icon

Odklad školní docházky kvůli pomalosti: Máte zkušenost?

dancas87
21. led 2022

Všem vám přeji hezký den. Chtěla bych se vás zeptat, zda máte někdo zkušenost s doporučením odkladu školní docházky (OŠD) jen kvůli pomalosti dítěte? Syn měl 6 v prosinci 21 a jednou ráno mě paní učitelka překvapila tím, zda nepřemýšlíme o OŠD, protože syn je nesmírně pomalý (od povahy a po tatínkovi). A hned mi nabízela, že se bude v roce 22/23 na jedné škole otevírat přípravná třída a jestli by jsme to nechtěli zvážit, vrazila mi do ruky leták. Jsem speciální pedagog, takže mi to nedalo a syn jde 1. února do PPP. Přesto mi to vrtá hlavou. Syn od 4 let čte, počítá, píše (kostrbatě), barvy uměl v roce a půl. S dětmi si hraje nesmírně rád, ve školce se s každým kamarádi, učitelku poslouchá a úkoly plní, i když vlastním tempem. Básničku je schopný se naučit tak, že si ji několikrát přečte. Zajímá se o dění kolem sebe, logicky uvažuje. V řeči má špatné R,což je pro jeho věk zatim fyziologické (a od 4 let nemá přední zuby kvůli zánětu). Nedovedu si představit, že by ještě jeden rok setrval ve školce nebo v přípravné třídě, která je navíc na úplně jiné škole, než kam by měl pak docházet. Opravdu je pomalé tempo důvodem k OŠD? Setkal jste se s tím někdo?

Strana
z2
stratford
24. led 2022

Syna spolužák uměl to co popisuješ, šikovný, emočně silně nevyzrálý, ve školce doporučovali odklad, matka si stála za svým že je šikovný a umí víc než jiné vrstevníci, vysvětlovali jí že to není to hlavní,, nyní druhá třída. Emočně stále nezvládá, brečí i 8x denně. Říkají mu ubulánek a díky tomu ani nemá kamarády ač učitelka se snaží.”

milkywei
24. led 2022

Synovi doporučila odklad psycholožka také. Narozen únor 2015 (v případě odkladu by šel až v 7,5 letech!!). Také z důvodu emoční zralosti. Jinak je chytrý, četl, tak jsem na ní nedala a do školy nastoupil, protože ve školce by se strašně nudil. A to šel do školy, kde nikoho neznal, protože jsme se přestěhovali v srpnu. A vše je v pohodě, zvládá tempo úžasně. Podotýkám, že měl ze začátku table, že se styděl číst před ostatními atd. Ale my i paní učitelka jsme mu pomohli to překonat. Teď ho pořád chválí, má samé jedničky. Máme přísnou učitelku, pořád píšou diktáty slov, čtou na známky a docela je honí. Syn to zvládá a já opravdu nelituju, že šel. Kamarády si také našel. Rozhodla jsem se správně, věřila jsem mu. Vy se určitě rozhodnete správně také!

vanocni_stromecek
24. led 2022

@jancazao nedavala bych odklad, muj syn sel cerstve v 6 do skoly, je narozeny na konci srpna, brzo mluvil, cetl a psal uz ve skolce, ale ucizelky taky rikaly, ze je pomaly, tak jsem se ptala, zda mi tim naznacuji odklad a rekly, ze neee, ze je sikovny a kvuli tomu odklad urcite nee, byla jsem pro jistotu i v PPP a super vse, odkad nedoporucovali vubec. Maly uz je ted ve 3. tride, zvlada, ma same jednicky.

gabu6
24. led 2022

Ano odklad v případě potřeby.
Nám byl doporučen odklad - roztržitost , nepozornost , hravost. Takže místo aby šel syn do přípravky , tak zůstal ve školce a bylo to lepší. Pomohlo to .. taky záleží na měsíci narození .. můj syn je na konci srpna tak odklad byl lepší .. pokud je chlapci 6let v prosinci tak podle Vašeho zvážení a prozkoumání z poradny. Pokud bude vše v pořádku a bude jen ta pomalost - tak to snad nebude překážka. Leda doma trénovat úkoly na čas , většinou 20-30minut.

dancas87
autor
25. led 2022

Všem vám moc děkuji za pohledy, názory. Hodne z vás mi mluví z duše. Synovi už 6 je, letos v prosinci mu bude 7. Objednala jsem mu pracovní listy ROPRATEM, které se zaměřují na rozvoj pracovního tempa, tak budu doufat, že pomůžou 😊 momentálně má ve školce novou "holku", pokud by tam byla ještě rok, tak by mě možná k odkladu nakonec přemlouval on sám 🤣🤣

verdos
25. led 2022

Záleží na tom, jakého budou mít učitele/učitelku. Jsou učitelé, kteří fakt šlapou na plyn a pro dítě to pak bude silně demotivující. A jsou učitelé, kteří dokáží pracovat více individuálně nebo tolik nespěchají a s dětmi spíše učení postupně zažívají. Nemáte možnost zjistit, koho dítko bude mít (a jaký/jaká je)? Pokud ano, rozhodla bych se podle toho (třeba je šance, že další rok dostane někoho rozumnějšího/vstřícnějšího).
V momentě, kdy děti začnou psát diktáty (byť jen jednotlivá slova), vyplňovat cvičení nebo třeba i pracovat ve dvojicích či skupince - tak se ta pomalost prostě projeví a strašně záleží na učiteli, jak s tím bude pracovat.
Na druhou stranu - jestli to má od nátury a není šance na zlepšení ani do budoucna, pak je OŠD úplně k ničemu (kromě té možnosti dostat jiného učitele). Protože OŠD má sloužit k tomu, že dítě se "dorovná", "dozraje", atd. Ona se i ta osobnost dítěte postupně vyvíjí, ale to trvá roky a ne jeden rok.
V PPP ale můžou přijít i na něco dalšího, co by třeba rozhodnutí OŠD podpořilo...

Strana
z2