icon

Osahávání dětí - jak s tím naložit?

20. dub 2021

Dobrý večer, stalo se že osmiletý chlapec osahával pětiletou dívku. Mělo to erotický podtext a byli načapáni při návštěvě když se to dělo. Trochu jsem googlila, protože naše děti se s tímto chlapcem občas vídají také. Máte s tímto zkušenosti, je to vůbec v takovém věku normálni? Doma probíráme, jak se s tím popasovat, jde nám samozřejmě hlavně o bezpečí našich dětí, narovinu přiznám, že bych něco takového čekala od předpubertálních dětí a pubertálních, ne žáka první třídy.

zelenaesmolda
20. dub 2021

Lehni,trolle

klokanka31
20. dub 2021

@zelenaesmolda 🤣🤣🤣🤣

barulinka20
20. dub 2021

@zelenaesmolda prosím vás, jaký troll? 🤦‍♀️ Tohle se děje úplně běžně a setkávám se s tímto chováním i u dětí školkového věku.

klokanka31
20. dub 2021

@barulinka20 Taky si myslím že je to troll, kvůli stylu kterým je to psaný. Jako kdyby byl 8 letý kluk nějaký sexuální maniak co bude znásilňovat 🙄

autor
20. dub 2021

@zelenaesmolda nejsem troll🙏🏻Skutečně se to stalo. Jen jsem tedy špatně uvedla věk, 8 mu brzo bude. Co se vám na dotazu nezdá?

zelenaesmolda
20. dub 2021

@barulinka20
Uz jsi videla eroticky podtext u takhle malych deti?Tohle je anonym,kontroverzni tema.Jasny troll.

autor
20. dub 2021

@zelenaesmolda masírování hořejších partií když incioval své i té dívky svlečení? Jestli nemáte co k tematu asi by bylo lepší se přesunout dále a věnovat čas užitečnějšímu. Raději bych četla věci k tématu a to zda je třeba se znepokojovat či ne. Osobně takové zkušenosti z dětství teda nemám.

simkrk
20. dub 2021

Ja teda nevim, ale myslim si ze uz i 8mi lete dite muze mit opravdu ten sexualni podtext.. 🤷‍♀️ Myslim si ze v tv i za bezneho dne toho tam je dost ac jin to treba rodice umyslne nepousti a i 8milete dite si na youtubku muze vyhledat kde co... Takze bych se nedivila... :/ ale nejak to resila, nevim jak... S rodici probrat ze se stalo tohleto a at mu to nejak vysvetli..

zelenaesmolda
20. dub 2021

Tak jsme te odhalili tak toho muzes nechat ne?Odhaleny troll uz ztraci smysl.

jipe
20. dub 2021

...tak děti si běžně hrají "na doktora", event. zkoušejí, co viděli u dospělých nebo v tv či na netu... pouč děti, co je hra a co už je intimní a bude to v pohodě

barulinka20
20. dub 2021

@zelenaesmolda záleží, co konkrétně si představujete pod pojmem eroticky kontext😉ale ano, v praxi jsem se již setkala se situacemi, kdy děti (věk 4-5) “napodobovaly” maminku a tatínka, podotýkám, že u toho byly nahé, stejne tak, jako je v tomto věku i běžná onanie. To, že se o tom veřejně běžně nemluví neznamená, že se to neděje. Doporučím přečíst třeba pár publikací o psychologii předškolního dítěte, v mnohých se i toto zmiňuje🙂

zelenaesmolda
20. dub 2021

@barulinka20 ale ja vim,ze se to deje a vim,ze onanuji uz batolata.Na tom neni nic divneho.Jenze pro ty deti to zadny eroticky podtext nema,ony jsou jenom zvedave nebo napodobuji dospele ale rozhodne v jejich pripade nejde o cilenou sexualni aktivitu jak se nam tady snazi troll podsunout.

janinasm
20. dub 2021

Zkušenosti s tím nemám ale nemůže to být třeba vlivem televize? Dítě vidělo nějakou nevhodnou sexuální scénu a chce to třeba napodobit.....

autor
20. dub 2021

@barulinka20 díky, na internetu je toho minimum, a co jsem našla příručku, tak tam už to vycházelo spíše, že je to mimo vývoj to co se stalo. Jasné nám též bylo, že to někde viděl, na to přece dítě takhle malé přijít nemůže. Jsem docela i klidnější po příspěvcích zde, jen si nejsem jista jak proběhlo vysvětlení tomu chlapci.

tinaprofi
20. dub 2021

Měla jsem jako malá /asi 6 leta/ kamaráda Petra. Byl to kluk od našich rodinných přátel a s ním jsem zažila první osahavani apod. Byl asi o 2 roky starší. Přirozený vývoj zvědavost, tenkrát tomu nahrávalo asi víc i to, že když se slezli rodiče, děcka se nechali stranou aby si prostě hraly. No hraly si... 🤣😅😂 Dneska se vám k tomu málokdo přizná nebo si to třeba už nepamatuje, jen chci říct, že malé děcka experimentuji úplně stejně úměrně svému věku jako kterákoliv jiná skupina 🙂

autor
20. dub 2021

@tinaprofi takhle nějak to i bylo tady. Ikdyž byl starší o dva roky, tak to nebylo, že by se to dělo kvůli jeho převaze, dobré vědět.

lillitha
20. dub 2021

První podobné "zkušenosti" si pamatuji že školky, to bylo první zamilování, pusinky. Pak první třída, to už bylo i "muckani" a zkoumání z obou stran. Pak cca 7-9 let i osahávání a zkoumání přirození opačného pohlaví. Pokaždé s jiným "kamarádem". Řekla bych, že to byla taková dětská zvědavost. No, jsem naprosto normální. První láska, kdy jsem ztratila panenství, trvala 5let od mých 16. S druhým partnerem jsem doteď a máme čtyřleté dítko. Takže asi tak. Děti jsou zvědavé a snaží se napodobovat dospělé. Každopádně, kluci mají erekci už od miminka, takže teoreticky k jakémusi styku dojít může, pokud chlapeček ví přibližně, co a jak se dělá 🤔

cilkat
21. dub 2021

Když nechám dvouletyho nahyho, pětiletý taky hned zkoumá jeho pindu... A to má vlastního, že.
Naučte dceru, že je v pořádku odmítnout jakykoliv dotek a že zvlášť některých partií se smí dotýkat jen velmi blízcí lidé a jen v soukromí. Požádejte rodiče toho chlapce, ať to samé vysvětlí jemu.... Protože dneska je jen zvědavost, ale až se k tomu přidá sexuálně laděný stud, bude se to vysvětlovat mnohem hůř.

editah222
21. dub 2021

Asi je to normální. Měla jsem to dost podobně jako @tinaprofi.
A už v MŠ jsem si s jedním chlapečkem ukazovala intimní místa a chtěla vidět jeho :D Je zvlášní, že ze školky si nic nepamatuju, ale to jak se s Jiříčkem schováváme v domečku jo.

bachovy_esence_poradna
21. dub 2021

Erotický podtext toto mít může, od narození jsme všichni bytosti, které mají sexuální pud. Neobjeví se to náhle až v pubertě. Pud je tam stále, jen se v pubertě víc zvýrazní. Navíc 8 let je téměř prepuberta (začíná zhruba v 9 letech).

To co popisujete bych nepovažovala za neobvyklé (spíš se o tom rodiče nedozví).
Ať se nám to jako rodičům líbí nebo ne, tak jde o dětskou zvědavost.
Určitě by bylo ale dobré, aby všechny děti věděly, že můžou kdykoliv odmítnout, odejít. Že určité části jejich těla jsou prostě intimní a celkově je podporovat v tom, že i např. pusa nebo objetí příbuzného je něco o čem si dítě rozhoduje samo.

gramar
21. dub 2021

@barulinka20 onanie je běžná od velmi útlého věku, ale bez chápání toho erotického kontextu, je to za účelem příjemného pocitu a uspokojení, je to stejné jako když dítě chce zmrzlinu - vidí ten efekt ne to okolo. Otázkou je zda dítě v osmi letech je vyspělé na to aby bylo možné říci že to je erotika, nebo jestli spíš nejde o zkoumání toho co vidělo? Znám děti (tedy v tuto chvíli to už děti nejsou), kterým bylo kolem dvanácti a dost suverénně si to rozdávali v křoví (do dnes je mi mdlo když si vzpomenu co jsem viděla), ale při bližším zkoumání se ukázalo že chlapec viděl co neměl, chtěl to zkusit, děvče bylo a je do dnes svolné k čemukoliv, ale taky to nebylo za účelem erotiky, spíše zvědavosti, tu erotiku a naplnění sexuálního uspokojení v tom hledali až o pár let později v tom samém křoví...

Myslím že v tomto věku je spíše důležité s dětmi mluvit a počítat s tím že v deseti letech už si ne každý hraje s autíčky a barbie, děti se dostanou k věcem které ještě za mého dětství dávali tak maximálně po půlnoci. Problém je ten že je poměrně velká skupina rodičů, kteří nejsou schopni o sexualitě mluvit ani s partnerem, natož s dětma a pak je to opravdu problém, dítě to nechápe, zkouší co někde okoukalo a nakonec dostane nálepku devianta už pomalu ve školce... Uznávám když jsem se zapletla s dětmi do diskuse na téma "co je to kondom", tak jsem se dost zapotila, ale opravdu jsem vynechala kytičky a motýlky, budu doufat že nebudu do čtyřiceti babičkou a že to mělo efekt...

zelenaesmolda
21. dub 2021

@gramar
a zase jsi je o tech par let pozdeji nacapala? :D

gramar
21. dub 2021

@zelenaesmolda Bože ne, jejich poprvé (?) mi bohatě stačilo, Pak je načapal soused no a po pár letech už to nebyla ani místní senzace, spíše folklór 😂 Ale to je fakt extrém a poněkud spekulativní rodinné zázemí😎