icon

Provoz mateřské školy. Jak řešit zavření během prázdnin?

helinkaaa
25. dub 2023

Ahoj, jak řešíte školku během letních prázdnin, když mají zavřeno a okolní školky taky nebo plnou kapacitu?
Děkuji

Strana
z5
martt
25. dub 2023

@helinkaaa Tak já jsem kvůli prázdninám změnila práci. Ted mám o prázdninách měsíc volno a zbytek vykryje manžel a babička.

aneta15
25. dub 2023

@helinkaaa u nás je školka taky zavřená, a žádná náhradní varianta není, není to lenost učitelek ale záleží na zřizovateli, prismestky tábor je tady v mé reálné dojezdové vzdálenosti jeden a stojí na 5 dní 2500 x 3 děti je masakr. Já hlídací babičky taky nemam, manžel hodně pracuje. Tak jsem to vyřešila tak, ze dělám asistenta pedagoga abych měla pokryté prázdniny a volna než děti vyrostou. My přípravy třídy děláme 14 dní před začátkem školního roku, takže opravdu učitelky netráví 2 měsíce úklidem třídy. Mají dovolenou. Sice mám úplně mizerné peníze, ale zase nemusím řešit žádné prázdniny. Je to něco za něco. Ale máš pravdu, že ten systém je nastaveny špatně. Kdyz mas dvě hlidaci babičky tak to zvládneš s prstem v nose. Ale samoživitelka, která nemá podporu v rodině a počítá každou korunu to nemá lehké.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@aneta15 konečně normální a reálný názor 🙂 samozřejmě kdo to má nastavené jinak, tak funguje automaticky. U nás to je prví rok, já v práci a teď prázdniny na krku, do toho plný úvazek, jinak bych nic neufinancovala (běžné živobytí) a mrzí mě, že jsou mezery tam kde by být nemusely. Měnit práci nechci, a i kdyby ano, asi budu mít problém (i skrz dojezd), zkrátka je to všechno se vším

aarriel
25. dub 2023

Zlate kdyz byla jeste ve skolce 🙏 u nas se skolky stridaly a byl zapis na letni provoz, kdo ho promeskal, nemel sanci. My se s manzelem vystridali s dovcou, plus nahradni skolka. Ve skole je to mnohem horsi 😉 to mas 9 tydnu volna, aspon letos 🤷

hojda
25. dub 2023

@helinkaaa Tak určitě to řeší i jiné maminky, tak co se domluvit mezi sebou a třeba se u dětí vystřídat. U nás to tak funguje. Školka je otevřená jen prvních 14. dní v červenci. Učitelé si taky chtějí vybrat dovolenou.

mishka87
25. dub 2023

@helinkaaa první rok byl kluk ve firemní školce, která fungovala prvních 14 dní v červenci a posledních 14 dní v srpnu. Ten rok jsem dělala jen brigádu, takže ty 4 týdny jsem s ním byla doma prostě zadarmo. A i když jsme byli po mateřské bez finanční rezervy, chlap to prostě utáhl. Nic jiného dělat bohužel nešlo. A znám 2 samoživitelky, které prázdniny řeší i hlídačkami, protože ani jedna nemá hlídací babičky. Jo a na ty tábory šetříme celý rok.

fifinka2020
25. dub 2023

@bara88 u nás jsou třeba školky komplet zavřené. Možnost je jen v rámci městského tábora, školka pořádá 2 týdny... Já tedy zatím nemusím řešit, protože jsem na rodicaku s mladší dcerou, ale třeba manžel dovolenou prostě nemá (osvč), maximálně pár dní... takže dotaz chápu. Chápu, že člověk nemusí být naštvaný, tím nic nezmůže, ale kdyby třeba bylo nějaké řešení pro ty, co třeba nemají hlídání a finance na tábory, bylo by to fajn.

jane46
25. dub 2023

@helinkaaa Za mě by bylo logické, že by rodičům dětí do x let věku náležel automaticky týden navíc dovolené, který si musí vybrat přes prázdniny a pokud to není úplně problematické, musel by to zaměstnavatel umožnit.
Jako ty počty týdnů dovolené prostě nesedí. A to ještě se školkou neřešíme podzimní, jarní a další prázdniny. A školka otevřená přes prázdniny není samozřejmost. Příměstský tábor, kam si musím zajíždět x km tam i zpátky, který otevírá 8:00 a zavírá 16:00 je mi v celku k ničemu. Nebudu si kvůli jednomu týdnu v roce pořizovat druhé auto. To už by mě na těch pár let vyšlo líp si vždycky vzít neplacené volno.

j.a.n.i
25. dub 2023

@jane46 jako myslis vymyslet dalsi duvod, proc se snazit nezamestnat detne...

dyechampion
25. dub 2023

ja nechapu proc se tady huci do autorky, umite si predstavit, ze si vsichni rodice vyberou vsechnu dovolenou jen o prazdninach? to prece vubec nejde. babicky a dedy nekdo ani nema, a pani na hlidani? prumer v Praze 300 Kc na hodinu!!
mam naproste pochopeni, skolky by mely fungovat pres prazdniny, alespon na pul dne. tabory fakt reseni nejsou. a ted si vemte, ze vam v praze nevezmou do statni skolky trilete dite, protoze je plno a soukromou za 18tisic mesicne, to nekomu vyzere i vic nez polovinu platu.

j.a.n.i
25. dub 2023

@helinkaaa No, tak ja to shrnu, tabory neuznavas, praci menit nebudes, otec deti se nepostara... Ale nadavat budes na stat.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@j.a.n.i neuznávám, když s tím nemám zkušenost ale neodsuzuji to. Práci měnit kvůli 2 měsícům mi přijde jako totální pičovina. A hlavně - vzhledem k bydlišti a dojíždění to stejně ani nejde. A nebo zbytečně komplikovaně. Jasně že budu nadávat na stát!!! Cigánům se ve všem ustupuje, dávek mají 3 prdele a nic nemusí. A co? Já jako slušně pracující člověk vidím problém v tom, že tohle má mít řešení a ne že vyklopím x tisíc na tábory, hlídání apod. My ženy jsme ty, kdo se stará a vychovává další generaci lidí, kteří jednou budou dělat na důchody.

j.a.n.i
25. dub 2023

@helinkaaa Tak nepracuj a cerpej ty uzasne davky jako cikani a muzes se mit stejne dobře.
Nebo komunikuj se zrizovatelem a snaz se ho presvedcit, aby skolka o prazdninach otevřena byla, tohle resi on a nikoliv stat.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@dyechampion díky za normální názor

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@j.a.n.i to nechci, a neříkám že se mají dobře. Je smutné, že se zde objevují komentáře tvého typu. Ani se nad tím nezamyslíš a hned napíšeš že já haním stát. Ať si říká kdo chce, co chce tak je hodně lidí co tohle řeší a vždy řešit bude, protože to bude věčný problém

zelenaesmolda
25. dub 2023

@helinkaaa
Ale ja netvrdim,ze to zvladame s prstem v nose.Ja mam stesti,mam hlidaci babicku ale jako samozivitelka nevim kde bych brala penize na primestske tabory.Uprimne se desim toho,az bude mala ve skole a nebude o prazdninach ani ten mesic ve skolce.

petrasipkova1
25. dub 2023

@zelenaesmolda tak děti mají oba rodiče a často soudem dáno rozdělení o prázdninách.
@helinkaaa koukám normální názor je pouze ten, kdy je vše špatně, nejde nic a nikdo se měnit nebude -tatínek, maminka, práce. Jako věř mi, že málokdo to zvládá levou zadní, ale prostě jde to. Nechtěla bych pro své děti dětství kdy i léto stráví ve školce a ve škole. A věř mi, že bych tisíckrát brala a vše by bylo snazší dát se plný úvazek, měla bych na tolik věcí, nemusila škudlit, čekat na výplatu, ale je to prostě něco za něco. Kde jsi byla o prázdninách ty jako dítě ?

eviicka
25. dub 2023

@helinkaaa ale @j.a.n.i má pravdu, že toto je problém zřizovatele a ne státu. Někde školky fungují (a to i na vesnicích, domluví se dvě vesnické, každá pokryje 14 dní a je měsíc vyřešený).

Jasně pokud jsi z horní dolní, která ani nemá žádnou školku spádovou (a tím pádem těžko umístíš i na školní rok) je to něco jiného. Ale většina lidí, žije v obci kde školka je... tohle není problém státu.

A dělat nějaká systémová opatření? Naše školka nabídla otevření jak o podzimních, tak o jarních prázdninách, z 65 dětí, projevilo zájem méně než 10 rodičů, tak se ani neotevřelo.

michaela666
25. dub 2023

@helinkaaa Tak si stěžuj u zřizovatele vaší školky, domluvte se s rodiči více dětí a požadujte otevřenou školku aspoň měsíc o prázdninách. Chápu, je to na prd, ale stát nemůže za to, že tatínek tvých dětí s nimi nezvládne být o prázdninách sám a postarat se.
Je potřeba plošně řešit, aby vůbec otevřeli další školky a jesle. Nad provozem o prázdninách a o tom, že učitelky mají prázdniny si můžeš nadávat jak chceš. 🤷

Dělala jsem ve školství chvilku a za mě to volno mají učitelky zaslouženě, protože co si přes rok s těma "miláčkama" užijí je kolikrát na blázinec.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@petrasipkova1 ne že vše co je špatně je normální názor. To tady všichni skloníme hlavy a řekneme si - ano nedá se nic dělat ani proto nic neuděláme a nějak to ,,zase zvládneme,, Já se přizpůsobím jakkoliv ale práci prostě změnit nemůžu a hlavně není jistota že bych třeba nebyla někde na směny, a co by mi to přes prázdniny pomohlo? Já jsem prostě samoživitelka a chlap se nepostará tak proč nemůže být nějaká pomoc? Stát by to mohl zřizovatelům školek třeba nařídit že prostě nejde na 2 měsíce zavřít. Já zkrátka nevím jak to dělají ostatní.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@michaela666 ale je to jejich volba. Já taktéž volila práci, abych měla co nejvíce volna a rovněž asi trochu dobré peníze ale neřeší to, že zavřou mš a já souvislou dovolenou neostanu. To skoro zní jako - nedělej si děti, když víš že na prázdniny nemáš hlídání

zelenaesmolda
25. dub 2023

@petrasipkova1
Ne vsechny deti maji dva rodice

hojda
Autor odpověď smazal
hojda
25. dub 2023

@helinkaaa vždyť ti to píšou, jak to dělají ostatní. Babičky, přizpůsobení práce, placené tábory, soukromé školky, střídání dovolené rodičů, neplacené volno, případně domluva s jiným rodičem. Nic jiného asi nevymyslíš a musíš z toho něco vybrat. Ty chceš komfortní řešení nejlépe zadarmo.

michaela666
25. dub 2023

@helinkaaa Ano, jejich volba. Šli dělat tohle povolení i s tím, že budou mít všechny ty prázdniny, které nás rodiče štvou.
Když tatínek je k ničemu, tak co babička z jeho strany? Ta by se na pár dní nezapojila? Nebo nějaká ta kamarádka - jeden týden hlídáš ty jí a pak ona tobě? Neplacené volno v práci? Moc možností bohužel nemáš a každá tě bude stát nějaké finance.

petrasipkova1
25. dub 2023

@zelenaesmolda no jistě, ale většina ve veku kdy potřebuji dohled dva rodiče má, ti co ne, to je samozřejmě neštěstí, ale nebude to veliké procento pro nějaké změny.

zelenaesmolda
25. dub 2023

@petrasipkova1
Souhlasim.

bara88
25. dub 2023

@helinkaaa znovu se ptám co budeš dělat au bude dítě ve škole?

vikinkav
25. dub 2023

U nas skolka funguje jen prvni dva tydny prazdnin, navic jsou tam ty svatky, takze jsme stejne na dovolene 😄 v srpnu budou chodit deti kazdy patek do soukrome skolky. Pracuju jen na puluvazek a vezmu si homeoffice kdykoliv to pujde, ale s tim me do prace nabirali, tak doufam, ze to bude v pohode. Samozrejme mam fungujiciho manzela, ktery vykryje dny, kdy jsem v praci, a naopak. Prarodice vsichni pracuji a platit za primestaky mi prijde jeste zbytecne, dokud je deti nevyzaduji a my uplne nepotrebujeme.

bara88
25. dub 2023

@fifinka2020 jako že když je OSVČ tak nemá dovolenou?právě že si ji můze naplánovat né?

Strana
z5