Školka. Co si o tom myslíte vy?

nikolbr
19. zář 2023

Dobrý večer,

jdu si pro radu a zároveň i se vyzpovídat.
Syn chodí do školky od 2,5let, protože je narozený v Dubnu a RP jsem měla do 3let věku. Vždy to s ním bylo a je složitější. Je potřeba mu vše několikrát opakovat ale ne proto, že by špatně slyšel ale on prostě nereaguje- má svůj svět, svojí bublinu a nevnímá. Ale kromě tohoto, si nikdy paní učitelky na nic nestěžovali. Naopak, když měli ve třídě na chvíli nějaké zvířátko tak věděl co to je, jak se postarat atd a velmi ho chválili, nebo pečlivost o mladší děti. Nikdy žádná zásadní stížnost. Nečekali jsme že budeme mít druhé dítě (zdravotní problémy z mé strany) a tak jsme neřešili že chodí do soukromé školky na druhou stranu města. Teď máme roční dcerku a tak jsme přehlásili syna do státní spádové školky. Má 4,5 roku a aspoň bude mít kamarády na základní škole. A teď to začalo. Na informační schůzce s paní ředitelkou, jsem se domluvila že syn nepotřebuje žádný adaptační proces, protože je zvyklý. Nebyl problém. Tedy dokud jsem syna nepřivedla do třídy za paní učitelkou. Ne jenže mě nepozdravila, nepředstavila se ale hned spláskla ruce a řekla: Tak mamčo, dneska do 10h. Nechápala jsem o co jde a tak jsem jí řekla, že před pár dny po dohodě a paní ředitelkou jsem domluvená na normálně celý den. Nene, to tedy ne, takhle to u nás nechodí, to slyším prvně. Říkám aha, tak když tedy půjde odhlásit oběd, pro syna si přijdu. Řekla mi že to zařídí a mám si přijít v 10h a dodala že stejně vidí že jsem doma, tak co. (Jako by jsem nemohla mít domluveného třeba lékaře nebo běhání po úřadech). Přešla jsem to ale naštvalo mě to. Teď mi syn začal od pondělí odmítat chodit do školky, že jsou tam na něj zlý a mlátí ho, že ho namaji rádi. Slušně jsem to dneska ráno řekla paní učitelce, jestli si něčeho náhodou nevšimla. Ta mi na to řekla že ne, že je v pohodě. Dneska odpoledne jsem si přišla pro syna a paní učitelka si mě vzala stranou a začala mi vyprávět, že byli s dětmi venku na procházce a jak se drželi za ruce tak ten spolužák ho za tu ruku tahal a podstrkoval ho a Kristián ho několikrát napomenul ať to nedělá. Když toho nenechal tak mu prý řekl, že to řekne doma tátovi a ten ho přijde zbít. Řekla jsem, že si o tom promluvíme ale že jsem tohle od něj nikdy nikde neslyšela. Ona začala, že je z toho v šoku a že za tolik let praxe se s ničím takovým nesetkala a že se jí to úplně příčí jak to může napadnou čtyřleté dítě říct a že neví jak se to bude řešit dál a že to bude asi muset vytáhnout na dnešní schůzi s paní ředitelkou. Tak jsem se omluvila a šli jsme domů. Teď mi to vrtá hlavou. Proč to neřešila v tu danou chvíli, proč to nechala zajít tak daleko. Však když slyšela, že se dohadují a provokují, měla přeci zasáhnout. Když to neřešila a on viděl že mu nikdo nepomůže tak mu řekl prakticky že ho táta bránit bude. To je můj názor. Myslím si, že je to lepší než kdyby ho uhodil nebo do něj strčil.
Co myslíte vy?? Od začátku nás ta učitelka prostě nemusí. Mám to řešit přes ředitelku?? Předem děkuji všem co to dočetli a za vaše názory.

journals
19. zář 2023

Neřešila bych to vůbec, spíš to na mě působí že jsi zbytečně přecitlivělá. Se synem bych si promluvila a dál to neřešila. Je fajn si uvědomit, že učitelka nemá na starosti jen tvého syna, ale xx dalších dětí. Adaptační dny úplně chápu a vůbec bych se nad tím nepozastavila, nenechala bych tam dítě samotné 🙈Co o něm říká druhá učitelka?
Není spíš trochu problém v tom, že je 4,5 letý syn ve třídě s malými tříletými dětmi?

ruzova_pastelka
19. zář 2023

No jo no, státní školka. Hele, ty ženský jsou tam šíleně přepracovaný, mají na krku 15 (i víc dětí) a ta frustrace prostě musí někudy ven. Najít ve státní MŠ učitelku bez známek syndromu vyhoření je bohužel dost vzácné.

Z mého úhlu pohledu danou situaci učitelka nezvládla (Že to za roky praxe nezažila? To je asi pokus o vtip, ne?) a je nepravděpodobné, že podobné situace bude v budoucnu zvládat lépe.

Já od MS potřebuju, aby výchovně fungovala v době, kdy tam nejsem. Aby se učitelky z mého dítěte nehroutily, zvládaly s ním komunikovat a byly vstřícné a přátelské. To, co jsi popsala, by mě přimělo tam dítě už znovu neposlat, ani zítra ráno.

Jsi zřejmě ze soukromé školky zvyklá na vyšší standart. Jo, já taky. A tvůj syn nejpíš též. Zvykat si na tohle bude bolet. Ono ti tu asi dost žen napíše, že to je normální a syna si máš vychovat. Ale on je tam zjevně nešťastný a jeho frustrace se taky musí někde projevit, nejspíš výrazně problematičtějším chováním než doposud. Jestli tam zůstane, tak si ho časem systém srovná, ale on za to zaplatí velkou cenu.

nikolbr
autor
20. zář 2023

@journals Úplně bych neřekla že jsem přecitlivělá. Spíše mě zarazilo jak to hrotí a ona sama jak se z toho hroutí. Sama se držela za čelo a ještě řekla že tohle do večera nevstřebá a nevzpamatuje se z toho a když to říkala div neomdlela 😂 Jako herečka dobrá. Pak to chce rozmazávát u ředitelky a s rodiči.

nikolbr
autor
20. zář 2023

@ruzova_pastelka Děkuji ti za názor. Dneska to tam půjdu dořešit a uvidíme jak to bude dál. Ještě něco a prostě už tam nepůjde.

galatea_a
20. zář 2023

Učitelka zahájila protiútok, aby to náhodou nevypadalo, že tu situaci nezvládla. Na radikální řešení je ještě brzo, ale zvaž, jestli Jiná školka opravdu nepřipadá v úvahu. Buďto stávající soukromá nebo jiná státní...

zizkmi
20. zář 2023

@nikolbr me by v prve rade nastvalo to nepozdraveni a osloveni mamco. Ja jsem nejaka jeji mamca? To bych se asi ohradila. Syn chodi do statni a chodil i do lesniho klubu. Podle me se pani ucitelka snazi strepat odpovednosti za pripadne nasledky, takove to " ale ja jsem mamci rikala, ze to a to". Pochybuji, ze nikdy neslysela, ze deti na sebe krici, ze se zabiji. Situaci nezvladla a nechala tveho syna v neprijemne situaci napospas. Podle me kluk reagoval moc pekne, rekl, ze se mu to nelibi, nebyl agresivni, utok nevracel. Zamyslet nad sebou by se mela spise pani ucitelka

kristyn86
20. zář 2023

Jak dlouho pracuje ve skolce,kdyz jeste neslysela horsi vec,nez ze nekdo nekoho zbije. V tomhle veku uz deti o zabiti,zbiti mluvi,kor kluci mluvi. Z toho bych si nic nedelala. Nahodou bych vyzdvihla,ze se syn branil slovne a nekolikrat toho druheho upozornil,at mu to nedela. Muj syn by tomu druhemu rovnou jednu ubalil,coz je horsi. Bohuzel vzdy zalezi na konktretni ucitelce. Je jedno,jestli ta ms je statni nebo soukroma. Ale netrap se tim,zkus to brat s nadhledem. Ja bych to ani neresila. Se pani ucitelka nudi?

tereza0111
20. zář 2023

Ty precitlivela nejsi, podle me ucitelka pocit, ze si te musi srovnat, kdyz sis prvni den predstavovala neco jinak nez ona. A proslo ji to. Ja bych se proti ni asi priste velmi vyrazne ohradila (jako napriklad - to tedy vidi celou dobu, ze ho ten kamarad taha za ruku a nezasahne? Chapu, pokud by o situaci nevedela, ale proc resi co rekl tvuj syn a nezaxahne proti neprijemnemu chovani druheho?). A budes mit klid.
Prechod ze soukrome do statni je nekdy bolavy. S reditelkou bych zatim nic neresila, z toho co pises je to o nastaveni vztahu mezi tebou a ucitelkou.

mourovatakocka
20. zář 2023

@nikolbr Jsou ve školce i jiné třídy? Jiná paní učitelka? Mě by někdo pozdravil mamčo a spráskl rukama asi jen jednou - byla bych v šoku, cojakožetoprosím???? Fascinuje mě prohlášení, že jsi přecitlivělá. Tak za prvé, hlavní aktivní blbec je ta učitelka, která kolem sebe kope (že by špatné svědomí, že neřešila situaci dříve?), za druhé, když jde o dítě, tak je asi třeba nad věcma přemýšlet. V první řadě se ptát učitelky, co bylo každý jednotlivý den, ptát se dítěte a případně pohovor s ředitelkou o přeložení pod jinou učitelku. Tahle na mě, třebas nespravedlivě, působí divně. Zpět do soukromé školky už byste to nezvládli? Hlavně aby se kluk neseknul a nebyl nešťastný...

nikolbr
autor
20. zář 2023

Takže ráno byla jako andílek. Úsměv sem, úsměv tam, milý tón hlasu. Dozvěděla jsem se, že jsem si to hned od prvního dne všechno špatně vyložila. Najednou s Kristiánem není žádný problém a je to vlastně sluníčko. Ale nemá problém to řešit s paní ředitelkou a vyříkat si to všechno. Zítra máme srázek ve čtvrt na 1 v ředitelně 👌

nikolbr
autor
20. zář 2023

Jo a když jsem volala paní ředitelce, tak jsem dozvěděla že to tam opravdu na té schůzce vytáhla a řešila. Sama paní ředitelka prý navrhla že se všichni sejdeme a promluvíme si. ☺️

rencinka87
20. zář 2023

@nikolbr tohle ukazu vecer manzelovi, kdyz rika, ze je zbytecny platit soukromou skolku, ze statni staci 🤦‍♀️
Jestli je nekdo precitlivelej, tak pani ucitelka, ktera toho zjevne po letech ma uz dost - myslim, ze prace s detmi v MS je jedna z nejtezsich a pokud to dela cely zivot, je jen mala pravdepodobnost, ze nevyhori - takovych tech snovych pani ucitelek, co tu praci milujou a delaji i po 30 letech s laskou, je podle me tezka mensina.
Ale jestli rika, ze neco tak tragickyho, co se stalo s tvym synem, jeste nikdy nezazila, tak mozna moc dlouho neuci 🤦‍♀️😁
V prvni rade by bylo dobry ji asertivne vysvetlit, ze kdyz jste novi ve tride, tak se slusi se predstavit, podat ruku a privitat jak dite, tak rodice.
Pokud jsi byla domluvena s reditelkou, ze tam syn pujde na cely den, tak nechapu, jak si ona muze dovolit jit proti tomu.
Neni to takova ta zneuznana zenska, co chtela byt reditelka a nepovedlo se? 🤦‍♀️
Predbehla bych ji a sla to probrat s reditelkou sama, ale kazdopadne bych hlavne pouvazovala o zmene skolky - tohle je presne ten typ ucitelky, co si bude chladit zahu z konfliktu mezi vami dvema na synovi.
A k adaptaci - nesouhlasim s @journals - pokud je dite pripravene a je v pohode, tak jsou jakykoliv protahovacky zbytecny. Obe moje deti byly od prvniho dne ve skolce na cely den a nemely problem. Byla jsem doma, na telefonu, byli jsme s uciteli domluveni, ze pokud by byl nejaky neutisitelny plac nebo jiny problem, tak mi zavolaji a do deseti minut jsem tam. Problem byl u starsiho akorat s tim, ze jsem pro nej bezela co nejdriv po odpolednim spani, aby tam nebyl uplne do konce, kdyz je to teda prvni den, a dostala jsem od nej “vynadano”, ze jdu brzo, ze teprve svaci.
Kazdy dite je jiny a pokud vim, ze to moje zvladne, navic uz je na skolku zvykly, tak nevidim duvod trvat na adaptaci po dvou hodinach 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Drzim palce, at se to vyresi 🙏

rencinka87
20. zář 2023

@nikolbr ted to docitam - pani ucitelka bude slusna manipulatorka - ted z tebe udela vyhystercenou matku. Nedej se a pouvazuj aspon o zmene tridy.. Celkem bych mela obavu s ni dite nechavat.

irmamala
20. zář 2023

Moje dcera se bavila s kamarádkou o tom, čí táta má většího pinďoura. To by na mě taková učitelka asi rovnou volala sociálku 😀

pampelina18
20. zář 2023

Dceru v MŠ prudi jeden kluk, je teda zlý na všechny dceři jsem jasně povolila, že když ji ten Kluk bude dál zlobit( učitelky s tím nic nedělají, ale ví o tom) tak mu má jednu vrazit a že když to nepomůže, že mu dojdu vrazit já nebo partner. Učitelky jsem jasně o tom informovala, jeho matku taky. Od té doby je klid.

pampelina18
20. zář 2023

@irmamala dcera u nás v MŠ vypravi jak se dělají děti. :D ale jestli tvá dcera kouká na pinďoura tvého může, tak mi to moc v pořádku nepřijde.

pampelina18
20. zář 2023

@rencinka87 státní opravdu stačí, v tom má tvůj muž pravdu, ale najít kvalitní státní MŠ,kde učitelky jsou v pohodě dá zabrat. To je jako by jste řekla, že státní ZS stojí za... a státní SŠ taky :D... byla jsem na soukromé SŠ a můžu říct, že to tam uděláte s prstem v nose... stačí platit a pustí Vás až k maturitě. Ne nadarmo se říká, že soukromé jsou pro deb.li....

konidana
20. zář 2023

@rencinka87 tak rovnou na celý den to neprošlo ani v naší školce. První den prostě nové dítě jde bez pardónu domů hned po obědě. Ale od druhého dne tam ti naši naštěstí už normálně spali, a byli až do odpoledne. První byla už rok na školku natěšená skoro 4 letá, a druhý tam pak šel za 2 roky za ségrou do známého prostředí. Já tam s nima byla možná prvních pět minut? spíš ani to ne :D

irmamala
20. zář 2023

@pampelina18 Samozřejmě, že nekouká. Stejně asi jako manžel autorky nebije cizí děti proboha. Byla to klasická debata - můj táta má všechno nejlepší a největší na světě.

konidana
20. zář 2023

@pampelina18
a vaše dcera kouká jak doma děláte děti? tvl to jsou dedukce🙈
@irmamala a co by, i kdyby koukala. Co je komu do toho, jak to kdo má doma? Někdo chodí doma nahatej, jinde žijou spolu dvě ženský, nebo dva chlapi. Nudismus a naturismus je úplně normální jako všecko ostatní dneska.

irmamala
20. zář 2023

@konidana No jasně, občas ho určitě vidí, ale nesedí vedle ní nahej u televize a ona mu ho nepřeměřuje pravítkem 🙂

konidana
20. zář 2023

@irmamala 😂

rencinka87
20. zář 2023

@pampelina18 ja jsem to napsala dost ve zkratce, pak jsem si rikala, kdo se chyti 😉 Prave ze, jak rikas, najit kvalitni statni MS je dost orisek, proto mame dite v soukrome - nejdriv byl rok v lesni, ted je v “klasicke”, ale bez techhle obvyklych pro me neprijatelnych postupu, ktere proste ve statnich pretrvavaji.
A sama si protirecis v dalsi vete, zes mela soukromou stredni a soukrome jsou pro hlupaky. Taky prece nemuzes hazet vsechny do jednoho pytle. My mame skoly dane spadovosti a prestoze nase skola je opravdu krasna a ma celkem povest, a nema nejspis uplne nejhorsi vysledky, presto jsem rada, ze je starsi syn na soukrome (s klasickym pristupem, spis vykonostni, zadna Scio skola, ktere neuznavam zase ja), protoze se tu resi neustale sikana (resp. rodice resi, reditelka zameta pod koberec), ucitelky se meni i vickrat behem roku, takze deti ve ctvrte tride maji treba osmou ucitelku (jakou uroven pak muze mit to vzdelani?), navic se budeme stehovat, takze by syn musel po druhe tride menit skolu a kolektiv a to jedine si nepral. Tam, kde ted je, je absolutne stastny, sedly mu deti, styl vyuky, a ja vidim, ze ta skola ma jasne dany plan, lam smeruje, vsechno ma svuj duvod, vsechno js vysvetleno.
Takze se omlouvam za nedostatecne vysvetleni - statni skolka urcite staci, pokud je kvalitni, a nesouhlasim se svym muzem v tom, ze je to vlastne jedno, protoze je to vicemene vsude stejne, ze tady jen platime za neco, co by dostal v klasicke skolce taky (ve smyslu hracky, nejaka ta vytvarka, svaciny, obed a spani, vychazka venku), ja vnimam v tech zarizenich velky rozdil v pristupu k detem a celkove k pojeti skolky a to je pro me zasadni.

mourovatakocka
20. zář 2023

@nikolbr Už napořád bych byla ve střehu pokaždé, když by se dcera jen zmínila o nějakém bezvýznamném problémku. Určitě se synem mluv, ptej se a zajímej. Někdy mě udivuje, že rodiče s dětmi vlastně vůbec nemluví o tom, co bylo ve školce.

Soukromá vs. Státní - dcera byla před státní školkou rok v dětských skupinkách. Ne tedy soukromá mš, ale rozhodně menší skupinka dětí a jiný přístup. V jedné skupince super, po přeřazení do větších problém. Doteď nevím, co se tam stalo (dcera jen "Já ti to maminko nechci říct"). Učitelka mi neseděla, bylo to nějaké divné. Po mé žádosti dcera přeřazena zpět a opět žádný problém. Mrzí mě jen, že jsem jí tam nechala snad skoro dva měsíce. Velká chyba. Chci tím ale říct, že nejde říct státní školka je děs a soukromá je skvělá. Vždycky je to jen o přístupu jednotlivých učitelek. A někdy jen o nějakém lidském sednout si/nesednout.

ruzova_pastelka
20. zář 2023

@pampelina18 Hele a fakt stačí? Stačí je slovo, co použiješ, když o něčem víš, že to není úplně to pravé, ale nějak se s tím spokojíš. Prežiješ to. To já pro své dítě - pokud jde o MŠ a školy vůbec prostě nechci.

V podobných diskusích obvykle diplomaticky uznávám, že jsou i slušné státní školky. Jako jo, slušné jo. Ale pochybuju, že fakt kvalitní. Ono to prostě nejde. Pokud máš tolik dětí na jednu učitelku, pokud učit do MŠ jdou ti lidé, kteří teď chodí na pedagogické fakulty, s rozpočty, které teď MŠ mají a pokud je věková a demogragická struktura učitelů v MŠ taková, jaká teď je... Jako jo, umím si představit teoretickou malou školku v místě, kde není moc dětí, která získala nějaké dotace a má nadšenou ředitelku, co se vzdělává a aplikuje aktuální poznatky pedagogiky. Ale těch školek bude skutečně hodně málo. Zbytek je o kompromisu. A prochází to pouze proto, že rodiče si kvalitu buď vůbec nedokáží představit anebo se o ní neodváží žádat. Třeba to, co tady popisuje zakladatelka by učitelce prostě projít nemělo, v kvalitní školce ani jednou. A pro řadu žen v této diskusi je to stejně něco tolerovatelného, dokonce zanedbatelného. Neodvažuju se hádat, jaké mají zkušenosti a kde je tedy jejich hranice. A to mluvíme o poměrně flagrantních známkách nekvality, rodiče by měli žádat o mnohem víc z opačné strany spektra. Pokud žijeme v době, kdy hlavní požadavky na MŠ jsou, aby vůbec měli místo a na druhém místě, aby učitelky alespoň trochu zvládaly svěřené děti, tak je to vlastně strašně smutné...

Přemýšlím, jestli má smysl sem psát, jak funguje naše soukromá školka. Kolik péče a laskavosti je v každém drobném detailu, jak promyšlené je vše od vzdělávacích aktivit, přes jídelníček, výlety a další aktivity, komunikaci s rodiči... Kolik pochopení pro rozdíly mezi dětmi tam mají. Jak může být každý sebemenší problém přijímaný s laskavostí a maximální snahou o dobrý výsledek pro všechny. Jak často je nám zdůrazňováno, že máme s učiteli probírat jakoukoliv maličkost, co mohla ovlivnit naše dítě, protože pro nás jde o nepodstatnou drobnost, ale pro ně to může znamenat celý svět...

A ještě si dovolím jednu poznámku - věřím, že slušné státní MŠ v ČR existují. U základek je situace podstatně horší. Kvalitní, ale opravdu kvalitní státní střední školy u nás nemáme. Vysoké už vůbec ne. Ty máš zkušenost ze (zřejmě?) nekvalitní soukromé SŠ. Dovolím si nabídnout zkušenost z opačného spektra. Já studovala na prestižním státním gymplu. Tehdy patřil do top 5 v ČR a stále se drží na předních místech žebříčku. Když jsem tam přišla ze základky, byla jsem nadšená. Jenže pak jsem nějakou dobu studovala v zahraničí a pochopila jsem, jak šíleně pozadu je český školský systém. Ani to, co se učí na takovéhle škole absolutně nemůže konkurovat "běžné západní" SŠ. A když teď vidím, jak vypadá vzdělávání na soukromé základce, kam půjde moje dcera, tak to už je skutečně jiný vesmír. Btw., z toho našeho superprestižního gymplu utekla jedna moje kamarádka na soukromou SŠ (na PBIS) a za ten jeden rok tam se naučila víc, než my všichni za celých 8 let před tím.

A za ty roky od mé maturity se situace ve státním školství vlivem podfinancovanosti a dalších faktorů jen zhoršila. Naše školství od vyšších stupňů přestává být konkurenceschopné a uspěšně z něj vychází jen děti, které by byly úspěšné za jakýchkoliv podmínek - přidaná hodnota školy je nulová.

Což samozřejmě neznamená, že soukromá škola automaticky znamená kvalitu. Jistěže ne. Ale bohužel státní automaticky znamená nekvalitu a smiřování se s řadou kompromisů.

Takže abych se vrátila k původní myšlence - někomu to stačit může. Ale nemělo by a pro nás všechny by bylo lepší, kdy to nestačilo nikomu.

jerrabina
9. lis 2023

@ruzova_pastelka státní ZŠ jsem do třetí třídy měla opravdu kvalitní, ačkoli nás ve třídě bylo nějakých 30. Paní učitelka má můj obdiv i dnes po letech. Ale souhlasím, že systém to těm učitelům moc neusnadňuje. A můj tatínek, učitel na 1.stupni ZŠ v důchodu, je naprosto zoufalý z toho, co dělá tato vláda. V podstatě posílá státní školství tam, kam jsi ho zařadila Ty a možná ještě hlouběji. Bohužel. I když já tvrdím, že na škole jsou nejdůležitější soft-skilly a v tom je ve státním školství mezera všude. Ale na prvním stupni ZŠ to asi nejvíc za celý vzdělávací proces závisí na učitelce (v MS není taková organizovanou výuky, zatímco na vyšších stupních na to jeden člověk nestačí)

jerrabina
9. lis 2023

@jerrabina ještě pro doplnění, v Mš závisí na pedagogickém vedení hrozně moc, ale hodně to ovlivňuje i velikost kolektivu a to je ve státní školce problém. My máme perfektní učitelku ve státní školce (a druhá která náhle zemřela byla ještě lepší. S novou mám já osobně trochu problém organizačně, ale na ty děti je asi milá), ale i tak váhám, jestli jsem neměla dát dceru do soukromé, právě z důvodu velikosti kolektivu. A pak tedy to, jak se předávají informace a další věci z organizačního rámce. Ale to už je na další debatu.
Každopádně syn do soukromé školky půjde, jestli budou alespoň trochu peníze a pro dceru zvažujeme soukromou ZŠ (tatínek prý bude platit polovinu školného. Manžel je spíš proti soukromé, protože slibem neurazíš a placení bude většinu času na nás, stejně jako v případě alimentů. Jako jo, asi bude. Ale já ráda budu "žrát hřebíky", aby moje děti dostaly kvalitní základ do života.

ruzova_pastelka
12. lis 2023

@jerrabina Je dobře, že jsi měla kvalitní ZŠ. Ale realisticky si neumím představit, jak je možné kvalitně učit třídu o 30 žácích v jedné osobě. Ať dělám, co dělám... To je prostě frontální výuka, velmi omezené možnosti individualizace, nemožnost usledovat, jaké má kdo potíže, silné stránky už vůbec ne. Za nás se na to tolik nehrálo (v ČR), ale nevěřím, že někdo v takovém počtu zvládá řešit i nejzákladnější úroveň vztahů mezi žáky. Nebo jakkoli pracovat s jejich vnitřní motivací. A trochu si tak říkám, jestli by stejný názor jako ty měli i ostatní tví spolužáci. V tom vycházím ze své zkušenosti, v naší třídě na základce taky bylo několik neskutečně spokojených a učitelkou milovaných a do ní zamilovaných (v našem případě) holčiček. Bohužel, já a zbylých cca 25 dětí jsme takové štěstí úplně neměli.

Já jsem se soukromou školkou spojená obrovsky (mimo jiné i v oblasti rozvoje těch soft skills), ale samozřejmě jsou mezi nimi velké rozdíly. Soukromá neznamená dobrá. Tak držím palce při výběru! 🙂

ilone
12. lis 2023

@ruzova_pastelka s některými názory souhlasím, s jinými ne. Je hodně kvalitních státních ZS i SS, stejně jako je i hodně nekvalitních soukromých ZS a SS. Tím chci říct, že nemůžeš jedním smahem hodit do jednoho pytle všechny. Vždycky je to o učiteli a i ve 30 dětech se dá poskytnout kvalitní vzdělání a vytvořit kvalitní vazby. Ale je to těžké, hodně těžké a necháš na tom kus života. A hlavně - je to zbytečné, proč cpát do třídy 30 děti? Mělo by to být opačně- ideální je (pro me) max. 20 děti ve třídě. Měla jsem 10, to je zase dost málo a vztahy jsou tam o dost složitější než ve větších skupinách. Měla jsem 26, měla jsem 20. Za mě těch 15-20 ideal.

luciesofiealex
12. lis 2023

@nikolbr Ahoj,můžu se zeptat jak to tedy dopadlo?