a správně napsaný a prostředek už naškrábaný a konec už se nedá přečíst a nebo to nedopíše. Když maluje obrázky, tak ze začátku se snaží a pak ten konec odflakne nebo nedokreslí. Spaní je taky velká tragédie, možná si pamatuješ jak jsem v říjnovkách řešila, že se pořád budí. Tak to stále trvá. Nebo u žádné činnosti nevydrží, maluje si 10 minut, pak jde vyšívat, pak jde číst, pak si vezme sluchátka a nejlip všechno najednou a rychle. A když má pak přetížený mozek, tak má zachvat vzteku a brečí a bolí ji hlava. Nudí se i u filmu nebo pohádky. Pořád skáče do řeči. Kolikrát má takový afektivní projevování. Že třeba koukáme na film a ona se nadechne a nahlas ti řekne Mám nápad, co kdybysme.... No a zapomíná, pořád a všechno, jedním uchem tam, druhým ven 🤦
Hm, stejná jako maminka 🤭🤭 a já konecně vím, co se to děje v mojí hlavě a proč...
Moji 2 bráchové mají ADHD a já taky. Vůbec se to nedá srovnávat. Holky to mají jiné než kluci. Každopádně tě nechci přesvědčovat, ty jsi maminka a znáš svoje dítě nejlíp. Jak s tím pracovat nevím, každopádně bude potřebovat hodně lásky a pochopení a ujištění, že ať je jaký je, budete ho milovat ♥️
@aarriel a tyto problémy malá nemá , vadí jí jen ty zvuky a dejme tomu větší dav lidí , ale to nemusím ani já takže tam vím co máme dělat aby se to zvládlo a proběhlo to v klidu
U malování vydrží i hodinu někdy i déle , psát ji ještě neučim na to má čas .
Se spánkem taky nemáme problém od miminka padne nejpozději půl 8 večer a spinká Krásně celou noc .
Jediný s čím máme opravdu problém je to odloučení .
@felis tak to by mne hodně zajímalo, jak se nepřetěžovat v dnešní společnosti, a když nemáš možnost bydlet na venkově. Od malička mi vadí zvuky televize i přes zavřené dveře. V mládí sem všecko nějak v pohodě zvládala, ale teď s věkem jsem úplně marná. Vadí mi snad úplně všecko, hlavně hluk a lidi. Bez možnosti zalézt do vlastní místnosti to je fakt na palici, zejména když i pobyty v přírodě už také nemám tak často jako dřív (každý víkend)
@vendes tak tu kranio mám také možnost vyzkoušet. Už se těším. Ono by stačila asi jakákoli relaxace, ale kde na to najít čas, ale hlavně klidné místo? Teď v létě je aspoń možnost být venku...
Já Vám budu držet palce a radu bouhzel nemám ….. třeba se tady něco dočtu. U nás jedeme školku druhým rokem a stále je to ráno řev a cesta vypadá jak vymitani ďábla 😅 naštěstí, vždy po mém odchodu se ve školce uklidní …..
mmch, jak vůbec oddělujete dítě hypersenzitivní od dítěte s poruchou osobnosti? sama u jednoho kusu mám někdy pochybnosti ☹... byly jste u psychatra?
@konidana Ahoj, mám všude s sebou špunty do uší. Dojíždím ze Středočeského kraje, z menšího města, do Prahy a musím říct, že mě nebetyčně s-rou lidi, co se buď hlasitě baví, telefonují nebo vykřikují v MHD. Mám je v každé kabelce. Spím se špunty do uší. Televizi máme doma domluvenou, že od určité hodiny se ztlumí hlasitost na konkrétní stupeň. My bohužel nemůžeme zavírat dveře nikde, neboť by se kočky psychicky zhroutili 😂 taky nevyhledávám akce, kde hrozí, že bych trpěla - stejně bych si je neužila a na koncert jdu tak jednou za rok. Existují i hudební špunty https://www.earplugs.cz/tezka-veda/jak-vybrat-s... - tam je pořizovací cena vyšší, ale jejich výhodou je, že neslyšíš okolí, ale jen člověka, který na Tebe mluví - viz ten hezký článek o různých typech. No a pak si nastavuji hranice - zkrátka lidi požádám, aby nemluvili tak nahlas anebo že ať se nezlobí, ale že nechci pro tuhle chvíli komunikovat a že to necháme na jindy. A funguje to, když to řeknu mile, ale asertivně.
Je fakt, že ale mému total extrovertnímu muži to chvíli trvalo, než pochopil, že mě to fyzicky bolí a mám z toho úzkosti, ale teď už dobrý 🙂
@felis no tak to je u nás asi hlavní kámen úrazu - domluva s mužem doma. Ten to zatím za těch 18 let nepochopil. Ale možná se teď už trochu blýská... Jo a malý byt, kdy jsme defakto v jedné místnosti furt (děti mají druhou). TV mi vadí i na stupeň hlasitosti 1 a i to jak svítí, když chci spát. Chlap je sova co spí tak 24-5 , já medvěd a skřivan úplný minimum spánku 22-6, a prostě když je někdo ve stejné místnosti vzhůru, tak mne to ruší a moc nespim. Ještě před pár lety jsem nebyla schopna usnout, když jsem cítila, že děti v sousední místnosti taky ještě nespí. Usnula jsem, až když usnuly i ony. Dřív (před 10lety) jsem byla schopná dřímat aspoň ve vlaku-taky dojíždím, ale teď už většinou ani to ne. V poloze v sedě to neumim nikdy a v pololeže na 2 sedačkách už strašně dřevěnim😅
@vodnarka2013 A je řev, i když odvádí i někdo jiný, třeba tatínek? Nebo dělá "divadýlko" jen u maminky?
@ninive211 u každého …. Nejlépe je doma ….
A nepatří do skupiny dětí s nadáním? Tam to bývá celkem časté. https://www.megaknihy.cz/rodina-vztahy-deti/306...
@ninive211 nemáme možnost aby ji odvedl někdo jiný , otec dělá noční a chodí domu později než začíná školka , prakticky je doma jen v pátek večer a sobotu ... A jinou pomoc nemám
@orchidis jak můžete u čerstvě 2 letého dítěte mluvit o poruše osobnosti ? 🤷 Není to malinko vedle ?
( Neútočim , jen se prostě ptám . Mám první dítě , jsou situace který jsou i pro mě dost nové a stresující , a proto bych neřekla že mám hned nějakou poruchu 🤷 .. u dvouletého dítěte mi přijde brzo takto mluvit , + když k ní od malinka přistupují dost individuálně a snažím se vše dělat jinak než se dělalo " za dob našich babiček" - zároveň ale neříkám že to oni dělali špatně)
@hojda to poznám podle ?
Píšeš, že řekli, že je hodně chytrá a hodně toho umí. https://zapojmevsechny.cz/clanek/tipy-pro-ident...
@hojda říkají to 🤷 nejsem k tomu laxní ale neškalkuji ji , beru tak že ji něco jde líp třeba poznat písmenka a a barvy( neplete to) oproti tomu odloučení , nějak nemám tendenci se stresovat tím co by měla zvládat ve dvou letech nebo ne 🤷. Talíř si uklidí, oblikne se , na záchod si taky dojde , mluvit taky umí a to je hlavní jestli umí to a nebo ono ve 2. Nebo o rok déle podle mě až tak není důležité . Hlavní je aby byla spokojená ,🙂 . Minimálně pro mě . 🤷 Ani nevím jestli je můj přístup dobře 🤷 tak snad to nikoho neurazí 🤷
Tak ono asi nejde o tu škatulku, ale mohlo by vám to pak pomoci rozklíčovat a pochopit dost věcí z jejího chování, pokud by tam bylo nadání.
Podle mne je ve dvou letech na jakekoli zavery a nedejboze diagnozy brzo. Je to proste batole, neco mu jde, neco mene, vse se bude jeste hodne vyvijet... Co na nej funguje a plati zjisti jen a jen mama, a to vetsinou metodou mnoha pokusu a omylu. Tak to proste je.
U nadaných je právě vysoká citlivost velmi častá. Projevuje se ale různě, někomu vadí zvuky, lidi, umím si představit, že někdo víc prožívá svoje pocity.
Holky, kojily jste dýl tyhle děti a kdyz jste prestavaly byl to velky problem?
@veraa1 syn kdyz byl maly cca do 4 let, tak byl sice citlivy na zvuky, ale jinak se niceho moc nebal, pud sebezachovy potlaceny, jak probiha vyvoj (u nej je nerovnomerny, hodne ho zajimaji technicke veci, ale takove ty obecne veci nezbytne k fungovani ve spolecnosti ho moc netankuji) tak jsou obdobi kdy je to lepsi a pak zase vyrazne horsi, to ceho se bal posledni dva roky najednou prijima bez problemu, ale zase se objevi neco co je problem (jako kdyz obrecel rozbity bojler nebo mycku, ktere jsme museli vymenit, to bylo dost sileny), zapisem prosel, ale po prvnim mesici bylo jasny ze adaptace je problem v poradne nam prave rekly ze je emocne nestabilni a vyvoj osobnosti je nerovnomerny (dostal asistentku, tu ma rad, nasel si i par kamaradu, ale pani ucitelka musi mit svatozar…)z cehoz vyplyvaji i jeho emocni vybuchy, na terapii chodim ja, ale uz jsem si taky parkrat rikala ze se objedname k psycholozce, ke ktere jsme chodily s dcerou, uvidime jak budeme zvladat jeho skolni zivot…
@jannym meda pud sebezachovy 0, skace do moře, do kuliček, do bazenu, potápi se, to vsichni koukaj jak se neboji. Pak vidi treba inhalacni krabicku a je hysterak, jak ma strach. Nebo hysterák, že jde manžel do práce. Nebo když je shluk lidi. A skacou, musi být v náruci. Jdu s ni zkontrolovat jeste primarni reflexy.
@konidana já bych neřekla že jde o diagnózu nebo škatulky , ale spíš o informovanost nás rodičů , už nežijeme v době .. kdy se musí člověk bát na něco ptát . A můžem si o tom zjistit lepší informace , tak aby nám to doma třeba lépe fungovalo.
Já od Vánoc s malou řeším koktání , šla jsem s ní jen k logopedovi , pro jistotu na poradu abych něco nezanedbala.
K logopedovi byl přizván dětský psycholog,který mi potvrdil mou domněnku s hypersenzitivitou .
A zároveň jsem byla překvapená tím když řekli že je ve svém věku mluvením i chytrosti na úrovni 3,5-4,5 letého dítěte.(Překvapená jsem byla proto , že jsem tomu nepřikládala nějakou pozornost , a upřímně ani nebudu , prostě ji něco jde a pokud bude mít o věci zájem podpořím ji,pokud ne , naučíme je jinou formou pokud je bude potřebovat 😉) Škatulkovat ji ale nehodlám , nechci ji okrást o dětství, jen prostě chci vědět lépe jak s ní pracovat.
Dobrý den.
mám na Vás prosbu. Pracuji na výzkumu v rámci projektu Sensetio a budu moc ráda, když mi pomůžete vyplněním krátkého dotazníku.
Snažíme se lépe pochopit, jak lidé zvládají stres a psychickou zátěž, abychom mohli vyvinout nástroj a aplikaci, která pomůže lidem cítit se lépe a včas rozpoznat, kdy už je toho na ně moc.
Vyplnění zabere jen pár minut, odpovědi jsou anonymní a opravdu nám tím moc pomůžete.
Děkuji
Odkaz na dotazník naleznete zde: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0Aaq...
Dobrý den.
mám na Vás prosbu. Pracuji na výzkumu v rámci projektu Sensetio a budu moc ráda, když mi pomůžete vyplněním krátkého dotazníku.
Snažíme se lépe pochopit, jak lidé zvládají stres a psychickou zátěž, abychom mohli vyvinout nástroj a aplikaci, která pomůže lidem cítit se lépe a včas rozpoznat, kdy už je toho na ně moc.
Vyplnění zabere jen pár minut, odpovědi jsou anonymní a opravdu nám tím moc pomůžete.
Děkuji
Odkaz na dotazník naleznete zde: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0Aaq...
Dobrý den.
Děkuji
@eliskamazurova dobrý den, můžete prosím přestat neustále vkládat dotazník , děkuji

@aarriel děkuji 🙂 ale to si nemyslím , adhd vidím v rodině u vzdáleného. Bratrance a nedá se to vůbec srovnat .
Malá je prostě řeknu to teď po svém " v něčem napřed než ostatní děti a na úkor toho se jí hůř zvládá odloučení 🤷" (nebo tak to beru já + k tomu i nahrává to že nemám možnost hlídání )
Ona se zatím z histerie dostala do lítosti ale komunikuje normálně , dokonce učitelky opravuje když něco zapomenou jen u toho prostě pláče pro mámu no 🤷