icon

Provoz mateřské školy. Jak řešit zavření během prázdnin?

helinkaaa
25. dub 2023

Ahoj, jak řešíte školku během letních prázdnin, když mají zavřeno a okolní školky taky nebo plnou kapacitu?
Děkuji

Strana
z5
daisymaminka
29. dub 2023

😔 Chápu, že pro hodně lidí jsou prázdniny boj, ale přece takhle to bylo vždy, ne? Jak to dělali vaši rodiče?

j.a.n.i
29. dub 2023

@daisymaminka Tak treba za nas byly celkem normalni tabory na 3 tydny, takze 2 tabory, 2 tydny s rodici a je po prazdninach.

blondynka400
29. dub 2023

@helinkaaa jak už zde bylo uvedeno, vždy jsem to řešila hlavně příměstskýma táborama, nebo jely i na normální tábor speciálně pro malé děti. A pak se s manželem tak nějak vystřídat doma. Školka fungovala jenom omezeně, pro pracující byla možnost i míst v jiných školách, ale to jsem vyzkoušela jenom jednou, nějak to nebylo značka ideál. Když byly obě ještě školkové, zaplatila jsem jim soukromou školku, ale to bylo třeba 20 za měsíc za obě, tedy skoro dražší, než ty příměstské. Je to sice blbé, ale nějak se to musí vymyslet. Též jsem neměla možnost dát nikdy děti na měsíc někam k babičkám.... A i teď když jsou o dost větší, řeším to podobným způsobem. Ano, můžou být doma samy, ale co to bude za prázdniny.... Takže jejich tábory, soustředění a různé sportovní příměstské tábory -jiné je nezajímají) mne stojí jako jedna hezká dovolena, tedy 50-70 tis za celé léto (jsou dvě).
A jak jsi psala o neplaceném volnu, to za mne nic neřeší. Nevím, jakou máš mzdu, ale myslím si, že za týden neplaceného volna přijdeš o víc peněz, než stojí týden příměstského tábora .-)

ninive211
30. dub 2023

Příměstských táborů je málo, myslím kapacitně a bereme-li, ze děcka fakt často potřebují min. ty 2 za prázdniny. Hlavně třeba někde na vsích je to myslím dost omezené. U nás v Brně je příměšťáků docela dost, ale na některé mají přednostní právo děti, které chodí v průběhu roku do nějakého kroužku a navíc se berou děti, jen pokud je kapacitně místo. Některé příměšťáky jsou plné už od konce ledna! A pak jsou taky příměšťáky a není jich málo, co začínají na 8:30 a končí nax v 16:00, což jaksi pokud musíte být v 7:30 v práci, je vám k ničemu takovej tábor, často ještě na opačnou stranu,než je Vaše práce.
My máme naštěstí i hlídací babičky už v důchodu, jeden týden pokryje školka, v ten týden má starší plavecký příměšťákm který he 2x tak děsný co jiné příměšťáky, ale je v místě a začíná už od 7:30 s tím, že dítě může přijít už 7:15. A končí 16:30-17:00

jadadee
30. dub 2023

U nas jsou teda skolky pod jednou organizaci, takze urcite zalezi na zrizovateli. Pokryte maji cele prazdniny krom posledniho tydne. Ja to budu muset resit az pristi rok, ale i tak letos bude 1x primestak a 2 tydny ve sve skolce.

somalicats
30. dub 2023

@helinkaaa Pročetla jsem diskusi a obzvlášť mě zaujal Tvůj příspěvek, že Ti chlap dává na dítě 1000 Kč a víc po něm nechceš. Jo, tak to si pak nestěžuj, že nemáš na tábory nebo hlídání. Pokud je tak neschopnej a neochotnej, tak se zařiď jako po rozchodu/rozvodu, tj. požádej o svěření dítěte do péče a vyměření výživného na dítě. A hned máš o něco víc. Tahleta velkorysost matek nic nechtít po otcích mě fakt baví, obzvlášť když pak nadávají na stát, jak je všechno špatně.

j.a.n.i
30. dub 2023

@jadadee Tak u nas je treba jedna skolka, jednotridka, to se blbě pokryvaji prazdniny. Ale asi 14 dnu z prazdnin otevreno ma.

bara88
30. dub 2023

@somalicats řesně tak .otec na hovno a vše má za ně vyřešit stát

michaela666
30. dub 2023

@somalicats Jj, stát jí dítě neudělal.
Fakt nechápu co je to za hovada ( a že jich je sakra dost), co nejsou schopni se o své dítě postarat. To, že se rozejdu s jeho matkou neznamená, že už není moje a tím pro mě veškerá povinnost starat se končí.
Ideálka když si těch dětí udělají víc a pak jim posílají tyhle směšné částky.

daisymaminka
30. dub 2023

@j.a.n.i Opravdu? Jezdili jste už jako 3 nebo 4 letí? Na tak dlouho? Protože "problém prázdnin" mají přece už školkáčci.

syrecek01
30. dub 2023

Nevim, jestli uz to tu padlo, necetla jsem cele, ale holky, myslete i na ty deti. Ony si taky potrebuji od skolky odpocinout, vy si taky potrebujete vzit z prace volno. Ta skolka je pro deti taky povinnost, i kdyz se to nezda, vypada to, ze si tam jen hraji, ale i pro ne je to narocne a byt doma s rodinou a nikam "nemuset" je pro ne taky fajn.

pavlajc
30. dub 2023

Málo kdy na něco reaguji, ale teď prostě musím. Jsem učitelkou mateřské školy. A může mě zvednout ze židle,když čtu,kolik mají učitelé volna. V žádné případě to tak není. Jarní, podzimní prázdniny se na nás absolutně nevztahují. Přes rok si nemůžu vzít ani dovolenou za plného provozu. Kdy můžu čerpat je jen v létě. A bohužel i my jsme jen lidi a taky matky dětí. Taky musím řešit v létě,jak to udělat s prvňákem,když jsem v práci. Letos máme 2 týdny provoz a týden přípravný v srpnu. A týden kdy stěhujeme třídy k další rekonstrukci. A taky si musíme s manželem zajistit hlídání. A nikdo se nás neptá. Občas si sama říkám,že už nechápu,co víc by rodiče od nás chtěli. Máme taky rodiny. Práci si tahám i domů. Vypracovávám si přípravy večer až děti usnou,tak ať mohu být i s nima a věnovat se jim. A pak čtu smutné komentáře. Ne všude je to stejné. Svou práci miluji. Kvůli dětem a všechno,co dělám do noci dělám pro ně. Aby bylo vše pro ně zajímavé a bavilo je to. Chápu,že je to pro rodiče složité,ale vždy by měl pomoci i zřizovatel. U nás jsou letos velmi provozy omezené,ale zřizovatel se domluvil s volnočasovým střediskem a zajistil příměstské tábory.

j.a.n.i
30. dub 2023

@daisymaminka To byla reakce na ten vetsi problem ve škole...

sfet
1. črc 2023

A ještě větší sranda je, když má dítě PAS, kde hlídání kamarádkou nebo sousedkou padá, protože dítě s PAS nemůže hlídat stará Kropáčková odvedle, tábor taky ne, když je nemluvíci, prarodiče bydlí daleko a třeba si netroufli, tak jedině manžel dva týdny, já dva týdny a jsem vděčná za rehabilitační stacionář, kde nám dítě vzali, protože tam chodí na neurologii. Jinak jedine soukromá školka jako minule za 10 000 jen za hlídání. Ale že bude mít tuhle diagnózu se taky nevědělo.

jutta42
2. črc 2023

@sfet no on ten tabor taky stoji 10 tisic, to si nevyberes🙈 synovec s pas jezdi na tabory s nautisem, to jste nezkoušeli?

sfet
2. črc 2023

@jutta42 chodíme do Rani péče, kde nám podobný tábor nabízeli, ale termín pro nás nevyhovující. Navíc některy rodič, ideálně oba, by tam jít museli, to nám nic neřeší. Dokud bude stacionář, díky Bohu za něj, tak tam, s pak se s mužem prostridame.

kometkak
2. črc 2023

@helinkaaa Máte zkreslené představy. Např. naše státní školka (a v minulé to nebylo jinak) jede všechny prázdniny - jarní, podzimní i komplet celý červenec. V práci se jako učitelky střídáme, že se různě slučujou třídy a podobně.. podle nahlášených dětí. V rámci praxe ve škole nemůže student hlídat děti. Musel by mít nějakou pracovní smlouvu a ředitelka peníze na jeho plat. Máme sice za rok o 3 týdny více dovolené, ale ani den si nemohu vybrat, kdy chci já, ale komplet celá je mi přidělena zaměstnavatelem, tak jak se hodí jemu. A to ještě tak, že sice máme červenci nějaké volno na střídačku s kolegyněmi, ale pokud někdo onemocní, ředitelka nás odvolá z dovolené a musíme hned další den naklusat tzn. dovolená/nedovolená, nemůžete si nic naplánovat ani zaplatit, či někam vycestovat. A jako příklad 10 dni mi letos ubylo takto - zítra nechoď, je méně dětí, máš den dovolenou (třeba ve středu) - to chce fakt každý. Jinak máme jisté jen tři týdny v srpnu, kdy je cestování prokazatelně nejdražší a mezi Vánocema jinak nic. Nehrozí, že bych mohla jet k moři s rodinou třeba v červnu či září. Není možné si naplánovat lyžovačku, protože do poslední chvíle nevím, jestli jaráky budu v práci dva dny nebo celý týden. Doporučuji jít do školky pracovat. Pak zjistíte, jak máme těch slavných 50k měsíčně a válíme se dva měsíce u vody. 🙂

kometkak
2. črc 2023

@mourovatakocka za učitelky mš děkujeme za milá slova 🙂

sfet
3. črc 2023

@pavlajc já jsem dělala chvilku ve školství a ráda bych všem doporučila zkusit si to. Jednou o podzimních prázdninách v jednom obchodě debatovali, že jsou prázdniny a učitelé se stěžují. Jenže, to že nejsou ve škole/školce děti neznamená, že tam nejsou učitele
U nás první červencový týden ještě normálně škola, poslední dva srpnové taky a žádná flakarna, ale práce byla. Pořád nějaká porada, skoleni, uzavření klasifikace...když bylo rodičovské zdražení, to se chodilo domu za tmy, málokdy před osmou večer. A to pořád něco. plat za to všechno symbolicky, tohle musí člověka asi bavit. Můj bývalý přítel to dělal, neskutečně ho ho bavilo, že i vyšší plat oželel, ale pak toho musel nechat, pokud nechtěl bydlet do konce života na pokoji na internátu nebo ve stanu a šel do soukromého sektoru. Nebavi ho to ať tak, ale neco za něco.

j.a.n.i
3. črc 2023

@kometkak tvuj problém, když sebou nechas orat a neozves se, když zaměstnavatel nedodržuje zakonik práce.

95newmommy2020
3. črc 2023

Já to mám docela dobrý a levný - funguje babička, čerstvá a aktivní seniorka, kterou to naplňuje. Takže ona hlídá na denní bázi, kdykoliv potřebujeme. Takhle si dovolenou přes léto ušetřím a pak ještě vyrazíme k moři na podzim za levno.
Kdyby nefungovala ona, bral by si ho manžel do práce. Takže back up máme.

Strana
z5