icon

Předčasný nástup do školy. Je to správná volba?

tereza0111
18. bře 2025

Ahoj,
uz jsem to resila, ale zapis s blizi a ja porad nevim jak se rozhodnout...
Dcera narozena 8.9, ve skolce ve skupine predskolaku, takze vsichni kamaradi jdou k zapisu. Znam ucitelku, ktera bude mit prvnacky, vim o ni, ze je skvela, trpeliva, proste hodne bych stala o to, aby ji dcera mela.
Resim tedy predcasny nastup do skoly. V poradne jsme byli, zaver je "delejte si co chcete, my vam to napisem jak se rozhodnete", ve skolce vlastne totez, takze nevim. Z chovani i testu v poradne je zaver, ze je nadprumerne inteligentni, schopnost pochopeni ma hodne vysoko, soustredenou praci zvlada cca pul hodiny (coz staci, to do zari pravdepodobne jeste dozraje a k tomu vim, ze takhle ucitelka prvnacky nemorí 45minut v lavici), grafomotorika nadprumerna.. ALE - spatne mluvi, sluchova diferenciace neni plne vyzrala (ne vzdy chyti rozdily, zejmena u sykavek). Dlouho jsme vybirali dobreho logopeda, ktery nasel v cem je potiz a zacal ji to spravne ucit (respektive spravne nas vest co a jak mame trenovat) chodime tam 3 mesice cca a zlepsuje se vyrazne, ale urcite do zari nebude mluvit "ciste". I pres "vadu reci" ma hromadu kamaradu, je velmi spolecenska , slovni zasobu ma bohatou
Fyzickymi predpoklady neni zadne drobne ditko, ktere by starsi deti uslapaly, je naopak vetsi nez vetsina ostatnich...
A ted "babo rad" - sli byste v tomhle pripade k zapisu nebo ne? Da ji jeste neco ten rok ve skolce? Nebude to pro ni uz nuda a ztrata casu? Davali jste dite predcasne nekdo?

Strana
z3
ninive211
21. bře 2025

@dashyyy No tam tím spíš bych holce vysvětlila, že ta druhá je vlastně svým způsobem chudák, že je možná dost dobře psychicky v háji a aby to zakrývá tu svoji nejistotu a vlastní problémy, tak poukazuje na "problémy" jinych. Ať i jí nevšímá, jednou dvakrát ji nějak vtipně odpálkuje a bude mít pokoj. Za mě člověk(i dítě), co je psychicky v pohodě, vyrovnané a vědomé si vlastní hodnoty, nemá potřebu se nad ostatní povyšovat, pomlouvat, shazovat....moje zkušenosti říkají, že tohle se děje tam, kde prostě to dítě má sami nějaký vnitřní problém (nebo vnější-v nejbližším okolí, v rodině...) a kope kolem sebe.

dashyyy
21. bře 2025

@ninive211 ano ano takhle jsme to probíraly také několikrát, vysvětlovala jsem jí, že ví jak to doma má, že holčička dochází k psycholožce, ale pořád je to 9leté dítě ve 4. třídě, takže občas s tím pochopením bojuje .. naštěstí ale vždycky přijde a hned mi to vykváká, takže to můžeme probrat a vysvětlit si co a jak

ninive211
21. bře 2025

@dashyyy Nemusí ji "chápat", spíš jako aby si z těch jejích řečí nic nedělala a nebrala si to nějak osobně. Hlavně ona sama ví, jak to má, názr nějaké hloupé spolužačky, co nejspíš bojuje sama se sebou, jí může být u zadku (pokud tá dotyčná není nebo nebyla zrovna nějaká její "nejka")

tereza0111
autor
10. dub 2025

Tak jen pro zajimavost vsem, co jste mi pomahaly se rozhodnout, jak jsme dopadli...

S dcerou jsem u zapisu byla, ale do skoly nakonec nepujde - dneska mi volal reditel, ze desne prosi, abych si to rozmyslela Maji strasne moc prihlasenych deti a i ze spadovych se bude losovat, navic k tomu se jich hlasi extremne hodne se schvalenym asistentem a ."aby byl ke mne uprimny, uz ted vubec nevi, co s tim budou delat". A ze jednak mi nemuze vyjit vstric s ucitelkou, kvuli ktere jsem o to hlavne stala a ktera i dceru chtela (protoze je bozi, tak dostane deti s asistentem..) ale ma i obavy, ze kdyby se vyskytl jakykoli problem, tak v rocniku nebude vubec kapacita ho resit a ze je to letos celkove pekny maler"

Tak jsem podekovala za uprimnost a zustane ve skolce a budeme se podlit, ze pristi rok to bude nepatrne lepsi.. A kdyz nebude, tak nam to bude asi jedno, protoze uz tam nebude zadne dilema jestli ano ci ne

cilkat
10. dub 2025

@tereza0111 Držím palce, ať je to příští rok lepší. Kapacity jsou teď na štíru Bohužel na hodně školách.

westie
10. dub 2025

@tereza0111 To je super upřímnost ředitele!👍 Tím, že se nás toto téma taky týkalo - dceři bude začátkem září šest, tak jsem to na základě tvojí diskuse nadhodila doma. A manžel měl hrozně zajímavý úhel pohledu - říkal, že by naší dceru předčasně do školy vůbec nedal, i když by to teď zvládla a připravená je už teď, ale že si nemůžeme být jistí, že se nestane v průběhu prvních let nějaký zádrhel, něco jí přestane jít a opadne nadšení ze školy. A my pak budeme řešit, jeatli to není tím, že šla předčasně.

tereza0111
autor
10. dub 2025

@westie souhlasim, toho jsem se taky obavala. Nebo pak spis te myslenkove zkratky, ze kdyby byl zadrhlel z jakeholi duvodu, tak by se to "hodilo" na to, ze sla driv.. A s vedomim, ze v rocniku nebude prostor to resit... To to mam jasne

Jsem nakonec rada za to, jak to dopadlo. Protoze ted si nemusim vycitat, jestli jsme kvuli te ucitelce preci jen nemeli jit a zkusit to. Ted vim, ze nemeli, protoze by to nedopadlo a mam to uzavrene 🙂

tereza0111
autor
10. dub 2025

@cilkat to je strasny masakr .. Pritom uz tolik let a misto efektivnich reseni se nejspis ceka na dopady snizujici porodnosti..

cilkat
10. dub 2025

@tereza0111 U nás třeba se to řeší minimálěn 5 let (kdy i došlo na losování mezi spádovými prvňáčky), protože v okolí i roste výstavba... A po pěti letech mají konečně prý schválený projekt nové budovy... Tak třeba bude stát aspoň než ten můj prvňák přeleze na druhej stupeň.

tereza0111
autor
10. dub 2025

@cilkat jojo, u nas taky i v predchozich letech.. Starsi holky mam 2014 a 2016 - u obou se losovalo a zustalo "mimo" spadovou skolu docela hodne deti. Nejak jsem ale doufala, ze to treba vyresili. Tak ne

Strana
z3