icon

Lesní školka, jaký máte názor?

duvi21
24. dub 2018

Maminky a tatinkove, prosim, kdo mi sem napisete Vas nazor na lesní skolky? Jste rady za moznost lesni skolky v okoli, zvazovali by jste ji pro sve dite? Je pro vas dulezite, ze vase dite muze travit velke mnozstvi casu z dne v prirode, lese? Ze se uci zit v sounalezitosti s prirodnimi cykly, dovida se uz v predskolnim veku informace na toto tema? Nebo by jste si vybrali spis klasickou materskou skolu? Samozrejme predpokladam, ze i lesni skolka ma nejaky vzdelavaci program, ktery pocita s pripravenosti na vstup do zakladni skoly 😉 Je muj sen otevrit lesni skolku, ale mam obavy, ze nebude zajem ze strany rodicu, zejmena kvuli financim, ale i proto, ze klasika je proste klasika. Dekuji za kazdy nazor!

Strana
z2
hojda
26. dub 2018

@ireniq Chce to zjistit, zda v daném městě existuje skupina lidí se stejným zaměřením a od té se pak opíchnout a tam hledat zájemce o školku.

zuzza1
26. dub 2018

Holky pár bodů\informaci at se trosku začněte orientovat: Klasickou MS platí stát\ obec,tzn. platy ucitelek i pomocného personalu( i letní ,,prazdniny-dovolenou"), energie, budovu ( i zřízení a opravy, vybavení) , různé poplatky v průběhu roku. Navíc musi MŠ splňovat pozadavky na provoz od hygieny ( soc. zařízení, prostor na odpočinek, provozní zařízení,...), tak i RVP ( plán vzdělávání daný statem, podle ktereho každá skolka potom vytváří svuj školní program). Tohle vsechno musí splnit i Lesní školka, jen může mit drobné veci jinak a tim ze sebe udělá lesní, ale nabic ji neplatí obec ale rodiče dětí vramci skolkovneho. stačí sinto trosku spočítat ( platy několika zaměstnanců v superhrubé mzdě, vybudování zázemí - to MUSÍ mit, energie, strava, penize na vecimpro děti - u v lesni si maluji, hrají s hračkami ale trochu jinymi, používají kapesniky a umívají nádobí ( zjednodušeně řečeno🙂.

zuzineckah
26. dub 2018

@sarkoc jde o ten rozdíl. Podle mě nemůžou LŠ vznikat “ve městě”, to je proste naprostá blbost, která by popírala jejich podstatu. Musi být někde na okraji, u lesa a jednoduše nemuzou mít stejný standard jako běžné školky. Ani finanční, vždyť by to popíralo jejich charakter... pořad jsem se nedozvedela v čem spočívá jejich nákladovost...

zmrz_lina
26. dub 2018

@zuzineckah většinou v tom, že nejsou registrované, tj. nepobírají dotace a vše je tedy hrazeno jen ze školného. Různé Monte, waldorfské a jiné soukromé školky jsou ve většině případů registrované aspoň jako dětská skupina a tedy dostávají různé příspěvky od státu.

zuzineckah
26. dub 2018

@zuzza1 v čem je rozdíl oproti běžným soukromým skolkam teda? Věci pro děti včetně kapesníků atd se platí i ve státní školce (v soukromé jsme to paradoxne neplatili, ani plenky, ani vlhké ubrousky). Pořád nevidím ten rozdíl. Podle mě musí logicky mít lesní školka mešní náklady, všude čtu jak si vystačí s přírodou, minimem “konzumu”, ale když přijde na skolkovné, je to úplně ti samé, nebo téměř to samé jako kindergelty s angličtinou, plně vybaveným hřištěm, x krouzkami a bio stravou...

zuzineckah
26. dub 2018

@zmrz_lina to je ale minimum soukromých školek, spis jsou to ty které pak navazují ZŠ, SŠ/VŠ... normální soukromá školka je ve stejném režimu jako LŠ...

pavla555
27. dub 2018

@sarkoc ja co jsem videla zatim dokumenty v TV, tak nic moc zazemi. Chleba hodila na kmna opict a pak sup detem... No proste mne se to nelibi.... Jak rozdelat ohen a cakani v potoku ho asi naucim sama. V zivote bude ale asi (doufam) potrebovat spis tu kulturu.

zmrz_lina
27. dub 2018

@zuzineckah asi záleží jak kde, tady jsou soukromé školky všechny registrované, LŠ jedina není.

sarkoc
27. dub 2018

@pavla555 asi záleží školka od školky (stejně jako u normální školky)...ta co jsme našli pro dcerku, patří do projektu Zdravá škola a vaří se tam normálně v rodinném domě v klasické kuchyni, na kterou jsme všichni zvyklí z domova...stejně tak mají klasický splachovací záchod, teplou vodu, ...
@zuzineckah já pořád nevím, čemu nerozumíte, takže nějak nevím, co vysvětlovat...zázemí v LŠ může být úplně stejné jako v normální školce, jak už jsem psala...Montesorri hračky, prolézačky, ......a i když by LŠ vznikla na okraji města, tak nějaký nájem apod platit musí a to taky není úplně málo atd...platy učitelů...děti mají jógu, angličtinu, zdravou stravu, ...stejné jako v soukr.školce, jen jsou děti v zázemí menší část dne a jsou více v lese, to ale neznamená, že to zázemí tam není (píšu pořád o té LŠ, co znám, jinde jsem nebyla, ale co jsem byla na informovaném sezení od Asociace LŠ, tak zázemí musí být už všude)

barbara04
27. dub 2018

tak asi to neni o cakani v louží ( to taky syna naučím sama 🙂 jde p pobyt venku, jiný přístup, věkové smíšené třídy, to ze se deti učí ze to jde i jinak, bez veci a milionu hraček, ze si musi pomáhat, ze prostém kdyz boli nozicky a nechteji jit dal ze to překonají a zvládnou ... učí se to co ja jeste považuji za důležité - spolupráci, toleranci, překonávání sama sebe, hru s detmi ne s věcmi.... a penize? dělají to lide co maji taky životní náklady, musi se jim zaplatit. u nas je tedy krasne zázemí (jurty) obědy v bio kvalitě, pekne a drahe knihy, pomůcky take maji.... takze asi to nemuze byt za 500,-
a nejsou venku porad.... kdyz je opravdu ošklive tak prostém ma jim program vevnitr, opravdu je nenechají běhat v silenem lijáku ...

verdos
27. dub 2018

@zuzineckah Je to mnohem složitější. Většina soukromých školek, co vím, tak naopak dotace má. A většinou má dotaci třeba i na výdejnu jídla, což lesní mít nemůže - lesní ani nemůže mít výdejnu. Takže třeba u nás jsou obědy boj, buď je má rodič za stovku nebo za stopade, nebo je odmítne a zařídí si to jinak, ale v souladu s legislativou. Být v rejstříku také znamená spoustu papírování, audit a podobné nesmysly, které stojí peníze navíc - například je-li školka zřízena jako školská právnická osoba, tak audit mít nemusí, je-li to neziskovka, tak musí. A věř mi, že většina lesních a některé soukromé jsou neziskovky. Máš-li 4 průvodce, kteří se střídají a všechny máš na pracovní smlouvu, tak všem platíš i pojištění, dále musíš mít pojištěnou i školku celkově, průvodcům platíš školení či supervizi, ze začátku taky můžeš hodně investovat do zlepšování zázemí - a přitom musíš mít normální provoz, tzn. mít tam věci pro děti, výtvarné potřeby, hračky, hygienické potřeby, věšáčky, věci na podávání jídla a pití, skříňky,... Pak záleží také na té podpoře od sponzorů či od obce, někde prostě školky vznikají pod nějakou firmou nebo rodiče mají firmy a mají na školce velký zájem... někdy obec je ráda, že je další možnost děti umístit, tak školku podpoří. A jinde ta možnost není. Každopádně pokud se školka dělá kvalitně, tak letí peníze komínem tak i tak. Povím ti, že většina školkovného jde na mzdy - a průvodkyně mají fakt těžkou práci, kterou by za ty "prachy" dělal jen málokdo. A přitom je kolem školky pořád sposta dobrovolnické práce na nás zřizovatelích či na rodičích. A snad žádná lesní není zisková a není ani za účelem zisku zřízena. Dokonce i některé (!) soukromé fungují tak, že to nich zřizovatel peníze lije a lije a ví, že z toho asi nebude nikdy nic mít. Ale fakt to záleží na mnoha proměnných.
Jinak teda v dotacích funguje dvojí systém - jeden pro školy "státní" (krajské/obecní) a jeden pro soukromé (lesní, církevní, různé alternativní - zkrátka je zřizuje nějaký spolek, soukromé osoby, apod.). "Státním" školám plyne automaticky dotace podle tabulek, mají dotace na výdejnu, na mzdy... a co tyto náklady nepokryjí, lije do nich z velké části zřizovatel (takže zase stát, akorát jinou cestou). Soukromé školy mají prostě nějaké dotace, které schválí stát, ale celkově mají těch peněz mnohem méně, zvláště není-li zřizovatelem nějaký mecenáš. V lesních školkách je obvykle malý počet dětí, je-li větší, musí tam být zase větší personální zajištění. Opravdu to není tak jednoduché. Samozřejmě, pokud nejde o školku v rejstříku, neřeší se tam moc pracovní smlouvy, je to jen nějaký klubík, kde si vypomáhají maminky, že si vlastně vzájemně pohlídají děti (byť mají nějaké organizované aktivity, nemusí mít vypracovaný ŠVP podle RVP, krizový plán, vést složitou evidenci, posílat výkazy, atd. - to je práce, co se prostě musí zaplatit, to ti nikdo dlouho zadarmo dělat nebude, ani ty mzdy, odvody, účetnictví, atd.), zkrátka pokud je to jen takto neformálně, tak jsou ty náklady pak zase úplně někde jinde (ale i tak je samozřejmě potřeba něco zajistit a ty peníze na to dát). Takže fakt je to složité, školka od školky to mohou být po troškách ve finále dost velké finanční rozdíly. Musela bych se podívat, kde všude co platíme, takhle jsem to psala jen z fleku, patřím mezi zřizovatele (spolek), ale zajišťuji něco trošku jiného než finance, ty jsem dělala jen na začátku, protože to nikdo nechtěl, ale s třetím dítkem jsem to položila :D... a od té doby se to trošku proměnilo, takže to sleduju, ale už se v tom nepohybuju denně, věnuju se zabezpečení jiné části.

podaji
27. dub 2018

@pavla555 to je právě někdy ten problém. Učitelka známá na prvním stupni se setkala se spoustou dětí co v první třídě neuměli sedět v klidu v lavici a držet ten systém vyučování co je ve většině státních škol nastaven. To sklidneni trvalo u některých dost dlouho. Chce to zkrátka najít nějaký kompromis. Znát své dítě nedávat do LS jen proto že to je moda nebo proto že mám jako rodič pocit že o něco přichází když bydlíme v paneláku.

verdos
27. dub 2018

@zuzineckah A jinak ještě teda takové dobré rozlišení - pokud se něco jmenuje "mateřská škola", pak je to v rejstříku. Nerejstříkové zařízení se takto jmenovat nemůže. Dále, pokud na to navazuje ZŠ/SŠ, tak to je také s největší pravděpodobností v rejstříku. Jinou možností je, že to je dětská skupina, ale do těch momentálně taky plyne dost peněz, byly na to šílené projekty a podpory minimálně na 2 roky... Lesní školky stály mimo zákon, našel se způsob, jak je dostat do rejstříku, ale je to i tak problematické. Mnoho proto zůstává v "ilegalitě" jako lesní klub, aby se na ně předpisy nevztahovaly (nebo jen minimálně). Nicméně si nedokážu představit klasickou soukromou školku, která je někde v budově a funguje to tam všechno neformálně - tzn. nikdy tam nic nezkontroluje hygiena, neevidují žádnou složitou dokumentaci, děti si tam přicházejí, jak chtějí, vše je po dohodě s rodiči a často se to proměňuje, jídlo si zajišťují sami nebo jim ho někdo vozí - a za 2 měsíce je to zase jinak... Jsou tam lidi jen tak na dohodu nebo třeba i dobrovolníci, apod. Tohle si fakt nedokážu představit (ale třeba se mýlím).

sarkoc
27. dub 2018

A u nás třeba ta maminka, co to vede, zřizovala školku proto, že jí chtěla pro své dítě a v okolí nic nebylo...naštěstí si může dovolit dělat vše bez nároků na jedinou korunu, protože manžel má slušný příjem...naopak školku ještě dotují, jinak by to nešlo....nemají dotace od státu ani od obce, protože obec s jejím zřízením nesouhlasila (odešlo tam pár dětí z klasické MŠ, což se jí nelíbilo apod)...Než jsem zjistila, že je od nás LŠ 10 km, hodně jsem uvažovala nad tím, že bychom s kamarádkou taky jednu založily, právě abychom tam m ohly chodit naše děti...a co jsme to počítaly, tak kdyby se přihlásilo dvacet dětí, což je na malém městě asi utopie, a platily 5 tisíc měsíčně, tak to bude strašně na hraně a kdoví, zda by se vyšlo...ono totiž to, že ta průvodkyně dostane nějaký plat, a že nejsou velké, ale kdyby třeba 10 tisíc, tak pro tu školku je to dalších x tisíc k tomu, co odvádí státu...

verdos
27. dub 2018

@podaji U nás učitelky 1. stupně dávají své děti právě často do lesní ;). Myslím, že neklidné dítě v 1. třídě "vzniká" úplně z jiných důvodů, než jaký je školka, které dítko navštěvovalo (ať už státní nebo lesní nebo jiná soukromá nebo dokonce žádná, protože bylo dítě v IV).

zuzineckah
27. dub 2018

@verdos děkuji za objasnění👍

pavla555
27. dub 2018

@sarkoc to urci, nechci je hazet do jednoho pytle. Je to jen muj nazor, ja o te skolce taky premyslela, ale pak jsem se rozhodla jinak....

nupta
26. kvě 2019

Zkusím tuto debatu obnovit...

Zajímá mě přechod z lesní školky do 1. třídy. Nejen, zda mu nebude ten venkovní prostor chybět, ale také, jestli nebude v první třídě víc marodit, protože si to "neodbyl" v klasické školce.

urtica
26. kvě 2019

Myslím, že zájem určitě bude - co vím o LŠ v okolí, tak všude poptávka převyšuje nabídku. Spíš jde o energii, kterou je potřeba vynaložit k založení takové školky - najít zázemí, lidi, pokud děláte lesní pedagogiku, je potřeba mít to schváleno od příslušných lesů atd. Navíc švagrová tam pracuje a být non stop 8 hodin denně v létě i v zimě venku na nohách a mít na starost prcky je fakt záhul - nejen psychicky ale i fyzicky...na plný úvazek se to nedá a ona je fakt terminátor, kterého jen tak něco naporazí...

verdos
26. kvě 2019

@nupta Co vím, tak to děti dávají dobře a nějaké výraznější marodění (oproti jiným nebo jako bývá někdy na začátku školky) se také nekoná. Ono to (asi) dost souvisí i s tím, že ty děcka jsou vyběhaný, umí se ovládat a taky s větší odolností (fyzickou i psychickou). Ale samozřejmě můžou být individuální rozdíly. Známá má teď předškoláka, co půjde do první a je pořád strašně divoký - v lese se to schová, ale ve škole už tolik ne, tak je zvědavá, jak to bude. Ale z předchozích roků vím o více dětech a v pohodě...

duvi21
autor
26. čer 2019

@urtica No tak jsem si rok zkusila pracovat v lesni skolce (ne oficialni, je to teda "lesni klub" 😉 jako pruvodce a davam za pravdu, je to velmi, velmi narocne. Chce to obrovske nasazeni, zit pro to, zkratka mit srdce tam... Byla jsem tam jen po, ut a v utery jsem po prichodu domu doslova padla a nebyla uz schopna niceho. Jsem uz starsi rocnik, mozna i proto 😀, ale take proto, ze mam vic oblasti, ktere miluju a tohle me stalo takovou energii, ze jsem mela cely rok pocit, ze vse (i tu skolku) delam jen na dvacet procent. Zkusila jsem si to tedy prakticky a zjistila, ze to neni ma parketa, ze me srdce tahne jinam, ale taky vim, ze smekam klobouk az k zemi pred vsemi, kteri se nektereho takoveho projektu ucastni. Je to bozi, je to pro deti, budouci generace a dava jim to mooc. Ale ja na to proste nemam 🙂 Deti byly super, pruvodkyne kolegyne super lidi, ale ja to vzdala. Fyzicky jsem to nedavala. A tim padem ani psychicky.... Stale si ale stojim za tím, ze je to nadherna myslenka a moje dcerka bude chodit dal do teto skupinky lidi, deti, kteri si predavaji zivotni hodnoty tak, jak ja s tim souznim a ja jsem za to vdecna! Ze ma tu moznost.... A ja se budu venovat homeopatii. Ta neni tak narocna fyzicky a me srdce a duse po ni prahnou 🙂 🙂

duvi21
autor
26. čer 2019

@urtica Ano, to je trefne: terminator 😀

darija06
12. zář 2022

Zdravím, chtěla bych se zeptat jestli máte zkušenost s rostoucím oblečením a jakou velikost je tedy potřeba kupovat?

Strana
z2