Odklad školy. Chyba nebo pomoc pro dítě?
Výzkumy ukazují, že nepozornost a hyperaktivita u malých dětí často nesouvisí s „nevhodným chováním“, ale s nezralostí mozku – konkrétně čelního laloku, který dozrává u každého dítěte vlastním tempem. Právě on je zodpovědný za soustředění, sebekontrolu a regulaci impulzů.
Jedna známá studie ze Stanfordu například ukázala, že odložení nástupu do školy o pouhý jeden rok vedlo ke snížení nepozornosti a hyperaktivity až o 73 %. Nešlo o léky, ale o čas – čas na přirozené dozrání mozku.
Důležitou roli hraje také volná hra a pohyb, které jsou pro vývoj mozku zásadní. Naopak tlak na brzký výkon a dlouhé sezení bez pohybu může u dětí vést k frustraci a chování, které pak bývá mylně považováno za problém.
💬 Jak to vidíte vy? Řešili jste u svých dětí nepozornost, neklid nebo odklad školní docházky?
💬 Co vám pomohlo a co naopak ne? Podělte se o své zkušenosti.
@modrykonik tak první syn šel do školy s ročním odkladem. Takže nastupoval do školy v 5 letech a 8 měsících. Ale on uměl počítat, psát už od 3 let,tak že ve školce nudil, když se tohle učili. Druhý syn šel v 5 letech a 6 měsících, bála jsem se že není připravený,ale byl. Takže si nemyslím,že je nezbytně nutný odklad. Žijeme v zahraničí.....kdyby náhodou měl někdo něco
Ano, dávala jsem odklady. Nejstarší dcera je v listopadu, takže ho měla automaticky. Mladší dcera i syn oba odklad měli, i na doporučení z PPP a nelituji. Ten rok byl u obou strašně moc znát. Kdyby šli do školy tak jak měli, trápili by se oni, učitelky i spolužáci.
Moje dcery jsou narozené září a říjen, takže bez odkladu šly skoro v 7 letech. Poslední půl rok ve školce byl pro ně opruz a nuda, nemohly se dočkat školy. Myslim, ze některým dětem odklad jistě prospěje pokud jsou nevyzrálý, pro některé je k nicemu.
Problém je, že to posouzení školní zralosti často není jak rozumně udělat. Můj starší měl odklad a šel do školy v sedmi letech a sedeti měsících. Dost odborníků se děsilo, že je to už pozdě a že prostě se některé věci nenaučí, protože mine "citlivé okno". Jenže já jsme přesvědčená, že syn má ta okna posunutá - i fyzické věci jako třeba padání zubů, růstové skoky a podobně se u něj dějí později. A věřím, že mu ten rok velmi pomohl, právě proto, že potřeboval dozrát. Potřebovalo dozrát smyslové zpracování, schopnost zvládat únavu, zátěž a tak... Jenež tohle během dvou hodin v poradně posoudí fakt málo kdo - inteligenční věci naučené měl.
Mladší šel do školy ve skoro čerstvých šesti, i když šišlá a spoustu věcí, které jsou třeba na klasické zapamatování, prostě neumí. Ale má ten základ - když k věci sedne, tak se ji naučí "skoro sám", protože prostě je mozek schopný se zaměřit na to, co je v učebnici, ne "a sakra, jak se kouká támhle na to místo". Jenže dost odborníků i u něj váhalo, protože šišlá a dny v týdnu nevyjmenuje, že.
Obě deti meli odklad skolni docházky a nelituji 👌
A mě upřímně žádné studie nezajimaly, brala jsem v úvahu, jestli v těch 6letech na školu mají nebo ne, většinou zvitezilo to, ze jim rok navíc ve skolce jen "prospel"...

Já bych jen dodala, že každé dítě je unikát, každé má jiné potřeby, každé dozrává jinak a je potřeba se na ně dívat jako na jedince. Co jednomu vyhovuje, nemusí vyhovovat druhému. Mám obě děti červencové, jedno s odkladem, jedno bez. Udělala bych to bez rozmyslu znova a stejně. Jeden odklad prostě potřeboval, potřeboval dozrát hlavně po sociální a emoční stránce, druhé dítě bylo připraveno v čerstvých 6letech vyrazit.