Podceňuji syna?
Pěkné odpoledne,
mám syna předškoláka a uvažuju nad tím, jestli ho nepodceňuji. Synovi bylo 5 let o prázdninách a já už teď na 100% počítám s odkladem, protože syn velice špatně mluví, je nepozorný, drží špatně tužku, má horší paměť, neumi věci, které se od předškoláka očekávají.
Také je velice často nemocný.
V týdnu mi logopedka řekla, že je velice šikovný a nevidí důvod pro odklad. Prý nevadí, že nebude mluvit a místo výslovnosti trenujeme fonematický sluch. Když jsem ve školce naznačila, že počítám s odkladem, tak na mě učitelka koukala, jak kdybych se úplně zbláznila a říkala, že u něj je odklad zbytečný.
Opravdu syna podceňuji?
Jsem učitelka, tak mám třeba přehnané nároky. Nebo tím, jak je nemocný, tak tendence ho víc ochraňovat, ale opravdu si nedovedu představit, že by mohl jít do školy.
@marcicek84 Jojo, plno z nich si pomalu tu mašli hodit může. Jako jo, změnit se to může - jako už to upravili pro doktorandy, za které to tedy začal platit od 26 stát, protože platit si z doktorandského stipendia ještě zdravotní pojištění, to fakt moc nešlo. A jinak to prodlužování nemusí být vždy z důvodu, že studium nejde, může to být i třeba z toho důvodu, že student odjede na rok do ciziny (ale titul pak dodělává v ČR). Je dost i dobrých studentů, kteří bakaláře končí jakoby o rok později. A co se týče magistra, tak je v ČR nemálo oborů, které jsou na 2 roky jenom "na papíře", ale v podstatě to za 2 roky stihnout nejde. Ony také techniky dříve bývaly na 5,5 roku a víceméně to tak zůstalo. Dost oborům chybí i ten půlsemestr, když se končí bakalář už vlastně v dubnu a semestr je zkrácený.
@alcar Jasně, to je potřeba taky silně zvážit. Já nemluvím na téma školní zralosti, ale jako protiargument na "prodloužit mu dětství". Ono taky čím je dítě starší, tím do hůř "leze do hlavy", čím dřív do školy, tím svým způsobem z hlediska schopnosti se učit líp. Ale samozřejmě že pak jsou tam požadavky a pokud by je neměl plnit, líp počkat.
A jak píše @sudylichozrout - ono je mnoho důvodů, proč někteří studenti jsou najednou o rok níž než když nastupovali do školy. My třeba měli na střední spolužáka, co rok studoval v Americe a pak přijel zpátky do ČR a tady dodělával maturitu, takže chodil ve čtvrťáku s námi.
Osobně bych se šla určitě poradit do poradny. Protože to, že je třeba někde napřed a nesedí jen to mluvení, to se taky může stát.
@antilopkax I tak do té poradny zajděte. Jak je dnes zápis posunutý na ten duben, je to super a když se na vás někdo podívám na přelomu únoru/března, budete mít celkem jasno. Při odkladu mu nic neuteče. Budete mít čas pilovat tu řeč, bude v klidu dozrávat. Pokud teda on sám není do školy naprosto nažhavený, neumí už celou abecedu a nezačíná sám písmenka pomalu spojovat, v tom případě pro něj ta řeč limitující asi není... Každé dítě je opravdu jiné, na dálku se radit nedá. Jinak neznám moc dětí, kterým se podařilo úchop změnit, je potřeba začít správně hned od začátku. Ale jestli se ti to podaří, bude to super! Přijde mi, že na toto se u nás na rozdíl od zahraničí hodně dbá a zatím si nejsem jistá, jestli je to potřeba. Když se mrknu i na filmy a dokumenty, kolik cizinců drží tužku všelijak a ničemu to nevadí... Momentálně zase studuju a zjistila jsem, že i na VŠ se to posunulo jinam, zatímco před 18 lety jsem si na přednáškách vše zapisovala a pomalu litovala, že neumím těsnopis, dnes nám všichni říkají, že si psát nemusíme a že nám na mail pošlou prezentaci. Tak bych to ani do budoucna neviděla s blbým úchopem tak tragicky🙂
@marcicek84 třeba proto, že změní obor...
Nebo např. mi rodiče nevěřili, že mám na VŠ, tak jsem mohla aspoň na VOŠ (3 roky). Tu VŠ jsem si pak stejně vymohla (5 let). Jsem prosincová, takže jsem končila v 27,5 letech.
Kamarádka nastoupila do ZŠ v 6ti letech, o rok dřív jak já, nechytla povinný 9.roč, a VŠ dělala za starých podmínek takže Mgr. za 4 roky. V 22 letech měla dostudováno, vdala se a hned i 1. dítě.
@zuzkasim on má celkově velký problém s úchopem. Potřeboval by ho zlepšit aspoň trochu. On drží tužku obráceně. Hrot ma u malíčku.
Napřed není ani trochu. Neumí barvy, nepočítá.
Do poradny musíme, když chci odklad. Bez poradny odklad nejde.
@antilopkax já teda nerozumím tomu, že vám logopedka a učitelka v MŠ doporučila jít do školy. Z toho co popisuješ má syn opravdu hodně co dohánět a osobně bych ho do školy nedávala. Navíc je to letní kluk... vždycky říkám, že letní kluci by měli jít rovnou s odkladem. I když znalostma by na to třeba měli, tak nejsou sociálně vyzrálí.
@kafr Ale prosim te,tak to uz pak je uvazeni dotycneho jedince,pri zmene oboru se s tim.pak musi pocitat,ano chapu,ze plno lidi nevedi co.chteji a skacou od jednoho k druhemu ale to je pak problem jiny...
@merope ale i to,ze nekdo jede na zkusenou do sveta a udela takove rozhodnuti,tak si to vyvazi treba zaplacenim studia,ale zase se mu to vrati,ze bud umi dobre jazyk a vydela to zpet nebo ma lepsi CV a driv tu praci sezene...
Urcite bych studium na VS a pripadny odklad neresila,to se pak proste nejak udela,dokonce je moznkst jit po BC. na dalkove studium...
@antilopkax nevim co vsechny matky maji s tim pocitanim ctenim a psanim,ma umet pociat max do 5-10 a poznat rozdil mezi malym a velkym mnozstvim, pismenka max.sve jmeno...pokud jde dite do prvni tridy a umi vse,uz se musi v te skole nudit a to teprve pak vznikaji problemy...
@martiina_k on sociálně vyzrálý je a lépe vychází se staršími dětmi. Když ho porovnám se starším, tak je v tomto jiný. I třeba co se týká spolupráce a komunikace na logopedii.
Jak jsem psala, dávno počítám s odkladem. Ale učitelka a logopedka mě překvapily.
S tím, že by měli mít letní kluci všichni odklad, nesouhlasím. Znám dost kluků, kteří jsou i v září a být rok ve školce by pro ně bylo spíš ke škodě.
@antilopkax Muj nazor zni takto: neni kam na dite spechat, jsem bulharka, a u nas dokud dite nema 7 let do skoly nemuze jit. Skola se tam zacina od 7let veku ditete, asi vedi proc,nikdy mi to neublizilo! A ted jak si predstavim,ze moje dcera bude mit cerstvych 6let a bude muset jit do skoly(ikdyz uz ted ve 3 umi toho az az),tak mi stoji vlasy! Nechapu to,vsak jsou to jeste nezrale deti na skolu v 6letech! Ja bych sYnovy jeste zivot skolou nezatezovala, a rozhodne bych mu jeste o jeden rok prodlouzila detstvi! Toto jsou nejlepsi leta zivota,dokud se do skoly nechodi!😊
@marcicek84 kde jsem psala, že to je kvůli tomu, že neumí číst, psát a počítat?
Ty jsi učitelka, že přesně víš, co mají děti umět? Pokud umí dítě písmena a napočítat do 20, tak se nudit nebude. Nudí se děti, co čtou a umí sčítat a odčítat i s přechodem. Jinak tam toho je hodně, takže není na nudu čas.
@marcicek84 Já jsem narozená v září a že jsem nenastoupila do školy o rok dřív mi teď v dospělosti docela komplikuje život. Neříkám, že se má hnát dítě do školy za každou cenu, ale mít odklad z důvodu "prodloužení dětství" je dost krátkozraké.
@antilopkax Tak z toho cos psala mi prijde jediny problem vyslovovani a dalsi problem ze neumi ty barvy,ale barvy se dohnat daji...ostatni veci bych nehrotila...nejsem ucitelka ale seznamy.toho co dite ma umet nam dali a zas to tak horke prave neni...
@elwe nevim v cem konkretne by ti to melo komplikovat zivot,jeden rok mi neprijde jako nejaka vyznamna komplikace...
Pokud dite neumi mluvit to ma pak i horsi s ucenim,proto autorku chapu,jenom teda nechapu co za logoped nenapravuje rec predskolnimu diteti a ceka az pul rok pred nastupem do skoly...
@marcicek84 ona ta výslovnost je hodně důležitá. Pokud mu učitelka nebude rozumět, tak jak bude hodnotit čtení?
Jak bude psát, když si to špatně řekne?
Nenapravuje řeč, protože k tomu ještě nedozrál. Zatím procvicujeme jazyk a tváře a k tomu rozšiřujeme slovní zásobu. On ji má pořád dost chudou a trenujeme i gramatiku a větnou stavbu.
@antilopkax a nema tvuj syn napr. vyvojovou dysfazii nebo tak neco? Ale ano mas pravdu v tom,ze vyslovnost je do prvni tridy hodne dulezita,de facto R,Ř je v toleranci...
@marcicek84 starší šel a neuměl ž, š, č. On může být problém i to r a ř. Hlavně pokud to neumí rozlišit sluchem. Pak píšou lyba, luka, lybník, lybáš...
@marcicek84 my letos měnili logopedku, proto máme skluz. Ta minulá už napravovala řeč, ale nikam se to nehýbalo.
Má opožděný vývoj řeči.
ocividne jste jasne pro odklad,ridila bych se vlastnim pocitem...dnes ma odklad kde kdo
@antilopkax ano, ale kdyz jde o 2 pismenka a uc. o tom vi,tak se to jeste da...v prvni tride se jeste diktaty nepisou,tak by mohl byt ten rok na dohnani...
Ja by som v tomto konkretnom pripade odklad dala. Nic mu neujde a za rok vsetko dozenie. Zla vyslovnost aj podla mna moze negativne ovplyvnit citanie a pisanie. Zvlast, ak sa narodil v lete, tak nie je o com. Keby islo o moje dieta, tak by som nevahala s odkladom 😉 Mozete pocas toho roka vyskusat nejaky stimulacny program cez spec.-pedagog. centrum. Do skoly potom pojde perfektne pripraveny a ty budes spokojnejsia, ze si urobila vsetko pre jeho uspesny start. Aspon ja by som to takto urobila.
@antilopkax A nejde udelat, jit k zapisu a pokud se pul roku neposune,vyridi se dodatecny odklad,to by ale asi muselo byt do kvetna aby skolka vedela kolik deti by s bylo odkladem,ale i tak uz nejaky mesic navic by to byl....aspon si budes treba v dubnu jista tim,ze neudelas chybu,kdyz posun porad nebude...
@marcicek84 dcera v první tride diktaty psala, není pravda, ze se nepíšou.
@antilopkax z uvedeného popisu bych odklad určitě dala.
A nevím, ty barvy, jen se chci zeptat, je v pořádku, ze v tomto věku je neumí? Dceri jsou tři a půl, taky je neumí, nehrotím to, ale ze školky je jediná, všichni už je umí v jejím věku. Tak mě zarazí, ze v 5 letech je nezná...? Ale jen se ptam, možná je to v pohodě, nevím, první dcera už je dávno uměla... a dr je zkoušela na 3l prohlídce...
Učitelky ve školce děti posuzují hlavně z hlediska té sociální zdatnosti, šikovnosti a "bezproblémovosti," tedy z hlediska toho, co ony nejvíce vnímají. Když si dítě bez problémů hraje s ostatními dětmi, dobře jí, samo se obléká, ve školce je spokojené atd., tak ho vnímají jako lépe připravené pro školu než to, které sedí samo v koutě a tam si třeba v duchu počítá do 1000. Logopedka zase denně přjde do styku s x mnohem horšími vadami řeči, takže pro ni je třeba i taková řeč, jakou má syn, slušná.... Nicméně podle toho, co popisuješ, bych se i já přikláněla k odkladu.
@marcicek84 v první třídě se diktáty píšou, ale dělá to neplechu i při opisu a přepisu, při "autodiktatu", kdy mají psát slova k obrázkům.
@pabka podle mě to v pořádku není. Logopedka mi říkala, že to nemam řešit, že je šikovný. On barvy umí správně ukázat, ale má problém si zapamatovat názvy. Umí 3 a ostatní motá. Ale stačí mu jemně napovědět.
Rok je dlouhá doba, syn ve 3letech nemluvil,ve 3,5 letech se vzbudil a začal mluvit ( trochu s nadsázkou)
Ma 4,5 let taky neumí spoustu hlásek, ale řekla bych že dohnal své vrstevníky a nikdo by neřekl že prakticky před rokem nemluvil.
Ano někdy mu někteří nerozumí, ale není to už takové.
Pokud jsi nejsi jistá tak odkad klidně dej, ale zkus věřit svému dítěti. Třeba tě překvapí.
Já synovi koupila k albi tužku když roboti brebenti kde se učí hlásky tak jsem zvědavá

@zuzkasim u nás přípravná třída není. Jinak by byla pro mě jasná volba.
Když to vezmu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, tak takovému dítěti, jako je syn, bych u zápisu úplně jasně doporučila odklad. Aktuálně by se ve škole chytal, ale byl by těžký podprůměr. Hlavně to mluvení. Ono mluví hodně dětí špatně. I jsem učila dítě, co mluvilo podobně hrozně a viděla jsem, jak je tou řečí limitované.
Úchop doufám, že se ještě trochu zlepší. Aktuálně drží tužku hůř než já a ze mě rostl psycholog na fakultě...