Rozhoduje se při vyšetření školní zralosti o asistentovi?
Ahoj holky, prosim Vas, syn ted jde na vysetreni skolni zralosti (uz mel 6 let, doporucili nam to ucitelky z mš). Syn chodi na logopedii, posledni dobou dela velke pokroky (podepise se, rocni obdobi zna, dny, mesice, pocita, napise cislice, hezky kresli, vybarvuje, tvori,...). Ucitelka si mysli, ze by mu prospel odklad nebo prvni trida s asistentem. Logopedka rika, ze do skolky dalsi rok urcite ne, ze ho to nikam neposune. My chceme, aby sel uz do skoly. a moje otazka tedy zni, to se rozhodne uz ted pri tom vysetreni jestli by musel mit asistenta? vzdyt jeste skoro trictvrte roku zbyva do zacatku skolniho roku a syn dela velke pokroky, nejak mi neprijde ze by byl nejak pozadu oproti jinym.. Diky
@merope jdeme na to vysetreni pristi tyden.. vidite, ten socialni problem me nenapadl... dekuju za objasneni 😉
a proč ne? stejně v SPC/PPP posoudí, jestli by AP třeba nepotřeboval? Věnovala by se mu, byl by si jistější, že mů dopomůže vysvětlit co má dělat...
Syn má AP, už od školky, aktuálně jsme loni řešili odklad do ZŠ, letos jde znovu na kontrolní vyšetření do SPC, jestli by potřeboval nějaké podpůrné opatření do 1.třídy, případně AP - já teda s AP už nesouhlasím, syn dostatečně "vyspěl" díky AP ve školce, 1.třídu po odkladu myslím zvládne sám 😉
@veruuu_kubesovic Tak on stejně nejspíše nebude mít "vlastního" AP, ale když bude ve třídě více dětí s nějakým problémem, tak škola dostane "normativ" na AP (nebo jak to napsat). Jen ráda pomůžu tomu, aby ve škole byl ve třídě AP a škola na něj měla. Naše školka má AP automaticky a je to úžasné právě na to, že když se "něco děje", tak AP může vypomoci.
Mám dvě děti, na obě je napsaný asistent pedagoga. S mladším máme vyšetření v školní zralosti absolvované předevčírem. Ale začnu "od začátku".
Starší je vysokofunkční autista. Není hloupý, ale má problém s vnímáním světa kolem sebe - doslova. Je tam prostě problém na úrovni zpracování vjemů: orinetace v prostoru (např když mu věc o metr posunu, tak ji prostě nenajde - kouká na ni a nevidí ji), špatné vnímání vlastního těla (tudíž těžké učení pohybu - psaní je pohyb, že), velmi špatné zpracování zvuku (tudíž i slovního pokynu). Ve školce si na něj vyžádali asistenta už po dvou zkušebních dnech, protože dítě prostě nebylo schopné zavnímat hromadný pokyn a všechno se muselo opakovt zvlášť adresně jemu. ... A vpodstě přesně od toho samého je ten asistent i v té první třídě - aby si ověřil, že žáci "chytili" pokyn a plní ho. A ty, kteří ne, prostě "nahodil na koleje". (A pak na řešení stovky těch drobných problémů, které má v té první třídě každé dítě, jako "nakresli kruh" "Ale já nemám tužku!"). Starší šel do školy s odkladem, stejně byla otázka, jestli zvládne běžnou třídu s 20-30 žáky, kteří neustále "vyrábějí nějaké rušivé podněty". Je ve druhé třídě a zatím zvládá slušně.
Mladší je na tom podstatně lépe, ale (stejně jako brácha) špatně mluví (nedotvořené sykavky, samozřejmě R, Ř, ale hlavně disgramatismy v řeči, komolení slov, zaměňování podobných slov, a používání hodně 'vycpávkových zvuků', aby vůbec zísal čas si setavit větu a říct ji). Ještě na jaře všichni říkali odklad. Teď během podzimu najednou otočili, že školu vlastěn asi jo. Tím, jak v ní má staršího bráchu, tak hrozně chce.
Výsledky včerejšího vyšetření dopadly: "a chcete odklad nebo ne? když ho nechám rok ve školce, bude mít co se učit, ale když ho pošlu do školy, zvládne to" Rovnou i slíbila, že mu napíše asistenta, protože "občas se mu pletou podobná slova, asi bude potřebovat opakovat pokyny... nevadí vám asistent?"
Takže jednak:
1) téměř cokoliv můžete v poradně odmítnout (vlastně úplně cokoliv, včetně vyšetřen samotného, ale někde se špatně hledají alternativy... Ale má zkušenost je, že se hodně snažej najít alternativu, se kterou je rodič spokojen.)
2) asistent v první třídě je za mě požehnání pro celou třídu. Nebude stát za zadkem vašemu dítěti (nebo tomu, na které je napsaný), ale řeší všechny ty individuální problémy, jako chybějící rukavice při cestě ven a zaseknutý zip na penálu, aby učitel mohl stát před třídou a držet pozornost zbytku třídy na sobě.
3) Nenechte se vyděsit tím, co dítě "neumí" - jednak fakt máte přes půl roku času. Druhak můj starší nastoupil do školy připravený hůř, než je můj mladší teď. Ale prostě "už musel". A dává to. Takže opravdu v první třídě jde dohnat hodně, zvlášť v tom jazyce.
Budeme řešit taky. Do SPC jsem psala teď, termín budeme mít březen/ duben. On už od nástupu ( tedy ke konci prvního roku) má AP a chodíme na logopedii. Pokud bude vypadat na nástup s AP ( o čemž pochybuji) tak dají doporučení od 1.9. a bude dobré,aby to ZŠ věděla,že to tak bude, aby mohli už někoho hledat a přijmout od září. U nás je to na vážkách. Mimo logopedické vady tam asi jiný problém nebude. Školka bude diagnostiku dělat v lednu ještě.
Sama jsem AP a vím, jaká je to pomoc. Ale nezdá se mi, že špatná výslovnost je důvod pro PO 3 a s nižším nárok na AP není, ale ani se mi nezdá že to je důvod k jednoznačnému odkladu. Navíc do nástupu do školy zbývá 7 měsíců.
mně přijde, že se tohle v ČR strašně přehání.. Chápu, že některé děti tu asistenci nebo odklad potřebují, ale dávat ho, když není žádný závažný důvod (a hádám, že kdyby byl, tak ho rodiče budou vidět taky)? Můj syn nastoupil do první třídy s nulovou znalostí jazyka - a zvládl to. A v ČR je problém, když neumí dítě pořádně vyslovovat nebo držet tužku...
Závisí, kvůli čemu by měl mít vlastně odklad, to posoudí i v tom PPP a tam by měli i případné doporučit postup - např. napsat "diagnózu" pro školu, doporučení pro asistenta apod.
Jinak jsem loni řešila s dcerou, ta měla navíc narozeniny až v létě, takže je skoro nejmladší ve třídě. Má vývojovou dysfazii, ale mluví normálně, jen tenkrát neuměla RŘ (R už teď trochu umí), flákala ostré sykavky a dtn. Všemu rozumí, písmena uměla brzo, počítala. Bála jsem se psaní a čtení, ale vše zvládá (na to, že je levák a píše tak poslepu). Učitelky v MŠ tenkrát taky silně doporučovaly odklad (logopedka se zrovna měnila, tak té jsem se neptala, ale mou informací potom, že odklad nedám, vzala v pohodě, nechytala se za hlavu). V PPP říkali, že všechny úkoly zvládla a že vypadá připravená.
Takže hrozně moc závisí na člověku v PPP - někdo by radši skoro všem dál odklad, jiný zase povzbuzuje, že to děti dají. Kamarádky synovi, kterého bych popsala jako nadprůměrně šikovného a chytrého, třeba doporučili odklad jen proto, že se stydí v novém prostředí (kdyby viděli tenkrát mě v dětství 😀).
Pokud je u vás jen problém v logopedii, asi by se to dalo a třeba i bez asistenta. Učitelka mi říkala, že plno děti má nějaké logopedické vady a že ani nevnímá, že dcera občas nevyslovuje čistě. Ale určitě je dobré do PPP jít, ať vite, v čem se zlepšit. A děti se zlepšují často velmi rychle.
No, já zrovna s naším SPC moc spokojená nejsem a jejich doporučení budu brát s rezervou. Pamatuju si na co se tehdy syna čerstvě 6 letého ptali,a popravdě tohle neví kolikrát ani moji tretaci ( a to znají mě i prostředí). A vyšetření Adhd dítěte v MŠ opravdu nemá vypadat tak, že ho dvě hodiny vyšetřují mimo kolektiv u stolečku. Tehdy mu kvůli dysfazii a Adhd doporučili speciální školu. My jsme jim věřili. Psycholog se později chytal za hlavu a hned v pololetí jsme řešili přestup do běžné školy, kde AP měl až od 4. do 7. třídy. I v práci jsem zažila od nich dost rozčarování. Takže dám spíš na sebe a učitelky na ZŠ. Můžeme se rozhodnout až v květnu, po zápise a blíž skutečnému nástupu do školy.
Navíc od 2026/27 se mají odklady hodně omezit a totéž přípravné třídy. Takže uvažuji,že bude lepší dát ho teď,i když to není stoprocentní, než za rok v tom curbesu co nastane.
@suzanna123 naprosto s tebou souhlasim. Kdyz ctu tolik prispevku o odkladech, ktere jsou naprosto zbytecne. Prehani se to neuveritelne. Kdyz pozoruju okoli, to by muselo mit asistenta kazde dite.

Ad asistent - tam může být nějaký sociální problém. Mám taky velmi šikovné dítě, ale sem-tam je značně komplikované a bojím se, co by bylo ve škole. Asistent se mu může věnovat více individuálně / odejít s ním ven se třeba "vyběhat" a podobně. "Dvojí nadání" bývá úplně "průšvih" a je dobré to podchytit včas (dítě nadprůměrně inteligentní a současně někde výrazně pozadu). Určitě bych se PPP nebránila, já zrovna dneska vyplňovala formulář s objednáním.