Křičím na dceru.
Mám doma skoro 5 letou dceru. Odmítá si uklízet, je drzá, vystekava, a my s přítelem už ztrácíme nervy. Denně se u nás křičí, já to už špatně snasim. Třeba dneska jsme ji uložili, dali oba pusu, zavřeli jsme do ložnice že jdeme taky už spát (přítel unaveny z fyzicky náročné práce a já uspávala miminko) a ona sedí v posteli a opakuje mami mami mami tati tati tati. Jak gramofonová deska. Po chvilce to přítel nevydržel a vylitl na ni ať spí, že jsme ji uložili. Takhle je to ale pořád. Přijde mi, že ten rev vyvolává snad ráda :( . Snažíme se jí ptát co by chtěla, proč zlobí, co by si přála ale efekt je nulový. Pres den si s ni povídám, chodíme ven na hřiště a na prochazky...pozorbost ma..Jsem z toho vyčerpaná a připadám si, že výchovu absolutně nezvládám :(
@zelenaesmolda 😂 😂 Úplné drama, pozor, matka opouští své dítě!!!!
Panebože, tady je to zase výživná diskuze 🙂
Tak pro pořádek. Od malé neodcházím tak, aby ona mě neviděla, nemluvě o tom, že když ji z očí ztratím já, nebudu vůbec vědět, že se mi rozběhne pryč nebo mi ji někdo odtáhne za ruku. Otáčím se od ní čelem vzad - na chodníku, a udělám od ní tři kroky. Ale pozor, opouštím ji, aby zemřela 😉 Máš velký smysl pro dramatizaci, viď?
Respektující rodičovství nemá u tak malého dítěte význam, to dítě se má naučit, že je rodič autorita a má se naučit ho poslouchat. Až bude starší, a bude chápat, že jsou situace, kdy má poslouchat matku nebo otce, a situace kdy můžeme vést diskuzi o nějaké věci/činnosti, pak se můžeme bavit o tom, že se má dítě vychovávat respektujícím rodičovstvím. To je ale dle mého názoru věc tak pátého, šestého roku věku dítěte, a ne když jsou mu dva.
A teď pojď do mě :D :D :D :D
@klokanka31 Tak zrovna v téhle situaci by to znamenalo, vrátit se buď domů, nebo udělat nejdřív okruh po vesnici, a pak by záleželo, jestli vůbec by chtěla jít tam, kam já potřebovala - což znamenalo jít nakoupit do města vzdáleného 3km 😉
Jinak pokud se s ní toulám po obchodě, nechám se zatáhnout i tam, kam chce ona, ale to záleží i na tom, kolik máme času na nákup nebo prohlížení, a podobně. Pokud spěchám, tak se prostě nedá svítit, musí jít tam, kam potřebuju já
@katkatomaskova
drama z toho delas akorat tak ty,vic vykricniku uz nebylo?Ano,to dite to takhle vnima,neco si o tom precti.
Respektujici rodicovstvi ma vyznam od zacatku,ono tezko kdyz s ditetem jednas z pozice autority a sily tak najednou v 6 letech prepnes a budes respektujici rodic,takhle to nefunguje.Ja rozhodne nemam potrebu do tebe jit nebo ti neco nandavat,hadky a drama zbytecne vyvolavas ty.Uz ta veta "pojd do me" jasne naznacuje,zes neprisla diskutovat ale uplne obycejne se hadat.
@zelenaesmolda Stále diskutujeme 🙂 Kdybysme se hádaly, vypadá to jinak, to mi věř 😂 A vykřičníků může být vždycky víc 🙂
Můj názor je takový, a ten nikdo nezmění, protože naše malá toho umí okamžitě zneužít 🙂 Na tu musí být přísnost. Ale nemá smysl na ni ječet, křičet nebo zkoušet trest, protože to se úplně míjí účinkem, u nás funguje domluva, ale člověk musí být direktivní. Takže tady respektující přístup nemá smysl. A ještě dodej, že dítě neumí využívat situace, a bude to fór dne 😂
Já teda v diskuzích s @zelenaesmolda často nesouhlasím, ale v této diskuzi nepíše fakt nic konfrontačního, do konfliktu jdou ty mámy, co je pro ně jejich autorita u dítěte na prvním místě, připomíná mi to trénink psa, povel - poslechnutí na slovo.
Dětství dětí rychle uteče, za pár let můžou utíkat za kamarády nebo se zavírat v pokoji. A nebo taky rády někam vyrazí s maminkou, co jim vždy naslouchala a přišla, když v noci volaly.
Všechny máte možnost volby a diskutující nevidí, jak to doma vedete, nejde o to vyhrát v argumentaci, ale navodit doma pohodu, po které toužíte.
Oblíbený citát: když nic nezměníš, nic se nezmění.
@katkatomaskova Tak ono pár minut navíc v obchodě nikoho nezabije. Ale to nemá cenu, některé zde jste přesvědčené že vaše výchova s křikem a ignorací je správná, tak si to užijte. Dítě si to bude pamatovat celý život, a v dospělosti se k vám podle toho bude chovat...
@antoinet Taky se zelenaesmolda často nesouhlasím ale tady má pravdu. U nás ze strany otce taky byla taková výchova-tvrdá, přísná, na nic právo. A taky jaký mám k němu dodnes vztah-chodím za mámou když není doma, a jednou za měsíc tam jdu když je, ale jen z povinnosti.
A dodám asi tohle - když se vychovává štěně láskyplně, stane se z něj hodný hafan. Když se s ním zachází hrubě, je z něj agresivní kousající čokl. Tím nechci srovnávat psa a dítě, ale i u dítěte se tohle dá čekat. Agresivní výchovou z něj uděláte agresivního člověka. Nebo ustrašený klubíčko nervů které si vždy nechá od každýho všechno líbit, nevím co v tomto případě je horší.
@klokanka31
ja bych se srovnavani psa a ditete zase tak nebala,oboje jsou mladata a v tom batolecim veku zhruba na stejne mentalni urovni 🙂
@zelenaesmolda No já nechtěla aby zas některé do mě hustily že srovnávám psa a dítě, víš jak se to tady někdy dokáže rozjet 😅
@klokanka31
ja jsem zvykla,ze se do me na diskuzich pousti tak ja to klidne risknu :D
@antoinet
@klokanka31
Dekuji damy za to,ze i kdyz se mnou casto nesouhlasite tak dokazete napsat,ze tentokrat ano 🙂
Vim moc dobre,ze jsem tady spouste lidem trnem v oku a napsat,ze se mnou souhlasite v necem se muze v nekterych diskuzich rovnat virtualni sebevrazde.Vazim si toho,ze nejedete slepe podle nicku 🙂
@klokanka31 A kde jsem tvrdila, že na svou dceru křičím? 😉 Psala jsem, za prvé, že situace neřeším řvaním, a za druhé, o něco později, jsem psala, že řvaní na ni stejně nezabírá 😉
Mě fakt baví, jak se tu okamžitě nazývá ignorací řešení jedné jediné situace, která vyvstane za celé dopoledne 🙂 A že z toho bude mít dítě trauma na celý život a bude mě nenávidět a bude agresivní 🙂 Je zajímavé, že se ke mě chodí dcera několikrát denně přitulit, zajímavé, když k ní jsem taková bestie 🙂
Docela bysme si to mohly povědět v budoucnu, jak s vámi pak budou jednat děti po vaší respektující výchově, protože sama dobře vidím ve svém okolí, že pak ty děti mají rodiče - včetně dalších autorit, ať už prarodiče, učitelé ve škole, nebo i cizí lidi na ulici - totálně na salámu 😉 A to jen proto, že rodič chtěl být dítěti kamarádem, a nechtěl mu nakazovat a vychovávat ho direktivně 😉 Rostou z nich pak s prominutím smradi, co furt čučí jak sůvy z nudlí, neumí poprosit, poděkovat, pozdravit, a jsou pasivně agresivní k ostatním, zejména ke starším lidem. Odsekávají, odmlouvají, a celkem často dělají záškodničiny svým rodičům, mají výchovné problémy ve škole.
Uzavřela bych to asi tím, že každá víme nejlíp, jak ke svému dítěti přistupovat, to, co zabírá v jedné rodině absolutně nemusí fungovat v jiné 😉 Tak vám všem přeju hezký den a jdu s malou ven, konečně přestalo foukat ten hnusnej vítr 🙂
@zelenaesmolda pasivně agresivní v tom lepším případě, v tom horším to chování ani nezkouší nijak skrýt. Ale, tak máme liberální výchovu hej, každý svého štěstí strůjcem 🙂
@katkatomaskova
problem je v tom,ze ty pletes pate pres devate.michas volnou vychovu s vychovou respektujici coz jsou dva diametralne odlisne pristupy ale rodice,kteri zastavaji autoritativni vychovu si je casto z nevedomosti pletou.Navic to cele prekrucujes.Nejde prece o to,ze odejdes od ditete jednou za odpoledne,jde o to,ze tenhle pristup se opakuje,rodice tuhle techniku pouzivaji opakovane a to proste na diteti nejaky dopad zanecha.
Proc si misto toho,ze to tady porad predhazujes,radsi o tehle "vychovne" technice neco nezkusis najit na internetu?
Ve zkratce ti vysvetlim rozdil mezi volnou a respektujici vychovou:
Volna vychova znamena,ze se svet toci kolem potreb ditete,kteremu rodice vsechno dovoli a dite je panem rodiny,nema zadne hranice a vse se mu podrizuje.
Respektujici vychova-nastavuje mantinely bez fyzickych trestu,snazi se s ditetem jednat narovinu a jako s partakem,ne s podrizenym.Zaroven ale dite ma hranice,ktere nesmi prekrocit a uci se respektovat i potreby ostatnich.Proste se respektuji vzajemne.
@zelenaesmolda Nemám zapotřebí hledat, my vedeme doma autoritativní výchovu - bez fyzických trestů a řvaní, situace se snažíme řešit domluvou, ale je to dvouleté dítě, těžko čekat jednání pětiletého.
Až bude starší, a bude chápat situace, kdy se mnou může diskutovat o něčem, co by chtěla, přejdu na tu respektující, ale jen v případě, že mám dítě vychované, a že pokud zamítnu věc, kterou se mnou diskutovalo, tuhle skutečnost přijme a poslechne mě jako autoritu. Pak může být příští řešení už k její spokojenosti.
Můj názor ale je, že než pobere trochu rozumu, má poslouchat a uznávat mě.
Nashle 🙂
@anonymni autorko. Je uz pozde ale treba to vyuzijes do budoucna. Predevcirem probehnul zdarma online webinar nevychovy na tema “Detska agrese a vztek”. Nerikam, ze tohle te vysvobodi ale je to naznak, ze se s tim da pracovat. Verim ti, ze je to na palici, doma mam stejnou dceru, k tomu velice inteligentni, ktera ve svem veku dokaze argumentovat lip nez lecktere desetilete dite. Pokud chces, mohu ti do sz napsat, o cem ta prednasejici Katerina mluvila, minimalne jak zacit s tim pracovat. Ono se to hodne maminkam pise a rika snadno jak je snadne s ditetem komunikovat, dlouhe minuty vyvetlovat a vest dialog ale obvykle tyto maminky maji jedno dite. V rodinach, kde je tech deti vic, uz musi clovek a i dite brat ohled na ostatni, ze vsichni maji svoje potreby a kazdy neco chce a potrebuje. A ze rano i vecer je nejaky rezim, ze nekdo potrebuje vyrazit vcas do skolky, nekdo potrebuje vecer usnout driv a ze takove jeceni ho vzbudi, narusi fungovani vsech. Atd, da se o tom hodne psat ale praxe je sakra narocna.
@katkatomaskova Až bude starší, a bude chápat situace, kdy se mnou může diskutovat o něčem, co by chtěla, přejdu na tu respektující, ale jen v případě, že mám dítě vychované, a že pokud zamítnu věc, kterou se mnou diskutovalo, tuhle skutečnost přijme a poslechne mě jako autoritu
Jinymi slovy,proste porad pojedes svou autoritativni vychovu protoze pristup "musi me poslechnout" rozhodne nema s respektujici vychovou nic spolecneho.Nezapominej,ze tenhle pristup ale funguje max do 18 let,pak uz tyhle paky na dite proste nefunguji protoze z legalniho hlediska nemas paky na to,jak dite k necemu nutit.A diskutovat s tebou nebude protoze ho to nikdo nenauci.Deti vychovane ve stylu "jsem autorita a budes poslouchat" maji pak casto problem se prosadit treba v praci a taky jsou casto obeti domaciho nasili,obzvlast zeny.Tak bacha na to,aby se ti to nakonec nevymstilo 🙂
Jsou samozrejme veci ve kterych se neustupuje,treba kdyz jde o bezpecnost ci zdravi,zbytek je velice casto problem resitelny domluvou.
@jelenice_zavodnice
webinar jsem videla,nejvic me dostal ten pripad te male Betusky...chudak holcicka
@zelenaesmolda Tyto vypraveni jsou zprostredkovane z jeji skupiny, beru to s rezervou, lide vzdy “prikrasluji” co vidi a slysi... Coz samozrejme nic nemeni na tom, ze takove chovani nikam nevede.
@jelenice_zavodnice
muze to tak byt ale taky nemusi.bohuzel se spousta rodicu neumi ke svym detem chovat
@katkatomaskova Uznávat tě? 😮 To zní divně. A pokud si myslíš že dvouletý je totálně prázdná nádoba bez rozumu a citů, pak nemám co dodat 🙄
@jelenice_zavodnice Není teda ale lepší mít jedno dítě, plně se mu věnovat, než si nasekat deset dětí, mít nervy na pochodu, a jen řvát a řvát?
@zelenaesmolda Přesně, tuhle autoritativní výchovu na mně naši chtějí praktikovat dodnes, naštěstí mně manžel dokázal vysvětlit, že ve svém věku opravdu poslouchat nemusím. A jak je to ale se*e... 🙄 a měla ta výchova následky, nechala jsem se šikanovat ve škole, na střední, v práci, i jsem se nechala týrat od bývalého. Až ten manžel ze mě udělal normálního zdravě sebevědomého člověka.
@klokanka31 Takze kdyz ma nekdo ty deti tri, nemel si jich tolik nasekat aby mel cas na pulhodinovej dialog s kazdym jednim a kazde rano pred odchodem do skoly a skolky? Anebo jak mam chapat tvuj komentar?
A mnoho rodičů se neumí chovat ani k dospělým dětem. Jako naši, jsme se dohadovali, a já se ptala proč mě neumí respektovat. No totální výsměch, že oni jsou rodiče, my je s manželem musíme poslouchat, respektovat. A když jsem řekla že respekt má být oboustranný, tak prý ne. 😤 jako kde to jsme? Hlavně že oni měli svoje rodiče těžce na háku
@jelenice_zavodnice No buď mám pevné nervy a čas na tři děti, nebo si udělám jedno...
@klokanka31 Strasne sobecky a egocentricky nazor ale akceptuji jej, pokud se nikomu nevnucuje jako to jedine a spravne reseni, kazdy to mame jinak.
@jelenice_zavodnice Sobecké je že se chci svému dítěti plně věnovat? Nebylo by spíš sobecký kdybych to dítě hodila babkám na hlídání a já šla na mejdany?

Ja jsem nekde rekla,ze jsem dokonala?To urcite ne.A mluvil tady nekdo o komunikaci pres dve zdi?Kdes to prosimte vycetla?Stejne tak,jako jsem nenapsala,ze zemre mama.Nez zacnes utocit a kritizovat tak se aspon nauc chapat vyznam psaneho textu.Proc chces vlastne radu kdyz si stejne vsechno delas po svem?Dle tveho utocneho tonu se ani nedivim,ze dcera reaguje stejne-vidi to doma.Neni vzdycky chyba jenom v diteti,vis? 🙂