Školka pro 2,5leté dítě - co musí umět? Berou děti jen od začátku školního roku nebo i v průběhu?

vadysedy
23. bře 2019

Dobrý večer,
dcerka bude mít teď v květnu 2 roky a chystáme se na zápis do školky aby mohla v září nastoupit. Jsem ohledně toho vyplašená a tak budu moc ráda za rady maminek, které to mají za sebou.
Jak zápis probýha, co vše by měla malá umět aby mi jí vůbec vzaly? Můžeme se doma nějak připravovat, jako předškoláci, když se uči barvy a td.? 🙂 Je problém pokud ještě pořádně nemluví?
V září bych měla nastoupit do práce, ale nemám babičky, aby mi malou vyzvedávaly, jsem na ní sam, zvládne to tam celých 8. hodin? Od 1. roku, už vůbec po obědě nespí, jak se to pak řeši, když mají spinkací pauzu? Pokud mi jí v září nevezmou, kdy je dalši možný termín nástupu, zase až za rok?
Předem moc děkuji za odpovědi.

normalnimatka
23. bře 2019

@vadysedy jak může někdo odtud vědět, jestli to tvá dcera vydrží?
že pořádně nemluví, bude problém hlavně pro ni. o to víc se tam bude cejtit bezradná.
dítě pod 3 roky nemá ve školce co dělat. a i spousta tříletejch to nenese dobře. když už, zvažoval abych jedině nějakou školičku/jesle. něco, kde jsou na to uzpůsobený.

bublisa
23. bře 2019

Naše dcery nastupovaly v lednu, ale je to na domluvě se školkou. Nastupovaly do školky, kde byly a jsou chůvy. Ve školce jsme měli možnost zvykacího období. Mladší nastoupila v lednu a já do práce až v dubnu. Nastupovala taky před 3 rokem věku. To vše dořeš na zápise nebo se poptej dřív na jejich zvyklosti.

linee
23. bře 2019

@vadysedy zavisi na konkretni skolce a ucitelich a zda ji vubec vezmou. Sice jdes do prace, ale to neni kriterium, aby ti ji vzali (nechci te plasit, ale zavisi, kde bydlis, zda maji kapacity a pod.). Moje je treba lednova a vzali ji az opravdu v lednu, kdyz ji byly 3 roky.
U nas se pripravovat nemusis, jenom jsem odevzdala formular a cekala na vyjadreni. Jedinym kriteriem je u nas datum narozeni.
Co se tyce mluveni, dulezite je, aby umela vyjadrit, co potrebuje - pit, jist, curat (je pres den bez plen?). Zbytek odkouka od starsich deti. S oblekanim pomahaji. Barvy se nauci, hodne deti zvladne az po 3. veku.
Zda zvladne 8 hodin je tezke rict - na vybranou nema...

Hlavne ver, ze nez pujde v zari do skolky udela velky pokrok. Takto male deti se hodne meni a nasavaji, hlavne mezi 2. a 3. rokem, uvidis, kolik toho bude umet pred letem, natoz po lete🙂

Kazdopadne se na vse potrebne vyptej ve skolce, opravdu ma kazda skolka jine naroky a jiny pristup, poradi ti.

vadysedy
autor
23. bře 2019

@normalnimatka Dobře, když to říkáte, děkuji za Váš velice užitečný názor a radu. Pěkný večer. 🙂

linee
23. bře 2019

@normalnimatka ja bych to zase tak nedramatizovala. Hodne matek si nemuze dovolit byt doma s ditetem na rodicovske za 7000 Kc mesicne a musi drive nastoupit do prace. Nektere skolky na tak male deti uzpusobene jsou, dokonce maji i asistenty nebo chuvy. Navic si nemuzou vybirat nastoupit na zkraceny uvazek a pokud tu moznost maji, tak daji do skolky (pokud berou). Ano, urcite je pro tak male dite lepsi domaci prostredi, nez 8 hodin skolky. Na druhou stranu, kdyz na vyber neni, co udelas???

bamak
23. bře 2019

@vadysedy na tohle vám nikdo pořádně nemůže odpovědět. Jsou mesta/školky kde je děti málo a berou i 2 léte a pak jsou školky kde mají poradniky několik let dopředu. Jestli vydrží 8 hodin? No když ji nic jiného nezbude, tak určitě vydrží.... A to, jestli bude v pohodě a spokojená, nebo vystresovana a uplakana záleží na povaze. Nemáte někde poblíž nějakou miniskolku? Nebo nemůžete začít pracovat na částečný úvazek, než si zvykne? Nebo se domluvit ve školce a vodit ji tam na pár hodin, aby si zvykla.... Možnosti je mnoho, záleží co je u vás možné domluvit. Nemůže vyzvedávat chvíli babička po obědě?

vadysedy
autor
23. bře 2019

@linee Vím, že nástup do práce není kriterium, vše se bude odvíjet od toho zda mi ji do školky vezmou.
Že potřebuje na záchod, že má hlad, nebo žízeň, nebo co by chtěla dělat či podat, to umí říct. Spíš, že nemluví ve větách, jen slova a posunky. Plenky nosí jen na noc, nebo delší cestu autem. Oblékat se teď pomalu učime, zatím zvláda jen svlékání. Najíst se taky umí sama, i když je jak prasátko a děti uplně zbožňuje, hned je s každým kamarádka.
Slyšela jsem, ale že chtějí aby si dítě umělo zavázat boty a mluvilo vě větách u zápisu. Tak to mě docela vyděsilo, právě.
Děkuji, docela jste mě uklidnila, že na tom neni tak špatně a myslim že ostatní do září dožene 🙂

vadysedy
autor
23. bře 2019

@bamak Takže, je vlastně úplně jedno co bude umět, ale jde o to jestli bude místo. Nevíte jestli můžeme jít na zápis do více školek, nebo jen v místě trvalého pobytu? Jsme z Č.B. Babičku žádnou nemáme a na častečný úvazek, nás neuživim bohužel.

linee
23. bře 2019

@vadysedy opravdu zavisi na skolce. Treba u nas se zavazanim bot pomahaji (ja ale kupuji holce se suchym zipem) a moje holka zacala mluvit az po 2 mesicich chozeni do skolky. Mluvit umi hezky ve vetach, ale pred cizimi se stydi, takze zacala mluvit i na deti az ted.
Jinak jde nejdrive o to, zda bude misto a zbytek se resi az pak. Ve formulari do skolky nikde nejsou "kolonky" ani dotazy a ani u zapisu se nas nikdo neptal, zda ma pleny, zda odpoledne spi nebo si zavaze tkanicky. Jinak se spanim - u nas maji treba oddelene casti pro spani a pro deti " s nizkou potrebou spanku. Kdyz nechteji spat, jdou si hrat vedle. Ale ze zkusenosti mi ucitelky rikaji, ze tam spi zatim vsechny deti.
Zapsat muzes nechat do vice skolek, ale pokud ti do jedne dite vezmou, musis oznamit v ostatnich (kde ji vzali take), ze nenastoupis. Zjisti si, jak to v CB chodi - zda je kriteriem i bydliste. Nekdy to maji skolky i na svych strankach nebo se poptat maminek, co tam maji deti. A nebo si do skolky zavolej.

kittyy17
23. bře 2019

@vadysedy v naší školce u zápisu nechtěli nic po dětech, akorát aby byli bez plinek v době nástupu do skolky, na spaní po obědě je možnost plenkových kalhotek

mis_el
24. bře 2019

@vadysedy tak to je malá šikovná když už je bez plínek a povídá. Mojí dcerce budou dva v červnu a na nočník chodit nechce, povídá si jen svojí hatmatilku. Ale je fakt že poslední dobou dělá velký pokroky.
Jsem taky z ČB tak mě taky zajímá jak je to tu se školkami jestli je dětí hodně nebo ne.
Já tedy zatím přemýšlím o dětském centrum Barborka, máme hned za rohem a za 3 dopoledne v týdnu chtějí 3000 Kč měsíčně (do práce se nechystám chceme další mimi, ale ráda bych více volného času na podnikání). Peněz je to dost, ale počítám že do školy půjde až ve 3,5 letech a chtěla bych pro malou přechod než bude chodit na 8 hodin denně...

jannym
24. bře 2019

Dcera nastupovala do školky v 2 a 3/4, do městské mi ji nevzali a to jsem byly na zápisu celkem ve 3, bohužel plno, plno, plno, nastupovala do firemní školky, kde mají dobře propracovaný adaptační program a pár klasických podmínek dítě musí být schopno základní komunikace, být odplenkované a mít základní hygienické návyky, malá nastupovala od začátku na plný den, zvládala celkem dobře, ale je to velmi individuální byly a jsou mnohem straší děti, které odloučení od rodičů zvládají jen velmi obtížně, nekterým školka sama při zápisu doporučila ještě počkat s umístěním, jelikož děti nebyly schopné plnit základní instrukce nebo byly velmi úzkostné

kjajule
24. bře 2019

Nejdříve si na internetu nastudujte u každé školky zvlášt, jaké mají podmínky zápisu, a kritéria pro přijetí. pokud to nebudou mít na stránkách nazdráhala bych se do školky i zavolat, nebo si domluvit schůzku. U nás třeba vůbec děti k zápisu nechtějí, zápis probíhá bez dětí, tak že jdete odevzdat přihlášku a všechny náležitosti k ní. Kromě přihlášky dítěte chtějí ještě zdravotní potvrzení od lékaře, a potvrzení o trvalém bydlišti (paragon od zaplacených popelnic na jméno dítěte, potvrzení z úřadu o trv. bydlišti nebo občanský průkaz dítěte). S těmito papíry se dostaví rodiče v den zápisu do kolika školek ve městě do kolika chtějí. Ředitelky ze všech školek se pak sejdou a vyhodnotí kam a jestli je vůbec vezmou. Míst je málo většinou se nedostane tak půlka přihlášených dětí, což je fakt hrůza, ale zase loni se hlásilo poměrně hodně dětí dvouletých, tak se prostě modlíme aby nám jí vzali. Kriteria pro přijetí jsou trvalé bydliště pak věk dítěte...

Co se týká toho co by dítě mělo umět, syn nemluvil když šel do školky a naopak se ve školce hodně rychle rozmluvil. Stačí když dítě umí vyjádřit své potřeby. Mělo by se samo najíst i když trochu nacintá, dojít si na wc a obléknout kalhoty a tričko. S ostatním jí pomůžou. Tkaničky opravdu umět nemusí, to se děti učí až do první třídy nebo aspoň u nás. A pokud má dítě boty na suchý zip, což do školky rozhodně doporučuji tak tkaničky zatím úplně vypustte.

Určitě si ze začátku vymezte nějaký čas na zvykání ve školce. U někoho měsíc u někoho tři nebo i víc. Děti jsou v tomto různé, někdo zvládne školku během pár d
ní někdo má problém i za tři měsíce. Většinou se chodí prvních pár dní nebo týdnů jen na pár hodiny a nebo dopoledne na 4 hodiny a po obědě domů. Když to dítě zvládne nechá se tam do odpoledne. Spinkání jak kde někde nechávají děti ležet na lůžku a odpočívat nekde je nechávají si hrát u stolečku atp. to se zeptejte přímo ve školce třeba u zápisu. Klidně si nychystejte otázky dopředu a nebo si udělejte nějaký seznam. Hodně školek mívá v dubnu i den otevřených dvěří, tam se dá dobře informovat.

Co se týká místra ve školce během roku, tak většinou ty školky mají místo pokud se jim uvolní, jinak ne, a to záleží na domluvě přímo se školkou aby vám zavolali že se to místo uvolnilo i mimo září...

Tříleté dítě může školku určitě v pohodě zvládnout můj syn to dal naprosto s přehledem a to mluvit neuměl. Huř jsem to nesla já jak on. U dcerky to poneseme špatně asi obě mám tušení, ale nechám se překvapit. Bohužel já taky nemám možnost být ještě několik let doma a zase jsou státy kde rodičovská rozhodně není ani dva natož 3 roky a ty děti to zvládají taky 😉

makronka222
24. bře 2019

My u zapisu nebyli. Holce bylo v zari lehce pres 2,5roku a 3 skolky v okoli meli misto. Vzali nas hned - brali deti co se narodili od 1.12.2015. myslim? Ja do prace sla az mesic a pul potom, jelikoz tyden a pul adaptace, pak jsem nevedela jak to zmakne, vsechno na jednicku, mohla jsem jit teda hledat misto. Mluvit umela, i si dojit na wc a obliknout se, najist, to samozrejme mate dost casu trenovat

sasui1
24. bře 2019

@vadysedy cetla jsem jen prispevek "normalni moralizujici matky" a neda nibtoba musim pridat prispevek ze strany pani ucitelky.
Zda malou do skolky vezmou zalezi na situaci v miste. Pokud mate silny rocnik nemusi se cerstva 3letacka dostat... Ale myslim ze ted uz snad silne rocniky pominuly. Taky treba zavisi mesto/vesnice. K zapisu se neni treba pripravovat! Je fajn pokud uz je trosku zvykla na peci jinych a otrkana at to pro ni neni sok. Pochopila jsem ze pises jako tatinek a maminku nemate. Nevim z jakych duvodu ale muze byt na tebe kvuli spatne zkusenosti vice fixovana. Ale i to se da prekonat!
Se skutecnosti ze ji das do skolky se musis nejdriv srovnat ty! Potom se uklidni i ditko a zvladnete oba...ve 3 letech uz deti normalne skolni vzdelavabi zvladaji! Hur rodice 😉😊 a ze neumi mluvit? Nevadi! Slysi? Rozumi? V pohode. Ona se rozmluvi! Ze se neobleka? Nevadi! Ona to dozene vsechno. (jako matka ucitelka priznam ze po hysterickych scenach oblekam i predskolaka... Proste je liny a rad se necha obskakovat. Verim ze ve skolce to zvlada sam 😁)
Co se tyka vyzvedavani musis se podivat jak maji skolky otevreno. Velke ve meste maji klidne od 6 do 16:30. Ale mensi maji 6:30 az 16:00 takze aby si stihal se svou pracovni dobou.
Dulezite je aby deti nemeli pocit ze byli do skolky odlozeny... Vnimaji to (mam na mysli maminka s mladsim doma ale ptz starsiho uz "nezvlada" strci ho od otviracky do zaviracky do skolky) kdyz vi ze tata jde do prace skutecnost chapou 😉
Pokud se nedostanete v kvetnu. Muzes v zari (nebo uz o prazdninac) obvolat skolky v okoli jestli nekdo neuvolnil misto. Nektere kraje na to maji databazi volnych mist. Ale to bych musela pohledat.
Tak snad jsem odpovedela na vse a trochu te uklidnila po prvnim prijemnem prisevku😊

ito
24. bře 2019

@normalnimatka ta pani pise ze je na ni sama, takze neni moc hezke argumentovat, ze dite pod 3 do skolky nepatri. Takove nazory od zen, ktere si mohli dovolit zustat doma moc rada nemam. V 90 % zeny, ktere davaji dite do skolky pred 3. rokem by s nim urcite zustali doma, kdyby jim to nekdo zaplatil. Nekdy maminky moc moznosti nemaji. ;)

sasui1
24. bře 2019

@vadysedy jeste jednou jsem sibprecetla prispevek a nevim proc to na me pusobilo jako od tatinka. Omlouvam se. 😁
Jeste spinkaci pauza... Nevim jaky mate dosud rezim. Ale jak zacnete chodit do prace. Ranni vstavani...nova situace ve skolce. To deti unavi. Takze si myslim ze si po obede ze zacatku zdrimne 😉 kdyby opravdu nemela potrebu tak se to resi klidovymi cinnostmi na lehatku. Prohlizeni knizek. Kde to maji dispozicne umozneno tak puzzle u stolecku a tak 😉

zmrzlinka
24. bře 2019

Do školky potřebuje být bez plen a aby se sama najedla.Moje dcera 2 a půl roku teď nastoupila do školky.Je to vesnická školka.Maji 20 dětí od 2,5 -6 let.Dcera chodila minulý týden na 1 hodinu.V pátek byla na dvě hodiny.A postupně to budeme prodlužovat.
Určitě ji do školky nedávají hned na celý den.Bude to pro ni šok.Spis postupně.
Syn šel do jeslí ve 2 letech a obraceli sme to oba.Trvalo asi dva měsíce než si zvykl a do školky chodil moc rád.Doma do tří let jsem zůstat nemohla ani náhodou.Vykasli se na kecy , že tak malé dítě do školky nepatří.Drzim palce.

ito
24. bře 2019

@vadysedy ahoj, urcite to zvladnete. Mala by mela byt bez plin, trenujte jidlo at se zvladne sama najist-chleba, obed lzici. S mluvenim to podle me nevadi, jen by si mela umet rict, ze potrebuje na zachod. Kluci jsou vetsinou daleko vetsi nemluvky. Pokud by to slo, nejlepsi by bylo jet v to zari postupnou adaptaci- tzn. ne hned na zacatku 8 hodin, ale prvni den treba jen hodku, dalsi 2 pak jet nejaky tyden dopoledne a pak uz cely den. Adaptaci ridit spolecne s ucitelkami- pak to bude urcite Ok.

ito
24. bře 2019

@vadysedy jo a u nas v jeslich a skolce chodili deti taky 8 hodin i vic a to ve veku tve dcery i mladsi, jeli tu postupnou adaptaci a v poradku. Do skolky chodi vsichni radi. Nejvic scen jsem zazila prave u 3letych a starsich deti.

makronka222
24. bře 2019

@normalnimatka jezis, zas to neprehanej. Svoje dite mej doma treba do 10 let. Ti pak podekuje...

j.a.n.i
24. bře 2019

@ito Tak me se zas naopak osvedcilo dat hned na cely den, ale ne na kazdy den v tydnu.

ito
24. bře 2019

@j.a.n.i mne to prave ridily ucitelky ve skolce, nezasahovala jsem jim do toho. Potrebovala jsem pak od cca 2 let na 3 cele dny v tydnu a prave delali postupnou adaptaci ale kazdy den a az byl zabehly, tak se to o ty 2 dny zkrouhlo. Kazde dite je ale opravdu jine, jak sama pises. 😉

kata267
24. bře 2019

@vadysedy pokud ji vezmou a bude misto tak bych si nechala tak mesic, dva jeste volno bez prace a postupne ji zvykala nejdriv treba jen dopoledne atd.a uvidite, dcera (2,5)chodi do detske skupinky a cca prvni mesic to byl rano trosku boj a plac a ted uz tam chodi rada....ona to urcite zvladne 🙂 a kdyby byl problem tak.ty ucitelky vetsinou reknou ze to dite na skolku jeste neni zraly a doporuci odklad kdyz to jde

bamak
24. bře 2019

@vadysedy ano v podstatě jde o místo. Obecně (pokud to někde nemáte podmaznute) školky berou podle věku. Od nejstaršího, po nejmladšího. Tam kde je nával berou v potaz i spadovost. Většina školek má jako požadavek dítě bez plen. Může jít na zápis na kolik více míst. Určitě stojí za to zavolat i začátkem září, nebo trošku později jestli se nějaké místo neuvolnilo-sem tam někdo vypadne.

drakenn
25. bře 2019

@normalnimatka má pravdu. Děcko do 3 let není na školku zralé a nemeni na tom nic fakt, zda matka musi či nemusí do práce. Přece si tu nebudeme navzájem nalhávat, jak je boží prcka vrazit do školky, na kterou neni připraveno.. (připraveny jsou opravdu vynjimky) dítě, které ještě ve 3 letech trolí do plen taky označíme za nezralé a nenutime ho do odplenkovani, aby nemělo trauma..

j.a.n.i
25. bře 2019

@drakenn Je blbost tvrdit, ze do 3 let neni dite na skolku zrale a uderem 3. narozenin najednou ano. Stejne tak je blbost pausalne tvrdit, ze deti do e let nejsou na skolku zrale, je dost takových, ktere jsou drive a dost tech co pozdeji.

kaja2016
25. bře 2019

@vadysedy Zalezi jak kde. U nas treba berou. Podminky si moc nekladou. Akorat, ze se nema prez den pocuravat. Ja bych ale takhle male dite do skolky nedala obzvlaste kdyz ises, ze moc nemluvi, evidentne na nejakou socializaci bez maminky jeste neni ready🙂

kaja2016
25. bře 2019

@j.a.n.i Jojo, souhlas. Ale rekla bych, ze zadne dite do 3 let a dlouho jeste potom neni zrale na to, ze narazi na ucitelku, ktera si na nem je vztek. Coz se ve statnich skolkach deje. Takze jednak zralost k socializaci bez maminky a jednak vhodny prostredi i nadale....

j.a.n.i
26. bře 2019

@kaja2016 Tak si mela nejspíš dite ve spatne skolce... Protoze je uplne stejna blbost tvrdit, ze ve vsech statnich skolkach jsou blbe ucitelky a ve vsech soukromych uzasne... Treba v nasi statni jsou super a 2,5 let deti s nimi zvladaji i hodne narocny program.