Provoz mateřské školy. Jak řešit zavření během prázdnin?
Ahoj, jak řešíte školku během letních prázdnin, když mají zavřeno a okolní školky taky nebo plnou kapacitu?
Děkuji
@helinkaaa Těch možností tady padlo hodně, ale připadalo mi, že se ti to jakoby nehodí nic. Všichni rodiče to nějak zkoulí, třeba s jazykem na vestě, tak to taky určitě zvládneš 👍
@mourovatakocka nejde o to co se mi chce, ale co zvládnu. Asi to shrnu:
soukromé školky mají přes prázdniny taky zavřeno, souvislou dovolenou v práci nedostanu a měnit práci teď hned taky nemůžu, babičky jsou pracující, kamarádky v okolí nemám a když tak stejně nepřichází v úvahu skloubit vzájemné hlídání (jsme přestěhování krátce), tábory si mohu dovolit max 2, takže zatím jen to neplacené volno
@helinkaaa sourozence s dětmi nemáš? Já si pamatuji, že jako děti jsme taky na tábory moc nejezdily, týden jsme byly na dovolené s našima a pak jsme se prostřídaly u tet. Jeden týden u mamčina bráchy, jeden týden u taťkovy sestry, ale zase na oplátku jeden týden rodiče dovolené brali všechny sestřenice a bratrance někam na chatu. Vypotřebovali přes léto jen 14 dní dovolené, ale všichni se nějak vystřídali mezi sebou.
@helinkaaa v jednom máš pravdu, že je to blbě nastavené. Školní děti se na prázdniny těší, ale ty školkové většinou ne. U školních je ale problém i s těmi na 1. stupni, ty samy doma o prázdninách být nemohou. Příměstské tábory nejsou všude a neberou všechny věkové kategorie. Podnikové školky by bralo spousta rodičů. Je fakt, že kdyby se otevřela aspoň jedna třída, kde by byly děti těch, co nemají možnost hlídání, nebylo by to na škodu. A k tomu brigáda pro studenty pedagogických oborů...a to hlídání mám, ale samozřejmě vnímám,to zatížení těch prarodičů.
@zelenaesmolda Zatím nic neskončilo.
Tak u nás ve městě normálně funguje vždy jedna školka, bývá tam vsehovsudy dvacet deti z celého města, takže to rodiče asi nějak zvládají když školku nepotřebují. Jinak dělám ve školce a ne opravdu nemáme volno cele dva měsíce jak si většina lidi mysli. Holt se musí zapojit oba partneri a pokud nejsou ani babičky, tak prostě ty příměstské tábory, me přijdou celkem fajn. Az dítě bude chodit do školy, taky budete muset najít řešení.
@j.a.n.i
Ne ale vlada uz to chysta
@zelenaesmolda To už se chystalo tolikrát, že dokud to nebude ve sněmovně, tak to nelze brát vážně.
Popravdě z toho mám taky hlavu v pejru..
Toho volna, co mají děti, je šíleně moc.
Dejme tomu ještě skolkove děti se nějak údají. Mám v plánu dávat holky do soukromé školky i za cenu dojíždění.
Spíš mám problém se školačkou.
Mají dva měsíce durch volna a k tomu ještě takový měsíc volna dohromady přes školní rok...
Holt příměstské tábory a snad se nějaký ten týden upichne u babiček (jedno dítě jsou ochotné hlídat)😀
Bohužel budou i dny, kdy prostě bude muset být sama doma.
@levandulovy_caj Já myslela, že ty máš HO?
@hojda zatím jo, ale není to napořád...
@levandulovy_caj Tak když to jde teď, tak proč by to nešlo i dál?
@helinkaaa jeden měsíc školka jede. Další má 2 příměšťáky a zbytek máme prostřídanou dovolenou s chlapem. Babičky pracují, takže tam pomoc nečekáme. Jo příměšťák něco stojí, ale vím to celý rok, že bude potřeba, tak na něj odkládám postupně.
Jinak třeba u nás mají nějaký spešl program pro samoživitelky, který je dotovaný.
@hojda smlouvu mám do určitého data, dál nevím, co a jak bude. Každopádně si myslím, že je dobré mít vymyšlený i náhradní plán...
Čeká nás to až příští rok, ale část snad pokryje prázdninový provoz (syn bude v soukromé dětské skupině). Zbytek se budeme muset vystřídat s manželem - on má pracovní dobu pondělní až pátek, já mám nepravidelné směny včetně víkendů, tak to budeme muset nějak zkombinovat, ale už teď je mi jasné, že všichni se doma najednou nesejdeme 🤷♀️ Hlídací babičky nemáme. Respektive jedna babi pohlídá v případě nejvyšší nouze dva tři dny, ale určitě ne v kuse. Na příměstské tábory bude ještě syn malý (3,5 roku). Jako nouzovku bych poprosila kamarádku, že dám syna na den, dva k ní a že jí naopak pohlídám její děti.
Je to složité, no. Letní prázdniny jsou pozůstatek z dob, kdy se v létě dělalo na poli a v zahradě, byla potřeba každá ruka. Současné školy zase nejsou připravené na letní provoz (chybí klimatizace ve školách). A myslím si, že i kdyby se nakrásno začalo jednat o zkrácení prázdnin (aspoň by bylo víc času na učivo v osnovách), tak bude většina lidí taky proti (je to logické, dovolenou by chtěli všichni rodiče ve stejném termínu a kdo bude pracovat). Takže jediným řešením je apel na zřizovatele MŠ a ZŠ na zajištění prázdninového provozu. Jinak nenaděláš nic, další alternativa je smířit se s tím a celý rok šetřit peníze i dovolenou, abyste s mužem ty prázdniny pokryli.
@helinkaaa já měla dva ,10 a 6 let a zvládli jsme to. Jejich tatinka naštvání po roce přešlo a je daleko lepší otec,než dřív .snaží se,bere si je ,platí...přitom to byl dement,kterej dokázal u kopat,mlátit a nepomohl naprosto s ničím.kdyz jsem šla po md do práce,vstávala jsem ve čtyři ráno ,přišla domů ve dvě a mezi dvěma mě přivítalo úplně pocurane dítě(většinou to na něm zaschlo) ,druhé hladové dítě a spící chlap ... V MŠ si učitelce stěžoval,že to nezvládá,že ani neví ,kde má kluk gumáky,ptz jsem šla do práce ...fuj.jeste že už je to pryč.
Prazdniny jsou potiz pro hodne lidi. Ale na obranu skolkovych ucitelek - maji sice 40 dnu dovolene, ale taky velky problem si ji vubec vybrat. Dost skolek jede minimalne mesic i v lete, pres skolni rok jedou skolky o vsech malych prazdninach, byť treba v omezenejsim privozu. A i ty ucitelky maji deti a taky potrebuji resit prazdniny pro ty sve deti 🙂 Proste to řeší úplně všichni, jen každý má jiné podmínky a možnosti. Ale řešte to se zřizovatelem, to je jedina cesta. Ten rozhoduje o provozu školy.
Pokud už jsi teď hotová z prázdnin školky, příprav se na školu. Tam to jede teprve pecky. Jarní, podzimní, pololetní, ředitelská volna, letní prázdniny. Do toho nemoce dítěte....Je to fuška to skloubit. Také by mi pomohlo, kdyby například fungovala ve škole alespoň 14 dní jen družina. A myslím, že bych nebyla jediná. Ale nedá se nic dělat no
@helinkaaa u nás je pro pracující letní provoz … velké školky u nás ve městě se vystřídají po dvou týdnech .. takže vykryji cele prázdniny… jinak jsou u nás i příměstské tábory od 4 let… někteří dokonce od tři… 6 týdnu netrvaji… ale po týdnech se to dá poskladat .. aspoň to bude pestrý 😅co se týká školky ok, myslím ze horší spis se skolovyma detma … školky jedou i přes veškerý prázdniny přes školní rok… školy ne… a furt nějaký jarni, podzimní, pololetní 😎…
Je to o zrizovateli - u nas na malem meste pres prazdniny jede provoz MS - skolky se stridaji, to same 10 ZS skol stridaji vzdy 14 dni provozu (vychazi to co dva roky), tusim, ze stridaji i jarni prazdniny. Jinak tu mame sirokou nabidku primestskych taboru. Takze pro rodice je tu nabidka prazdnin siroka.
U nas to nastesti nemusim resit - jsem ucitelka i mame prarodice na duchodu.

@j.a.n.i
Vsak to brzo skonci ty danove vyhody