Nástup do školky. Jak pomoci dceři to lépe zvládnout?

billiejean88
5. zář 2023

Ahoj holky, jdu si pro radu nebo možná spíš ujištění, povzbuzení. Dcerka (3,5 roku) teď nastoupila do školky. Jsem doma na mateřské ještě s mladší dcerou (1,5 roku), takže do školky nemusela kvůli mé práci, ale chci ji tam dát pro její dobro. Vidím na ostatních dětech, že se ve školce hezky rozvíjí a učí rychle nové věci. Navíc se poslední dobou doma už hrozně nudila, je vidět, že jí kolektiv chybí. Budu ji tam dávat jen na dopoledne, po obědě bude chodit domů. No a teď k dotazu - samozřejmě první dny jsou plné hysterického pláče, že nikam nechce, že se tam bojí, že je jí po mně smutno. A mně (jako každé mámě) to trhá srdce. Jak jí můžu pomoct to líp zvládnout? A jak dlouho to tak trvá, než si dítě trochu zvykne? Případně jak jste poznaly, že si asi vůbec nezvykne a školku jste zrušily? Moc děkuji za rady, je to pro mě těžší než jsem myslela, ale vnitřně jsem přesvědčená, že pro ni dělám dobrou věc. Je to malá vesnická školka hned dva domy vedle našeho, navíc učitelky jsou skvělé.

sigyn
5. zář 2023

Dle zkušeností učitelek trvá adaptace 14-30 dní. Je dobré se zeptat učitelky, zda po Vašem odchodu pláč hned utichne, pokud ano, tak to dcerka zvládne, prostě jen má slabší chvilku a to může byt v průběhu celeho roku a je to normální. Pokud by však brečela treba hodinu, tak je to na zvazenou

krisstina93
5. zář 2023

A brečí tam cely den, nebo je to divadlo na tvoje city a jak odejdes, tak si jde hrát a je v pohodě? Syn tohle divadlo dela i druhým rokem, ráno vždycky knoura v šatně, premlouva mě ze do školky nechce a když pro nej přijdu po obědě, tak vylitne s úsměvem od ucha k uchu a celou cestu domu líčí, co dělali a co jedl atak.

ferda90
5. zář 2023

@billiejean88 Ahoj, náš Filípek šel v květnu do dětské skupinky, bylo mu v tom květnu 2 roky a 3 měsíce, nyní tam chodí už skoro 5 měsíců, má 2 roky a 7 měsíců a musím říct, že adaptace byla úplně v pohodě, zvládl to krásně. Už měsíc tam i spinká(já se příští týden vracím do práce),je pravda, že za tu dobu plakal asi 4 krát, ale když jsem se ptala, tak to bylo mezi dveřmi a sotva se dveře zamnou zavřely, tak syn neplakal. Ba naopak, ta skupinka mu dost dala. Rozjedl se hezky, rozmluvil se, má rád společnost lidi a je tam spokojený. Není tam moc děti maximálně 12 a tety mají víc času s jejím věnovat. Když jsem byla na schůzce se zástupkyni a paní učitelkou ohledně té adaptace a jestli si myslí, že je připravený tam chodit, tak se shodly, že ano, že je šikovný, zapojuje se do her do aktivit. Takže bych se asi pobavila s paní učitelkou jak to vidí ona. Pokud dcerka pláče jen ráno třeba mezi dveřmi a pak už je to dobrý, tak je to možná jen o zvyku.

marketa1218
5. zář 2023

Dcera šla na třech letech, do práce jsem také nepospíchala, ale už jí takové to hraní doma také nestačilo, chtěla mezi děti. Chodila s pláčem možná celé září, bylo to hodně těžké pro nás pro obě. Nicméně paní učitelky říkaly, že jakmile zabouchly dveře a neviděla mě, otřela slzy a šla si hrát. Pak si našla brzy kamarády a najednou se úplně osamostatněla. Teď z kraje září také kručí, že se jí tam nechce, ale pak vidím fotky a videa a vidím,jak je spokojená. Dej jí čas a hlavně ty buď taky v pohodě, dítě to vycítí.

janina228
5. zář 2023

@billiejean88 zeptala bych se časem učitelky. Jestli po tvém odchodu už nebrečí, jí svačinu a zapojí se aspoň trochu mezi ostatní děti, tak si zvykne v pohodě. Jestli tam brečí v koutku a těší se celou dobu jen na to až přijdeš, tak bych nástup posunula..

sarihy
5. zář 2023

No, moje starší dcera plakala každé ráno 3M, pak to nějak trpěla, školku začala mít ráda až po dvou letech. Ráno vodil manžel a každý odchod ze školky obrečel. Oproti tomu mladší dcera to tam milovala hned od první chvíle, nebrečela ani jednou.
Radu nemám, jenom vydržet, podpořit, nadchnout a být tu.

petrasipkova1
5. zář 2023

Znám sebe a znám své dítě. Nechtěla jsem aby si někde musely zvykat na sílu, je to pro mě strašně kruté. Nejlepší co jsem pro své děti mohla udělat je to, že byli spolu, měla jsem je po necelých 3 letech a dcera do školky nešla, byla s námi, chodili jsme do herniček, ven na procházky, ty dny tak utíkaly, pak byl covid, a dnes bych se nerozhodla jinak, s bráchou si hezky hrála a pokračují v tom doteď.
V 5 letech chodila do školky na 4 dopoledne. Světě div se, je to prima holka co chodí do školy, nemá problém v kolektivu, naopak je moc hodná, takže ji mají děti rádi a ve škole ji to jde zatím samo. Proč mají lidi pocit, že jedna paní na 20 dětí dá dítěti víc než maminka a sourozenec. Vždyť dítě potřebuje vidět vzorce, tím se učí, a potřebuje vidět jak maminka pečuje o sourozence, o děti, o rodinu, zažívat krásné věci v rodině. To je to podstatné.
Syn šel omrknout školku ve 4,5, zvládal to krásně, ale radši byl doma, chytal dost nemocí, takže toho moc nenachodil, ted v 5,5 je to mazák, ale nebaví ho to, doma máme větší zábavu no, ale do oběda to zvládne. Důležité je, že věřím a naslouchám svým dětem, nikdy bych o nich neřekla, že na mě dělají divadlo apod hrůzy co jsou tady běžné. A to nejsem proti to zkusit kdykoliv, a když je dítě nadšené tak proč ne, ale když mi někdo vypráví, že z něj učitelky strhávají brečící dítě a zamykají se s ním ve třídě, protože utíká, tak to už je mi ouzko a nic mě nepřesvědčí, že to nepošramotí lidskou duši.

klokanka31
5. zář 2023

@billiejean88 Za mě je lepší mít dítě doma když máš tu možnost. Nebo to zkusit až bude starší a sama tam bude chtít jít...

sarihy
5. zář 2023

@klokanka31 Vidíš, a já tím, že znám své dítě, tak vím, že kdybych ho postupně nenutila překonávat sama sebe, a nechala to na něm, nenastoupilo by ani do školy, a i teď v 15L by bylo schopné sedět v koutě doma a nechodit nikam. Je už velké, ale i tak stále nejisté, stojí ho velké úsilí vystoupit z bezpečí a komfortní domáců zóny. Kdyby si postupně nezvykalo, byl by to teď už dost průser. Takže je to o tom odhadnout, co které dítě snese a potřebuje.

ferda90
5. zář 2023

@petrasipkova1 no tak nějaké vzorce snad dítě dostane i v té školce ne? Ve školce si děti jen nehrají, ale učí se věcem, učí se hlavně fungovat v kolektivu, půjčovat si třeba hračky, pomáhat druhým dětem, učí se nějakému řadu.... Jako za mě ta školka není nijak špatná, zase záleží na dané školce, ale je pravda, že ve většině školek je hodně děti na dvě učitelky což je jasný, že není takový prostor pro pohlazení, pochování či pomoc. My jsme syna dali do soukromé montessori dětské skupinky, jednak šel když mu bylo přes 2 roky, nejsou tam paní učitelky (i když jsou mají normálně střední školu) ale děti jim říkají teto což je za nás takové lepší a osobnejsi než paní učitelko a ve třídě (jsou tam 2)maji maximální počet dětí 12 a to jich tam 12 sna ještě ani nebylo. Stabilně tam u nich jsou 2 tety + jedna teta chodí ještě z vedlejší třídy kde už jsou starší děti, takže není třeba až tak,, dávat pozor,, jak u těch menších. Syn je spokojený, tety se s dětmi mazlí, všichni včetně dětí se tam,, mazlí,, objimaji, dělají malá malá a mají hezky vztah. Když dítko nemá svůj den, teta ponosí, pochován, prostě taková teta, tohle v klasické školce nejde což je pochopitelný. Já proto volila i takovou cestu té dětské skupinky, protože se mi líbil jejich přístup, je to menší kolektiv a je to takové,, domácké) a ráda za to ty peníze dám

hanka_12345
5. zář 2023

@klokanka31 no tak presne tohle praktikovala svagrova a ma doma otresnyho fagana

michaela666
5. zář 2023

Podle učitelky ( potvrzeno i 2 kamarádkami v praxi) některé děti potřebují chodit do školky pravidelně, ale na krátký interval. Máme možnost chodit klidně na hodinu/ 2 denně a postupně interval prodlužovat podle toho, jak bude dítě spokojené.
Máš výhodu rodičáku, takže bys mohla zvládnou odvést na 8 hodinu do školky a třeba v 10 jí vyzvednout? Časem by zjistila, že může jít s dětmi na procházku/ hrát si na hřiště a vyzkoušet jídelnu, spaní s pohádkou,...

Moje mládě se do školky těší už víc jak půl roku, ale kdyby byl problém plánuju tenhle model zavést. Do ledna ještě čerpám rodičák, takže mě netlačí čas.

sarihy
5. zář 2023

@michaela666 TOhle, co píšeš, ale v běžné státní školce nelze praktikovat moc pravidelně, protože by to byl holubník.

me_druhe_ja
5. zář 2023

@petrasipkova1 To je tvůj pohled. 🙂 můj je třeba úplně opačný: proč mají lidé pocit, že matka dá dítěti víc než vrstevníci, školka, učitelky?🙂 bavime se o dítěti 3+, ne kojenci, ne batole. 🙂 Já to vidím na synovi: začal chodit loni, měl skoro 3 roky. Bohužel není zdravý, potřebuje osobní asistentku, která dlouho nebyla, takže loni chodil jen občas. Ale ani tak jsem se nestačila divit, kolik moc mu ta školka dala, jakej ohromnej udělal pokrok, co všechno si tam vyzkoušel a naučil, jak moc je tam šťastnej. 🙂 dcera začala včera, ta má 2 roky a 7 měsíců. Nebyla ani kapka slzičky. Ani se vlastně nerozloucila a hned si šla hrát. 😀 zatím chodí jen dopol, protože není 100% v plinkach, spaní by ještě nezvládla, ale i v téhle oblasti jsem si jistá, že to hned odkouka.
Já už nejsem schopna těm dětem zajistit tak pestrou zábavu, vyzkoušet si tolik věcí...nemám na to talent, nejsem na to studovana..a ani nemám tolik času...někdo musí uklízet, vařit, prát...Navíc i když něco doma teda vytáhnu, že budem něco lepit, tvořit, malovat, tak mi na to kašlou. 😀 přitom ve školce dělají všechno. 🙂
Jsem moc šťastná, že obě děti můžou do školky chodit, že se jim otevře zase jiný svět bez matky za prdeli. 🙂

michaela666
5. zář 2023

@sarihy Tak naše státní školka to první měsíc, max dva praktikuje a vítá. Sama ředitelka říkala, že s tím mají dobrou zkušenost a dítě si zvyká docela rychle.

michaela666
5. zář 2023

@michaela666 Prvně jsem si říkala, že to bude blbost protože si chtějí "usnadnit" práci, aby tam ty děti neřvali. Pak mi kamarádky říkaly, že jim to opravdu pomohlo.

veronicka89
5. zář 2023

@sarihy a v cem presne je ten holubnik ?

veronicka89
5. zář 2023

@sarihy zajimave ze jen v cr je tohle problem stejne jako plinky...

sarihy
5. zář 2023

@veronicka89 Ve školce je program, naplánované dopoledne, kdyby každý coural, nic by ty učitelky s dětmi neudělaly, jen by pořád chodily otvírat...

sarihy
5. zář 2023

@veronicka89 A taky máte ve školce na dopoledne na celou třídu jen 1 učitelku na 27 dětí?

michaela666
5. zář 2023

@sarihy 2 učitelky + asistentka na méně než 20 dětí ( přesně si počet nepamatuju)

Jedna učitelka na 27 děti snad nemůže projít přes všemožné nařízení, které školka musí splnit ne?

veronicka89
5. zář 2023

@sarihy ne

A k cemu takova skolka je ? Co dite nauci ? To je hlida jen aby se nazabili...proste jako kurnik...
Silene

Ten system je sileny ...od rvoucich deti bez rodicu po to ze MUSI byt bez plenky az po 25 deti na 1 ucitelku...

me_druhe_ja
5. zář 2023

@michaela666 Jak jsme teď byli v ČR, tak přijeli na návštěvu jedni příbuzní a ona je učitelka MŠ na malém městě. Je sama na 25 děti....

ferda90
5. zář 2023

@me_druhe_ja souhlasím, že i školka / dětská skupinka dítěti může něco dát a že je fajn, když dítě chodí mezi další děti. Ve školce / skupince je to zas jiné než doma s mámou. Syn taky doma nechce dělat nějaké ty aktivity jako malování, skládání puzzle atd a ve skupince dělá snad všechno 🙂 Dost mu ta skupinka dala, včetně rozjezení se, dost se rozkecal. Dělají tam s dětmi i praktické věci jako sázení kytek, starání se o zahrádku,válení těsta, pekli pizzu atd.

me_druhe_ja
5. zář 2023

@veronicka89 hele tady taky děti mají být bez plínky v maternelle....ale je fakt, že se to až tak nehroti jak v ČR.....
Ale zase mají pevně dané hodiny příchodu a odchodu: ráno 8:55-9:10, pak si můžeš dítě vyzvednout na oběd přesně ve 12:05 a zpátky na odpol spaní přivézt mezi 13:25-13:35. Konec odpoledne je přesně 16:35. Jinak mezi tím jen výjimečně pokud je nějaký doktor nebo tak. To nejmladší teda můžou být na základě dohody jen dopol. Ale pokud jsou jim víc jak tři, tak to ředitelka už nemusí povolit, záleží na člověku..

veronicka89
5. zář 2023

@me_druhe_ja a vcem je problem s temi casyp? jinak myslim ze jde o ročník pred skolou ne? Tam je ta dochazka myslim i nas prisnejsi...ale ja to i tak nehrotila 🙂

me_druhe_ja
5. zář 2023

@veronicka89 Ne, tohle platí i pro ty nejmenší. 🙂 každá škola to má samozřejmě trochu jinak. 🙂 co já vím, tak v ČR třeba můžeš dítě dovézt do školky mezi 7-8 ne? A nemusíš při něho jít přesně ve 12...a odpol kdykoliv...tady jsou prostě přesně tyto časy, jinak je zamčeno. Pokud není výjimečně doktor nebo tak.

veronicka89
5. zář 2023

@me_druhe_ja aha to nevim u nas vzdy bylo od 7-9 prichod potom vyzvednutí 11-12 a pak 12:15- 14 nic

michaela666
5. zář 2023

@me_druhe_ja 😯 To už není ani učitelka, ale spíš hlídačka. Přece nemůže zvládnout ukočírovat 25 při kreslení, stříhání nůžkama, lepení,... O dopomoci s oblékáním nebo když se stane nějaká nehoda, kdy je potřeba jedno dítě umýt.
Nedivím se, že učitelek je málo, když pracují v tomhle prostředí.

me_druhe_ja
5. zář 2023

@veronicka89 právě oni to tady mají už jako školu prostě, jak je od tří let povinná🙂