Jaké dovednosti rozvíjíte u svých předškoláků?
Ahoj, některé nedávné diskuze mě vedou k zamyšlení - co "učíte" své děti předškolního věku? Kdysi dávno k nám na krám přišel kluk s babičkou, vybírali encyklopedii dinosaurů, ještě sice nechodil do školy, ale uměl latinské názvy snad dvaceti dinosaurů :D Tak zajímají mě i takovéhle roztomilé extrémy, ale abych zůstala při zemi, co zajímá vaše děti, v čem je podporujete, rozvíjíte? A co je takový souhrn toho, co by skutečně "mělo" dítě umět a vědět? A ano, chápu, že každé dítě je jiné - dcera měla v pěti měsících "oblíbenou" knížku, syn v roce knížky stále jen žere.
Moje dite nejspis polovinu z toho nevi.. Ma ADHD a lehkou vyvojovou dysfazii a udrzi pozotnost asi 2 minuty.. Na zapis jsem ho cilene ucila basnicku a sice jsem s nim procvicovala vetsi/mensi, ale zadny zazrak to nebyl.. Zkusim s nim logopedickou tridu, protoze na normalni ZŠ mi po zapisu rekli, ze katastrofa hlavne kvuli te pozornosti (v MŠ mel proto i asistentku).. Mam doma jeste triletaka a vypada to, ze vi skoro stejne🤦♀️... hmm... ja se ptala mamky jak jsem na tom byla ja a ona rikala, ze sice jsem toho dost vedela, ale ze na zapisu po me chteli minimum toho co dneska...jinak jsem inzenyr takze i kdyz jsem se z toho vyjmenovaneho naucila az ve skole tak me to asi nijak zvlast nezbrzdilo... jestli ta dnesni doba neni uspechana zbytecne az moc...🤔
@soda365 Ja jsem magistra, pristi mesic budu phd. Manzel inzenyr. A ano, mame stejny pocit. Jestli se toho dnes po detech nechce trochu moc. My je cíleně neucime nic. Na co se zeptaji, odpovime. Kdyz ctu ty pozadavky, tak mi to prijde jako mazec. Zápis nas ceka dneska a jsem sama zvedava, co syn umi a neumi. Nicmene ma doporuceny odklad (srpnove dite), takze ani nevim, zda po nem neco budou chtit.
A trochu si rypnu, ale nejak ty dokonale deti v realnem zivote nepotkavam. Syn ma ve tride jednoho rozumbradu, ktery toho vi vazne hodne. Domnivam se, ze je to do znacne miry spojeno s tim, ze ma starsiho sourozence. Ale zbytek deti mi prijde plus minus na podobne urovni. Kamaradcina dcera se nedavno naucila cist a psat, sama o to mela zajem, ale socialne je uplne mimo, takze ma stejne odklad. Od jine kamaradky dcera vcera pri zapise nepoznala geometricke tvary, pritom je umi a jen se stydela pred novymi lidmi...a o cem to vypovida? Stejne ji vezmou.
@martiniquest Úplně souhlasím a taky jdeme za chvíli na zápis. Můžu se zeptat, jestli má syn odklad z nějakého konkrétního důvodu nebo prostě srpnový kluk = automaticky odklad? Mám červencovou holčičku, taky máme doporučený odklad z důvodu, že je ještě dost hravá, přitom je dost šikovná, tak se to ve mně pořád pere...
@jeyre Neni dostatecne vyzraly. Ma svoji hlavu, a kdyz se mu neco nelibi, nechce se zapojovat. V case se to vyrazne lepsi. Plus se teprve ted zacina zapojovat do kolektivu. Odklad navrhly ucitelky MS, jeste nas ceka PPP. Rec taky nema dokonalou, jeste nezvlada ž a ř
Dcerka (6 let), v září jde do školy.umi písmena,už si něco i přečte.cisla umí, sčítá. Zajímá jí to.vytleskavat slova se učili loni ve školce.Na co slovo začíná a končí taky.Syn (4 roky), čísla zná,počítat umí taky základy,písmena už taky některá pozná. Dcera je v tomto nadaná (závěr z PPP).Ve škole může p.ucitelka dávat příklady navíc i něco u ní může přeskočit.Kdyby to nefungovalo,tak PPP doporučí další postup,kterým se škola musí řídit. Hodně čteme,venuji se oběma,ale nejedu takový ten dril,to je o ničem.prijdou, zeptají se,vysvětlím jim to,přijdou podruhé,znovu vysvětlím
@martiniquest Ja mam v okoli spis deti, ktere toho vedi vic nez to moje. Na zapise okolo nas bylo nekolik deti, ktere uz umely cist. Ale nemyslim si, ze by je to ambiciozni rodice nadrceli, kdyz to to dite chce, tak se to nauci samo, a to bylo za nas stejne jako dneska. A stejne tak bylo urcite tehdy stejne jako dnes spousta deti, ktere nedelaji nic. Opravdu je to moc chtit po diteti znat mlade od kravy nebo poznat ctverec, ktery dite normalne potka u nejakeho vystrihovani a lepeni? Nebo ty tecky na kostce - napocitat klidne na prstech do sesti nebo do dvanacti? Vytleskavani slabik - to po mne chce logopedka u triletaka. Basnicky se taky uci normalne ve skolce. Co byste si predstavovaly, ze teda po detech budou chtit?
@jeyre Tak info ze zapisu. Syn vedel vsechno. Jediny problem byl spatny uchop tuzky. Pravoleva orientace, vypraveni pribehu, pocatecni pismena, vytleskavani, barvy, geom.tvary, podpis
@martiniquest to uz zni lip 🙂
@martiniquest já budu oponovat.dcera je starší,ale že se o vše zajímá tak ji trpělivě odpovídám a vysvetluji.toto nemá nic společného s tím že dítě má staršího sourozence.ono se toho dost ukáže i v PPP.A jinak je dost důležité aby uměli předně rodiče komunikovat s dítětem.kdyz byl ještě mladší syn v kočáře,tak jsme chodili,já ukazovala kde co je,popisovala.hodne maminek šlo s dětmi a mlčely jako ryby,radeji dají mobil nebo pustí doma televizi místo povídání a hraní si.je fakt,že já na děti mluvím pořád,oni se ptají,já odpovídám nebo si jen tak povídáme,ale opravdu.nemlcime,když špatně vyslovují,tak opravuji jak se to správně řekne,díky tomu i syn už mluví velice dobře.to,že v okolí nevidíte takové děti neznamená že nejsou,nebo spíš rodiče o nich nemluví aby nevyčnívali.
@martiniquest U nás podobně - tvary, matematické představy, kreslení podle vzoru, skládání jednoduchého puzzle, básnička, popis situace na obrázku, kresba postavy a podpis. Dcera si stěžovala, že to byla nuda 😆 Že neumí r a ř prý není žádný problém. Byla u ní i výchovná poradkyně a kroutila hlavou, že k odkladu nevidí důvod. Tak teď babo raď 🤷
@jeyre Ja davam na svuj pocit a nazor ucitelek MS, ktere ho sleduji porad. Syn dost trpi tim, ze je ve tride aktualne nejmladsi. Kdyz byl nejstarsi, byl spokojeny, jak zelva. Tak mu to doprejeme, aby se to s nim nepotahlo dalsich x let.
@martiniquest U nás právě jedna učitelka by dala odklad a druhá ne, že by se nudila. Dcera je ráda ve společnosti dětí, v září nastoupily dvě holčičky předškolačky a hned se zkamarádila a je vidět, že ji to s nimi baví víc než s mladšími dětmi. Můj pocit je, že kdyby uměla r a ř, tak bych o odkladu vůbec neuvažovala, ale v té pořádně mě zviklali no...
@jeyre A co když se r a ř nenaučí ani tak? Kvůli tomu dávat odklad se mi zdá zbytečný...
@jeyre pokud je takhle sikovna a sociálně zdatna, tak kvůli r a Ř je to blbost, já R neumím, Ř tak jako s odřenyma ušima 🙈 nejde mi ho se ho naučit ani teď, naučila jsem se ho vyslovovat v dětství hrdelní a nejde mi s tím hnout.
Přijde mi zvláštní, že se to tolik liší škola od školy 🤔. My máme základku v ulici, koukáme na ni z okna. Ale. Od sousedky chytrý kluk tam moc spokojený není, maminka jedné předškolačky po zkušenostech s dvěma staršími syny zvažuje dat malou do jiné zš. Než se nás to bude týkat, budu to trochu sledovat, současně ale kvůli sociálním kontaktům nechci řešit vzdálenější školu.
Jen pro zajímavost jsem si půjčila v knihovně knížku o přípravě na první třídu a hned na začátku píšou, že cílem předškolní přípravy není předem dítě naučit číst a psát, aby mu to ve škole dobře šlo. Tak jsem trochu uklidněná. Uvidím, co budou dělat ve školce, já se snažím podporovat, posouvat zájmy, ale je pravda, že třeba na nějaké učení básničky nebo tak nemám kapacity - samotnou mě to nebaví.
@konidana To mě tak dostal syn. Měl tehdy čerstvě 4 roky, jednou jdeme k babičce, on poskakuje vedle mě a já najednou slyším "dva, čtyři, šest, osm..... Dvacet dva" Tak jsem se zarazila a povídám mu, že kdybych nezačala od 2,ale třeba od 8, jak by to bylo.. A on na to bez zaváhání "osm, deset, dvanáct.." To už jsem hleděla jak puk a ptám se, kdo ho to učil. Podezřívala jsem svoji ségru, že ho to naučila z legrace, ale on trval na tom, že ne, že ho to nikdo neučil. Tak se ptám, kde k tomu tedy přišel. Podíval se na mě jako na debila, jako že to je přece ta nejjasnější věc na světě a povídá "No přece paní učitelka nás počítá, ne?". 😂 Jsem říkala, že by je mohla počítat třeba i po 3, 4 atd., děcka by se naučila malou násobilku. 😂
Nemám ráda ten moderní přístup "dokonalého dítěte"... můj názor je ten, že když do dítěte budu něco úmyslně každý den "cpát" naučí se to, ale jako opice. Takže ano, když od roka budu dítě posazovat k písmenkům, bude číst. Když ho ve dvou letech přihlásím na balet, bude dělat balet. Nechci opice, chci sebevědomé, samostatné a zodpovědné parťáky a tak je k tomu i vedu. Zajímá Tě to, ok... zeptáš se, ok. Ale že bych seděla s dítětem nad matematikou, abych mohla říct, že umí ve třech letech počítat. To je stejné jako s nočníkem - je rozdíl posazovat na nočník a chodit na nočník. Jen se pak rodič plácá po rameni.
S naším předškolákem denně jedeme logopedii, tam má nedostatky a cvičit prostě musí... a teď jsem vytiskla nějaká zábavná cvičení k zápisu (jdeme ve St).
Baví ho kdeco, učím ho kdeco, ale to že umí třeba posekat zahradu, vzít nůž do ruky či si dojít do krámu nakoupit... No a 🙂 Zase neumí jiné věci
My řešíme opačný problém - syn je znalostmi sám od sebe dost napřed, ale potřebuje posunout v sociálnu, takže od září nastupuje ve svých 5 letech a 9 měsících do přípravné třídy soukromé základky, aby to pak v první třídě zvládl a nebyl to pro něj velký šok.
A co se týče školní připravenosti, víme, že chceme dát děti na soukromou školu, letos jsem obešla dny otevřených dveří několika z nich v našem okolí a byla jsem dost překvapená, co všechno po dětech chtějí. Vůbec jim nejde o psaní a čtení, ale řešili třeba poskládání příběhu, co bylo nejdřív a co potom, prostorovou představivost ve formě skládání kostek podle obrázků, kdo je kdo mezi zvířátky - poskládat celou rodinu a pojmenovat mládě, ženský a mužský rod atd.
A co se týče domácí přípravy - syn má různá období, co ho zrovna baví, já ho do ničeho nenutím, jen nabízím možnosti, jak dělat právě to, co ho zrovna baví - měl období, kdy chtěl dělat dělat labyrinty, pak zase období, kdy se učil sám počítat, jindy zase chtěl skládat slova z písmenek, teď momentálně se učí sám od sebe psát písmenka. Moji úlohu v procesu beru tak, že vnímám, co syna baví a připravím mu pro to prostředí - z dětských časopisů vyberu vhodné úkoly, hrajeme deskovky podle aktuálního zájmu, čteme vybrané pohádky. A teda jeho hodně baví ty různé přípravné sešity, hlavně s matematikou - vybrala jsem něco, co mi dávalo smysl a baví i mě - a jak jsem psala, není to jen o počítání, ale i o rozpoznávání menší, větší; co je polovina atd.
Ale když nad tím přemýšlím, tak se syn všechno učí tím, že si o věcech povídáme - venku se bavíme o přírodě, o pravidlech v lidské společnosti (dopravní značky, atd.), když spolu vaříme a pečeme, tak syn odměřuje, krájí atd. a u toho se bavíme o zlomcích, prostě proto, že to přirozeně vyplyne z našeho rozhovoru - třeba půlka másla atd. Snažím se, abychom dělali domácí práce spolu, z toho taky vyplyne spousta témat k prozkoumání a obě děti jsou od přírody zvídavé, tak se vlastně pořád na něco ptají.
Kdyby to někoho zajímalo, přikládám obrázek základních požadavků právě z jedné soukromé školy v Praze.
@westie S tim naprosto souhlasim. Povazuju se za docela lineho rodice 🙂, nevytvarim detem aktivity, kdyz si jsou schopne vymyslet program samy mezi sebou. Ale pokud se mu venuju aspon trochu nekdy, tak na tyhle veci narazime sami od sebe, neni potreba se nic drtit.
@felixfelicis Souhlas s tím drcením. Mně dokonce někdo říkal, že ty různé "výběrové školy" se ptají na tolik věcí, ne proto, že nutně potřebují, aby to děti uměly, ale aby odlišily ty děti, kterým se rodiče přirozeně věnují, od ostatních. Prostě proto, že mají náročnou výuku, chtějí naučit děti něco navíc a k tomu potřebují rodiče, kteří vedou děti k přirozené zvídavosti a chuti se učit a zkoušet nové věci.
Je prostě rozdíl, jestli nechám dítě, ať si staví kostky vždycky samo, protože chci mít klid, nebo si k němu sednu a stavíme něco spolu a u toho si třeba povídáme o tvarech a barvách.
@treasurka my třeba mimořádně nadané dítě máme.aniz bysme ji doma nějak učili,tak když se zeptala tak jsem jí trpělivě odpovídala,na vše co chtěla vědět(žádné odbyvani,tě jí to zajímat nemusí,že je malá. Zeptá se,já odpovím).v PPP jsem s ní byla v necelých 5 letech a měla znalosti a vědomosti jako 6,5 lete dítě. Teď v 6 letech zná věci z 2.stupne ZS. A ano, dětství má, lítá po venku,na hřišti s dětmi a mladším bratrem (sami), má chytré hodinky s GPS,tak vím kde jsou.Bydlime ve městě.chteji se mnou vařit,vaří se mnou, krájí ostrým nožem, mladší syn(4r) strouhal brambory na bramboráky a úplně ho fascinovalo kam ta brambora při strouhání mizí 🙈-lepsi než koukat na televizi (to stejně nemusí)

@treasurka zkoušela jsem s dcerou ten tvůj uvedeny zápis a naštěstí všechno věděla 😂😂 tak se mi ulevilo, ze není zanedbane dítě 😂😂 u nás jsou pořad on-line zápisy. 🙈