Povinná předškolní docházka, víte už někdo, jak to bude?

urca
22. srp 2017

Holky už jste měl někdo schůzku ohledně povinné předškolní docházky? Už víte jak to bude s omlouváním dítěte, stačí rodičem...? Chodím do práce na půl úvazku, ale dělám 12-ti hodinové směny, dcerka chodila do školky většinou 3 dny v týdnu, pokud nebyla nemocná, trpí často laryngitidami, rýmou, někdy průdušky.. Docházíme i na alergologii. Také dost často ji z nosu teče krev, a většinou to bývalo po školce kde málo pila, a nebo byla moc unavená.. Většinou do školky šla třeba 2 dny a z toho byla nemocná 3 týdny se ze školky-léčila, jelikož člověk jen do školky vleze a slyší tak hnusně kašlající děti :-/ Nyní při povinné školce se třeba týden neuvidí s tatínkem, ten chodí celý týden na odpolední směnu, jak to asi ponese, je na něm dost fixována, dost spolu blbou, hrají si a nyní ho nemá vidět? Co to asi udělá s její psychikou? Na to u tak malých dětí nikdo nepřemýšlel? Bude mít vůbec školku kvůli tomu ráda??A já když si vezmu dovolenou v práci tak budu moct mít vůbec malou doma? Nejsem z toho nadšená, nechápu to :-/ Dcerka je šikovná, počítá do 20, barvy zná, krásně maluje, zpívá, cvičí, tancuje, chodí 3x týdně do hokeje a má chodit povinně do školky, je mě z toho smutno :-/

jolysek
22. srp 2017

Podle mě máš zbytečně obavy. Pokud nejste problémová rodina, nikdo to řešit nebude. U nás i do školy omlouvají pouze rodiče

teatime
22. srp 2017

@urca Když Vás to tak trápí, zažádejte si o individuální vzdělávání dcery. (Postup je např. tady http://zscernydul.webnode.cz/materska-skola/ind...). Ten zákon je dělaný pro děti, o které se rodiče nestarají. Ty pak přijdou do první třídy a neumí nic, nemají základní návyky. Tohle jim dá alespoň nějakou šanci. Starostliví rodiče, kteří jsou schopni předat dítěti všechno potřebné, si právě mohou zažádat o individuální vzdělávání.

mlynkova85
23. srp 2017

My už schůzku měli ale může to mít každá jinak. U nás jsou nastavená tato pravidla.
Dítě musí být ve školce v době od 8 do 12 hodin( to si může každá školka zvolit sama ale musí to být 4 hodiny v kuse).
2. Dítě může být omluveno pouze z rodinných důvodů vždy dopředu.
3. Pokud bude dítě nemocné omlouvají rodiče na 2 dny stačí ústně na víc dni to musí být písemně školka má právo si vyžádat omluvení dítěte od lékaře. Nevím jestli je to pravda,ale snad by kontrola zda dítě chodí do školky nebo ne mělo spadat pod obec a chodit kontroly z obce ale ta na to nemá personál takže trochu nedomyšlené.
Spíš teď řeším zda už musí do školky 1.9 nebo taky až 4.9 kdy začíná i škola? Ní budu si tam muset zavolat 😂😂

mlynkova85
23. srp 2017

@mlynkova85 jo a ještě nám ředitelka řekla že když přijde v 8.05 tak dobrý ale jak už v 8.15 a bude to častěji tak to bude muset hlásit. To jsem trochu nepobrala no,ale byla z toho i ona dost zmatená a sama neví jak to bude takže se to bude ladit asi za pochodu.

klaaruskaa
24. srp 2017

Školní rok dle MŠMT začíná 4.9.2017:-)

mlynkova85
24. srp 2017

@klaaruskaa Děkuji už jsem si volala překvapila jsem i učitelky jdeme 4.9. syn jde do školy také 4.9. ale spíš jsem se bála aby pak nebyl nějaký průšvih stejně jsem potřebovala pořešit pár věcí tak jsem to vzala při jednom

urca
autor
24. srp 2017

@mlynkova85 děkuji za info 😉 no jsem na to sama zvědavá jestli s každým nachlazení a rýmou budeme muset malou vláčet autem 10 km k doktorovi, kterému se to třeba také nebude líbit, že tam bude každý s rýmou a pořád dokola 😀 Je to postavené na hlavu, když 5 let starému dítěti řekneš musíš do školky je to povinné jak škola a budeš se tam učit aby jsi v první třídě byla ještě chytřejší, jsem sama zvědavá co nového nás zvládnou naučit za ten rok. A jak říkal manžel když tam má být 4 hodiny denně dovede se tam v 6h tak už v 10h může školku opouštět , né-je to tak má přeci splněno 4 hodin že? - a klidně by stihla i tatínka než odjede do práce 😉

pavlina212
24. srp 2017

@urca Proc nedas dcerku do skolky na ty dny, kdy jsi v praci a zbytek neni s tebou doma v ramci individualniho planu?

mlynkova85
24. srp 2017

@urca já si taky myslela že bude jedno jaké 4 hodiny denně tam bude,ale je to nastavené tak, že školka si zvolí dobu od 7 do 10 hodin tu pevně stanoví a pak + 4 hodiny. Jak píšu nám to ředitelka určila od 8 ale třeba druhá to má už od půl 8. To nevadí že dcera tam je už od 6:15. Ještě by mohly mít i děti pichačky a bylo by to "dokonalé" . Stejně nám ředitelka říkala že nepřizpůsobiví tam stejně děti nenahlásili takže ten zákon je postavený na hlavu. Čekám kdy ho někdo chytrý zruší. To jak s když jsem byla na mateřské na syna jsem brala 7600 a když se narodila dcera tak změnili zákon a na 2 děti jsem brala jen 7100 😀😀 asi 2 děti stojí míň peněz než jedno. Nebo se snad asi všechno zlevnilo?

hafika
24. srp 2017

@pavlina212 Protože tohle zrovna nejde. Buď je dítě jen na indivuduálu, nebo chodí denně do školy. Hodně lidem to komplikuje život, naprosto netuším, kdo to vymyslel, ale jen to komplikuje život lidem jako je zakladatelka a její dcera.

pavlina212
24. srp 2017

@hafika Aha, blbě jsem to pochopila.

urca
autor
30. srp 2017

Tak už máme po schůzce a jelikož jsme kvůli dětem a práci nemohla, tak mám info od známé. Docela jsem koukala, děti tedy můžou chybět s nemocí max. 3 dny s rýmičkou omluveni od rodičů, od dr. déle jak 3 dny musí pro omluvenku 😀 Nemám k tomu co říct rýma trvá déle jak 3 dny 😀 Dále školka prý chce po rodičích předškoláků místo školkovného, tak prý sponzorský dar ve výši 1000kč-smutné.. A děti prý nebudou po obědě moct spát pouze odpočívat při půl hodině čtení pohádky.. Jsem zvědavá jak to budou děti co je rodiče budí třeba v 5h, zvládat nespát.. Pak po pololetí budou dostávat nějaké domací úkoly.. No už to není školka co to bývalo, dělají z malých dětí cvičené opice.. Ti nahoře by zasloužili :-/...

mlynkova85
31. srp 2017

@urca no tak u nás to máme omluvení od rodičů 2 dny ústně dýl jak 2 dny písemně asi budu posílat dopisy😂😂😂 hlavně že doktor není povinej psát omluvenku že to by mě zajímalo když natrefim na to že ve školce budou chtít papír od doktora a doktor mi řekne že mi ho nenapíše, protože to není jeho povinnost. Mě hodně vadí ten čas když vodim dceru do školky já tak tam je jako první a jednou do týdne jí chceme dopřát trochu spánku manžel má volno tak jí vodil na půl 9 tomu je konec. Je to fakt na palici tohle to. Mě přijde že změny které se dělají se týkají děti narozených po roce 2012. Nejdřív ta mateřská teď školka by mě zajímalo co bude dál.

urca
autor
31. srp 2017

jj přesně jak píšete a ještě snad u nás je odsouhlaseno dávat dítě do školky od 8-12h( mohlo se chodit od 7.30-11.30h), to znamená po obědě chodit domů, dcera mě tam pomale nejí když musí být některý den na celodenní provoz a jídlo jí tam prostě nechutná, myslím si že nemá cenu proto platit obědy když já vařím doma a jí mě doma a né ve školce, no po neděli se budeme s uč. domlouvat, jestli tam tu půl h bude sedět a čekat až ji propustí nebo jak nevím :-/ Přidělávají jen starosti, malá je z toho teď už také docela smutná.... Prostě pro mě by byla ta druhá varianta přínosnější navíc by se viděla třeba půl hoďky s tátou.. Myslím, že obědy nám nikdo nutit nemůže! A po vás také chtějí nějaké peníze @mlynkova85 ?

mlynkova85
31. srp 2017

@urca ne u nás se platí vždy měsíční záloha na obědy školka by měla mít vždy do 10 v měsíci peníze na účtě platíme 700 u předškoláků jinak 1000 když není předškolák. Tohle slyším poprvé ale jsme menší město máme tu na výběr z 5 školek tak bych šla jinam. Ale naše ředitelka je docela v pohodě je z toho hotová stejně jak mi už na schůzce v květnu nám říkala že ten zákon je k ničemu u nás stejně cig. děti do školky nedaj tak je to jedno a kdo je donutí taky nikdo. Když nám ředitelka říkala co jim to přidělá problémů každému dítěti zařídit sanon kde budou předškolní práce,docházka a když přijde kontrola tak si může nahlédnout do papírů a říct tohle dítě dělá tohle a tohle špatně no mazec.

mlynkova85
31. srp 2017

@urca
Ještě mě napadlo jak je to když bys dceři jednou do týdne napsala rodinné důvody? To školka nijak hlídat nemůže ne. Jasně ve škole to nejde protože tam na děti s učivem čekat nebudou ale třeba ve školce co se tam naučí za ten rok nového? Dcera už loni dělala věci s predskolakama.

urca
autor
31. srp 2017

Já nevím co je tam naučí nového, též by mě to zajímalo, také budeme psát rodinné důvody, nebudu totiž pak chodit po psychol. , že dcera do školy nechce a brečí že nevídí tatínka, on na toto nikdo nepomyslel, že někteří rodiče směnují. A ty soc. jsem hodně zvědavá zda ve městech budou chodit do školek, je to dělané kvůli nim :-/ Měli jim sebrat dávky a bylo po srandě, nic jiného na ně totiž neplatí .A u těch omluvenek je to směšné, bavila jsme se známou a oni ani ve městech to po nich nechtějí ve školách, a toto je školka, ne škola! Stejně si myslím, že to dr. nebudou chtít psát, hned v pondělí jdu s dcerou na očkování tak se schválně zeptám a co na to bude dr. říkat 😀 Jsme zdrav. sestra a většinou si děti léčím sama, k dr. chodím až když je to nutné, a i tak když je dítě nemocné tak proč chodit mezi další bacily i dr. říkal, že nemám tak brzy chodit..