Odklad školy. Chyba nebo pomoc pro dítě?
Výzkumy ukazují, že nepozornost a hyperaktivita u malých dětí často nesouvisí s „nevhodným chováním“, ale s nezralostí mozku – konkrétně čelního laloku, který dozrává u každého dítěte vlastním tempem. Právě on je zodpovědný za soustředění, sebekontrolu a regulaci impulzů.
Jedna známá studie ze Stanfordu například ukázala, že odložení nástupu do školy o pouhý jeden rok vedlo ke snížení nepozornosti a hyperaktivity až o 73 %. Nešlo o léky, ale o čas – čas na přirozené dozrání mozku.
Důležitou roli hraje také volná hra a pohyb, které jsou pro vývoj mozku zásadní. Naopak tlak na brzký výkon a dlouhé sezení bez pohybu může u dětí vést k frustraci a chování, které pak bývá mylně považováno za problém.
💬 Jak to vidíte vy? Řešili jste u svých dětí nepozornost, neklid nebo odklad školní docházky?
💬 Co vám pomohlo a co naopak ne? Podělte se o své zkušenosti.

@modrykonik tak první syn šel do školy s ročním odkladem. Takže nastupoval do školy v 5 letech a 8 měsících. Ale on uměl počítat, psát už od 3 let,tak že ve školce nudil, když se tohle učili. Druhý syn šel v 5 letech a 6 měsících, bála jsem se že není připravený,ale byl. Takže si nemyslím,že je nezbytně nutný odklad. Žijeme v zahraničí.....kdyby náhodou měl někdo něco
Ano, dávala jsem odklady. Nejstarší dcera je v listopadu, takže ho měla automaticky. Mladší dcera i syn oba odklad měli, i na doporučení z PPP a nelituji. Ten rok byl u obou strašně moc znát. Kdyby šli do školy tak jak měli, trápili by se oni, učitelky i spolužáci.
Moje dcery jsou narozené září a říjen, takže bez odkladu šly skoro v 7 letech. Poslední půl rok ve školce byl pro ně opruz a nuda, nemohly se dočkat školy. Myslim, ze některým dětem odklad jistě prospěje pokud jsou nevyzrálý, pro některé je k nicemu.

Já bych jen dodala, že každé dítě je unikát, každé má jiné potřeby, každé dozrává jinak a je potřeba se na ně dívat jako na jedince. Co jednomu vyhovuje, nemusí vyhovovat druhému. Mám obě děti červencové, jedno s odkladem, jedno bez. Udělala bych to bez rozmyslu znova a stejně. Jeden odklad prostě potřeboval, potřeboval dozrát hlavně po sociální a emoční stránce, druhé dítě bylo připraveno v čerstvých 6letech vyrazit.