Příprava na školku: Co očekávat a jak se připravit?
Ahojky holky, za rok nám jde naše mimi do školky. Chtěla bych ho i sebe připravit. Jestli bych mohla dostat par rad. Jak to tam funguje, co se očekává od 3 leteho.
Vím, že ty pleny, ale teď mu byly 2 roky a zatím nejeví zájem o vykonání potřeby jinam než do plenky. Ale stále rok čas.
Něco dalšího? Sestavují si už takový rozvojový plán jakých cílů je nutno dosáhnout. A pak se ještě rozhodnout.
Je tu lesní školka úplně super hrozne svodobmy pojetí fakt se mi to líbí a pak tj máme přímo pod balkónem spadovou mega školku..
jakou jste volily školku ?
U nas i ty plenky u nejmensich deti muzou byt na ven a na spani. Pancelky utiraji nosy, oblikaji, byla jsem prekvapena, ze deti ve skolce jedly lzici, kdyz doma uz jsme normalne pouzivali pribor. Za me je to taky spis o psychicke odolnosti a o fungovani v kolektivu. My mame velkou statni skolku a nemuzu proti ni rict slova. Urcite se bezte podivat na Den otevrenych dveri, pokud bude.
Já jsem lesní ještě úplně nezavrhla, ale to české podnebí mě trápí - od října do května zima. Jako pár hodin dobrý, ale věčný bahno přes 20h týdně nějak nedáváme.... Myšlenka se mi moc líbí, ale synek tam furt řve, třeba že je mu zima na ruce když svaci. chci naznačit, že to nakonec může rozhodnout dítě i jinak, než ti velí filozofie tvá/MŠ.
@zuzekk s tim souhlasim...v moji bubline panuje vuci statnimu skolstvi celkem odpor, ale mym detem to vylozene vyhovuje, vsechny ty klasicke "stadni" cinnosti, cviceni, basnicky...
Ne kazda skolka je pro kazde dite.
Mela bych otevrene obe varianty. Moje starsi by milovala lesni skolku, moje mladsi by to davala, ale byla by ji vecna zima, coz v jejim pripade by byla vic doma nez ve skolce. Statni skolka jeste velika nemusi nekomu sedet, ale vsechno je to jen o reditelce a ucitelkach. Kdyz narazis na pindu tak je uplne jedno jestli lesni nebo statni. Mladsi jsem menila skolku, je to statni a jsem konecne spokojena jak ja tak ona. Domu taha spoustu basnicek, pisnicek a vytvoru, co za celou dobu starsi neudelala.😀
Moje děti chodí do státní, chytli oba skvělé učitelky. Lesní nevím jestli by dali skrz půl roku zimy, rozhodně ne v 3 letech. V tomhle bych se řídila dítětem a ne tvojí filozofií.
Jinak u nás musí být bez plinky a mít nějaký základ co se týče stolování, sebeobsluhy. Učitelky pomůžou a pak skvěle funguje jako motivace dětský kolektiv. Tuhle mi můj tříletý, co se doma dožaduje kompletní obsluhy, hlásil, že pomáhá kamarádce s oblékáním.
@95newmommy2020 Muj mladsi sel do skolky az ve 3,5. Umel takovy ten zaklad, oblekat se, rict si na zachod, obou si boticky, umyt ruce. Doma se mu to ale moc delat nechtelo nikdy. Za mesic ve skolce delal vse sam, dokonce po sobe uklidil hracky, coz je problem do ted doma. 😄 Oni se deti v tom kolektivu rychle nauci. Mensim detickam se pomuze. Co se skolky tyka, tam zalezi hodne na ucitelce. Ja jsem byla absolutne proti statni skolce, asi trauma z mych skolkovych let. Tak jsem zacala koketovat s lesni skolkou, ten pristup, co jsem tam zazila, me z toho vylecil, mimo jine mi teda vadilo i to, ze tam berou deti neockovane. Dala jsem deti nakonec do statni skolky a jsme spokojeni vsichni. Ucitelky super, delaji pro deti ruzne programy. Je to proste o lidech. Zkuste se tam dojit podivat, zjistit nejake reference.
My jsme se třeba k lesní školce dostali úplně náhodou. Dcera totiž měla začít v klasické školce, ale její stavba se protáhla o rok. Tak nám jako alternativu nabídli místo v lesní školce, protože zrovna otevřeli první městskou lesní školku, bylo to od dubna a od září mohla začít v té klasické. Tak jsme to na těch pár měsíců zkusili, nic moc jsem od toho nečekala, dcera je totiž typ, že si ráda sedne a vyrábí, maluje. No a nakonec jsme já i dcera byly nadšené a ještě jsem byla ráda, když jsme tam od podzima mohli pokračovat 🙂. Program mají +- stejný jako v klasické školce, jen jsou mnohem víc venku, mají tam málo hraček, protože spíš využívají co najdou v přírodě. Když je zima nebo ošklivé počasí, jsou v maringotce, ve které se topí, a když bylo vážně extrémní počasí (výstraha před silným větrem), jsou domluvení s klasickou školkou, která je nedaleko, my rodiče dostaneme email a víme, že ten jeden den stráví v klasické školce a dovezeme je tam (děti jsou nadšené, že mají změnu). Domů chodí od bláta, těžce jsem si zvykala, ale zvykla, hlavní je, že je šťastná a bláto se vypere 🙂. Ale ve finále je jedno, co to bude za školku, nejdůležitější jsou učitelky. U nás hraje roli i to, že jsme bez zahrady, bydlíme v bytě, tak jsem ráda, že tolik času stráví venku. A musím zaťukat, že od toho dubna byla nemocná jen 3x, plus teď v lednu teda covid, ale ten pro změnu přinesl tatínek z práce 😉.
Podmínky si zjisti u konkrétní školky, většinou je mají někde vypsané na webu. Něco ve smyslu "co má dítě umět". Je to hodně rozdílné, někde třeba plenky tolerují, jinde ne. Obecně ale ty nejmladší nemusí umět všechno 100%, učitelky jim s oblékáním a hygienou pomáhají, musí mít spíš snahu to udělat sám. Takže ne stát a čekat kdo ho/ji oblékne, ale zkusit to sám a v případě neúspěchu umět požádat o pomoc. Plus samozřejmě psychická vyzrálost, to se ale pozná spíš asi až po nástupu.
Co se výběru školky týká.. já to brala cestou osobní návštěvy. Teď to asi bude trochu složitější, ale myslím, že pokud tam zavoláš a požádáš je, že bys chtěla školku vidět, vyhoví ti /u nás třeba nějaké dny otevřených dveří ve školkách nejsou/. My vybírali mezi malou "rodinnou" školkou, která byla ale z ruky a větší "městskou", která je blíž. Nakonec vyhrála kupodivu ta větší, protože mi tam víc tzv. seděly učitelky i ředitelka. To je podle mě hodně podstatné, abys těm učitelkám věřila.
@95newmommy2020 ja bych nevolila lesni skolku jen z toho duvodu, ze jsme s detmi stejne byly v lese nonstop skoro kazdy vikend na vandru, tak aby meli zmenu. Rozhodne bych upřednostňovala mensi skolku nez mega. U zakladky mi to uz tolik nevadi, ale skolku ala panelak pro 300 deti jsem ja ani moje deti nedaly. Chodily do mensi , "jen" se 4 tridama pro cca 100 deti.
Zvol skolku, kde ti bude sympaticmej personal a jejich filozofie. RVP, podle ktereho se ridi kazda statni skolka spatne napsany neni. Spatna je v nekterych skolkach jeho realizace. A taky kazdemu rodici vyhovuje neco jineho.
V lesni skolce jsem se byla podivat v prosinci v minus nevim kolika a snehu, za dopoledne jsem tam malem zmrzla, pracovat bych tam nemohla, tudiz i kdyz pristup super, nic pro nas.
jak dite pripravit? hodne chod s nim do kolektivu a nechavej ho na hlidani - rodicum, kamaradce ci chuve - treba na hodku at si zvykne, ze s nim nejses ty 24/7... to je dle me nejdulezitejsi....
Záleží jací jste vy - já dala syna do státní školky a nelituji, skvělé učitelky, do školky se téměř celou dobu těšil, co maminka rozmazlila, školka celkem dobře spravila ( jídlo 🙂 ) Co bych nepodcenila, a jsem ráda, že jsem udělala je včasná socializace.. prckovi jsem od dvou let platila soukromou školku na dva dny v týdnu, aby si zvykl, dělala jsem zde takovou minihernu, kde jsme se jako maminy s dětmi z okolí scházely a pak už děti měly na sebe vazby a přechod do klasické školky byl naprosto hladký, učitelky byly nadšené, že ta naše banda byla téměř bezproblémová.
@kexina Ta státní školka má požadavky, ale úplný nesmysly podle mě, co nejdou splnit. Například, ze umí barvy a kreslit postavu. Jist priborem, umí se komplet obliknout, obstarat se na wc.
@lida9 Tak to je zvyklej. Chuvu nemáme ale aktivní babičku, tak jednou za 2-3 týdny tam spi. Každý den jsme někde na kroužku, v herně na hřiště. Já odcházím i jednou týdne na půl dne na svůj program.
@felixfelicis To je super, ty pleny jsou takovej stresor. Vůbec nevím jestli to do 3 dáme.
@95newmommy2020 taky mam kvuli tomu trochu stazeny pulky 🙂 Ale ony ty male deti stejne posilaji curat v jednom kuse, kdyz nam ucitelky rikaly program, ze tech sanci se pocurat podle me moc neni 😀
Ja si myslim, ze zimomrive dite by se v lesni skolce prave zocelilo a otuzilo. Pokud bych mela v okoli, nevaham. Kamaradka tam dala dceru, ktera do te doby mluvila stale jakoby nosem, jako pri ryme nebo zvetsene mandli. Nejen, ze od te doby to uplne zmizelo, ale navic je holcicka extra otuzila, oblika se mnohem min nez moje deti a je min nemocna. Treba prida nekdo osobni zkusenost.
@95newmommy2020 Kreslit postavu a barvy, to mi přijde jako požadavky pro předškoláky, možná to mají jen blbě napsané? 🤔
Jinak u nás taky psali, že se musí umět obléknout, jíst příbory a zvládnout hygienu.. Pak právě na osobní schůzce z toho vylezlo, že se musí umět najíst alespoň lžící (s polévkou pomáhaly učitelky), obléknout se jakž takž ve smyslu vědět, že tepláky jsou na nohy apod (v zimě jim s botama a rukavicemi pomáhaly). A hygienu.. Že si musí umět říct, když se mu chce (i když s těma malýma chodí fakt furt.. To máš hromadně na WC před svačinou, hromadně na WC po svačině, hromadně před odchodem ven, hromadně před obědem, po obědě, po spaní... Fakt furt 😀.). A taky aby nebyl úplné čuně, jinak třeba utřít zadek s tím pomůžou.
@felixfelicis Tak to je super, nevím teda jakej bude ve 3 Áe teď by to neklaplo. On by na wc nebo nocniku nic neudělal. A já to nějak nechci lámat, chtěla bych, aby k tomu došel úplně svobodne sám.
@kexina Takže nic pro stydlíny. 😄 Mě to taky přišlo pritazeny za vlasy. Jestli to fakt někdo realne umí, asi spis ne.
@95newmommy2020 Nehledě na to, že on se ve školce právě hodně rychle zlepší. Doma ví, že má mámu za zadkem, i když třeba trváš na tom, aby něco dělal sám. Ve školce si rychle uvědomí, že jedna učitelka má na krku dalších 20, takže buď bude čekat (a bude poslední a ty šikovnější děcka se mu budou smát) nebo to zkusí sám a za chvilku mu to půjde.
@95newmommy2020 Pro stydlíny ne, no. Synovi chvilku trvalo než si zvykl a na velkou tam nechce chodit doteď, a to už je tam 3 roky. Ale co naděláš.
@95newmommy2020 Syn se naučil bez plen asi měsíc před nástupem do školky, třetí narozeniny měl na podzim. Děti mi říkaly, že ještě jedna malá holčička může mít plínky na spaní, že jí to paní učitelka dovolí 😁 A to je prosím velká státní školka, klasicky 28 dětí ve třídě. Za mě je třeba skvělý, že je třída věkově smíšená. Jinak jak tu psali ostatní, těm prťatům paní učitelka pomůže, spíš aby tam byla nějaká snaha a aspoň trochu komunikace.
Musí být bez plen, umět se najíst lžíci, aspoň částečně se samo obléknout. Spolupracovat s učitelkou a dětmi,zvladnout odloučení od maminky.
@95newmommy2020 ty požadavky bývají přísnější než je pak realita, možná i proto, aby na to rodiče nehřešili. Ale kreslit postavu??? To taky nějak nechápu.
@95newmommy2020 myslim ze zo riesis zbytocne brzo, za rok to bude ine dieta. 3 rocne deti su v drvivej vacsine bez plienok, vedia sa s malou pomocou obliekat a jest atd.. fakt teraz vobec nema zmysel nad tym uvazovat. Jedine co, tak si premysli ktoru skolku, v dubnu/kvetnu sa davaju prihlasky, ale tych mozes dat viac a rozhodovat sa potom
@95newmommy2020 tak ty pleny uz bych resila. Dala nocnik na vyditelne misto, hodne o tom mluvila a vysvetlovala. Me se u obou synu osvedcilo jim ve dvou letech vzit plenu a nedat, oba se to bez problemu naucili. Ten mladsi uz se ani pri spani nevycural do plenky. Starsi mival problem u nachlazeni. Rok je sice dlouha doba, ale mel by se naucit prijit k zachodu, svliknout, vycurat, obleknout a umyt si ruce.
Co se tyce lesni skolky, ja bych tam sve dite nikdy nedala, me osobne by se nelibilo byt cely den venku v kazdem pocasi, tohle proste ne. Skolku jsme vybirali podle doporuceni znamych a taky jsme chteli mensi skolku.
My volili soukromou montessori skolku se vztahem k prirode, kam obe deti zacaly chodit ve svou letech.
Protoze maji i mensi deti, jsou schopni si i u triletych poradit s plinkama a naprosto prirozene pomahaji s oblekanim, uci se spolecne jist priborem - deti si samy pripravuji svaciny, nalevaji polevku atd., vse za dohledu ucitelek, ktere je vedou k samostatnosti.
Pro deti 3-6 maji jednu smisenou tridu, starsi deti vedou k tomu, aby pomahaly mladsim, takze treba nasi dvouletou dceru s radosti oblekaji na prochazku starsi holcicky a dcera o nich hrozne hezky mluvi. A samozrejme se jim chce vyrovnat, tak ji to zene hodne kupredu.
Ja bych rekla, ze pokud mate rozumne ucitelky, ktere chapou, ze trilete dite se o sebe jeste uplne nepostara, tak nejdulezitejsi je jeho mentalni pripravenost - schopnost byt bez vas, byt mezi detmi atd.
A vyuzila bych vsem prilezitosti, jak se o skolce dozvedet vic - den otevrenych dveri, moznost individualni navstevy rodice nebo i s ditetem, akce poradane skolkou (pokud nejake jsou) atd. Bez osobniho kontaktu s uciteli by se mi skolka vybirala tezko.

Ja myslím, že nic extra není úplně nutné. Nebo není nutné vsechno umět perfektně. Stačí nějaký náznak, snaha a ty deti pak v kolektivu všechno docela rychle doženou. Teď mluvím o těch obecných věcech jako oblékání, samostatné jezení, říct si na záchod a tak. Učitelky většinou dopomůžou. Podle mě je hlavní ta psychická vyzrálost. Aby dítě i když mu je smutno, třeba i chvíli pláče, dokázalo pochopit, že teď bude přes den / dopoledne bez mamky, že to ale neznamená, že ho opustila, nemá ráda a tak podobně. Aby dítě chápalo, že je potřeba poslouchat učitelky, účastnit se na aktivitách, dodržovat pravidla. Chápalo, že není ve školce středem vesmíru a tak. Jinak já bych určitě volila lesní školku, jednak menší kolektiv a individuálnější přístup, jednak ten pobyt venku je za mě k nezaplacení (imunita, obratnost, dítě se víc vyblbne, víc poznává svět), ale třeba moje nejbližší lesní školka byla dost daleko, otevřená jen od 8 do 4 a bylo v ní místo jen na tři dny v týdnu, takže pro mě pro nástup do práce nepoužitelné.