Předčasný nástup do školy. Je to správná volba?
Ahoj,
uz jsem to resila, ale zapis s blizi a ja porad nevim jak se rozhodnout...
Dcera narozena 8.9, ve skolce ve skupine predskolaku, takze vsichni kamaradi jdou k zapisu. Znam ucitelku, ktera bude mit prvnacky, vim o ni, ze je skvela, trpeliva, proste hodne bych stala o to, aby ji dcera mela.
Resim tedy predcasny nastup do skoly. V poradne jsme byli, zaver je "delejte si co chcete, my vam to napisem jak se rozhodnete", ve skolce vlastne totez, takze nevim. Z chovani i testu v poradne je zaver, ze je nadprumerne inteligentni, schopnost pochopeni ma hodne vysoko, soustredenou praci zvlada cca pul hodiny (coz staci, to do zari pravdepodobne jeste dozraje a k tomu vim, ze takhle ucitelka prvnacky nemorí 45minut v lavici), grafomotorika nadprumerna.. ALE - spatne mluvi, sluchova diferenciace neni plne vyzrala (ne vzdy chyti rozdily, zejmena u sykavek). Dlouho jsme vybirali dobreho logopeda, ktery nasel v cem je potiz a zacal ji to spravne ucit (respektive spravne nas vest co a jak mame trenovat) chodime tam 3 mesice cca a zlepsuje se vyrazne, ale urcite do zari nebude mluvit "ciste". I pres "vadu reci" ma hromadu kamaradu, je velmi spolecenska , slovni zasobu ma bohatou
Fyzickymi predpoklady neni zadne drobne ditko, ktere by starsi deti uslapaly, je naopak vetsi nez vetsina ostatnich...
A ted "babo rad" - sli byste v tomhle pripade k zapisu nebo ne? Da ji jeste neco ten rok ve skolce? Nebude to pro ni uz nuda a ztrata casu? Davali jste dite predcasne nekdo?
@tereza0111 osobně bych nedala. Mám dceru prosincovou (teď v prosinci jí bylo šest), přesto, že by předpoklady školní zralosti splnila i letos, tak půjde až příští rok. Ve spoustě věcí je psychologicky ještě prcek a myslím, že třída dětí prakticky o rok starších by na ni byla moc.
@tereza0111 ahojky , tak zrovna tohle, kdysi řešila moje teta u sestřenky a udělaly to takhle. Sestřenka nastoupila dřív ,pak se na schůzkách cca v říjnu teta dozvěděla ,že si tahá panenky do školy a místo učení si s nima hrála pod lavici ,takže dospěly s učitelkou k závěru,že bude ještě lepší odklad. Z mého pohledu bych to určitě zkusila ,píšeš ,že je holčička šikovná ,když jí to nepůjde ,tak se snad bude moc znovu vrátit do školky nebo by to byl problém ?
Není možnost nultého ročníku?
Synovi právě kvůli diferenciaci sykavek v PPP doporučili odklad. Že by měl velké problémy se čtením. Buď půjde do malé školy, kde nevadí, když bude číst ve 2. třídě - nebo zůstane v MŠ.
Sluchovou diferenciaci bude potřebovat tak od února dál, to se učí sykavky a zároveň už se píšou jednotlivá celá slova, kde dítě musí poznat, zda je tam C, S nebo Z. Takže ještě tak čtyři měsíce na vyzrání od září jsou. Plno dětí s tím mívá problém, nejenom ty co chodí na logopedii. Pokud neumí ještě čistě nějaké hlásky, taky to tolik nevadí, takových dětí je tam plno (slova naší 70 leté učitelky).
Dcera je narozené létě, takže je tam víceméně nejmladší. Má vývojovou dysfázii, ještě neuměla R a Ř (ale už se to sama od sebe naučila), takže logopedicky na tom není převratně, ale zvládá to naprosto v pohodě. Učitelka jí prý rozumí, prý ani nevnímá, když je nějaká hláska špatně. Čtení a psaní jí jdou úplně v pohodě, bez chyb. Takže myslím, že čeština by té tvojí zas tolik potíž nedělala. (Nás školka nutila do odkladu, i pár odborníků se tvářilo, ale dcera to zvládá bez potíží a baví ji to.)
Jedině jestli tedy zvládne být ve třídě s pomalu osmiletými (třeba tou fyzickou konstrukcí, obecným přehledem a "průbojností" apod). Ono jedno jsou "akademické" dovednosti, druhé je pak, jak tam zapadne do kolektivu a toho jejich "průměru". Teď je opravdu hrozně moc odkladů, tak 25 %. U nás ve třídě už je několik osmiletých (a některým to tedy jde hůř, než mojí dceři).
Ale znám jeden případ předčasného nástupu, naprosto v pohodě, taky holčička.
Zeptám se ještě jinak. Co dcera? Mluví o škole, chce tam jít? Ona sama, bez ohledu na kamarády. Zkrátka jestli ji tohle všechno zajímá? Zajímají ji písmenka, čísla, chodí se občas ptát? Pozná první a poslední hlásku ve slově? Vytleskat na slabiky umí slova dobře? Jak je na tom sociálně?
Synovec je narozený v září a šel do školy dříve, je chytrý a s učením neměl nikdy problém, sociálně to bylo horší, ale nakonec zapadl, teď je v šesté třídě a ségra nikdy nelitovala, že ho dala o rok dřív.
Dekuji za vsechny nazory, poctive procitam!
@zuzkasim do skoly by chtela, ale je to hodne tahnute tim, ze mezi kamarady ve skole je to tema. Deti se tesi, skolka je ve skolni budove, takze chodi i do skolni knihovny, znaji to tam a jsou namotivovani, takze se mi pomerne tezko rozlisuje, cim je to tazene - jestli opravdu chce do skoly nebo prejala nazor okoli "tesime se"
Ma dve starsi segry, ktere si s ni rady hraji na skolu, pismenka a cisla ji hodne zajimaji, je strasne nadsena, kdyz se nauci neco noveho ALE relativne tezce nese, kdyz se ji neco nedari (ne, ze by se nejak vztekala, ale to zklamani si bere)
Prvni pozna spolehlive, vytleskat take, posledni obcas dela potiz (ve skolce delaji "krajinu hlasek Elkonina)
Socialne je na tom velmi dobre, umi se zaclenit, vychazi s vetsinou deti. Kdyz na ni nekdo "zautoci", umi se s tim vyporadat s prehledem . Tady odpovim i na to co pise
@daasqua - asi prave i diky tem starsim sestram je hodne zvykla se pohybovat v kolektivu o neco starsich deti, prubojna je, ale rekla bych tak akorat (vic nez moje starsi deti). Nevim cim to je dano, ale u nas ve skole kupodivu byva odkladu minimum, v te jejich skolkove skupine, ktera se vlastne "preklopi" do skoly jsou jen 2 deti odkladove (z 25), jsou to ale obe drobounke holciccky, ze ta moje vypada starsi
@tereza0111 Ahoj, my máme syna na konci října, takže do školy nastupoval v 5 letech. Je velmi nadaný, takže s učením problémy nejsou, navíc je i hodně vysoký, takže je aktuálně nejvyšší ze třídy 😎 co se týká grafomotoriky, pracovali jsme na tom soustavně, protože je navíc levák, ale popravdě spousta rodičů ani učitelů to vůbec neřeší ani u dětí, co nastupují v termínu. Na logopedii jsme docházeli ještě do 7 let, aby si pořádně zafixoval R a Ř, jinak žádnou vadu řeči neměl. A opět do školy nastoupilo několik dětí šesti a sedmiletých s výraznými vadami, které nikdo moc neřešil. Takže z mojí zkušenosti to, co popisuješ, není problém ☺️
@tereza0111 Tak asi spíš jo 🙂 Ale teda na té řeči intenzivně pracovat, stejně tak ta sluchovka a nás zvládání neúspěchu. S tím asi bude bojovat dlouho, ale za rok by to lepší nebylo...
@tereza0111
U holky bych do toho rozhodně šla, ten rok jednou bude mít k dobru. I kdyby ho chtěla proflákat po maturitě někde u moře, dá jí to víc, než rok hraní ve školce.
@tereza0111 ano, dala bych
Kdyby byla narozená koncem srpna, uvažovala by jsi o odkladu, nebo ji dala normálně?
@tereza0111 nedala bych. Pripadne bych zkusila 0 ty rocnik. At se v klidu nauci mluvit, rozeznavat, a pak kdyz nastoupi bude v klidu
@tereza0111 chtela jsem napsat, ze neni o cem. Do skoly bych ji dala. Potom jsi mi to potvrdila i tvou odpovedi pro zuzkasim a souhlasim s ni. Myslim ze skolka uz by pro ni byl uplne zbytecny rok.
Vzhledem k tomu,ze je narozena 8.9.,tak bych si polozila otazku,jestli bys uvazovala o odkladu,kdyby byla narozena 31.8.,coz je o tyden driv. Podle toho co popisujes,tak se mi zda sikovna. Zamakat jen na te reci. Do zari je jeste casu dost,hodne se toho muze zmenit.
@tereza0111 já bych ji do školy spíš dala 🙂
Nultý ročník určitě ne, do toho chodí naopak zejména děti s různými oslabeními, které potřebují za ten rok dohonit předškoláky, to není nic pro dítě, které je už teď napřed.
Ale vzdyt ji muzete dat a kdyby nahodou to nesedlo tak se da ji stahnout jeste do ms, ne?
Spis jestli ji vezmou..bylo docela brutalne moc deti minuly rok…
@tereza0111 jo a jestli vis, ze ma byt super ucitelka, tal to je dalsi obrovsky duvod ji dat, protoze to je vlastne asi to nejdulezitejsi a kazdy to stesti nema
@tereza0111 všichni kamarádi jdou k zápisu, ale tvoje dítě nemá 6let, do konce srpna jak je pro školu potřeba, navíc píšeš, že špatně mluví...
Mám dceru narozenou 23.8. a šla o rok později, u ní byla výrazná vada reci, sluchově taky nezvládla rozeznat písmenka, u ní ten odkladovy rok neskutečně pomohl, a za mě má jít dítě do školy "pripravene" ne, že jdou kamarádi...
Kvůli té diferenciaci nedala. Pro mě by to byl velmi podstatný důvod aby do školy šla až za rok
@tereza0111 a lektorka z Elkonina říká co? S tou bych to probrala hodně, protože Elkonin je přesně na tu přípravu do školy skvělý
Můj osobní (laický, nepedagogicky) názor je nedat. Moje starší je listopadová, myšlenka padla právě protože se ve školce nudila, zjevně potřebovala zaměstnat, chytrá aby to zvládla je dost... Ale upřímně, to není vše. Jí třeba hodne prospělo že dozrála sociálně a vzhledem k její fyzické konstituci (malá žížala) i dorostla. Nejde jen o to učivo jako takový, ale ty sociální interakce...tam byl obrovský posun za ten předškolní rok. Teď jí kamarádi odejdou, ale bude další rok ve školce kde se sblíží s dalšíma, se kteryma už pujde. Já bych ji nenakladala víc než je nutný
@tereza0111 určitě bych dala. Je na tom líp, jak syn, když nastupoval (na logopedii chodíme pořád a bez volných vysledku) a školu zvládá úplně v pohodě. Vůbec bych se nebála, zvlášť pokud máte dobrou učitelku,protože to je to nejdůležitější...
@1pomnenka jak "bylo hodně dětí a neprijali"? To přece ve škole nejde, dítě musí přijmout, pokud je málo míst,tak na jinou školu...
@fifinka2020 tak logicky - pokud je určitá kapacita naplněna, škola dítě nepřijme a musí jinam 🤷🏻♀️ spádová škola pak musí zajistit docházku jinde, kde volno je
Za mě ne, syn je na úplném konci prázdnin, od 3 let čte, píše, počítá, šel tedy v 6 letech a poměrně dlouho jsem cítila, že to ten odklad chtělo, není to jen o známkách, on s prospěchem problém neměl, ale bylo to jak u vás, no je to na hraně, rozhodnout musíte vy. Časem se to srovnalo, ale bylo to perné.
Syn má poruchu řeči, je listopadový a do školy šel bez odkladu. Kupodivu mu psaní ani čtení nedělalo velký problém. Druhého mám srpnového, byli jsme v PPP a doporučen nástup do školy. Reálně mezi našimi dětmi není ani měsíc. Pokud chce, nebránila bych tomu. Možná to bude ze začátku trochu bolet, ale to by mohlo i za rok. Hodně štestí při rozhodování.
mám dceru 5.7. a synovce 2.9. stejný ročník, obě děti šly podle data narození v termínu a neumím si představit, že by synovec šel stejně s dcerou, tam ten rok opravdu prospěl.. být ale narození opačně, do školy bych holku dala, na logopedii jsme sice chodili celou první třídu a půlku druhé, ladili jsme tedy něco trošku jiného, ale nebyl to vůbec problém 😉 datumově u dítka 9.9. nevidím až takový rozdíl proti dítku narozenému třeba 31.8., takže jestli to cítíte vy i dítě, šla bych do toho

Kamarádka dala k zápisu, dítě umělo číst i psát , plynně mluvilo anglicky. Bohužel bylo hodně dětí a nepřijali. Strašné zklamání, otázky jak je možné, že ostatní děti neumí číst a do školy jdou. Můžete se o to pokusit, ale dítě bych připravila i na tuto variantu. Ať je vaše rozhodnutí správné. 🍀