Nevyhraněná letaralita, přeučení na levou ruku
Ahoj, nevím, jestli by tu měl někdo pro nás užitečné rady. Starší syn byl nevyhraněný pravolevák, píše levou, ale vyšlo to z něj samotného. Mladší syn (5) se jevil taky hodně nevyhraněný, směřoval ale sám k pravé a nechali jsme ho. Nyní jsme byli v PPP kvůli možnosti jít do ZŠ v 6 letech (je zářijový), poradkyně řekla, že je jasný levák a měli bychom, dokud je čas a není ještě moc zvyklý, jej naučit na levou ruku, kterou má dominantní. Dnes jsem vyhodili všechny pastelky, koupili nové krátké, silné, trojhranné a začali bojovat.
Máte někdo prosím podobnou zkušenost s převodem na leváctví?
@majajaja
Nevím jak ho máš naučit na leváctví? Budeš mu brat pastelku z pravé ruky a dávat mu jí do levé? Kdyby byl jasný levák, tak si jí do levé vezme sám, ne ? Já být tebou bych se poradila i někde jinde. Na nástupu do školy bych netrvala, za rok může být všechno jinak, dítě dozraje a bude vše v klidu. Já jsem levačka, nikdo mě nepreučoval na pravou ruku- a to jsem vyrůstala v 80- tychletech, matka nic neřešila, prostě mě nechali vyvíjet se tak, jak to šlo "samo". A zpomalit ve vývoji by se nevhodným postupem opravdu mohl.
zkus si požádat o test laterality buď ve stejné pobočce, ale jiného psychologa, nebo to zkus v jiné pobočce. Pokud se dozvíš to samé, tak se zeptej, jak to udělat?
tohle se sna už delší dobu nepraktikuje, dítě samo zvolí, kterou cestou....nech si to ověřit u jiné ppp
Syn byl také hodně dlouho nevyhraněný, spíše pravák ale dost obojetný. Fakt jsem začala panikařit, když si před létem před nástupem do školy (v 6,5 letech) ošklivě zlomil pravou ruku. Měl 2 měsíce sádru nebo aspoň dlahu a jak nemohl používat pravou , všechno suverénně dělal levou - jídlo, kreslení, psaní číslic, řezání nožem, fakt všechno úplně v pohodě. Bála jsem se, jestli v tom pak v září nebude mít hokej, ale neměl. Během měsíce ruku rozhejbal a zase začal preferovat pravou. Uff. 🙂
Starsi syn byl nevyhraneny...vse delal obema rukama...ale pise levou...jinak treba nuzky bere do prave. V poradne mu vychazelo 53% levak. Nepredelavala bych ho. Pokud pise pravou..tak at pise pravou. Bylo mi receno..ze nikdy nebude uplne zrucny..coz je pravda..protoze nema jednu ruku dominantni...ale nato ze je levak..tak pise hezky a nema s tim problem.
Před měsícem jsem byla se synem v PPP kvůli nevyhraněné lateralitě. Je mu skoro 6 let, posledního 1,5 roku dává přednost pravé ruce (ale rád přehazuje pastelky z ruky do ruky podle únavy), stříhá výhradně pravou, nicméně nit do jehly navléká levou, na koloběžce jezdí jako levák, kolo vede častěji jako levák... Dozvěděla jsem se, že má dominantní levé oko a je celkově spíše levák (např. zamykání, házení, natáhnout se pro něco), ale když se sám rozhodl pro pravou, přeučovat ho rozhodně nemáme. Když měl nakreslit stejný obrázek jednou a pak druhou rukou, dopadlo to líp pravou. Celkově je grafomotoricky slabší, ani to není důvod pro přeučování. Takto je to u nás.
@majajaja zasla bych do jine poradny - já nejsem odborník ale své dítě bych nechala ať si dělá vše jakou rukou chce - pohlídá ztuha levou ať striha levou, pokud kraji pravou ať to děla pravou, polid píše levou ať píše levou a pokud hází pravou atd ať si to děla tak jak je to přirozene dítěti...
Zkuste se podivat na stranky www.levactvi.cz je tam o tom dost napsaneho primo pro rodice i spousta tipu,jak si "sama laicky overit", ktera strana je dominantni,neni to jen o psani,ale i napr.kterou nohou se odrazi pri skoku apod.
to je pecka...u nás v rodině je leváctví v mé ,,lini" - já, byla i má máma a můj děda...oba přeučovaní, dost problémů s tím...Ki jsem poměrně sledovala....a téměř do 6 let nevyhraněná! Brala i kreslila oběma rukama..Proběhl návrh na odklad, který jsme akceptovali...A neuvěřitelně jí prospěl..dopilovala R, Ř...a upřednostňuje pravou...ale začala až po šestém roce...Na druhou stranu - jsou věci, které dělá levou nohou...nebo i levou rukou...To samé i já - píši levou...Ale postupně okolnosti donutily - i zaměstnání - nějaké povinnosti přehodit do pravé..
Dívej se - kterou rukou sahá po hrnečku, autíčku, kterou rukou kreslí..TA je dominantní....
Leváci to pořád mají v dnešní době komplikovanější - ale jen o něco - ale hlavně v začátcích psaní....
Ja jsem puvodne levak, preucena na pravou. Pracuj rukama a neskutecne se mi to plete. Nic bych nepreucovala, nechala bych volny prubeh. At si to jde ta psycholozka zkusit. To me teda nasralo. Cely zivot s tim bojuju.
@majajaja to je zajímavá logika, syn je jasný levák, proto preferuje pravou ruku...pro nucené přeučování dítěte na ruku, kterou nepreferuje, existuje jen jeden opodstatněný, a tím je ztráta preferované končetiny.
Zkřížená lateralita je poměrně běžný jev, který nelze interpretovat jako to, že někdo měl být levák a je pravák a naopak. A je dost zvláštní, že ještě v dnešní době si troufne nějaký ,,odborník” navrhnout takovou hloupost, jako je přeučování na jinou ruku. Tahle metoda se prosazovala velmi dávno a bez pozitivních účinků, spíš naopak.
Syna bych nechala, aby využíval ruku, která mu vyhovuje. Násilné zásahy do vývoje nejsou nikdy dobrá cesta.
mladší je také nevyhraněná. Vždy jsem dávala doprostřed pastelky, příbor .... ať si sama vybere. Od starší ale okoukala, že se kreslí pravou a pak nám bylo i v SPC (má i středně těžkou vývojovou dysfázii) doporučeno, aby psala pravou, zbytek - včetně stříhání, ať si dělá rukou kterou chce. Takže stále dávám příbor doprostřed 😉
Taky jsem se v poradně ptala na zkříženou lateralitu. Když je můj syn spíše levák, dominantní má levé oko a psát bude pravou (neb k tomu sám směřuje). Prý to nemusí být nutně problém.
Bylo mi taky řečeno, že je normální, když člověk pro určité činnosti preferuje jistou ruku, nemusí vše dělat tou jednou.
Já jsem odnaučovaný levák, píšu pravou rukou, ale spoustu věcí dělám levou, nebo oběma. Má to své výhody. Když myju okna, přehodím si hadr z jedné ruky do druhé. ale ukrojit cokoliv levou zase nezvládnu, přestože jsem spíš levák. Manžel je levák, syn také. Syn si v první třídě ve škole přehazoval tužku z jedné ruky do druhé a učitelka mi řekla, ať to nechám být, že se to nějak vyvrbí. Píše nakonec levou. Jedl příborem jako pravák, když byl malý, teď příbor používá jako levák, ale kdyby došlo na společenskou stránku, obráceně mu to nevadí.
Přenaučování se všeobecně nedoporučuje
Tchán je taky přeučený levák. Psát pravou ho tedy donutili, ale jinak prostě dělá levou. Příbory -levak. Teď u nás nahazuje zeď omítkou a mě zarazilo, proč jde zleva do prava- no jasně, i zednickou lžíci má v levé, takže švih má zleva do práva...
Myslím, že lateralita ovlivnit nejde.
Navíc když mu psaní jde pravou, tak proč to měnit?! Naše písmo je uděláno pro praváky, takže to je výhoda, ne?
Po měsíci procvičování si levou rukou už automaticky bere pastelky. Začala jsem ho více sledovat a ty věci, které jsme ho učili (nůžky, lžíce) bere pravou, ale kdykoliv mu dám novou hračku, začíná levou. Nebaví ho cvičit jen tak, ale když mu to zaobalím do nějakého příběhu, tak neprotestuje. První týden jsem se na to chtěla vybodnout ale teď mám pocit, že mu to nakonec fakt sedne...

Za me pěkná pitomost a kdyz už tak bych se zeptala více lidi a ne ze mi to rekla jedna psycholožka takovou věc tak to budu delat. Naopak si myslim, ze ho můžete zbrzdit ve vývoji.