Lze zvládnou nástup do MŠ bez pláče?
Vážně neexistuje nějaký způsob, jak zařadit dítě do MŠ bez toho, aby plakalo a učitelka ho odtrhávala rodičům od nohy? Loni jsme se chodili do školky družit, přidávali jsme se k hraní na hřišti, k procházkám, k školním akcím, dítě bylo natěšené a věřila jsem, že nástup do školky proběhne hladce. Ale probíhá to velmi divoce, nyní těšení se žádné, ráno hrozný křik, když se o tom doma bavíme, vůbec tam nechce. Zkouším lákat všemi možnými způsoby a nechce. Učitelka mi k tomu jen řekla, že je to normální a že si zvykne. Že je září náročné pro všechny. Jak pro děti, učitele i rodiče. To vážně všechny děti pláčou a dělají takové scény? Je to vážně standartní a v pořádku nástup do školky? 🤔
Znám případ, kdy denně pláče předškolačka.
A nějaká adaptace, že bys byla chvíli ve třídě? U dcery to pomohlo. Začala mít krizi někdy v říjnu. Tak jsem s ní šla vždy do třídy, chvíli tam byla než si začala třeba malovat. Řekla jsem jí, kdy si pro ní přijdu a ať mi namaluje hezký obrázek.
Všechny děti určitě ne. První šel ve 4 letech, druhý v čerstvých 3, neplakali. Na druhou stranu mi to ten druhý dával docela sežrat doma. Část byla období vzdoru, ale část asi jeho uvolnění za ten stres nástupu do školky. Třetí dítě ve 3 letech taky neplakalo, pár scén si kupodivu zkusilo až o rok později ve 4 letech. Děti nám nikdo nikdy nehlídal, do žádné miniškolky nechodily. Jak podpořit lepší adaptaci nevím. Já neměla na vybranou, musela jsem do práce. Kdybych si mohla děti nechat doma, klidně bych je nechala. Pro změnu jsme v životě řešili jiné starosti, to si nevybereš. Třeba si to zkrátka vyberete teď...
Ani jeden syn mi neplakal.... nikdy a jsem za to šťastná ( nezvládala bych to). ALE ....šli do školky až když chtěli, nic mě nehnalo. Nejstarší až na předškolní rok. Druhorozený v 5 a mladší dva ve 4 letech. Ale chápu, že někdo nemá možnost počkat. Pak lze pouze poradit : vytrvat a obrnit se.
Znám případ, kdy denně pláče předškolačka.
A nějaká adaptace, že bys byla chvíli ve třídě? U dcery to pomohlo. Začala mít krizi někdy v říjnu. Tak jsem s ní šla vždy do třídy, chvíli tam byla než si začala třeba malovat. Řekla jsem jí, kdy si pro ní přijdu a ať mi namaluje hezký obrázek.
@hennrietta taky jsem si to tak myslela, že by to šlo provést, ale školka to nechce. Paní ředitelka chce hrozně dbát na bezpečnost, nepouští ani rodiče do šatny s prvňáčky. Prý kvůli teroristickým útokům. 🤨 Učitelka říkala, že v průběhu dne už to je ok, takže se na nějaké citlivější zařazení netváří. Prý si zvykne...
Dcera basnila o skolce od 2.5 roku. Ale chudinka sla az ve 3 a 3/4. Takze rano mne budila abychom tam byli na otviracku a pul h pred zavirackou se ji domu nechtelo a ja na ni musela cekat. Mladsi nastoupil o rok po ni, v cerstvych 3 letech. Napohodu. Teda krom tech dnu, kdy segra byla nemocna doma a on musel do skolky. Musel, jinak by segra nemela potrebny klidovy rezim. Oba byli nerizene strely a dohromady spolu proste nezvladatelny zivel/prirodni katastrofa. Takze to mlady pan sabotoval a vztekal se a brecel a pral se se mnou celou dobu od oblikani doma az do meho odchodu ze skolky a zanechani ho tam. Pak uz byl v poho, ale to rano...
@anonym_autor Musí do školky nutně chodit? Ptám se jen, protože děti nejsou na to připravené a možná pomůže odklad...
@berenika39 právě že nemusí. Kdyby to bylo nutné, chápu, že nic jiného by nám nezbylo. Ale takto nevím. Všichni mě pořád nutí, ať to zkoušíme, že si zvykne, že školka dětem prospívá a rodičům taky (těm asi hlavně). Ale když tam to dítě opravdu nechce? V čem to na má být prospěšnější než s rodičem doma.
@berenika39 právě že nemusí. Kdyby to bylo nutné, chápu, že nic jiného by nám nezbylo. Ale takto nevím. Všichni mě pořád nutí, ať to zkoušíme, že si zvykne, že školka dětem prospívá a rodičům taky (těm asi hlavně). Ale když tam to dítě opravdu nechce? V čem to na má být prospěšnější než s rodičem doma.
@anonym_autor pokud nemusi, a tobe nijak nevadi byt s ni doma, tak je podle mne blbost tam ditko cpat na silu na zvykacku. Az bude muset tak pujde. Bude starsi, vyzralejsi a bude vedet ze musi, ze s ni proste doma byt nikdo uz nemuze. To vse podle mne prispeje k vetsi pohode a rychlejsi adaptaci.
@anonym_autor syn mi šel do školky ve 2¾ letech a naštěstí bez scen, měla jsem práci na poloviční úvazek, takže když jsem měla volno, syna jsem si nechala doma, popřípadě vyzvedávala po obědě, což by vždycky nejraději. Ani tohle třeba nepomáhá, že si pro dítko přijdeš po obědě a má se na co "těšit"? Taky pomohlo, že tam chodil do školky jeho bratranec, tak tam nebyl sám. I když bratrance byl o půl roku starší, vím, že ségra měla s ním taky boj, každé ráno proplakal, scéna a po školce zase nechtěl domů 🤷🏼♀️😅... No trvalo to snad rok 🙈 .
Synek neplakal ani jednou, od druhého dne nadšeně vletěl do třídy, ani mi neřekne ahoj. Ale dávala jsem ho do školky až ve čtyřech, kdy mi připadalo, že je připravený a bude to pro něj benefit.
Obě děti chodily i do (před)školky a ani jedno neplakalo. Ale my je tedy už předtím dlouho připravovali - chodily do dětského klubu, aby se si zvykaly na více dětí, na program, dávali jsme je třeba na dvě hodky na hlídání k babičce, aby věděly, že když je někde "necháme", tak zase přijdeme. A to obě děti byly hodně rozdílné povahy (jedno nechtělo nikomu cizímu ani podat ruku, druhé bylo zase tuloň, co na nás více visel..). Ale samozřejmě ne vždy to může stačit.
Nám pomohlo nakreslit srdíčko na ruku, každé ráno celá rodina. Sebou plysaka, kterého si nechávala vždycky v šatně.
Ono to nejde úplně říct obecně, některým dětem pomůže dát později, některým ne. Zas když si představím, že bych syna začla dávat jako předškoláka a on by tam brečel a učitelka mi ho musela rvát z náručí. Bylo by to pro něj horší než když si to odbyl ve3,5 . Teď by byl ten tlak, vždyť už jsi velkej a podobně. Přitom jsou to pořád prďolové.
Obě děti chodily i do (před)školky a ani jedno neplakalo. Ale my je tedy už předtím dlouho připravovali - chodily do dětského klubu, aby se si zvykaly na více dětí, na program, dávali jsme je třeba na dvě hodky na hlídání k babičce, aby věděly, že když je někde "necháme", tak zase přijdeme. A to obě děti byly hodně rozdílné povahy (jedno nechtělo nikomu cizímu ani podat ruku, druhé bylo zase tuloň, co na nás více visel..). Ale samozřejmě ne vždy to může stačit.
@sigyn hlídání zvládá v pohodě. I spaní přes noc u babičky. Nikdy nebyl nejmenší problém. Ale do školky prostě nechce, přitom jsme nastupovali s obrovským nadšením.
@anonym_autor syn mi šel do školky ve 2¾ letech a naštěstí bez scen, měla jsem práci na poloviční úvazek, takže když jsem měla volno, syna jsem si nechala doma, popřípadě vyzvedávala po obědě, což by vždycky nejraději. Ani tohle třeba nepomáhá, že si pro dítko přijdeš po obědě a má se na co "těšit"? Taky pomohlo, že tam chodil do školky jeho bratranec, tak tam nebyl sám. I když bratrance byl o půl roku starší, vím, že ségra měla s ním taky boj, každé ráno proplakal, scéna a po školce zase nechtěl domů 🤷🏼♀️😅... No trvalo to snad rok 🙈 .
@martivit92 o spaní jsme zatím vůbec neuvažovali, jedná se jen o dopoledne od 8 do 3/4 na 12. Ve školce nám ale nechtějí umožnit adaptaci, že by to bylo nefér vůči ostatním dětem. Stručně řečeno, když tam můžou řvát jiné děti, může i to naše. 🙂
To s tou adaptací je podle mě blbý, já jsem s dcerou chodila za dětmi na zahradu už před prázdninami kdy měla nastoupit. Chodili jsme s nimi na procházky, hodně dětí znala ze hřiště i jednu paní učitelku, která nám moc na začátku pomohla. Ale také plakala a já s ní 😀. Trvalo jí než se adaptovala na ten hluk, jak některé děti třeba křičí, bála se. Rozhodla jsem se jí ještě na dva měsíce stáhnout a nechala adaptovat nejprve jiné děti. Šlo to opravdu potom daleko lépe 🙂. Dej na svůj instinkt.
@hennrietta taky jsem si to tak myslela, že by to šlo provést, ale školka to nechce. Paní ředitelka chce hrozně dbát na bezpečnost, nepouští ani rodiče do šatny s prvňáčky. Prý kvůli teroristickým útokům. 🤨 Učitelka říkala, že v průběhu dne už to je ok, takže se na nějaké citlivější zařazení netváří. Prý si zvykne...
@anonym_autor Může tvrdit, co chce, ale právo na to nemá.
@anonym_autor Může tvrdit, co chce, ale právo na to nemá.
@hennrietta a kde si můžu zjistit, jaká práva mám v té školce? 🙂 dneska jsem to řešila opět, odcházeli jsme domů. Učitelka žádné obstrukce nedělá, vezme dítě, odchází. Žádné lákání dítěte do školky na aktivity, povídání, o nic se nepokouší. Chtěla jsem tam dnes jít jen na chvíli, že pak budu odcházet, ale vůbec mě do třídy nepustili. Prý tam nesmím, dítě se předává ve dveřích, nic jiného neexistuje. To by prý pak mohli chtít všechny děti a bylo by to vůči ostatním blbé.🙄
@hennrietta a kde si můžu zjistit, jaká práva mám v té školce? 🙂 dneska jsem to řešila opět, odcházeli jsme domů. Učitelka žádné obstrukce nedělá, vezme dítě, odchází. Žádné lákání dítěte do školky na aktivity, povídání, o nic se nepokouší. Chtěla jsem tam dnes jít jen na chvíli, že pak budu odcházet, ale vůbec mě do třídy nepustili. Prý tam nesmím, dítě se předává ve dveřích, nic jiného neexistuje. To by prý pak mohli chtít všechny děti a bylo by to vůči ostatním blbé.🙄
@anonym_autor Tím hodně argumentují. Buď tam pro své dítě. Ostatní děti, když jsou v pohodě, tak fakt nemají problém. Většinou je to výmluva. Dcera nejí pomazánky. Tak jsem se domluvila, že jí budou dávat suché pečivo. Argument "ostatní by to chtělo taky" taky zazněl. Nakonec jí dávají suché pečivo a žádné jiné dítě překvapivě problém nemá.
Například. https://www.svobodauceni.cz/clanek/dite-ma-prav...
Pak jsou i různé stránky na fb. Jako nemám ráda extrémy a ohánění se zákony, ale nevidím důvod, proč zakazovat nebo vyhánět rodiče ze třídy. To je moc...
@martivit92 o spaní jsme zatím vůbec neuvažovali, jedná se jen o dopoledne od 8 do 3/4 na 12. Ve školce nám ale nechtějí umožnit adaptaci, že by to bylo nefér vůči ostatním dětem. Stručně řečeno, když tam můžou řvát jiné děti, může i to naše. 🙂
@anonym_autor sestra dělá ve školce a taky prý neumožňují adaptaci... Ale říkala, kvůli adaptaci ve školce, když chci aby mi ho vzali ve 2,5 letech, tak ať ho učím mezi děti. Chodit často na dětské hřiště, na děcké akce, třeba potom na cvičení s dětmi (má teprve 5 měsíců 😅) , stýkat se s kamarádky co mají také děti atd. a ta adaptace je potom o dost lepší a zvládnutelná.
@anonym_autor Tím hodně argumentují. Buď tam pro své dítě. Ostatní děti, když jsou v pohodě, tak fakt nemají problém. Většinou je to výmluva. Dcera nejí pomazánky. Tak jsem se domluvila, že jí budou dávat suché pečivo. Argument "ostatní by to chtělo taky" taky zazněl. Nakonec jí dávají suché pečivo a žádné jiné dítě překvapivě problém nemá.
Například. https://www.svobodauceni.cz/clanek/dite-ma-prav...
Pak jsou i různé stránky na fb. Jako nemám ráda extrémy a ohánění se zákony, ale nevidím důvod, proč zakazovat nebo vyhánět rodiče ze třídy. To je moc...
@hennrietta děkuji, kouknu na to přes víkend. 😊
@anonym_autor sestra dělá ve školce a taky prý neumožňují adaptaci... Ale říkala, kvůli adaptaci ve školce, když chci aby mi ho vzali ve 2,5 letech, tak ať ho učím mezi děti. Chodit často na dětské hřiště, na děcké akce, třeba potom na cvičení s dětmi (má teprve 5 měsíců 😅) , stýkat se s kamarádky co mají také děti atd. a ta adaptace je potom o dost lepší a zvládnutelná.
@martivit92 nezlobte se, ale to je hrozný nesmysl. Na kroužky chodíme, tam žádný problém není. Bez problémů zvládá hlídání a babičkami, dědou, můj odjezd na víkend. Na hřišti jsme byli celé léto, pravidelně se tam setkáváme a ostatními maminkami. Ty děti se vzájemně znají. Ze hřiště i z obecních akcí. Kamarádů ve třídě má dost. Přesto mi doma brečí, že do školky nechce, že se bojí. Od jiných maminek mám info, že to rozhodně neprobíhá tak, že je pláč a divadlo ve dveřích a pak celý den dobrý. Přesto ale nemáme nárok na adaptaci, musí si to tam odbrečet dokud si nezvykne...
Já pracuji třetí rok jako učitelka v MŠ, adaptaci s rodiči umožňujeme, ale přesto jsou děti, které pak pláčou i tak, když rodič odejde. A to tam treba první týden chodí deti si jen s rodiči pohrát a teprve od druhého týdne jsou tam děti samy.
s tim nic neudelate, dite musi dozrat a kazde dite dozrava v urcitych vecech jinak a v jinem vekovem rozpeti...ono rikate, ze hlidani babicek zvlada, jenze ty zna od mala, tady je vystavena uplne jine realite s cizima lidma. Ale porad je jeste brzo to nejak radikalne resit, je jen konec zari. Me dite sice nikdy neplakalo, ale stejne melo tezsi adaptaci v jinem smyslu - tvrdohlavost, nechtel pristoupit na rad a pravidla skolky, ale po pulroce si to sedlo a bez problemu. Takze proste vydrzet, mozna to bude trvat dlouho.
Jinak pro nejake deti je fakt lepsi nastoupit az v 4-5 letech.
@martivit92 nezlobte se, ale to je hrozný nesmysl. Na kroužky chodíme, tam žádný problém není. Bez problémů zvládá hlídání a babičkami, dědou, můj odjezd na víkend. Na hřišti jsme byli celé léto, pravidelně se tam setkáváme a ostatními maminkami. Ty děti se vzájemně znají. Ze hřiště i z obecních akcí. Kamarádů ve třídě má dost. Přesto mi doma brečí, že do školky nechce, že se bojí. Od jiných maminek mám info, že to rozhodně neprobíhá tak, že je pláč a divadlo ve dveřích a pak celý den dobrý. Přesto ale nemáme nárok na adaptaci, musí si to tam odbrečet dokud si nezvykne...
@anonym_autor souhlasím, je to nesmysl. Babička je rodina. Na hřišti těžko to dítě necháš samo, stejně hřiště , cvičení. Prostě furt máma nebo táta je poblíž. Tady dítě moc dobře ví, co je ta školka.
Kazdy dite je jiny,mam dite co ve 2 a pul slo do DS a miloval to tam...cely rok,co tam chodil,tak se tesil,takze přestup do velky skolky nebyl problém,byl zvykly,hlavne skolku miluje,ale protože se mnou doma to je vetsinou o uklidu,vareni,povinnosti...ma rad deti,ucitelky,ale proste nemuze byt kazde dite takhle společenské,nas maly je schopen odejit i s cizím, doslova,coz ma taky dva uskali... pokud mu skolka dela takove zlo, nechala bych ho doma,zaridila babicky, chůvu,pul uvazek,cokoliv...
Nas malej chodi domu po obede a jeste dlouho bude,protoze proste i kdyz to tam miluje,je proste psychicky pretizeny, moc aktivit,soustredeni,ovladani....vse to pak pusti doma,a to je celkem peklo 😥😂
Kazda mince ma dve strany a kazdy problem ma sva reseni,kor pokud vyloženě nemusí,necpala bych ho tam,popripade treba nasla DS,kde ho muzete davat klidne jen jednou,dvakrat týdně, přístup vetsinou byva uplne jiny nez ve skolce....ja vidim jak ted ve školce ucitelka ty deti vylozene buzeruje,mega pravidla,kdyz se neoblikaji samy,hned maminka na koberecek,louceni a rvani taky.... Naštěstí je tam maly šťastný,ucitelky miluje,pritom ja bych je oznacila za starý rasple,kterym vse vadi😂😂
@anonym_autor Zaleží na povaze dítěte, moje dcery ve školce neplakaly nikdy, nastoupily s nadšením. Straší šla ve 3,5 mladší ve 3 letech. Mladší dokonce třetí den odmítla jít po obědě domu 😃 Obě dvě extremní extroverti a to původně do dvou let nehlidatelne, mamankove, do třech let kojene..
@anonym_autor tak to potom s čím chcete pomoct... Je to povahou dítěte a to prostě jen tak nezměnite... Některým dětem to pomůže co píší, některým ne... Každé dítě je jiné. Jedno pláče, druhé se těší a třetímu to je jedno. 🤷🏼♀️ Jestli adaptaci neumožňují, tak prostě vydržet a nebo dát odklad pokud si to můžete dovolit a nepotřebujete nutně do práce.
Dost dětí plakalo i při nástupu do první třídy. A to i přesto, že do školky chodili od dvou nebo tří let.
U nás byl s prvním synem první půlrok v pohodě a problémy měl po změně třídy. Jemu tenkrát ale spíš vadilo že ve třídě bylo hodně divokých kluků, což pro něj bylo náročné. Učitelky a jejich přístup byl ale fajn a plakal jen doma že nechce do školky. Jenco vstoupil do třídy, přestal a šel si hrát.
Druhý syn nastupoval do třídy ke staršímu bratrovi, tak kvůli školce neplakal nikdy. Jen pak doma byla znát únava.
Musíte to zhodnotit. Pro děti to je velká změna a nějakým způsobem se s ní každý musí vypořádat. Za mě je trávení času v dětském kolektivu pro děti od určitého věku moc důležitý. A určitý diskomfort se musí naučit překonávat. Ale všechno má své meze a kdyby se mi prostředí školky nelíbilo a dítě se trápilo příliš, asi bych se snažila hledat jiné řešení.
@anonym_autor je dost mozne, ze mu priste nesedi ta ucitelka. Co tak ctu, tak neni uplne vstricna, dite to citi, a nechce s ni v ty skolce byt. Dala bycv pauzu , aspon mesic a pak treba zkusila jinou tridu, kdyz ne jinou skolku, kde jsou postupne adaptaci nskloneni. A co by se stalo, kdyz by sel az za rok?

@anonym_autor Musí do školky nutně chodit? Ptám se jen, protože děti nejsou na to připravené a možná pomůže odklad...