icon

Podceňuji syna?

antilopkax
26. říj 2019

Pěkné odpoledne,
mám syna předškoláka a uvažuju nad tím, jestli ho nepodceňuji. Synovi bylo 5 let o prázdninách a já už teď na 100% počítám s odkladem, protože syn velice špatně mluví, je nepozorný, drží špatně tužku, má horší paměť, neumi věci, které se od předškoláka očekávají.
Také je velice často nemocný.
V týdnu mi logopedka řekla, že je velice šikovný a nevidí důvod pro odklad. Prý nevadí, že nebude mluvit a místo výslovnosti trenujeme fonematický sluch. Když jsem ve školce naznačila, že počítám s odkladem, tak na mě učitelka koukala, jak kdybych se úplně zbláznila a říkala, že u něj je odklad zbytečný.
Opravdu syna podceňuji?
Jsem učitelka, tak mám třeba přehnané nároky. Nebo tím, jak je nemocný, tak tendence ho víc ochraňovat, ale opravdu si nedovedu představit, že by mohl jít do školy.

Strana
z4
saoirse
Autor odpověď smazal
codal
27. říj 2019

@antilopkax podle toho, co píšeš, mi to na odklad přijde y jsem učitelka na prvním stupni a ta výslovnost je v první třídě opravdu hrozně důležitá.. když jde jen o r/ř, tak to ještě jde, ale pokud je tam víc hlásek, bude to dělat neplechu.. zbytečně může mít pocit neuspěchu a může se v té první třídě trápit.. jestli jsi sama učitelka a máš pocit, že by mu ten rok prospěl, tak dej na svou intuici, tady to jsou opravdu opravnene obavy, podle mě mu zas tak nic neuteče.. upřímně jsem překvapená, že logoped a učitelky v MŠ by ho do školy daly, každopádně ty ho znáš nejlépe.. je skvělé, že je šikovný a zlepšuje se, ten rok ho může krásně ještě posunout a pak bude ta první třída pro něj snazší.. já nejsem pro zbytečné odklady kvůli všemu, ale tady mi to přijde na místě..

saoirse
27. říj 2019

@elwe Aha, tak to už je spíš o tom, jak si to člověk zařídí🙂Navíc bych řekla, že vzhledem k tomu, že naše školství je bezplatné a ta pálka za ten jeden rok navíc na výšce není tak likvidační , aby se to nedalo zvládnout. Moje nejstarší dcera je narozená v září a druhorozená v srpnu, tak jsem zvědavá, jestli mi někdy vyčtou, že jsem jim špatnou volbou termínu početí zkomplikovala život🙂

elwe
27. říj 2019

@saoirse Jasne, je to o človeku, já taky proti odkladům nejsem, jen i kvůli vlastní zkušenosti nemám ráda, když se dávají zbytečně. Ale popravdě možnost studovat zdarma o rok méně jen kvůli odkladu v šesti letech mi přijde vyloženě diskriminační.

antilopkax
autor
27. říj 2019

@codal přijít mi k zápisu dítě, jako je syn s tím, že nechtějí rodiče odklad, tak si budu ťukat na hlavu.
Proto mě překvapilo, že odklad nedoporučují.
Ale jak tu někdo psal, logopedka má posunuté hranice a ve školce se asi zaměřují na něco jiného.

cikitkapb
27. říj 2019

Promiň, ale tebe bych za matku mít nechtěla. Ano trávíš s ním celý jeho život, ale zaměřuješ se jen na jeho chyby. Podle pročtených komentářů, a tvých reakcí na ně, mi přijde, že to spíš ty nejsi připravená na jeho nástup do školy. Zeptala ses ho bez předsudku a upozornění na jeho nedostatky, jak by to chtěl on?

betelgeuzz
27. říj 2019

@martiina_k to přece nejde takhle zevšeobecňovat. Kamarádka má 4 kluky, všechny narozené o prázdninách. U prvního jasný odklad, protože se špatně adaptoval i ve školce, rok mu pomohl. U dalšího v poradně taky tvrdili, že jako prázdninový odklad, že bude mít problémy, když ne v 1. třídě, tak ve 3. Nakonec odklad nedali, kluk je v 5. a naprosto bez problémů. S dalším do poradny ani nešli, protože už jim nevěřili. takže takové obecné rady, že letní kluk má mít odklad, je blbost.

codal
27. říj 2019

@cikitkapb ale ona tady jen popsala synovy problémy a o ty tady přece v tuhle chvíli jde, pokud má nastoupit do školy a není jste, že by to zvládl.. to přece neznamená, že ho se všemi jeho nedostatky nemiluje, nepodporuje ho v tom, co mu jde, nepomáhá mu, aby to všechno zvládl atd...naopak je to máma, která se snaží udělat pro své dítě to nejlepší, zjišťuje si informace, aby mu předčasným zaškolením neublížila.. a názor syna je jistě důležitý, ale takhle male dítě asi jen těžko dokáže objektivně rozhodnout, jestli je na školu připravené, ano může se těšit, ale opravdu netuší jake nároky na něj budou kladeny a od toho tu je ten rodič, který v tomhle směru musí rozhodnout a je to opravdu těžké rozhodnutí, protože předčasné zaškolení může hodně ublížit!

drep
27. říj 2019

@merope Souhlasím, že odklad jedině s rozumným důvodem, ne kvůli “prodloužení dětství”. Já studovala bez zaškobrtnut, ale medicína je na šest let, pak jsem dva roky dělala jeden obor, než jsem si definitivně přiznala, že tam jsem nešťastná, pak pět let do atestace z jiného (ano, chtěla jsem dítě po atestaci a neměnila bych), atestovala jsem ve 32, rodila měsíc před 33. Narozeninami. Jít o rok později, vybrat si pak obor s delší atestační přípravou nebo mít problém typu, že mě šéf odmítá pustit na stáž, neudělat atestaci na poprvý, neotěhotnět na první dobrou, tak bych taky možná do 40 nestihla ani jedno...

antilopkax
autor
27. říj 2019

@cikitkapb tak to vezmu z druhé strany. Mám pětiletého syna. Podle mě je velice šikovný. Umí se podepsat, pozná první hlásku ve slově, umí slovo roztleskat na slabiky. Pozná asi 10 tiskacích písmen. Občas se mu nepovede správně pojmenovat barvy, ale stačí lehce natuknout. Napočítá do 10. Sice nema správnou výslovnost, ale učitelky ve školce a logopedka říkají, že to nevadí a může do školy. Kreslení mu moc nejde, ale je to kluk, tak to snad nevadí. Škola mi navrhla odklad.
Stejné dítě, ale jinak volená slova. Podstatu to nemění. Cizí lidi mu nerozumí a to ani logopedka. Sice neumí jen 12 hlásek, ale nemekci, často nepoužívá dě, tě, ně.
On do školy jeden den chce, ale druhý den chce jít do důchodu, jako je děda. Třetí den tvrdí, že nepůjde do školy a bude pirát.

pospis
27. říj 2019

@marcicek84 my jsme odklad opravdu hodně resili, byli v poradne, konzultace s psycholozkou, logopedkou a zs, chodili do zs na edukacky. A ano dite nepotřebuje umet pismena a cist ani počítat. Ale chtěli po nas napočítat do deseti a ne jen mechanicky, ale určit ktere cislo je vetsi a práce s obrazky. Chtěli aby urcil první a poslední hlasku, určil pocet slabik a zvládal analyzu a syntezu slov. Správně držel tuzku, chtěli po nem smicky a zuby pily a napodobit psacim pismen napsane slovo malina.🙄 geometrické tvary a prostorovou orientace (první, poslední, nahoře, dole, v levo c pravo a kombinace, nahoře v pravo atd...)barvy braly jako automatickou vec.

merope
27. říj 2019

@stef9328 Tak jen pozor, že v ČR je povinná školní docházka od 5 let věku, jen se tomu říká školka. V Anglii je od 4 a říká se tomu škola. Přitom to vždy bude podobné - klíč je děti vhodně rozvíjet přiměřeně jejich věku.

pathan
27. říj 2019

@antilopkax Podle toho, co píšeš, tak bych byla spíš pro odklad. Ono je ve výsledku fakt jedno, jestli se narodil v srpnu nebo v září, přitom začátek školní dochazky se liší o rok.

saoirse
27. říj 2019

Naše nejstarší je zářijová, je fakt chytrá a schopná, ve školce jí všechno doteď perfektně šlo, byla pořád chválená. Uvažovali jsme o tom, že bychom si požádali o výjimku, že by šla do školy už tedy od pěti (těch pár dní v září, kdy bude nastupovat, jí bude ještě pět, pak už šestiletá.) Je velmi vysoká na svůj věk, tak by se i to srovnalo, nepřečuhovala by mezi těmi staršími o tolik. Nechali jsme ji dát do té přípravné školkové třídy a nastal zlom. Je šikovná a chytrá pořád, ale začíná zlobit, neudrží pozornost, šaškuje, vše jí dlouho trvá (blbne u běžných činností a zapomíná, co má dělat), no ukazuje se, že na to přes veškerý ostatní schopnosti není ještě dostatečně osobnostně zralá. Tak dostane čas, aby k té škole opravdu dozrála. Každé dítě je jiné a každé se vyvíjí v různých oblastech jiným tempem. A všechny ty oblasti je pak potřeba zohlednit, aby dítě mělo do vzdělávacího procesu co nejsnazší vstup, který pak může ovlivnit celý jeho život.

marcicek84
27. říj 2019

@pabka Ale urcite je nepsala je hned po nastupu,prvni pulrok se u nas nepisou na 100 procent, to je taky cas navic...jestli se pak neco jednoducheho opisuje nebo diktuje,neni to diktat,ktery je narocny.Tak si muze zakladatelka dat dite do skoly ale s rim,ze mu vyridi ve skole ulevy (disleksie,diskrafie apod.) A taky je mozne ze ji tohle nemine ani pokud pujde o rok pozdeji...

No jakoze vyslovnost je problem,nejvetsi problem mi prijde ta logopedka,i kdyz mozna fakt neni zbyti...kazdopadne pokid ma odklad prazdninove dite,tak bych to az tak tragicky nevidela.

Jestli si nekdo poridi dite s vi,ze nema dostudovano,treba i formou nehody,nemuze kvuli toho narikat,ze milu jdou spatne roky,to se deje kolikrat i ten co jim jdou roky spravne...

veruuu_kubesovic
27. říj 2019

@antilopkax
Podceňuješ? já si myslím, že ho vidíš dostatečně objektivně a proč mu "neprodloužit" dětství a bezstarostný život ve školce, přece by se ten rok navíc ve školce určitě nenudil a vše by vypiloval jak má 😉
Já sama mám 5letou dceru, které budu vyřizovat odklad do školy, podle mě není zralá na školu, neumí ještě pár hlásek, později se rozmluvila, tím pádem vše dohání a dát jí tak do školy v 6letech to by se mi snad i "zasekla" a rozhodně by jí to teda neprospělo, tak jí o rok prodloužím školku, nijak jí tím neuškodím a v 7letech půjde do školy, stejně musí na pedagogicko-psychologickou poradnu, kde posoudí jak na tom je a hlavní slovo mám já...
(něco jiného by bylo, kdyby vše uměla, tam bych neváhala, pokud vím, že je pár věcí v čem má ještě mezery, tak je odklad na místě)

antilopkax
autor
27. říj 2019

@marcicek84 proč je největší problém logopedka?

iulia
27. říj 2019

Rozhodni se srdcem, co se týká mluvení - 12 hlásek je hodně, naštěstí paní učitelky na prvním stupni v 80 % bývají trpělivé, ale mohou se mu děti posmívat. Já bych počkala do dubna, může se hodně posunout dopředu (vyspět).

cikitkapb
27. říj 2019

@antilopkax Ale hned to zní líp. Chápu, že zaměřovat se na jeho nedostatky je pro tebe v tuto chvíli podstatnější, právě kvůli blížícímu se nástupu do školy. Ale děti se vyvíjí, rostou a učí skokově. Hlavně se učí nápodobou. Takže co neumí teď, může umět za měsíc. Chce to dát ten správný podnět. Zkus se na to podívat víc optimisticky. Že máte půl roku na to, se něco z toho co neumí, nebo umí hůř, naučit. A půlrok je dlouhá doba. 😉 A je divný, že ani logopedka mu nerozumí, ale odklad je podle ní zbytečný. 🤔

marcicek84
27. říj 2019

@antilopkax proste to cekani mi prijde jako cekani na zazrak...ale jak jsem psala mozna opravdu nic jineho nezbyva...ale mozna to mam v sobe,hodne veci resim vcas a nenchavam vyhnivat a prave logopedcino dite to neni,tak to pro ni samozrejme nemusi byt priorita. Logoped u tezkych vad reci dava i spachtlicku rodice diteti jazyk pridrzuji,aby se naucil spravne mluvit. Jinak pokud vim ve skolce jedou podle tzv.sablon nase skolka napr. nabizi pokud donese papir od logopeda nebo poradny ze je je treba aby se skolka individualne synovi s mluvou venovala denne,jsou schopni zajistit intenzivni logopedii takovemu diteti,poptej se na moznosti a kdyztak je plne vyuzij.Pak to dite treba do roka mluvi nadherne. Nekdo ma ve skolce asistenta a nekdo sveho logopeda u nas takovy pripad byl a dite do pul roku udelalo neuveritelny pokrok.
Pokud tvemu synovi nikdo zarim nerozumi a pokud se to vyrazne nezlepsi,to opravdu na odklad je.Ve vasem pripade to urcite spatne nebude.

pabka
27. říj 2019

@marcicek84 já jen reagovala na větu: “v prvni tride se jeste diktaty nepisou...” nic víc, tak jsem jen napsala, ze píšou.

antilopkax
autor
27. říj 2019

@marcicek84 ona na nic nečeká. Pracujeme na jiných věcech. Musíme počkat, až dostatečně posílí jazyk a tváře, posílíme slovní zásobu, větnou stavbu a gramatiku. Mezi tím cvičíme sluchové rozlišování hlásek. My k této logopedce chodíme teprve půl roku. Předtím jsme chodili jinam a tam jsme napravovali hlásky a to naprosto bezúčelně. Za rok žádný pokrok.
U nás nic takového školka nenabízí.

brigule
27. říj 2019

@elwe já po maturitě šla na 8 let pracovat a teprve pak studovat, takže jsem si musela platit vše co se dá. To mi přijde mnohem víc diskriminační, že 8 let ze svých daní platím studentům, kteří třeba ani neví, zda ten či onen studovaný obor opravdu studovat chtějí, nebo dokonce studují s tím, že budou pracovat v jiném oboru, těm jsem to studium platila a zároveň i stipendia za vynikající studijní výsledky a já když k tomu rozhodnutí dojdu a přesně vím, co chci dělat, musím si vše platit sama (neříkám studium, ale vše co se musí platit nad 26 let). Stipendium za vynikající známky u mě taky nehrozilo, protože kvůli různým brigádám a snaze nějak se uživit jsem neměla tolik času se učit a vždy jsem byla pár desetinek za požadovaný průměr. Ale o studium mi hodně šlo, jela jsem i na několik semestrů pryč a nebrečím, jak jsem byla diskriminovaná, i když toto jako diskriminaci rozhodně beru.

evaviki
27. říj 2019

@antilopkax ja nejsem moc pro odklady, ale podle toho, co pises, tak souhlasim s tebou. Takze bych odklad dala. Nad skolkou se nepodivuji, syn je mimoradne inteligentni, dle ucitelek ve skolce byl sotva prumer protoze nedokazal u niceho dlouho vydrzet. Ano, ma ADD, ale taky pred nastupem do skoly odcital dvouciferne cislo od triciferneho a bez problemu.. Divna mi prijde reakce logopedky. Protoze vyslovnost muze byt i duvod k sikane. Pak klasika horsi znamky, problem se psanim diky tomu, ze ty pismenka neslysi. Vubec bych se tim netrapila, odklad mu prospeje. Nemyslim si, že ho podcenujes. Spis timhle predchazis problemum..

elwe
27. říj 2019

@brigule Souhlasím s tebou, ideální mi přijde mít jednotný počet let, kdy mi stát při studiu platí zdravotní.

normalnimatka
27. říj 2019

@antilopkax určitě bych dala odklad. dej na svůj pocit a posuzování. spíš se divim, že všichni doporučili školu. je toho vážně docela hodně, co má dohánět. myslim, že by se trápil. a to je samozřejmě dost opruz, a je dost blbý,když už prvňáček musí cejtit, že tak nějak nestačí a musí to dohánět. už tam se buduje vztah k tý škole a vůbec vědění jako celku.
neřeš, co bude za 20 let s případnou vš a placením...to je fakt jako bezpředmětný. já jsem osobně taky pro to vystudovat co nejdřív a nedávala bych odklady jen tak z plezíru, aby si dítě užilo dětství, a proto, že je hravější. to je fakt škoda roka života, pak se odkládá založení rodiny atd...ale tady mi to přijde fakt na místě.

pasiba
28. říj 2019

Moje dcera uměla uplně Všechno. Mluvit, chytrá byla a odklad jsem ji dala. Napsali jsme z psychických důvodu. A nelituji. V tvém případě bych nepřemýšlela, že odklad nedám

marcicek84
28. říj 2019

@pasiba no moje dcera chodi do malometrazni tridy,kde je 14 deti a z toho polovina ma odklad,moje dcera je z cele tridy nejmladsi ted ji bylo 5,je tam i s rok a pul starsimi detmi,neni drobek ale v plno vecech je videt,ze je o ten rok a pul mladsi (napr. v kresbe,nektere veci jeste neumi jak ostatni)s ostatnimi dela predskolni pripravu a dostavaji smajliky a tapicky,prestoze je hodne nemocna tak s temi smajliky rozhodne neni posledni...ale urcite bych ji do toho rocniku starsich deti do skoly nedala,uz jen z tech duvodu adaptacnich a socialnich,byt si starsimi detmi rozumi,zbytecne by se trapila,rok a pul je moc...

@antilopkax skoda,ze vase skolka ty sablony nenabizi,ale kdybych otocila to,co jsem psala vyse,tak tvuj syn,kdyby mel odlozenou skolni dochazku,tak by byl starsi jen o 1-2 mesice nez zarijove deti a max.by byl oproti srpnovym starsi o rok,ale myslim,ze by ve tride mel i starsi deti,nedostane se do 1,5 rocniho rozdilu jako moje dcera,ktera by teoreticky mohla jit driv,takze bych v tomto byla v klidu, u vas si myslim,ze ten rok stejne budete napravovat hlasky a budete mit co delat,budete muset cvicit,pokud by do toho mel i skolni ukoly,no mohl by to byt slusny masakr pro nej i pro tebe...jeste poradim doplnek stravy eye q nevim jestli znas,je zcela prirodni a urcen detem,ktere maji potize s reci a detem s ADHD aby se lepe soustredily,to bere kamardcina holcicka a dela v reci neuveritelne pokroky,je kvetnova a taky uvazovali o odkladu...

antilopkax
autor
28. říj 2019

@marcicek84 dáváme už 3 roky.

mandala
28. říj 2019

Já teda nevím, ale u nás ve škole by ho s touto výslovností ani nevzali, záleží na tom, jak hodně to dožene... Nechala bych to plynout, uvidíš, jaký pokrok udělá, než půjde k zápisu, nejen v té řeči, ale celkově...

Strana
z4