icon

Jak včas rozpoznat potřebu odkladu školní docházky?

17. pro 2022

Při pročítání jedné diskuze mě napadlo... Jak a kdy jste poznali, že vaše dítě potřebuje odklad školní docházky? Dá se to poznat i dříve, než v 6 letech? Co třeba neumělo? Mám letní 4,5r dceru, šikovnou asi tak průměrné, ale má třeba velké problémy s mluvením, začala víc až po 3r a pořád ji cizí lidé nerozumí, skloňování apod často špatně, plno hlásek špatně. Mám pocit, ze od nemluvení se dost odvíjelo, ze byla (a v něčem je) pořád pozadu. Soustředí se v pohodě, grafomotorika nyní dobrá (začala kreslit až po 4 narozeninách, předtím nebavilo, tužku drží dobře), úkoly splní a dokončuje, obsluhuje se...jen to mluvení... Co třeba řešili v PPP nebo na konci školky? Tchýně má od jejich 2r jasné, ze bude mít odklad 😀 zvlášť když je letní. Já každopádně byla v jejím věku o dost šikovnější ve vsem. Díky

ileni
17. pro 2022

My jsme řešili opačný problém, dcera je narozená na začátku září, takže šla do školy dřív, ale vyšetření v PPP bude stejny...chtěli po ní namalovat postavu, aby měla dobře proporce, potom zkoušeli jak se orientuje v čase, roční období, dny v týdnu, potom myslím, že musela počítat do 10 a asi vyprávět příběh podle obrázku, pravo-leva orientace a pojmenovat tvary....PPP to mají na internetu popsané,co zkoumaji ve školní zralosti. Posudek probíhal cca měsíc před zápisem do školy

zmrzlinka
17. pro 2022

Jestli má 4,5 roku ,tak má ještě spoustu času než půjde do školy.Ale jestli špatně mluví,tak s ní určitě chod na logopedii.To je podle mne základ všeho.
A pobavilo mne.....jak můžeš vědět jak si byla šikovná Ty?To si fakt pamatuješ?Spíš jestli nechceš po ní příliš...

dendy88
Autor odpověď smazal
bara88
18. pro 2022

A co logopedka, ta říká co?

xxx3d
18. pro 2022

informaci o zvážení odkladu mi řekly o letních prázdninách ve školce,
do té doby jsem nad tím neuvažovala, nějak zvlášť, syn je červnový dítě
je chytrej, mluví od 18.m., zvídavej, jenže taky poměrně roztěkanej, co ho baví dělá a dokončí, co ho nebaví dokončit nechce, docela se vzteká, chce aby bylo jen po jeho, takže je to takový...náročnější někdy 🙂 ale osobně jsem si říkala, že to do předškoláků nebude problém, a následně pro zápis taky ne
jestli ti ve školce k malé nic neřekly (učitelky) tak je brzo dělat nějaký závěry, až na mluvení, tam bych se poptala na logopedii, ať už ve školce, nebo sólově a pravidelnost, nejlépe jednou týdně, takový ty frekvence jednou za x týdnů nejsou moc dobrý.

jane46
18. pro 2022

@zmrzlinka No ono i srovnavat sebe s vlastnimi detmi "ja byla lepsi" je hodne spatne zvolena cesta 🤦 Ten hon za uspechem a dokonalosti nas jednou znici.
Nas kluk mel nastoupit do skoly letos (v lete mu bylo 6)...skolka pro, my pro... Ma nejake nedostatky v mluveni, zacal pozde. Na logopedii chodime od 4, tam doporucili odklad, sli jsme na PPP a tam jsme uznali, ze to je opravdu na odklad. Dopiluje mluveni, at se on i ucitelka netrapi v pochopeni, vic se uklidni a dozraje. Ale jsem ted moc rada, ze jsme to udelali. Ale beru to naopak jako vyhru pro nej a ne ostudu ci ze je pozadu, umi lip jine veci atd.

autor
18. pro 2022

@zmrzlinka Já si právě všechno pamatuji cca od 3 let, asi jsem divná 😀 Na svých výkresech jsem měla datum, takže jsem přesně věděla, kdy jsem jak malovala. Chodila jsem do Sokola na závody, takze taky vím přesně datum, na zpívání taky vím datum, kdy jsem hrála jaké společenské hry taky vím.
Na logo chodíme od 3 let, ale bohužel jen 1x měsíčně, místo není.

autor
18. pro 2022

@bara88 Přímo na školu jsem se neptala, ale obě logopedky se tvarily, jako že by to měla v poho dat. Školky mi doporučily normální, ne logopedickou, je samozřejmě bez asistenta, ale nastoupila ve 4r (dřív by se ani nedostala do té, co jsem chtěla). Ve školce vše v pohodě zvládá, poslouchá, snaží se.

autor
18. pro 2022

@xxx3d Jo, logo máme právě 1x měsíčně, není prostě místo :-/ Dala jsem ji týdně na logopedický kurz, ale co jsem pak tu výuku viděla, tak ji to moc nedá, to je školce s rikadly udělají víc, nebo já doma. Má nevycvicenou pusu, jinak slova a věty chápe dobře, dobře to skládá a používá. Zvlášť u cizích lidí se pořád usmívá a to pak nějaké ty hlásky jdou dost mimo.

sayast
18. pro 2022

U nas byl duvod spatna rec a socialni nezralost, take nezvladal emoce. Kluk je v pulce srpna, sel by jinak v cerstvych 6. Videla jsem to sama, v PPP mi to posvetili. Ze inteligencne je moc šikovný a chytry, ale to neni všechno. Ze by to samozřejmě zvladl, ale bylo by to pro nas i nej vetsi trapeni. Jsem za to rozhodnutí rada, je u nej kazdy mesic znát, je lepsi a lepsi

autor
18. pro 2022

@jane46 Jo, srovnávani je takova rychlá berlicka, jak něco ohodnotit :-/ Právě jsem si říkala, jestli nebude mít dcera problém v češtině, aby třeba správně rozeznala hlásky (sluchově rozlišování má ale v pohodě, to jsem zkoušela). Asi uvidíme v těch 6ti letech... Štve mě, ze od mluvení se odvíjí plno dalšího, třeba vyprávění příběhů, diskutování nad něčím, pomalu i pochopení něčeho...

missym
18. pro 2022

Syn je dubnový a vždycky jsem si říkala, že odklad určitě ne. Ale špatně mluví, tak hned od nástupu do školky (3,5 roku) chodil na logopedii a na konci prvního roku mi učitelka doporučila poradnu, aby se zjistilo, proč špatně mluví. Takže od 4,5 roku měl logo ve školce, navíc hodiny nařízené z PPP, do toho jsem si našla online logopedku, se kterou máme hodinu každý týden (a tohle bylo nej rozhodnutí, rozhodně mu to nejvíc pomohlo). Po ročním kontrolním "vyšetření" v PPP v necelých 6 letech mi doporučili odklad. Stále ještě nemluvil úplně dobře (skloňování a gramatika dobrý, ale hlásky mu jdou pomalu) a celkově nevyzrálost. I ve školce se učitelky shodly, že mu rok navíc pomůže. A i já doma viděla, že ještě není na školu zralý. Teď nás bude čekat další kontrola v PPP a zápis do školy. Až na r a ř už mluví relativně slušně, grafomotorika se zlepšuje, i vyzrálost v plnění úkolů.

konidana
18. pro 2022

Kdyz to neni jednoznačné tak to proste nepoznas. Se synem jsme byli uz v 5 letech na predskolni zralosti, pak za rok znova( je rijnovy) a doted nevim , zda by byl lepsi odklad nebo ne. (Je v 7.tr.)

Nemluveni do 2 az 3 let a logopedie od 4.5 roku neco naznaci, ale stejne nevíš, jak se to nakonec vyvine.

barumrallyebum
18. pro 2022

Ucitelky ve skolce by ho do skoly poslaly, ale na prijimackach do 1. tridy ( ano prijimacky) nam byl doporucen odklad. Objednali jsme se do PPP a k soukrome psycholozce, jejich nazor byl tak pul na pul, ze to nechavaji na nas, ale ze mozna radsi odklad, ze tim se nic nezkazi. Odklad jsme dali a myslime, ze to bylo dobre. Syn navic spatne mluvi..

autor
18. pro 2022

Jo, zvlášť kvůli tchýni (a výkonové společnosti) beru odklad jako svou prohru. Aneb matka ani neumí dítě připravit na školu (manžel moc nepomáhá, má moc práce, ale stejně společnost kouká vždy na matku). Je to velký rozdíl těch dětí v první třídě. Kamarádky syn je záříový a velmi šikovný, mluvil v roce... To je pak dost rozdíl, když je vedle čerstvě šestileté hůř mluvící... Člověk se musí naučit, že odklad není nic špatného a že je jen k dobru, vymazat ty zakořeněné vzorce z hlavy...

sayast
18. pro 2022

Ja teda odkad rozhodne neberu jako svoje selhani! Ani jsem nikdy nic takoveho neslyšela a nikdo to tak neresil za cele me detne roky (mam uz 14 ti letou)

surikata131
18. pro 2022

Odklad není nic špatného! Rozhodně větší průser je odklad nedat a nechat nastoupit do školy nezralé dítě, jak je vidět v té vedlejší diskusi. Kdybych měla pochybnosti, tak ten odklad radši dám. Můj brácha extra problémy neměl, ale je letní a v PPP ke konci už byl unavený, nesoustředěný, tak dostal odklad a jedině mu to prospělo. Těch dětí, co mají odklad je tolik, není to žádná ostuda…

martiina_k
18. pro 2022

Já myslím, že se to poznat dá už v těch 4,5 letech. Podle toho co píšeš bych se být tebou už s odkladem smiřovala. Odklad není žádná ostuda, vždycky rodičům říkám, že pokud má dítě snížený intelekt, nepomůžou mu ani tři odklady, své limity prostě mít bude. Odklad pomůže dětem nezralým, které jsou šikovné, jen prostě potřebují ještě čas, aby dozrálo to, co je třeba a pak mohly být ve škole za hvězdy stejně jako jejich vrstevníci 🙂

autor
18. pro 2022

@martiina_k Jo, zkusím se duševně přenastavit 🙂 Je fakt, že jakmile začla mluvit, plno věcí najednou "dozrálo". Díky školce se taky mluva zlepsila, zatím jen větná skladba, výslovnost moc ne. Možná zvážím jinou placenou logopedickou péči, třeba online. Do těch 3 let bylo dost prázdné období a teď nám ten rok chybí.

eiliko
18. pro 2022

Školní připravenost a školní zralost jsou dva odlišné pojmy. Připravenost je ve vyšší míře ovlivnitelná učením, tedy se vliv tvé výchovy odrazit může, ale zralost je závislá na zrání nervové soustavy, což ovlivnitelné okolím být může, ale v mnoha případech ne, proto nezralé děti potřebují prostě v určité oblasti více času na "dozrání". Nesouvisí to nijak s inteligencí dítěte, není to vinou rodiče... naopak odkladem mohou rodiče svému dítěti udělat velkou službu, aby se ve škole netrápilo. Doporučuji konzultaci s učitelkou MŠ, která má možnost dlouhodobě sledovat dítě v kolektivu dětí. Ale na řešení je tedy ještě dost času, než půjde do školy, může hodně dohnat 😉🙂

drep
18. pro 2022

Můj brácha měl odklad. Byl červnový, v dětství docela trpící astmatik a takovej maminčin ťutínek. Odklad mu neskutečně prospěl, z miminka byl za rok šikovný kluk, dneska se svých 34 je judr et mgr a phd, a docentura je za rohem. Takže fakt o nic nepřišel.

martt
18. pro 2022

My jsme dávali odklad u obou dvou synů. U staršího byl hlavní důvod nemocnost a pravděpodobnost hospitalizace v nemocnici v první třídě ( pokud by šel tak ja by mel). Ten odklad mu nijak neublížil naopak si myslím, že více dozral a bylo to v pohodě. U mladšího jsme to věděli uz poměrně brzo, že nejspíše budeme dávat odklad. Na jaře jsme byli v PP a tam nám to jen potvrdili , že by nemělo cenu ho dávat od září do skoly trápil by se jak syn tak i my. Takže je letos ještě ve školce. A je teď na něm vidět jaké dělá pokroky a ve školce si ho chválí. A mluvila jsem s paní učitelkou z první třídy tam mají dítko, které není bohužel zralé, ale rodiče ho přesto dali do skoly a vypadá to, ze bude opakovat první třídu. Protoze ho zase nechtějí poslat zpátky do školky , aby v tom nemělo ještě větší zmatek.

petrasipkova1
18. pro 2022

Taky mám syna 4,5 roky, logopedka říkala, ze ještě se vše vyvíjí přirozené, teprve teď začíná slyšet a používat s, š, z, ž, pořad vyslovoval ch. Nemaluje vůbec, nebaví ho to. Letos nastoupil do školky. A věřím, ze má ještě spoustu času se toho hodně naučit. Je narozený v dubnu.

fyii
19. pro 2022

ty jo jestli odklad beres jako svou prohru, co budes delat az bude skutecny problem... ja dala klukovi odklad dobrovolne, je narozen 30.8. a tudiz by byl vzdy a nejmladsi. to, ze by byl fyzicky na tom asi i lip nez x dalsich deti ve tride nic nemeni na tom, ze proste jeste nedozral psychicky. Chodime na logo taky 1xmesicne, ale poctive cvicime doma a fakt jsou videt velke pokroky. Ja to jako prohru urcite neberu, na ty logosce se delaji veci, ktere delaji uz ve skole, takze proste bude mit min. vic klidu neli drobny naskok. Dite musi proste dozrat a nez ho stresovat.Ten rok navic ke opravdu hodne znat.

kupi
19. pro 2022

Syn se narodil v červenci a s tím, že bude mít odklad jsem tak nějak počítala vždy. Ve školce se tomu hodně divili a neviděli důvod proč by nešel v termínu, v ppp to bylo na hraně, ale přiklonili se k mému názoru a dostal odklad. Teď je ve čtvrté třídě a rozhodně to bylo správně. Má problémy se psaním - dysortografii, ale jinak vše ostatní zvládá v pohodě. Jsem ráda, že jsem si odklad prosadila i přesto, že je ve třídě největší(tím, že je hodně vysoky, tak je to dost markantní), tak do té třídy dobře zapadl.

autor
20. pro 2022

@eiliko Děkuji za info, takhle rozdělené to dává smysl 🙂 Je fakt, že kdyby třeba dost zaostávala v něčem, tak jí to ty děti dají sežrat a můžou ji šikanovat. Ve školce s tím kupodivu nemá problém, má tam kamarádky/dy, hrajou si s ní, i když jí asi nerozumí 🙂

kkrubova
28. pro 2022

@ileni Vám nedávali IQ test v ppp? Takový ten na doplňování devátého obrázku.

ileni
29. pro 2022

@kkrubova ne nedavali