icon

Odklad u srpnové holčičky. Máte s tím zkušenost?

hanka158
15. bře 2021

Dobry den, dnes jsme byli v psychologicke poradne ohledne odkladu. Ve skolce nam poradnu doporucili, protoze dcera je srpnova a take zminili, ze byva pomalejsi v oblekani a takova neprubojna, ale ze si mysli, ze by ji zvladla, ale at se pro jistotu poradime... No a dnes v te poradne se k odkladu priklaneli... rozhodnuti je pry na nas, neni to urcite nejake jasne doporuceni, nema zadne vazne potize, ale take zminovala, ze treba pri nejakem ukolu dcera tapala a nerekla si o pomoc, pak ze pry postavicku malovala pomalejsim tempem... Rikala, ze ma strach, aby nemela hned na zacatku neuspech a take to, ze tam jsou ty odkladove deti, ktere budou o hlavu vyssi (dcera je spis drobnejsi) Tak ted nevim co udelat. Dcera se moc rada uci, zajima ji spousta veci, umi se soustredit na cinnost klidne hodiny... do skoly se tesi... jen tedy takove to nez se oblekne nez jdeme ven, tak ji musim rikat snad stokrat, ale mam pocit, ze to je spis povahovy rys, vzdy byla takova... Ja sama nejsem priznivce odkladu pokud dite nema vylozene zavazny problem a nerada bych take promeskala tuto jeji zvidavost... Je pravda, ze asi bude sebevedomnejsi kdyz bude ve skolce jeste rok, ale zase aby to nebylo zbytecne...Ale zase kdyz ji odklad nedam, bude ve skolce nejmladsi.. Nemate s tim nekdo zkusenost? Dnes kdyz se davaji odklady ve vice nez 20 % deti je to opravdu tezke rozhodovani.

Strana
z2
jipe
16. bře 2021

@bertoldina to jsem si taky říkala, že ted třeba budou ty třídy trochu prázdnější (tak snad tam nebudou je ti, co mají odklad a náš "mrňousek" :D )

levandule_k
16. bře 2021

@hanka158 Asi půjdu proti proudu, mně přijde dle toho, co píšeš hodně šikovná, zvídavá a mám pocit, že by se ve školce trochu nudila a zakrněla. Nepřijde mi jako typ pro odklad, přijde mi, že je sociálně zralá, ale to víš sama ty nejlépe, jak na tom je, já soudím jen na základě tvého příspěvku. Výšku (velikost) bych nebrala jako faktor pro odklad a je otázka, jestli za ten rok bude extra rychlejší, nicméně rychlost by ji neměla limitovat. Jsou lidi, co mají celý život svoje tempo a nic je nedonutí to dělat jinak.

Já jsem červnová a byla jsem malá jako dítě a jsem malá doteď 🙂, rychlá jsem byla a jsem asi normálně. Já jsem strašně ráda, že jsem neměla odklad. Prcek bych byla stejně i s odkladem 🙂. (To byla kombinace, nejstarší a stejně malá :D. ) Ve školce jsem se nudila, nebavilo mě to tam, špatně bych nesla, že všichni jdou do školy a já musím být s prťatama...) Podle mě je problém s výškou, protože to dospělí řeší jako problém a také jsme se museli v těláku řadit podle výšky. Mezi námi, nikdo nechce být na konci. Měla jsem spolužačku, a ta byla hodně pomalá, dokázala si s těmi věci strašně vyhrát. Doteď si pamatuji, že jsme měli v nějakých pracovních listech ve 3. třídě kreslit obrázek do rámečku cca 10x10 a když říkala, že to doma kreslila 4 hodiny, tak jsem nechápala, co na tom tak dlouho tvořila 🙂 No já si nepamatuji, jak dlouho jsem to kreslila já, ale 4 hodiny se mi zdáli šílené, to by se mi fakt nechtělo. Jiná spolužačka to zvládla o přestávce, protože na to doma zapomněla, takže asi tak 🙂 (Inteligentní byla dost, byla premiantka.)
Já prodlužovala na VŠ, a to jsem si to prodloužení pěkně užila 😇 Na to ráda vzpomínám 😍

hanka158
autor
16. bře 2021

@ldik ja jsem se v ppp ptala a prave mi rekla, ze to nedoporucuje, ze by tam byla premiantka, protoze nema zadny zavazny problem... Ona ma vse v norme, jen je proste drobnejsi a narozena ve spatnou dobu... Doporucili mi vylozene skolku.

ninive211
16. bře 2021

Nečetla jsem všechny komentáře, já bych se možná k odkladu přiklonila, přečetla jsem příspěvek i o výšce a přijde mi fakt hodně drobná. moje šestiletá má o 13 cm víc. Navíc pokud je v srpnu...bude mít čerstvě šest let při nástupu...myslím, že jí nic neuteče. Sestra je taky srpnová, odklad neměla (tehdy začátkem 90.let se dávaly jen výjimečně) a první roky na základce byly za trest, byla prostě ještě hračička, neuměla se soustředit, v první třídě měla dvojky na vysvědčení...přitom odmaturovala za 5 (jako 3 jedničky, jedna dvojka z angličtiny) a na VŠ 2x červený diplom...a taťka ten je v červenci a prý byl taky celou základku nejmenší, nejdrobnější (on je teda malej prostě tak jako tak) a v první třídě měl opravdu obrovské problémy s učením. Vystudoval vejšku, taky s červeným diplomem, to samé co ségra (ale prostě ta základka, ten start, to byl problém, vše vydřené...). Ale tehdy odklady neexistovaly.

terinka86
16. bře 2021

@hanka158 Mně to z toho, co píšeš, prostě připadá, že tam důvod k odkladu není. Když to srovnám se synem, tvoje holčička mi přijde vyzrálejší, já bych o odkladu fakt vůbec neuvažovala. Ale mně se to snadno říká, no, já vaše případné problémy se školou řešit nebudu.

konidana
16. bře 2021

@hanka158 tak jako nedoporučí přípravnou třídu, protože by jí zvládla levou zadní a chtějí ji nechat s odkladem ve školce? To je trochu kravina, ne?

jarmarca
Autor odpověď smazal
levandule_k
16. bře 2021

@ninive211 I když tvoje ségra a tvůj taťka to měli v první, druhé třídě hodně těžké, vydřené, museli hodně makat. Není to právě základem jejich úspěchu později na VŠ? Tím naučili na sobě makat, vysedět si to, nevzdávat se, naučili se učit. Jen se ptám, jestli tímhle nebyl položen základ jejich úspěchu. Nicméně nevíme, jak by byli úspěšní, kdyby šli o rok později

ninive211
16. bře 2021

@levandule_k To si nemyslim, segra rozhodne nebyla studijni typ ze zacatku, kdyz se chtela hlasit z 5.tridy na osmilety gympl, kam.uz jsem chodila ja a ona to chtela proste zkusit taky, tak jeji tridni se jí pry doslova vysmala, co ONA bude jako delat na gymplu (pak se tam fakt dostala, sice byla tesne nad carou, ale i to se pocita, a ucitelce sklaplo) 😁 A tatka ten pry se prave nikdy moc neucil, on mel hodne pamatovaka na veci, co ho bavily a i logicke mysleni, s vekem mu to pak slo samo, já ho povazuji za hodne chytreho cloceka s nadprumernou inteligencí, ale musel do toho jen dozrat, na prvnim stupni mel fakt trojky prý. No a pro některé citlivejsi deti muze treba ten počáteční neuspech ve skole byt stezejni, budou smutne, ze maji spatne znamky, ze jim to nejde tak, jak spoluzakum, sami se zaskatulkují do kategorie, ze jsou "blbí" a neschopni a pak se to s nimi poveze

levandule_k
16. bře 2021

@ninive211 Učitelka od ségry byla kráva. Tvůj taťka má super dar, u nich by byl odklad lepší volbou.

To máš pravdu, že počáteční neúspěch, může nastartovat další sérii neúspěchů. Myslím si, že v první a druhé třídě by bylo fajn slovní hodnocení. Ono z nikoho v první třídě dvojka nebo trojka lepšího člověka neudělá.

Někdy se stává, že lidé co mají na ZŠ a SŠ tzv. z hůry dáno a pak jdou VŠ, zažijí šok, nejsou se naučeni učit a občas si něco "vysedět" a výhodu mají ti, co jsou se naučeni učit. Umět se učit je dost klíčová dovednost. Na druhou stranu, nejsem zastáncem tvrdého drilu a jet až na krev.

bertoldina
16. bře 2021

@ninive211 Pro mě by bylo za trest zůstat ve školce. Prostě záleží na po konkrétním dítěti. Znám i předčasně zaškolenou holčičku a zvládá školu líp než její starší sourozenec. A kdyby se to mělo řídit drobností, tak jdu do první třídy tak v deseti. Za jednoznačně nejblbéjsi důvod pro odklad, který slýchám, ale považuju prodloužení dětství.

ninive211
16. bře 2021

@bertoldina To jo, "prodlouzeni detstvi" neni duvod, bud na to to dite socialne a rozumove ma a nebo ne a je dobe dat odklad.V dnesni dobe covidu se budou odklady davat casteji nez jindy asi, ale snad to nebude nejak masové, vzdy tam musí byt objektivní duvod pro odklad. Pokud by PPP odklad doporucil, tak bych nad tim aspon zauvazovala.

antilopkax
16. bře 2021

Syn má odklad a pořád nevím, jestli jsem udělala dobře. Ten další rok školky ho nebaví, ztratil kamarády a i když má dalšího, tak o něj přijde taky, protože bude mít odklad i on.
Školka ho už neposouvá. Jeden z důvodů odkladu byl špatná socializace a tu nezlepšíme, protože je doma. Druhý důvod byl špatná řeč a tu má za rok pořád stejnou.
Pokud bych dávala odklad teď, tak jedině, že by byla přípravná třída. Jinak bych ho dala do školy.
Jo a zájem o písmena a počítání měl loni. Letos naprostý nezájem.

@martiina_k já jsem na začátku října a šla jsem tedy v 5 letech. Resp. šla jsem v šesti, ale byla jsem v malotridce, kde přišli na to, že čtu, píšu a počítám. Nikdy jsem nikoho nedohanela. Prostě jsem začala školu druhou třídou. Takže to, co popisujes, je dítě od dítěte.

antilopkax
16. bře 2021

@hanka158 teď dočítám, že nedoporučili přípravnou třídu, ale školku. To je podle mě důkaz, že holčička je připravená a problém je jen v tom, že je drobná a srpnová. Kdyby byla dubnová a mela o 10 cm víc, tak nikoho odklad ani nenapadne.

pmendy
16. bře 2021

Já u dětí zatím neřeším ale sama jsem narozena 5.9. A do školy jsem normálně šla... Asi první měsíc trvalo než jsem si zvykla že se po obědě nespí... A pokud je dcera drobná bude drobná i ta rok. Také jsem byla v PPP, dodnes si pamatuji jak na mě mluvili a já jsem se otočila na mamku a rekla" proč na mě takhle divně mluvi". Pani se zarazila, spletla se a myslela si že chceme odklad. Jinak mě už se tehdy rodiče normálně zeptali jestli chci do školy... Ten rok nám rusili školku, všichni kamarádi že školky šli do školy a já chtela být s nimi ve třídě. Nikdo nikdy neřešil že jsem nejmladší, VŠ jsem končila ve 23 letech... Jediné kdy mi věk vadil bylo, když si dělali spolužáci autoškolu a mě to věkově nevychazelo... Pokud to má dcera na hraně, tak bych se jí třeba zeptala jestli ví co by chtěla ☺️

urtica
16. bře 2021

Ahoj, my budeme žádat o o dklad a dcera je březnová - ale je pravda, že u ní se toho sešlo víc, co se týká pozornosti, vydrží max. 10 minut (a to ji to musí hodně bavit). Každopádně mám kamarádku, která se v této "branži" pohybuje a ta se k odkladům všeobecně přiklání, prý prospěje skoro vždy...takže u nejistých případů bych se asi přikláněla taky víc "pro".

konidana
16. bře 2021

@pmendy my dělali autoškolu v 1.pololetí čtvrťáku na průmce jako nepovinný předmět - byli jsme tam asi 3 co dostali neplatný řidičák s poznámkou : platí od: ... a datum 18. narozenin. Já ho mela taklhe v šuplíku asi 4 měsíce, a nebylo to půl roku jen proto, že mne vyhodili od prvních jízd, že mám stejně dost času😅 (jsem červencová)

alubif
16. bře 2021

Neodkládala bych, ono ji to ve škole se donutí oblíkat rychleji, pokud bude chtít stíhat kamarády. Jinak každý odklad u holky sebou nese prodloužení školy o rok a u holek je to pak při pořizování rodiny dost znát každý rok, pokud by se chystala na vysokou. Pokud je šikovná v učení a je schopna se soustředit tak bych to brala jako velmi pozitivní. Co se týče velikosti, spíš bych brala problém velké stasi dítě s odkladem než drobné šikovné bez odkladu.

samettka
16. bře 2021

Já jsem narozená v září, šla jsem klasicky ve skoro sedmi a co si pamatuju,tak spíš se mezi dětmi i dospělými řešilo, že už je mi tolik, všude jsem byla nejstarší,ve třídě,na letních táborech, fakt jsem si připadala stará...v dnešní době častých odkladů už by tento "problém" nemusel nastat,ale při studiu druhé VŠ mi ten "rok" k dobru chyběl...

cloo
17. bře 2021

@alubif : Tak s tímhle jsem teda fakt problém neměla. Ani při studiu VŠ ani při zakládání rodiny. Nikdy jsem nepocítila žádné znevýhodnění, ani zvýhodnění, že jsem měla odklad. Krom jednoho, už ve druháku na střední jsem měla řidičák a mohla kupovat alkohol :D
Ano, byla jsem vždy nejstarší ve třídě (na vysoký to už ale neplatilo, protože kolikrát, tam někdo byl i o 2-3 roky straší, když přešel z jiné školy, nebo studoval ještě něco mezi). Např. manžel má mezi maturitou a VŠ 4 roky - takže byl v ročníku taky jeden ze starších, ale ani tak nebyl nejstarší :D
A stíhání kamarádek je taky relevantní, někdo zrychlí, někdo je furt poslední.

levandule_k
17. bře 2021

@samettka Ono je to v hlavě, kdyby to okolí pořád neřešilo, tak bys to brala normálně 🙂 Já to měla opačně já patřila mezi ty nejmladší a ještě prcek, tím, že to rozebírali, tak jsem svým způsobem cítila méněcenná, že je to špatně. Až jsem byla dospělá, tak jsem si to v hlavě srovnala a je to ok.

samettka
17. bře 2021

@levandule_k jj,v dospělosti už většinou člověk neřeší zbytečnosti, ve 12-15 jsem to vnímala nepříjemně...,jen jsem chtěla upozornit, že se řeší i nejstarší děti,nejen nejmladší 😉

Strana
z2