Jsem naivní? Od kolika let byste pouštěli děti ven?
Abych osvětlila nadpis, zakládám si na tom, že moje nevlastní dcera (6 let) může jít ven a jen se ohlašovat kde a s kým je. Bydlíme na vesnici provoz aut je minimální a stejně nesmí na cestu. ALE když jí tohle všechno bylo dovoleno a pár víkendů to i fungovalo, tak pak u nás byla delší čas a měla jeden průšvih za druhým, neohlasíla se půl den, odjela se seousedkou a neřekla mi to....Vím, že dneska je spousta úzkostných maminek co dítě nepustí ani před barák, ale já si prostě svoje dětství pamatuju dobře a uchylaci byli vzdy jen se o nich v mediich tak nemluvilo...zkuste mi prosím říct na chození ven u dětí názor...od kdy by jste pouštěli a za jakých podmínek?
@sarihy už to vidím, přijdou mi dost mladé na atletiku, ale záleží jak to ten trenér vede. V šesti letech teprve dozrává mozeček a s ním jemná a hrubá motorika. Takže takhle staré děti by měli mít spíš všestrannost. U menší bych se nedivila, kdyby Vám s tím brzy sekla proto, že se bude srovnávat s těmi staršími a vyzrálejšími. Záleží na povaze děcka. třeba ji to motivuje nevím.
@xisett taky bych se chlubila 🙂 manzel dodnes vzpomina, kdyz jako dite z Phy byval na Sumave u pribuznych a tam vencil kozu, resp koza jeho 😀 ja taky vzpominam napr, kdyz me u dedy posilali do jednoty pro 10dkg semtele ci 20dkg hrebiku 🙂 nosila jsem od slepic domu sadrove vajicko aj. Nesmela jsem pres silnici do lesa, i tak jsem v lese byla a hrala si se pstruhy v lesnim potucku. Co jsme prolezly s detmi stromu a der aj. 😅
Ano je rozdil v tom, kde dite vyrusta, proto jsem zastancem, ze mestske dite ma poznat i vesnici a zivot na ni, dam mu prostor a volnost v ramci dohodnutych mezi.
Pro rizene krouzky xkrat tydne, aby se dite nejak zabavilo nejsem, kor v predskolnim ci ranne skolnim veku. Pokud to dite samo vehementne nepozaduje 🙂
Tj zastavam nazor, ze i kdyz dite vyrusta ve meste, neznamena to, omezovat ho sezenim doma ci krouzky, da se dat volnost u mensich akorat pod stalejsim dohledem nez na vesnici. A i vesnici a prirodu ukazovat v realu, bohuzel plno deti si mysli, ze kravy jsou fialove a v zivote treba i v 8letech nevideli nazivo treba ovci ci slepici...
@gepejá měla štěstí, poznala jsem oboje a mohla si vybrat. Chtěli jsme jen dát malé šanci si uvědomit, že pro dítě jsou lepší věci než televize, počítač a jiné moderní vymoženosti. Ale jak tady bylo řečeno, malá nedodržuje daná jednoduchá pravidla, tudíž ač mě to mrzelo má utrum. Ale budu se velice snažit, aby ta moje zatím půlroční měla také tu možnost to poznat a pokud bude šikovná nevidím důvod ji na naší vesnici kde chcípl pes držet pod zámkem, aby ji neofouklo.
@xisett my prave taky s muzem, ja jeste vic, coz rozepisovat nebudu. Naprosto chapu, ze jsi male dala sanci, vzdyt je to prave pro jeji dobro, taky bych to zkusila byt na Tvem miste. To ze neuposlechla, to uz beru jako jeji problem a s tim si nese dusledek - ma utrum. Co znam 6-7 deti, tak vsechny maji jiz dostatek rozumu aby si uvedomily a vedely, kde jsou hranice, samozrejme ze to zkousi. 🙂 ta vase cacorka nabyla najednou urcite volnosti a prostoru pro pohyb, porusila pravidla at uz jedno z jakeho duvodu, zatrhli jste ji to, dojde ji to, to je jen dobre. 🙂 sestrenka jeste nez mela deti, mela jasno v tom, ze je nechce vychovavat v Pze, holt taky prolitala detstvi na vesnici u babi a dedy jako ja 🙂 splnilo se ji to a kluci sice nekdy zaracha, ale uz i mladsi 5ti lety vi, kde jsou hranice. My mame 23m a jsme stale v Pze. I presto s ni radsi jdu ven, ci vyrazime na vylet nez do nejakeho krouzku. Ted jsme se treba vratili z 9ti dni pod stanem a jak si to paradne uzila 🙂 Nemluve o pribuzenstvu mimo Phu 🙂 az ji bude 6 ci 7, doufam, ze uz bude dobre chapat kde jsou hranice, kolikrat to chape uz ted, tak uvidime 🙂 i napr jit ven kam muze a kam uz ne.
@hojda myslis, ze matka, ktera ma mozek a rozum by byla proti tomu? Jen se ptam, protoze ja urcite ne, naopak 🙂
@gepe Ale každý má ty hranice někde jinde..... Někdo nechá dělat děti cokoliv a jiný zase ne, na tom nevidím nic špatného a s mozkem a rozumem to nemá nic společného. Jen mi přišlo divné, že něco takového by primálně měli řešit /rozhodovat rodiče a nevlastní rodič by se měl zařídit podle jejich přání, pokud se shodnou.
Tak já vyrostla na vesnici a se staršíma dětma mě mamka pouštěla od pěti let, jinak cca od druhé třídy, ale doba je jiná, 6 let mi přijde brzo, bráchovi je 8 let a taky nikam nechodí sám, max. na dvůr, ale u něj je to i tím, že jeho kamarádi nechodí ven, protože jejich "rodiče" je nechávaj deno denně na počítači a televizi takže venku nepotkáte dítě...
@xisett Nemyslím, a hned ti řeknu proč. U nás je taky jedna maminka, která se stará o nevlastního 8 letého syna a třeba teď o prázdninách to vypadá tak, že ráno ho naloží do auta, doveze do městečka, od kterého bydlí 3 km a tam ho nechá celý den na dětském hřišti......., takže asi tak. Ona uznala za vhodné, že tak je to nejlepší, protože co by s ním prý jinak dělala...... V lepší případě ho doveze do městské knihovny, taky na celý den....
@hojda otec ditete s tim souhlasi, ostatne na te vesnici bydli 🙂 ano je to o rozumu a mozku. Mit moznost aby me dite mohlo byt na vesnici tak nevaham, kor kdyby tam byl manzel, v tomto pripade byvaly. A ta maminka co vyvazi nevlastniho? Radsi @xisett nez takovouhle! Protoze je aspon vide, ze ji na male zalezi.
@sarihy nepretacej! Jinak viz ad odpoved pro hojda.
Asi jste nepochopily, ze o tom, zrejme nerozhoduje pouze @xisett, ale i jeji stavajici, tj otec holcicky. Ja kdyz nekde byla, prijala jsem dana pravidla at uz to byla nejaka teta ci strejda. Pokud ne, zarach ci nebyl vecernicek aj. Proste respektovat a poslouchat starsi.
@gepe děkuju ano o tom to je, pokud se přizpůsobí pravidlům plynou z toho i výhody této domácnosti. Souhlasí s tím samozřejmě tatínek. Stejně tak myslíš, že maminka si bude dělat něco z toho, že nám se nelíbí, že jsou dny dny se malá od televize nezvedne? bude se jí věnovat radši osobně? nebude, už jsem to zkoušeli. Takže asi tak
jde nějak smazat diskuzi?