icon

Nahota rodiče versus děti, řešíte ji u vás doma?

romantika
19. čer 2015

Pekny den maminky, chtěla jsem se zeptat jak u vas doma resite nahotu rodicexdeti. Mame na to s manželem rozdilne názory, date tipa na nejakou knizku kde by psali jak a co s predskolnimi deti. Mala by vlezla do sprchy každému i cizimu. Ja bych ji uz rada vysvetlila, ze je intimita a podobne, když chodi do kolektivu. Manzel to vecne bojkotuje a nechce na to téma nic resit. Lepe receno se omezovat Mate na to nejaka pravidla, nebo se dite samo ozve, ze se mu to nelibi?

Strana
z3
romantika
autor
19. čer 2015

@petrajurinova No Peto to si taky rikam, ze kolektiv snad zapracuje. Doufam doufam, protože jestli jste cetla vyse, ona vyhledava prizen cizích. tata je doma na vikend, jinak jsem na ne uplne sama. babicky daleko predaleko. no a tatinek když se vrati na vikend, nemá naladu něco resit a dovoli ji absolutne vse a když se snazim pohnout třeba s tim, at aspoň vysvetli ze je nejake soukromi ve sprse, tak se ohradi, ze ho omezuji, ze si bude delat doma co chce ikdyz vi jaka je prdloska. Znate pojem opici laska..........Takze asi ten vitr povane z vice stran. No uvidim, jako nikdo podobny pripad jak my nepsal. Ja nemyslim vystavovani, to my se taky nezamykáme, ale jde o to, ze on tatinek neuhne ani v tom, ze by mel občas něco vysvětlit, ale vse vztahne jen na sebe. No tak snad si nejak poradim, jde hlavne o malou, s naivitou ji vlastní to jednoduche nebude a ona tatinka ac ho vidi jendou za tyden tak zboznuje, ze jeho slova svatost. no nebude to jednoduche.

brokovich
19. čer 2015

Pokud chápu vášdotaz, tak není problém s tím, že byste byli prudérní a řešili jste nějak nahotu, ale to, že dcerka nerozlišuje mezi nahotou "doma", v soukromí a nahotou veřejnou (v rozšířené rodině). Myslím, že nepomůže nic jiného, než vysvětlovat a vysvětlovat. Že je rozdíl nahého miminka a nahé mladé dámy apod. Že před návštěvou nechodíme nazí, a stejně tak s cizími lidmi nikam nechodíme atd. A určitě též udeřit na manžela. Také když přijede vaše matka, tak před ní váš muž snad nechodí nahý. Nebo nechodí nahý před šéfem. Nemyslím, že je nahota něco špatného, ale zase mi nepřijde normální, aby otec chodil nahý po bytě, vyvalil si na gauči s prominutím kou.e, když okolo běhají děti. Nahota ano, ale též trocha cudnosti. Ano, samozřejmě může projít v ručníku a když mu spadne, tak by z toho neměl dělat drama, ale je třeba si uvědomit, že můžeme lidi svoji otevřeností k nahotě přivádět do rozpaků . Nahota ano, ale je to intimní věc, ne věc veřejná. Pokusit se to dcerce vysvětlovat, co to jde. Když se meju, tak je s tím spojená nahota, takže v koupelně jsem nahá, když tam vejde dítě, nezakrývat se, ale dítě by mělo vědět, že mi má nechat trochu soukromí, samo ho pak (v pubertě) ocení. A naopak. V kuchyni, když vařím, tak prostě nahá nejsem, proč také. A to samé pak platí pro kamarádšofty s lidmi. Známí ano, cizí ne. Stále vysvětlovat. Nejsem ani proti drastičtějším metodám, když dítě prostě "nechce pochopit". Ne hned únos, ale zvýšení hlasu, křik od "cizí" osoby, aby dítě pochopilo, že ne každý je kamarád. Jinak se mi jeví, že její snaha po kontaktu s cizími osobami asi pramení z nedostatku kontaktu jako takového, školka, kamarádi, kroužky to určitě pomohou zlepšit.

romantika
autor
19. čer 2015

@andrejinda Andrej to jsem rada, to mate stejne. Také mam mladšího skoro dva roky. No a na zachod si nezavru, když je mam oba doma, aby mi něco nevyvedl. Ale on od narozeni chape, ze na zachod se nechodi a tak a nevyhledava to. On to vůbec nedela, mala se ode mne nehla, co ji vytahli z bricha, ma to jak vase. Jasne s ni ta vychova byla jina, ze byla první. No a potom ona mala je s manželem uplne jina, jak se tu objevi, chce snim porad spat v posteli, všude mu lozit. A porad knoura, dela mi naschvály, chce se oddelovat. Nekdy je to silene. A manzel si to uziva, ze, je prijemne když chlapovi někdo leze az nekam a pak ji proste v nicem neomezuje. Je to fakt tezke. V peti uz to zacina byt takove osemetne. ja nejsem puritan, ba naopak, ale ja uz mam rozzum, jde o malou, aby nemela tatinka jako plysaka na hrani a ve spojeni s tim, ze dle ni každý je jak tata, si to pak nespletla. Vse ji dovoli, jen aby se nemusel angažovat a z toho asi taky kde co prameni. Ja se popravde uz modlim aby sla do skoly a videla ty rozdily a trochu ji to naskočilo. Zel svata pravda tatinka nas v kde cem pribrzduje.

romantika
autor
19. čer 2015

@brokovich No problém je, ze uder na tatinka nefunguje. On je svatost sama, takze ja bohužel jak vysvetluji dcerce, musim vysvětlovat jak malému diteti i jemu. Jak asi on se jako male dite tesil z toho, ze mu behal nahy tata po byte a bylo mu to putna. Samozrejmne on to nezazil takze o to horsi. Jednou se zdalo ze pochopil, ze lenost něco resit neustale vyhrava a pak se na mne obori i před dcerkou když na nej mrknu, ze jako at se jde vystavovat jinam. No uvidíme, tezkou pohnout když to smrdi asi od jinud. No dekuji za diskuzi, aspoň jsem si spoustu věci uvědomila. Zel boj z vetrnymi mlyny není jednoduchy. V duchu si rikam, ze snad škola pak udela sve.

konidana
19. čer 2015

@romantika Časem z toho vyroste:D. My doma chodíme normálně všichni nazí (někdy, né furt:D), koupeme se v přírodě nazí. Také jsem se bála jak děti až vyrostou, třeba na koupališti. Ale ony to prostě přirozeně pochopili (kolem těch 5 - 6 let). Poslední rok, dva chtějí na koupání plavky, i když není nikde ani noha. Mezi lidmi je to již samozřejmé. A ve školce se na zahradě ve verdech také cáchají všechny děti nahaté. Váš problém je v rozdílném přístupu, budete se muset domluvit na nějakém rozumném kompromisu.

ojo
19. čer 2015

@romantika no já si osobně myslím, že je zbytečné to hrotit nějakým psychologem, zas tak nenormální mi to nepřijde, co popisuješ...spíš ty hranice by mohli nastavovat i ti ostatní než jen vy rodiče, aby pocítila ten respekt od druhých dospělých.....co říct, těm "cizím" (prarodičům, strejdům apod.), aby si to s malou vyřídili sami? prostě předem každýho varovat, že malá leze do sprch i na záchod a říct jim, že když za nima malá poleze, tak aby se nebáli ji rázně odmítnout, že je jim to nepříjemné, že oni nejsou maminka ani tatíkek, zavřít, zamknout se a ať počká, než budou hotovy..tečka......taky nemáme klíče v zámcích, ale pro tyhle případy je na skříni, aby se každý mohl pohodlně zamknout a předejít tak nečekané návštěvě při sprchování nebo potřebě...brzo malou přestane bavit zkoušet zamčené dveře, zvykne si na to a časem si to osvojí...

kluci zatím žádný stud nemají před nikým, zatím to kočíruju sama, doma a u příbuzných a kamarádech jejich nahotu neřeším, ale třeba venku, když musím převléci, tak říkam, šup šup, ať tě cizí nevidí, to je neslušné....a myslím, že vlastní stud jako takový přijde věkem...
a my rodiče svoji nahotu doma taky neřešíme..

maudn
19. čer 2015

Máme ještě malé děti (3r a 1,5r), ale nahotu zatím neřešíme, je hezký,že jim nepřijde vzláštní ani nezvyklé, že nás vidí nahé (ale to asi prijde), manžel to má rád asi jako tvůj, kolikrát mu přes den musím donést něco na sebe🙂, já jsem vychovaná,že je nahota hodně tabuizovaná a vidím,že to není dobře, třeba jen převléct se v přítomnosti mých rodičů (vzít si jiné tepláky) mi bylo silně nepříjemné a dodnes se cítím divně,když si mamka vedle v místnosti převléká tričko, jako takový ten pocit studu, ale to si myslím,že vzniklo,že jsem je nahé vidívala jen málo a otce nikdy. Děcka nám taky lezou na záchod (ale jsou ještě malí), ale myslím,že u nás to bude volnější, manžel se na záchodě ani nezavírá:D

elvira
19. čer 2015

Doma bych to neřešila - myslím, že malá se začne časem stydět a do sprchy nikomu nepoleze, navíc sama bude chtít mít soukromí.
Pokud se jedná o cizí - patrně na bazéně atd. - tak vysvětlit, několikrát.
Nejsem zastáncem nahoty za každou cenu, ale před synem se prostě převlíknu, vlezu do sprchy, oblékám se atd.
Cizí lidé se u nás nevysvlékají. 🙂

karlajasmine
19. čer 2015

Tak ja teda naprosto chapu ze je to babickam, dedeckum a cizim lidem neprijemny.. jednou jsem byla na navsteve u manzelovych pribuznych a jejich 6ti lety kluk za mnou lezl na zachod a mela jsem 100 chuti mu jednu flaknout.
Myslim si, ze v 5ti letech uz je nevhodne aby se tatinek pred dcerou vystavoval a je potreba mu to durazne vysvetlit. Nerikam nekde prebehnout, ok, ale pokud mate takovouhle dceru tak je potreba nastavit durazne hranice. Zacni se zamykat na zachode i ty, ve sprse taky.. proste ty hranice musi deti videt uz od mala. Ja teda malyho az se narodi s sebou na zachod bravat rozhodne nebudu, od toho bude mit kresilko nebo vajicko aby tam 5min vydrzel..
Asi bych proste rekla navstevam at se neboji dceru durazne odmitnout.. Ja treba toho malyho pribuznyho chtela durazne odmitnout a nevedela jsem jestli si muzu dovolit byt neprijemna na cizi dite.. tak asi proste varovat navstevy predem a ujistit je ze muzou byt trosku duraznejsi.

evik19
19. čer 2015

@romantika Já bych asi ve vaší situaci už zkusila malé tak nějak polopaticky sdělit, jak vlastně na svět přicházejí děti a naznačit, jak se dělají. S tím, že to můžou dělat jen dospělí, ale občas se najde někdo moc zlej, kdo na tohle pravdilo nedbá. Myslím, že existují knížky s touhle tematikou i pro malé děti. Z mého pohledu třeba nahatý tatínek problém není, dokonce ani dědeček, když mu holt vleze do sprchy, ale nějaký cizí pán už by teda dost velký problém být mohl. Já sama jsem poprvé exibicionistu potkala ještě než jsem šla do školy a taky mě lákal, abch si šla sáhnout. Tehdy jsem ještě netušila, co by z toho měl, ale věděla jsem, že tam něco nehraje a s nikým cizím nesmím nikam jít. To by vaše holčička už určitě měla respektovat.

petrajurinova
19. čer 2015

@romantika u nás je tatínek taky spíše rozmazlující kamarád, než vychovávající autorita. A někdy mám pocit, že určité "zásady slušného chování" musím donekonečna opakovat nejen dětem, ale i jemu. Takže systém zaseknuté gramofónové desky v některých chvílích spouštím už dříve, než k určitým situacím dojde.
Např. "Krkání a prdění je sice zdravé, ale pětiletý smraďoch navlečený v růžových volánkách připadá legrační jenom tobě a tatínkovi. Uvolni si bříško, ale někde v soukromí, kde tím neobtěžuješ ostatní. My na tvůj smrad a ošklivé zvuky nejsme zvědaví".
" Je fajn, že máš žaludek a střeva zdravé, ale není dobré mluvit o tom u jídla. Spoustě lidí se udělá špatně z toho, když budeš mluvit o tom v jaké podobě z tebe ten špenát poleze ven opačným koncem než do kterého ho právě nakládáš. Je to neslušné a ostatní s tebou nebudou chtít jíst u jednoho stolu."
"Ano, narodila ses nahatá a zadeček máš stejný jako Danek, ale nemusíš to předvádět všem dětem ve školce. Na záchod i královna chodí sama, tak si hraj na princeznu a poddané nech čekat v předsálí."
.
.
.

romantika
autor
19. čer 2015

@konidana dekuji, no mam podobny názor, jen jak uderil ten paty rok, vidim ze rozumove uz je slečna tak mne to občas zarazi. ale muze to byt třeba taky zvedavost. vidim spis problém v otci, ze nemusi se samozrejmen stydlive schovávat, ale když mu tam vleze a u umyvadla dela ze nutne něco musí delat, ze nic neudela, přitom vi, ze je tento problém. no ale tak to poresime s tatínkem. jestli opet nebude mit svou svatou pravdu, aby mi vysvetlil ze je zvedava, ze si ho chce prohlížet. to uz by byl asi problém jinde.

romantika
autor
19. čer 2015

@petrajurinova 🙂)))))) no asi by měli ty tatínky posilat s dětmi do skolky, lety opomeli. to je u nas same. bohužel on pak není ten co ji utira slizicky ze jejimu napadnikovi ve skolce se to krkani co tatinkovi prijde zabavne, fakt nelíbilo......................

karlajasmine
19. čer 2015

@romantika No neprijde mi uplne normalni ze by tatinkovi delalo dobre ze si ho 5ti leta dcera chce prohlizet nahatyho..

karlajasmine
19. čer 2015

A verim ze to tak neni ale spis by si tatinek mel uvedomit ze pokud je vase dcera takovahle a on chodi po byte nahy a nesnazi se ji vstepit nejaky trosku stud nebo jak to rict, tak ze to muze pak vypadat blbe proste..

romantika
autor
19. čer 2015

@maudn jo tak to ja mela stejny názor, ale uvidíte pak spis jde o prave ten kompromis s cizi nahotou. když mate dite, které to nechape jako moje, maminka s tatínkem jsou normlane se prevlekajici, sprchujici a ta hranice se včas nechytne, tak pak se modlite, aby nechtěla videt nahatého strejdu a v peti letech uz uvidíte, to fakt není koser, když holcicka leze za dedou na zachod.jojo to je vtipne. ale jako deti jsme my byli urcite vychovavani puritansky, ja ani nevim ze bych snad tatu nejak videla nahatého, ale zase je pravda ze jsem to nemusela resit a neresila a netrapila jsem se s tim.

konidana
19. čer 2015

@romantika ještě jsou to malé děti! Vidím to u dcerky, sedm a půl, to už by měla být slečna školačka, ale v plno věcech je to ještě malé dítě🙂 - má svůj svět her a fantazie a ještě úplně nejde sešněrovat do časových rozvrhů a pravidel etikety. Což je na jednu stranu dobře🙂 A ještě musím dodat, že poslední dobou, se musím častěji obléci, protože mi je nepříjemné, že se mi děti vrhají na prsa a hrají si s nimi, nebo jako že chtějí kojit :D Jsem zvědavá kdy je to přejde.

romantika
autor
19. čer 2015

@konidana no to je fajn, ale nase by chtěla kojit od jinych 🙂))) to vite ze jo, ale jako mama musim byt opatrna, když vidim, ze nerozlisi cizi a domaci. ona i ta zvedavost ma sve meze.

romantika
autor
19. čer 2015

@karlajasmine no jasne, nejde o něco striktního, ale jako rodic ji mam prece vysvětlit hranice a netvářit se, ze dite vsemu rozumi a casem vse pochopi. kde by se to asi jako naučila a pochopila, jen ze slapne echt do louze a spali se. a o tom rodicovstvi prece je, trochu detem pomoct, aby do určitých kaluzi nestouply zbytecne. no budem na to pracovat. ono se to muze mavnutim proutku otocit, jen nechci aby se nekde spalila se svou zvedavou povahou a důvěrou. hold gramofonova deska dokola dokola.

konidana
19. čer 2015

@romantika Tak to chápu, přeji hodně trpělivosti při vysvětlování.

loafeer
19. čer 2015

Ahoj holky, dobré téma, něco podobného řeším se starším- skoro čtyřleťákem...
Enormě se teď začal zajímat o to, kdo má a nemá pinďu. Což jsem mu vysvětlila asi 100x, ukázala obrázek... a pořád tvrdí, že Terezka ( kamarádka ) má pinďu a že nemá žádné prsa a tak...to by nebylo tak hrozné, ale už 2x jsem ho načapala na písku bez gatí, pro děcka ohromná legrace, takže kdybych náhodou nedošla na kontrolu, tak si ty tepláky kvůli pobavení stejně starých kamarádů snad asi ani neobleče...Samozřejmě jsem mu hned řekla, že se venku nevyslíká, že se to nedělá, že pinďu nikomu ukazovat nemá, jen kdyžtak mamince s tatínkem nebo paní doktorce....

Co se týče nahoty, tak my se doma taky neproducírujem nazí, ale to přeběhnutí z koupelny, nebo nějaké převlečení- to neřešíme. Já se teda snažím, aby u toho ted byl vašík co nejméně- je mi nepříjemné, jak si mě prohlíží a komentuje

sarajurka
19. čer 2015
Uživatel sarajurka je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od sarajurka.

Ahoj holky, mé holčičce je sice jen jeden rok, ale taky jsem nad tím přemýšlela. Nahota u nás doma je v současné době naprosto normální. Můj názor je takový, že není dobré se před dítětem neustále omezovat a zahalovat se. I když jsem byla malá, tento problém se u nás nikdy neřešil, přišlo mi to naprosto normální. Neříkám tím, že se u nás nikdo neobléká, ale že se před sebou určitě nestydímě 🙂 🙂

romantika
autor
19. čer 2015

@loafeer no to je prave ono, oni ti prdolata uz od narozeni mají sve natury a clovek tezko odhadne jak si to v hlave posklada. ja taky mam z detstvi vzpomínky opacne, jak se rodice halili a kde co, také jsem byla spis pro to to tak nehrotit, ale co pak když je dite trochu vetsi exhibicionista a zacne jak vas 🙂))))) vyvadet. také si často nevim rady, jak ji zkrotit. když nabehne ocucovat tatu. teda u kluku se nedivim ty obecne mi prijde s tim bojuji od narozeni, teda popravde nevedela bych co delat vevasem pripade jak si nevim u nas. ja mam strach aby to nejaky dospely nezneuzil. oni se lidi zasmejou ze sunda gate, ale když nepochopi ze se to nedela a pak pujde kolem nejak magor,tak co potom. Ale u kluka ctyrletaka bych zatím dala na klidne vysvetlovani, u petilete holcicky uz je to jiné. Ta uz ma rozumu vice. Koukam ze ty strasti jsou všude. Ja uz i dost hlidam telku, nektere ty porady co tam skoci 8+ tak kolikrat mam otevřenou celist. Nejvetsi zabava krkani, prdeni, hole zadky................... no to se pak spatne vysvětluje.

ve24
19. čer 2015

Tak u nás se nahatí taky nepromenádujeme schválně, ale nezamykáme se, převlékáme se normálně před dětmi a to mají 11 a 7. Ať se podívají, jak jsou zvědaví. Někdy přehnaný stud je pak horší pro dítě. Tak jsou od mala zvyklí a neřeší to šmírováním.

loafeer
19. čer 2015

@romantika no tak ja jsem zatim skoro vsude s nim, jen teda na te zahrade u sousedu jsem ho capla...ale rikam si to same...pujde okolo naky uchyl....

maudn
19. čer 2015

@romantika pamatuji si,jak jsem tátu jako náctiletá zahlédla při převlékání, a bylo mi z toho týden špatně🙂)) ale znám třeba pána,který se koupal se svým 15 letým synem (a nebyl pedofil), já si to třeba nemusím predstavit, ale já treba uz starsiho naucila,ze nema lezt na zachod cizim , starsi za mnou vlastne ani na zachod neleze, spis se mi tam nacpe,ze se jde taky vycurat hnedka po me a ten malej rok a pul, no to je jak kačena na mě nalepenej všude..

kocour1
19. čer 2015

U nás doma se vždy nahota vůbec neřešila...není to o tom, že bychom se nějak schválně ukazovali, ale bylo vždy běžné a pro mě zcela normální, že kolem mě například prošel otec vycházející ze sprchy, totéž já si běžela pro pyžamo apod...mám to tak dodnes. Před svými dětmi, ani manželem se neschovávám, společně se koupeme ve vaně, stejně tak na zahradě v bazénu. Vím, že jsou lidé, kteří to mají jinak a více si chrání svou nahotu...pamatuji si třeba na cvičení, kdy jsme se převlékaly v dámské šatně, společné sprchování apod... pro některé kamarádky to bylo nepříjemné, schovávaly se při převlékání apod. Osobně si myslím, že v rodině, nebo mezi přáteli stejného pohlaví, není nahota nic divného a osobně zastávám ten názor, že pokud je někdo vychovaný příliš "stydlivě", je to pro něj do života spíše handicap - neustále se stydí, řeší sebe i okolí a přitom o nic nejde a není nutné se tím vůbec nějak zaobírat. Obávám se, že vy jste přesně ten případ - sama se stydíte, cítíte se nepříjemně a očekáváte, že by se tak měla cítit i vaše dcera...ale jsou to jen vaše pocity a ne její - ona se přirozeně nepotřebuje schovávat a stydět se před vlastními rodiči. Pro ni slovo intimita nemá žádný význam. A je mnohem svobodnější...být vámi, tak ji nechám být a neučím ji se stydět🙂.

romantika
autor
19. čer 2015

@kocour1 no nejde o mne, v celem vlaknu byste se docetla o jeji otevrenosti k cizim. trochu jsme se v tom probrali a aspoň mne to pomohlo na to kouknout ze všech stran. ja mam moc krasnou malou holcicku a nerada bych aby nevedela, ze když leze cizim do zeli, ze nejak blbec to muze zneuzit. Ona je opravdu i moc pekna, porad ji po ulici někdo opevuje tak proste ji to asi nahrava a i zkousi kam az muze. No je to hlidacka, o holcicku je strach vždycky veliky a pro mne je všechno jako pro kazdou maminku. CLovek nevi, kdy je ten spravny cas ji vysvětlit, ze jsou na svete i magori aby ji to nezasáhlo spatne, když není den aby nevylezla a nejaky cizi na ni nereagoval jake ma kukadla a tak. mozna je to i tim, ze sama nevi jak si v hlave tu prizen poskládat a nechce pripustit, ze ne každý strejda je jako tatinek. takze za mne radeji opetrnosti nez se tvarit, ze na to prijde sama. Obzvlast když je takova charismaticka pro okoli.

kocour1
25. čer 2015

@romantika omlouvám se, nečetla jsem všechny komentáře a jen jsem přidala svůj názor🙂...to, co píšete, vysvětluje situaci...mám také dceru a samozřejmě se o ni bojím stejně jako vy...chápu, že ji nechcete strašit a současně ji potřebujete chránit...přečetla jsem jen pár komentářů a myslím, že to, že si prohlíží tatínka, protože je zvědavá, ještě neznamená, že by stejně zvědavě okukovala nějakého cizího chlápka🙂

glimmer
25. čer 2015

my to u nás neřešíme ... obě děti se koupou občas s náma ... buď se mnou nebo manželem ... Anička se akorát ptala proč máme pipinku a táta s Vítkem pindíka, tak jsme to vysvětlili a v poho. Naopak když v sauně nebo někde vidí někoho nahatého, tak neukazuje a nehuláká na celé koupaliště ... a přijde jí to normální, přirozené. Naopak přišla ze školky s tím, že se holky posmívali klukům, že mají pindíka, tak jsme jí vysvětlili, že to není k smíchu, ...

Strana
z3