icon

Levák v pravoruké famílii, máte zkušenost?

millyh
18. zář 2015

Ahoj všem
Máme doma malého leváka. Marně jsem přemýšlela proč spoustu věcí nechce doma dělat a přišla jsem na to že mu to pravou rukou nejde. Vyzkoušela jsem mu dávat věci do levé a světe div se byl nadšený.
No jo ale já pravák, manžel naučený pravák. Když byl malý tak dělal věci spíš levou ale dle babičky podstatně méně než Kajko. Takže je takový obouručný.
Jenže já vůbec nevím jak to bude když se bude učit psát. Nikdy jsem psaní levou nepochopila.
Máte někdo zkušenosti ? Úplně na školce a posléze škole to nechat nechci. Ikdyž má na psaní cca rok čas.
Budu vděčná za jakoukoli radu či podnět či zkušenosti.

Strana
z2
alkuska
26. lis 2015

Manžel je nevyhraněný a většinu věcí se prostě nějak naučil, kuchyňský nůž nebo většinu nářadí drží v pravé ruce, tak jak to odkoukal, píše taky pravou ale naprosto příšerně, příbor jak ho zrovna vezme do ruky, klidně si to prohazuje ze strany na stranu... Jinak je teda manžel bohužel manuálně strašně nezručný, má prsty jak ztuhlé kolky a takovou divnou jemnou motoriku, jakoby vůbec nepoužíval špičky prstů, těžko se to popisuje. Když má vzít něco malého do prstů, chytá to jakoby prostředními články prstů a do dlaně, někdy mi přijde jako by ustrnul ve fázi kdy se dítě teprve učí brát věci a chytá je celou rukou. Někdy si z něj (v dobrém) utahuju že má obě ruce levé a on se jen tak smutně kouká protože to o sobě dobře ví, pořád mu něco padá, pořád je zalískaný od jídla. Absolutně nevím co s ním jako s děckem doma dělali, jak tak znám jeho rodiče, řekla bych že na to kašlali a nechali to tak.

Já taky nejsem úplně vyhraněný pravák, některé věci dělám levou rukou. Dítě teprve čekáme, takže jsem zvědavá jak to po nás podědí, ale lateralitu nebudu řešit, hlavně nic násilně nepřeučovat. Spíš si říkám že budu děckám hodně kupovat stavebice a hry na rozvoj jemné motoriky a že do budoucna by mohlo být prospěšné chodit hrát na nějaký hudební nástroj kde se používají obě ruce, třeba na klavír, že by to mohlo tu koordinaci obou rukou dohromady pomoct zlepšit, aby nebyly tak gramlavé jak muž, toho se trochu bojím.

kejt29
26. lis 2015

Jsem levak a nikdy jsem s tim nemela problem. Nikdo na me netlacil, ve skole jsem misto inkoustovym perem mohla psat cinanem. Diky tomu, ze na me nikdo netlacil nemam zadny problem s motorikou, kreslim docela obstojne, hackuju, no proste stejne jako pravak jen druhou rukou. Neni v tom zadna veda. A to v mem detstvi neexistovaly nuzky nebo skrabka na brambory pro levaky. Mi rodice jsou pravaci, nechali me poradit si sama a chytit si vse tak, jak mi vyhovuje. Cim vic se tlaci nebo upozornuje na odlisnost tim hur.

veverun
26. lis 2015

@betelgeuzz Děkuji za tip na učení vázání tkaniček, to je jediné, co jsem řešila, zkusím si sednout naproti němu.
@millyh My jsme všichni praváci a syn v podstatě od mala vyhraněně levoruký, celkově motoricky velice šikovný, až na držení psacího náčiní, to drží jak prase kost i přes nápravu a trénink. Prý mu to tak vyhovuje (má klarinetový úchop), tak jsem zvědavá, jak to bude mít se psaním ve škole... Nůžky má pro leváky, pořídila jsem mu i speciální trojbokou silnou tužku s ďolíčky, které navozují správný úchop, jsou po celé délce tužky, je to super věcička (dělají je pro praváky i leváky, mají je v dobrém papírnictví a viděla jsem je i u nás v drogerii a je fakt, že když jsem si jako pravák jeho tužku půjčila, držela se mi blbě 🙂 )

agne
26. lis 2015

Já sama jsem levák, v původní rodině všichni praváci... Pamatuji si jak mě ve školce posuzovali (stavěla jsem věž z kostek a asi i něco malovala, nevím přesně... ), naštěstí doporučili nepředělávat, něco jako že mám levou dominantnější, ale zvládám i pravou... Na ZŠ jsem psala čínskou propiskou a ostatní perem, to jsem trošku záviděla zmizík a kaňky, já jen gumovala až progumovávala... Nepřeučovat. Nechat být. Já pouze škrabku a kuchyňský nůž držím v pravé ruce, a mamka měla problém mě naučit pléct, ale nakonec jsem nějaký očka hladce zvládla, ale nechytlo mě to... Jinak mi nešla číslice tři. A to je asi všechno...
Já to mám teď doma... Dcera vypadá, že bude pravák a já ji pořád cpu lžičku do levé... Síla zvyku... 😀 Jinak tkaničky zavazuji doufám normálně, ale sestra (pravačka) je dodnes váže ze dvou oček (smyček), takže to není o rukách... Jediný co mi asi technicky trošku chybí/vadí, je orientace kuchyňské linky, sice ji používám víc než manžel, ale mám všechno přes ruku.. (ledničku, dřez, sporák), ale to je jenom o zvyku, každý mít svoji nemůžeme a opačně by se nám doma nehodila/nelíbila... Nůžky a všechno ostatní mám pro praváky...

veruska007
26. lis 2015

Taky budeme řešit to samé. Oba s manželem jsme přeučení z levé na pravou (ale problémy nám to víceméně nedělá). Starší kluci jsou pravorucí (resp. nejstarší se jevil do 1,5 roku jako levoruký, ale sám se přehodil na pravou). Zato nejmladší je vyhraněná levačka. Doteď jsme jí dávali příbor normálně, ale přehazuje si ho naopak, stejně tak pastelky... ptala jsem se ve školičce a paní říkala, že je skutečně hodně vyhraněná. Tak jsme to zabalili, dáváme jí předměty naopak... jen ty nůžky budeme muset pořídit. Ale mně to neva, jsem obouruká, na jaře jsem měla pravou ruku v dlaze a hodilo by se mi to 😉.

blondynka400
26. lis 2015

@seb tak leváci asi nejdřív levou, ale já o tom fakt nikdy nepřemýšlela 😅
@medvide1 jé ty taky 😀 U nás v rodině nikdy žádný levák nebyl, ani přeučený, a se ségrou jsme obě... Ono to s genetikou nemá nic moc společného. Já s manželm jsem leváci a oba a máme jednu pravo a jednu levoručku 🙂

seb
26. lis 2015

@medvide1 já si myslím, že tvoje ségra to má teda po tátovi a Honzík po dědovi, určitě ob generaci se dětí, u nás není žádný levák široko daleko, ted jsem mu ještě zkusila dát do ruky ruličku od toaletáku at se koukne do dálky a přiložil si jí levou rukou k pravýmu oku 😖 což by mohla být zkřížená lateralita, jiný test na to neznám, tak uvidím, co řekne psych. v PPP kam jsme objednaní

seb
26. lis 2015

ne dětí, ale dědí

martaska78
26. lis 2015

My všichni jsme praváci, ale malá (6 let) od malička kreslí levou, ale ostatní dělá pravou (i stříhá), má to taky nějaké dítko. Doteď jsem to neřešila, ale od září půjde do školy, tak by mě zajímalo, jestli to mám řešit (samozřejmě zkonzultuju při zápisu s paní učitelkou 🙂 )

blondynka400
26. lis 2015

@seb zkus ať se koukne do klíčové dírky. Který to udělá okem, to by mělo být řídíci a to by měl být. A nebo ať staví věž z kostek. Klidně může obouruč, ale ty poslední, když už to málem padá by měl dělat tou řídící rukou.
A jinak leváctví fakt dědičné není .-)

mika251
26. lis 2015

@martaska78

ja teda už roky nie som dieťa, ale taky to tak mám. Píšem pravou, kreslím ľavou - vychodila som 10 rokov kreslenia na ZUŠce a tam zo mňa mali vždy všetci hroznú prdel - kreslila som, dokreslila a prehodila tužku z ľavej ruky do pravej aby som sa mohla podpísať 🙂

Myslím, že sa tomu teraz hovorí nevyhranenosť, za mojich čias som bola proste obojručná.

Teraz som si z hecu skúsila ten test s kľučovou dierkou a zatváram pravé oko a dívam sa ľavým 🙂

seb
27. lis 2015

@blondynka400 klíčovou dírkou už se díval, taky pravým okem, levou rukou dělá vše, od zubů, stříhání, kreslení, psaní, už mám doma podrobnější test, takže zítra se do toho pustíme, ale myslím, že mě nepřekvapí 😎

martaska78
28. lis 2015

taky jsme zkoušeli očko a automaticky se podívala levým, píše, kreslí levou rukou a vše ostatní i stavění z kostek pravou 😀 , no nechám to být a zeptám se u zápisu, jestli v tom vidí problém 😅 . Malé to nevadí, kreslí ráda a pořád, tak snad to bude i s psaním 🙂

tara85
10. pro 2015

Já jsem levák z pravoruké rodiny a pamatuju si, že jsem kvůli tomu musela do Pedagogicko psychologické poradny, aby ve škole věděl a nepřeučovali mě, no nevím, jestli je to nutnost i teď, inak s psaním problém nebyl, dokonce jsem byla mezi prvníma dětma co měli pero, s tím perem samozřejmě horší člověk se to musí naučit naklánět aby se mu to nerozmazalo, jediný co mi dělalo problém, je šití a hlavně pletení, to se těm dětem musí buĎ pořádně vysvětlit nebo se vžít do jejich role a zkusit to obráceně levou, aby to pochopili 🙂))

betelgeuzz
10. pro 2015

@seb tak jsem si na to vzpomněla a dívala se, jak Ali váže. dělá to přesně opačně, jako já. takže smyčku si udělá v levé ruce, pravou obtočí a levou protáhne smyčku.

Strana
z2