Syn a školka. Co byste dělaly na mém místě?

12. bře 2024

Ahoj, mám syna 2r8m, od února chodí do státní školky, na schůzce kde jsem byla se synem u paní ředitelky jsme se bavili co a jak, a zmínila jsem se že syn se neumí sám vyslect a oblict (ale už se začal snažit) a že si sám nedojde na záchod, někdy řekne že chce čůrat, ale často se ho spíše ptáme jestli chce na záchod, pleny má jen večer na noc. A paní ředitelka řekla že to není úplný problém, že je ještě malý, a že se to naučí. Tak ho dali do poslední třídy, kde je nejmladší, a jsou tam i děti kterým je 3-5.5 let. A ptala se mě kdy chceme aby nastoupil jestli až v září, tak jsem se ptala jestli by to šlo co nejdříve, a ona že můžeme od února.
No, první týden byl hektický, že prý hodně plakal, ale pak že je to sním lepší a lepší. Že to prostě půjde, že se naučí. Pak i šel vysmátý do třídy bez breku.
Pak byl 2.5 týdne doma, kvůli nemoci.
A od včera je ve školce, a přišla tam učitelka po nemoci, a ta mi řekla včera že je na školku moc malý, že furt pláče, chce maminku, že musí mít za zády furt dospělou osobu, nechce si hrát s dětmi, prý nechápe co po něm chcou, že nejsou chůvy, že mají na starost dalších 20 děti, že nemůžou se věnovat jen synovi. A ta učitelka co říkala že to půjde, tak dneska taky říkala že je na školku moc malý, že nic sám neumí.
Co by jste dělali na mém místě? Uvítám i jakoukoliv radu. Děkuji.

cilkat
12. bře 2024

Ty jsi v práci? Nebo proč "nastoupit co nejdřív"?
... Protože po pravdě myslím, že na běžnou státní školku brzo je. Holt čtyřletý a dvouletý dítě má jiný potřeby a jinej systém fungovánía ty třídy jsou postavený na ty čtyřletý. ... Menší skupinky těch dvouleťáků jsou trochu jiná situace. Tam ty učitelky snáz nastavý program pro takle malé dítě. Ale běžné školky na to úplně prostro nemají. A jesle holt prakticky nejsou, že.
Ještě teda pokud teď byl pár dní po nemoci, tak bych tomu zkusila třeba ještě chvíli dát, ale u svých dětí si školku v tomhel věku nedovedu představit i z důvodů únavy těch dětí.

gruyerre
12. bře 2024

Taky souhlasím s tím, že takto dvou a půl leté dítě je na školku malé, kór jestli je to běžná třída s 20 či víc dětmi. Pokud už musíš chodit do práce a dítě ve školce tedy musí být, nebyla by možná nějaká jiná s malým počtem dětí ve třídě.

20190418
12. bře 2024

Jako taky si myslím, že ve 2,5r je na školku, nota bene státní, brzy. Ještě když je to kluk, ti jsou přeci jenom většinou víc pozadu a větší mamánci. Pokud ale musíš do práce, tak se holt nedá nic dělat a ať je či není brzy, tak ho ve školce nech. Ale ono to může být hodně tou nemocí, můj syn nechtěl po nějakém výpadku do školky ani jako předškolák a to ji jinak pak už měl moc rád. A ta nechuť se samozřejmě projevuje neschopností. Nedá se nic moc dělat, pokud se nedá nic dělat. Asi bych hlavně učitelkám projevovala co nejvíce porozumění, trochu jim i pochlebovala, aby se po synovi nevezly. Jsou sice profesionálky, ale taky jenom lidi a mít tam takové mrně pro ně prostě je ať se ti to líbí nebo ne voser. Ale zvyknou si. Syn i učitelky. Zkuste alespoň zapojit všechny kolem a vyzvedávat po O nebo co nejdřív po spaní. Dopoledne bývá ta činnost víc organuzovaná a to mrně tak nějak lépe zapadne než po spaní když už je to takové rozvolněné.

ferda90
12. bře 2024

Ahoj, asi fakt záleží na dítku. My máme dobrou zkušenost, syn šel do dětské skupinky ve 2 letech a 3 měsících. Mohli jsme byt týden na adaptaci, nebyli třeba. Se synem jsme byla na adaptaci jeden den a druhý den šel už sám na 2 hodiny, pak na 3. Je fakt, že skupinka má pouze 12 děti maximálně a jsou tam 2 až 3 učitelky. Od prázdnin tam začal i spinkat, protože já se v září vracela do práce a všechno bylo v pohodě, zvládl to krásně. Dokonce jsem ho až do toho září kojila, přes den i v noci a i to spaní ve školce bez kojení zvládl úžasné. Chodí tam už skoro roka za tu dobu,, plakal,, asi 4 krát jen mezi dveřmi. Je tam spokojený. Mám pak ještě dvě kamarádky, které mají taky kluky v naší skupince, oba šli do Skupinky ve 2 letech nebo po 2 roce a oba to zvládli taky super. Pak mám kamarádku, která má 4,5 leteho syna a školku do teď moc nedává, ještě tam ani nespal, chodí po obědě domu.

krisstina93
12. bře 2024

Je to moc malé dítě, velký kolektiv, navíc o dost starší děti, tam se s nim nikdo mazat nebude. Pokud jsi ho nutně potřebovala někam umístit, měla jsi hledat nějakou dětskou skupinu pro 2 lete děti, kde bude tak max 10 děti na třídu a budou se moct každému věnovat.

krisstina93
12. bře 2024

@ferda90 je obrovský rozdíl dětská skupina, kde jsou 3 učitelky na 12 dětí a státní školka kde jsou dvě učitelky na 20 dětí. Asi uznas, ze se lip dá věnovat a obstarat 3-4 děti na osobu, i kdyz jsou menší, než 10 dětí na osobu, které ještě jsou různě stare a mají různé potřeby a dovednosti. Mám dvouletou dceru a skoro 5 leteho syna a neumím si představit, ze by měli byt v jedné třídě.

ferda90
12. bře 2024

@krisstina93 souhlasím, v menším počtu mají na děti víc času, to ano,ale my máme třeba 2 třídy, mladší děti a ty starší a občas bývají spolu dohromady a mě se to třeba líbí, protože ty starší mají tendenci pomáhat menším a přijde mi, že se ty menší od teď větších děti i dost věcí taky učí. Nevidím to jako nějaký,, problém,, spíš i jako výhodu.

surikata131
12. bře 2024

Pro něj by byla lepší dětská skupina pro děti 2-3 roky. Tam nevadí, že ještě nemá zvládnutou hygienu a není úplně samostatný, protože je tam míň dětí, u nás 10 dětí na 2 tety. Ony s nimi i pořád chodí čurat (před svačinou, po svačině, před procházkou, po atd.) takže někdo se odplenkuje i tam, pomáhají s oblekáním…starší šla rovnou do státní školky, měla 2r 10m a byla ve třídě nejmenších dětí, kde jich bylo míň a měli méně náročný program. Ale možná si zvykne, po nemoci je to zase od začátku, ještě se nezadaptoval, možná si to ještě sedne…

xxx3d
12. bře 2024

to "zhoršení" je normální stav po té nemoci, byl prostě doma, s tebou a paráda.
je to normální, i u větších dětí.
otázkou je, jestli to tady v té školce "lámat" přes koleno, nebo jestli nemáš v místě bydliště možnost nějaké DS - dětské skupinky
tam jsou ty děti malé vesměs všechny, je tam více pečujících osob a vůbec nevadí, že se chová adekvátně svému věku, naopak.

gdpr
12. bře 2024

Pokiaľ je malý tak najvhodnejšie je ho odhlásiť 🤷🏻‍♀️ ja mam deti od 25mesiacov v skolke ale začal chodiť medzi deti 2-3ročné + bola tam aj asistentka takže to išlo v pohode a aj bol už od roku zvyknutý na jasle + v priemere ich tam chodilo do 10 každý deň lebo stále niekto bol chorý. Takto medzi takými veľkými deťmi a ešte v tak velkom kolektíve to musí byť preňho ťažké sa začleniť a hrať.

mia_von_prag
12. bře 2024

Já jsem určitě za kolektiv, ale spíš se hodí do soukromé školky nebo dětské skupiny, kde je víc učitelek, menší kolektiv, nemají problém s plenkami, pomáhají s oblékáním, toaletou.
U nás byl kluk, čerstvě 3 roky a učitelky to nezvládaly. Byly dvě na 28 dětí a on potřeboval pořád pomoc.

pinkninja
12. bře 2024

Ja osobne bych takto male dite dala do skolky (zrejme soukrome) s menším počtem deti. Moje dite chodilo od 2,5 let. Bylo jich tam tak 12 a 4 ucitelky (neco byla svacinarka, ale detem se věnovala také…). Bylo zo skvele pro ni i pro me. Zadny stres. Zvazovala bych jít timto smerem i za cenu dojíždění.

mirin89
12. bře 2024

Pokud potrebujes, aby chodil, tak bych se zamerila na rozvoj sebeobsluhy, at je co nejsamostatnejsi a tim, ze je tam ted cerstve po nemoci, tak bych nedelala zavery hned druhy den, co tam je. Myslim, ze si musi zase zvyknout a pak si to zase trochu sedne. Jak se k adaptaci vyjadrovali ucitelky pred tou nemoci? Bylo vse v pohode nebo byl i predtim problem? Jestli to jde, domluvila bych se znovu na adaptaci. Myslim, ze jakmile mate jednou rozhodnuti o prijeti, tak ho vyloucit nemohou. Stezejni by pro me bylo, jak se ti jevi, po prichodu ze skolky, jestli neni utrapeny a tak, pokud by byl, zvazila bych nastup az od zari az bude o neco starsi, tady je kazdy mesic znat v tomhle veku. Mne dcera nastoupila ve veku 2 a 7 mesicu do vesnicke skolky, chodila masic, pak nastala asi dvou mesicni covid pauza a po te tam slo uplne jinak vyspele dite a rozdil ve veku byl jen tri mesice. Drzim palce!

ladyhacek
15. bře 2024

Teď si představte kdyby tam měli 20 dětí co jsou na tom jako Váš syn. Jdou na procházku/zahradu na venkovní činost mají 1-1,5 hod dopoledne > jak dlouho bude trvat dvěma učitelkám obléct a vypravit děti?
Syn nastaoupi přesně ve 2,5 letech do školky > ale uměl se sám obléct a vysvléct, došel si na záchod, plenu na noc měl tedy taky - chodil pouze na dopoledne.
Pokud nepotřebujete aby ve školce byl také bych se přiklonila k dětské skupině aby si zvykl

maxulekapcule
16. bře 2024

Všichni ti tvrdí, jak je na státní školku malý. První syn měl přesně dva roky, když šel do školky, a rovnou celý týden včetně spaní, druhý syn šel 26 měsíců, 3x týdne na dopoledne. Teď je teda měsíc doma. U obou adaptace skvělá, bez breku. Samozřejmě, že je malý, chodím ale do práce, a jsem na děti sama. Taky měla učitelka kecy, ale spíš typu, že by nešla od tak malýho dítěte a že by si užívala mateřskou. Ano, představa pěkná, účty za mě ale nezaplatí. Takže oba školka brzy, oba byli ještě na plenách, u staršího to problém nebyl, u mladšího se komplet změnil personál, ale taky to jde. Navíc ho stejně ani neprebaluji, max když hodí Bobek. Oblict se s dopomoci zvládne, najíst se zvládne sám. Nakonec jsou z něj nadšení. Je to těžký, ale někdy to jinak prostě nejde.

martasek
16. bře 2024

@maxulekapcule chudáčci😔

ferda90
16. bře 2024

@maxulekapcule ne každá si může dovolit být doma s dítkem 3-4 roky,bohužel. Jsou maminky, které mají fajn práci, která je baví a do práce chtějí jít dřív. Nevidím na tom nic špatného ani si nemyslím, že by máma, která dá dítě do jeslí / školky ve 2 letech je špatná máma, vůbec ne. Všude ve světě chodí děti mnohem dřív k chůvám, do jeslí, skupin, školek. Jen tady u nás mají některé pocit, že jsou malý a že by měly být s mámou. Netvrdím, že nemají, ale jsou o děti, které příště vyhledávají kolektiv, jinou aktivitu než být s mámou a ve školce / skupince jsou rády. Extrém za mě je, dát k chůvě 3 měsíční miminko, ale dát do zařízení 2 lete dítě proč ne. Já mám zkušenost teď Aš dětskou skupinou, malý do ní šel ve 2 letech a 3 měsících. Zvládl to krásně a na adaptaci směnu byl jen 1den,protože to sám zvládal fakt dobře. Co mám kamarádky, které mají děti u nás ve skupince, tak šly taky kolem 2 roku a super, děti spoko. Pak mám zase pár kamarádek, které dali děti až po 3 nebo 4 roce a byl problém. Od kamarádky malý, který bude mít za chvíli 5,tak ten ještě ve školce nespal, nechce,školku moc nezvládá.

martasek
16. bře 2024

@ferda90 nesmysl, každý psycholog i pedagog ti řekne, že do tří let má být dítě s matkou, to že to vždy není možné je samozřejmě věc jiná... Samozřejmě, že si to maminky samy před sebou kolikrát obhajují, že je tam spokojené atd., ale ony se ty problémy u dítěte mohou projevit později, kdy už si to ta matka nespojí s tím, že to souvisí s brzkým nástupem do školky.

me_druhe_ja
16. bře 2024

@martasek hrozní chudáci teda...mají matku, ktera je miluje a co se snaží je zajistit, aby měli kde bydlet, co jíst, co si obléct a aby bylo i na nějaký výlet a hernu.... úplná ubožátka

martasek
16. bře 2024

@me_druhe_ja nic takového nepíšu, chudáčci jsou, že musí být tak malí bez mámy ve školce. A máma to nemá jednoduché. Nevkládej mi to úst něco, co jsem nenapsala.

me_druhe_ja
16. bře 2024

@martasek dvouleté dítě není žádné mimino.... všude po světě už jsou děti ve dvou letech dávno někde....jenom v ČR se některé matky hroutí, když ty "malinka" dvou, dvou a půl leta "miminka" chodí do školky

ferda90
16. bře 2024

@martasek tak po celém světě krom teda Česka a Slovenska jsou vlastně děti, které nějakým způsobem pak mají asi psychické problémy, kvůli brzkému chození do školky... Problémy se mohou objevit i u dětí se kterýma máma byla doma ty 3 nebo 4 roky,podle mě to tak prostě říct nejde. Sousedka vedle dala dceru do školky ve 4 letech, bylo to peklo, malá řvala, držela se jo a nechtěla se pustit,učitelky ji musely odtrhávat. Do dnes kdy už chodí do 3 třídy je pořád mamčin cicek, sama sousedka to říkala a říkala, že kdyby to tehda věděla, tak jde do školky mnohem dřív.

marge_s
16. bře 2024

Tak to ze se to tak děla “ve svete” neznamena, ze je to dobre 😉
Spis se to tak dela “v nasi kulture”. (Jeste vic me desi ten system vietnamskych rodin, zase uplne jine. A jinde jsou pro zmenu deti vsude s mamou. Mne by to treba bylo blizsi)
Ale p nekdy to jinak nejde 🤷🏾‍♂️ ja jsem rada za to, ze s detmi muzu/musim byt doma (uz 14let), v tech dvou letech urcite pripravene nebylo ani jedno. Ale kdybych je mela zivit sama…mazec.

marge_s
16. bře 2024

@ferda90 a je presvedcena ze by ten drivejsi nastup pomohl? Bych spis rekla ze to je o nature ditete. Vsak ono se osamosttni 🤣 az prijde jeho cas

me_druhe_ja
16. bře 2024

@marge_s Nic není dobře a nic není špatně. U nás je takovej zvyk,.na "západě" zase jinej zvyk, Asie taky jinak. Prostě záleží na kultuře. Každej ať se zařídí podle sebe, podle zvyklostí země atp. Jen mě vadí, že v ČR se díváme na matky, co dávají děti dříve do školky jako na krkavčí matky a děti jsou chudáci. U nás nejsou děti onnic lepší, nemají méně problémů ani lepší vztahy s rodiči jen proto, že jsou s matkou 3-4 roky.

ferda90
16. bře 2024

@marge_s to nevím, ve 3 třídě nepřejde ani dvůr aby šla sama do školy, kterou máme za barakem🤷 spíš sem tím chtěla říct, že i když šla ve 4 letech, tak to bylo peklo, řev, držení se mamky atd. A to si myslím, že ve 4 letech dítě už fakt chápe, že třeba máma musí taky do práce vydělávat peníze atd

marge_s
16. bře 2024

@ferda90 nevim, ja byla ve ctyrech letech v nemocnici a mam z toho desny zazitek dodnes. Cely 4dny jsem probrecela. Nevim proc 🤷🏾‍♂️ Vysvetlovani nevysvetlovani. Podotykam ze blbe mi nebylo. Ja myslim, ze optimalni je ridit se “podle ditete”. Nektere chce mezi deti, nektere si pocka 🤷🏾‍♂️ blby je, ze spolecnost casto na ten vyber neda, protoze jsou jine zvyklosti.
Dcera je taky 3.tr. Pro predstave ze by jela do skoly sama se pred pul rokem rozklepala. Pred mesicem prisla, ze by moc rada. Proste dozrala. Proc ji tlacit, protoze se to slusi? Pokud ovsem ten luxus mam. Kdyby to jinak neslo 🤷🏾‍♂️ ok, ale jako optimalni tto necitim.

haaanka21
16. bře 2024

Mě šel syn v září, bylo mu 2,5 roku. Ale šel do třídy, kde jsou jen děti 2 až 3 roky. Starší děti jsem měla ve smíšené třídě a nebylo to ono. Tady jsou všechny děti na podobné úrovni a je jich jen 13, mají 2 učitelky a chůvu. Spíš bych hledala jinou možnost nebo malou skupinu.

eviicka
16. bře 2024

Po nemoci se u některých dětí adaptace opět zhorší, překvapuje mne, že učitelky tak najednou obrátily a nechtějí tomu dát šanci, když před tím problém nebyl.

Je nutné aby někam chodil? Pokud je to třeba, zkusila bych s nimi vyjednat ještě třeba 14 dní a pak případně ho stáhnout a hledat jinou variantu.

okapia
16. bře 2024

Mně teda ta představa krkavčích matek u batolat ve školce je už vždycky jen k smíchu. Všechny tři moje děti začínaly v dětské skupině od roka na tři dopoledne, tj. celých dvanáct hodin z 168 za týden!!! Fakt hrůza a děs. Jestli si po té době bude dítě vůbec matku pamatovat!! (Většina dětí to tam měla podobně, až ty větší zůstávaly spát nebo byli na celý týden). A to všechno jen proto, že mě v práci potřebovaly na ta tři dopoledne jiné děti. A zatím moje děti fakt vysmáté, když už mluvily, jedna poté, co dostala vyhubováno, volala, že chce za tetami ...
Ale to není problém autorky, ono i na státní školce někde dvouleťáky zvládnou dobře, ale opravdu ne každý to dá ve větším kolektivu. Nicméně rada hledat v březnu místo kdekoli je dost z Marsu, aspoň u nás teda.