Řešili byste to s paní učitelkou?

12. říj 2023

Ahojte, sme cerstvo vycestovani s rodinou vo francuzsku. Rozhodli sme sa, ze nasho syna, ktory ma 2,5 roka dame do skolky, kedze ma rad ludi, je priatelsky a celkovo je taky mily chlapcek.
Je odplienkovany, pekne sa pyta, ukazuje na pipika a hovori, ze chce cikat.
Do skolky nastupil minuly tyzden v pondelok. Zaciatky samozrejme tazke, plakal, a ked sa vratil domov, velakrat sa pozeral do blba, nekomunikoval, zacal byt iny. Dokonca sa mi v noci pocikal, co veru nerobil aninraz, odkedy je odplienkovany. Davala som ho ib ana 3 hodiny. Kazdy den mi ho vratili mokreho, pocikaneho. Prvy den som poprosila pani ucitelku, aby ho nosila castejsie, alebo ked sa pocika, nech ho prezlecie, ved ma tam 3 teplaky, 3 tricka, slipy, ponozky aj plienku som zabalila. Povedala, ze chodia kazdu hodinu. Francuzsky nevie, ale boli tam este deti, ktore nevedeli francuzsky a povedali, ze oni s tym problem nemaju, ked dieta nevie po francuzsky.

Tuto prosbu odignorovala, kazdy den, aj ked vietor fukal, bola zima, ona ho zobrala von pocikaneho, pretoze to bolo uz take polomokre, studene.... Aj syn mi hovoril, ze bol vonku mokry.
Toto sme riesili kazdy den, ale nevyhoveli. Teraz v pondelok mal nielen nohavice mokre, ale aj ponozky a tricko okolo pasa. Aj som jej ukazovala... Ona si to zas nevsimla, hovori. Maju 10 deti + asistentku.

Uz som syna nedala, kym nenajdem riesenie. Syn mi z nicoho nic povedal, ze ucitelka nanho kricala, pretoze vysypal hracky... Dnes, ked vysypal doma hracky, a capol si sam sebe na ruku. Pytam sa, ze co robi.... On nato, ze si capol, pretoze vysypal hracky. (ja som mu este nikdy necapla po ruke a ani moj mnazel) pytam sa, ze kto mu capol na ruku, on ze pani ucitelka. Ukazala som som jej fotku, kedze som ju nasla na stranke skolky, a on hned zacal kricat, ze NIEEEE, JA NECHCEM DO SKOLKY IST. Pytam sa ho, tato ucitelka ta capla, on, ze ano a zacal ukazovat, ako. A pytam sa preco ti to urobila? Lebo som na dvore utekal (dvor maju bezpecny, velky beton + travnikl) a vysypal krabicku s hrackami.
Kedze tu nieje standard ciapka a sal, aj ked som mu tam doniesla, nepouzivali ich, kedze od prveho dna ich mal v sufliku v triede a nie na miste v satni. Aj na toto som ju prosila, aby mu davala, kedze fukal vietor. Ja si myslim, ze nedala.

Ked som isla orenho, mala som ho cakat pri branke
, kabat rozopnuty (aj ked prsalo), ciapka a sal nikde....

To, ze tam uz nejde je samozrejme. Ostali mu tam este veci, manzel pre nich pojde. Mame podla vas spomenut tieto veci alebo nechat to tak?

Z toho usudzujem, ze sa bal pytat na wc, bal s aod pani ucitelky. Nechcel sa hrat s detmi sedel iba na stolicke a drzal si flasku z domu.

Tuto skolku sme si vybrali na zaklade recenzii. Kazdy si ju chvalil.

Nechcela som mu zle... 😢

autor
12. říj 2023

A samozrejme, je nachladnuty. Velmi skaredo kasle...

terkezz
12. říj 2023

Dítě bych do té školky v životě už nedala. To je tak na trauma, aby pak nechtěl do žádné. Na učitelku bych si hned stěžovala na vyšších místech a to bez debat. Takový přístup je za mě odporný.

autor
12. říj 2023

@terkezz do tej uz urcite nie. A nechce momentalne do ziadnej... Ja ho strasne lutujem a trha mi to srdce.

zelenaesmolda
12. říj 2023

Tak to je masakr.Mala se obcas taky pocurala ale nikdy ji v mokrem nenechali.Stezovala bych si a poradne si zjistila od mistnich co muzete delat.Prece jenom zna ji jejich zakony a zvyklosti lepe.

weri1
12. říj 2023

řekla bych učitelce, proč ho už nechci dát do školky, ale zase nechápu, tak malé dítě dávat do školky.

zelenaesmolda
12. říj 2023

@weri1
Tak tam neni 3 lety rodicak jako u nas

autor
12. říj 2023

@zelenaesmolda preto nechapem, a este ho zoberu von. Naschval som dala dlhsie tricko, aby nemal vonku krize...... Ked som isla prenho, smaozrejme stale plac, krize vonku, mokry. Ach.. Smutne.

autor
12. říj 2023

@weri1 aby bol v kolektive, pretoze je spolocensky chlapcek a miluje deti. Bohuzial tu zatial nemame nikoho, ani kamosov, znamych, nikoho proste. Chcela som mu dobre... 😔

weri1
12. říj 2023

a hlavně ... dělám ve školce. Holčička si stěžovala, že ji paní učitelka dala po ruce. Nikdy jsme to neudělali, nakonec holčička řekla, že neví která, že asi ne.
Oblečení přizpůsobujeme počasí. Nevím, neznám školku, ani paní učitelky, promluvila bych si s něma. Rodiče to kolikrát vidí hodně zkresleně

weri1
12. říj 2023

takhle malé dítě potřebuje hlavně maminku, fakt je to zátěž pro děti. Děti si ve školce jen nehrají, mají řízenou činnost, a program a je to pro ně náročné. Já bych dala školku od 4 let-

me_druhe_ja
12. říj 2023

@weri1 Tady (Francie )je školka od tří let povinná. Dcera začala chodit od září na dopoledne (9-12), když jí bylo 2 roky a 7 měsíců. Od ledna bude chodit celé dny (9-16:30). Tři má v únoru. Hrozně se jí tam líbí, dělá velké pokroky, ma tam kamarády, dělají spolu kraviny... no je nadšená. Už tak od dvou let jsem viděla, že se mnou doma se děsně nudí a že ji prostě už nestačím, že potřebuje víc než matku. Nedokážu si představit, kdybych ji chudáka držela doma až do 4 let...

weri1
12. říj 2023

@me_druhe_ja chodíš do práce, jak jsi dlouho v práci ?
říká se, že dítě, které je celý den ve školce, tak je to, jakoby dospělý byl v práci 24 hodin
mě je těch dětí líto, protože přes den, prostě se jim po mamince zasteskne. A jak říkám, školka není jen o hraní a hračkách. Vlastně pořád slyší nějaké pokyny a musí poslouchat

me_druhe_ja
12. říj 2023

Strašný. :( vůbec si to nedovedu představit. My jsme taky ve Francii. Školka je úžasná. Syn má handicap a má i osobní asistentku. Ta tam teda není ctv a pá odpoledne. Syn je odplenkovany asi 14 dní, možná tři týdny. Ale pořád se hlavně ve školce stávají nehody. V životě se nestalo, že by ho nechali v mokrým. I když tam není jeho asistentka, převleče ho ta "třídní" asistentka. Dcera (zdravá) si tam taky jednou curla do kalhotek a samozřejmě ji hned převlékli. Všichni jsou tam strašně milý, hodní....Jsem hrozně ráda, že můžou do školky chodit.
Do té vaší bych děti nedala. Zkuste najít jinou školku....

autor
12. říj 2023

@weri1 ako pise @me_druhe_ja, nudi sa.
To co mne povedal, zopakoval aj mnazelovi, do bodky rovnako. A ja si myslim, ze este nie sme v tom veku, aby si vymyslal.... A preco by to robil...
Aj fotky som mu ukazovala, spoznal svoju ucitelku, a hned povedla, ze tato krici, a capne po ruke a nechce tam ist.
Neviem, ako ho dostanem po tychto skusenostiach do skolky. Neskor az..

weri1
12. říj 2023

no sestra má dceru 2 roky a říkám ji, že v tom věku nemůže lhát, že to dítě neumí, hned na druhý den nám dokázala, že si vymýšlí a fakt bych do té doby tomu nevěřila.
Ale je to na tobě, já to vidím jinak.

me_druhe_ja
12. říj 2023

@weri1 Každé dítě je jiné. Některé děti se drží maminy sukně a mají problém se školkou i ve 4 letech...a některé jsou brzo do světa a být s matkou jim nestačí. Stejně jako někteří dospělí jsou extroverti a vyhledávají společnost a jiní se raději doma sami zavřou s knihou.
Nemůžeš generalizovat. A vidím, jak je dcera nadšená no. A na synovi s tím handicapem vidím nejvíc, jak moc mu školka dává a pomáhá, jaký dělá pokroky ....🙂
A právě to, že si jen nehrají je super. Mají tolik možností, co bych doma nedala. A navíc to se mnou ani dělat nechtějí 😀

weri1
12. říj 2023

@me_druhe_ja ok, tvůj názor, já to vidím zevnitř ....

majaveja
13. říj 2023

@weri1 Nemůžeš to paušalizovat, každé dítě je jiné. A vím, o čem mluvím, v prostředí MŠ jsem strávila spoustu času. I děti mam každé jiné. Zatímco jeden plakal ve školce ještě skoro v 5 letech, přestože do ní nastoupil až ve 3,5, druhý byl od začátku v pohodě a školku miluje, i když nastoupil ve 2,5 letech. Navíc za ten první rok, co tam chodil, se neskutečně vývojově posunul. Měli výborné paní učitelky, naučil se spoustu básniček, počítá do pěti, na svůj věk krásně maluje, naučil se poznávat plno květin a brouků a všeho možného... jasně, to vše bych ho mohla naučit i já a také spolu spoustu věcí děláme, ale to prostředí školky je jiné a pro plno děti více motivační... a taky holt ne každý může mít rodičák do 4 let...:-/

lilian2111
13. říj 2023

V tom věku bych si ho ještě nechala doma, přijde mi hodně malý na školku.
Pak bych zkusila postupně jít třeba na chvíli s ním, samozřejmě do jiné, aby dostal tu “jistotu” zpátky a uvidíš. Určitě nic netlačit na sílu.

cilkat
13. říj 2023

Nedělal bych z toho aféru. Plácnout cizí dítě přes ruku za vysypání hraček mi sice přijde jako hodně velký výchovný přešlap, ale vzásadě "nemáte důkaz" na dělání nějakého opravdového dusna. Ale stejně budete vysvětlovat ukončení docházky, že? A tady bych byla zcela upřímná a všechno tohle dané učitelce řekla. I prostě s tím, že se jí syn teď bojí a pod. Bez nějakých výhružek řešením s nadřízeným či zřizovatelem. ... Mohlo hrát svou roli i to, že syn třeba nerozuměl slovním pokynům... Ale i tak je to za mě špatně.
A byla upřímná i v recenzi.

te_reza
13. říj 2023

A jak dlouho v té Francii jste? Upřímně si nedovedu představit své dítě, tou dobou 2,5, když u nás nastoupila do školky, s poměrně tvrdým nástupem, že jí dám do školky v cizí zemi, kde se ani nedomluví.

jerry009
13. říj 2023

A je nutné, aby už do školky chodil? Píšeš, že jste ho tam dali, protože je přátelský.. Ale z toho, co popisuješ je vidět, že zatím potřebuje hlavně maminku. Dítě skutečně potřebuje kolektiv dětí až mnohem později, rozhodně ne ve 2,5 letech.. Teď nejvíce potřebuje tebe.. Pokud ještě nemusíš do práce, tak bych to nelámala ještě přes koleno a nechala bych ho doma, užívej si, že je takto malinký, ty časy už se nevrátí..

teryem
13. říj 2023

To je odporný. Stálo by se to jednou, domluvila bych, po druhé bych udělala scénu. Chudák malej...mám stejně starou dceru, je šikovná, mluví jak pětiletý dítě, ale nedala bych ji do školky v tomhle věku, i kdyby byla ze zlata...nechápu, žes ho tam dávala pořád dokola, i když bylo jasný, že na něho takhle odporně kašlou? Hnus...ten už je tak zkradenej, že se z toho budete těžko dostávat..

autor
13. říj 2023

Nie, zatial ho do skolky nedam. Budeme vo Francuzsku 3 roky. A potom ieme domov. Teda, ked bude mat 5 rokov, uz do skolky bude chodit doma. Ale co dovtedy? Nemam podla vas dat do fr skolky vobec? Bojim sa, ze zas natrafime na nejaku.... Ucitelku.
Aj dnes ked sme isli von, hned s auistoval, ze nejdeme do skolky vsak? :(

somalicats
13. říj 2023

To, zda ho máš dát do školky, není o tom, co Ti doporučí ženský na Koňovi, ale o tom, jaké povinnosti ve Francii máte. Pokud tam je povinná školková docházka, jak tu někdo psal, tak je to povinnost i pro Tvoje dítě, dokud tam budete žít.

ada22
13. říj 2023

Asi bych řešila s řiditelkou školky. To, že jsi ho opakovaně vyzvedla v počuraných věcech nepřevlečeného je prostě špatně. Předpokládám, že ve Francii chodí do školky a dětských skupin děti dřív než u nás, protože tam není možnost dlouhého rodičáků. Jestli nemusíš do práce, tak bych s ním zkusila navštěvovat nějaké kroužky. Plavání, cvičení, malování apod. Jestli říkáš, že je společenský, tak bych časem zkusila jinou školku.

evawest
13. říj 2023

Moje dvojcata zacala chodit do skoly v cerstvych 2 letech. Ted jsou jim skoro 3 a pul a pristi zari jdou na plny uvazek do skoly (9-15:30). Takze vek chlapecka bych tady neresila kazda zeme to ma jinak, my zijeme v UK, pani zakladatelka diskuze ve Francii. A zvlast, kdyz ma chlapecek rad kolektiv a je spolecensky. Co mi prijde nepripustne je to, ze mel nehodu, pocural se a oni ho neprevlekli. To je absurdni. Muze to byt stresem ze stehovani, novym okolim, mozna byl uz trochu nastydly. Ale to je uplne jedno. Pokud ma jakoukoliv nehodu, musi ho prevlect. Zvlast po upozorneni a promluve s maminkou chlapecka.

krtcice
13. říj 2023

Mám švagrovou v UK a má děti na domácím vzdělání, jelikož se jí nelíbilo nacpat malé dítě (od 4 let) na celý den do školy. Tak je s nimi doma a děti jdou jednou za čas na přezkoušení. Do školy jako takové půjdou až ve vyšším věku. Vy ve Francii budete 3 roky a pak se vracíte, tudíž bych to neřešila vůbec a prostě si ho nechala doma. Určitě je možnost, i kdyby taky nějaké dom.školáctví. Moje děti šly všechny do školky ve 4 letech a nelituju. Ty první roky tak rychle utečou, a nedělala jsem si děti proto, abych je pak odkládala. To jsme si radši na těch pár let na rodičáku sem tam něco odpustili.

vladena001
Autor odpověď smazal
Zobraz
fifinka2020
13. říj 2023

Nech si ho doma. Ono něco jiného je, že je společenský na hřišti či návštěvách (čili s maminkou za zady) a něco jiného je školka, kde je sám, je tam spousta pravidel a ještě nerozumí.