Státní x soukromá školka, která je vhodnější?
Milé maminky, zajímal by mě váš názor. Když nebudete uvažovat otázku financí, myslíte, že je pro tříleťáka vhodnější státní, nebo soukromá školka? Člověk by řekl, že když se za něco víc platí, bude to "lepší", ale je to opravdu tak? Obešla jsem snad všechny soukromé školky u nás ve městě a valnou většinou je to o tom, že si nějaká paní bez pedagogického vzdělání usmyslela, že se po mateřské nevrátí do práce, ale otevře si soukromou školku. Vybudovala ji v nevhodných prostorách (rodinné domy s malými místnostmi a prudkými schody, budovy v centru města bez jakékoli zahrádky či možnosti venčení....) a jako zaměstnance přijala své rodinné příslušníky či kamarádky. Doplnila samozřejmě vzdělání nějakým dálkovým studiem, jinak by to asi nešlo.... a začala přijímat všechny děti ve věku 1 - 6 let, které projevily zájem, aby naplnila kapacitu. Určitě je to skvělé pro rodiče, jejichž děti nevzali do státní školky.... Ale když je na výběr mezi státní a soukromou školkou, myslíte, že dá ta soukromá tříletému dítěti víc? V té jedné jediné soukromé školce, kam bych malého dala bez přemýšlení, mě od toho odrazují, že tam budou jen mladší děti, které nepřijali do státních školek, a bude mezi nimi zaostávat ve vývoji. Chci pro syna to nejlepší, zaplatila bych za to cokoli, ale pořád přemýšlím, jestli "to nejlepší" nakonec není ta velká školka s krásnou zahradou u nás na sídlišti, ke budou samé stejně staré děti. Řešil někdo něco podobného?
P.S.: Prosím bez hádek a psychoprofilů mé osoby🙂
@1miska no a právě na toto jsem teď narazila, take jsem lekarka a odchazim z domova v 6. Mala by spala do 8mi klidne, zatim daval ji do soukrome skolky manzel, ale prichod 8 a odchod ve 4 max. fakt moc nedavame, z dlouhodobeho hlediska to proste nejde. A co ted? Tri ji budou na podzim, takze do statni skolky ji nevzali. Na mne tlaci at se vratim. Penize dochazi. Babo raď.
@1miska
@vercik83 ono to není jen o tom jestli je člověk zrovna lékař. je mraky povolání, co začínají brzy a kdy lidi i víc jak hodinu dojíždějí do práce a prostě nejde stíhat provozní dobu školky. kdo je majetný, může řešit chůvou, někým, kdo dítě odveze a přivede a tu hodinku či dvě pohlídá než dojde rodič, když tedy soukromé školky toto svojí otvíračkou neřeší ☹ kdo nemá na placení další osoby, tomu se vyplatí spíš zůstat se svým dítětem doma sám a věnovat se mu. pak to chce ale utáhnout opasky, u někoho už jsou k prasknutí a ani toto nejde. pak holt brigády, částečné úvazky, výpomoci, práce z domova, podnikání...
@blahova_andrea To se mi právě na soukromé školce líbí, že nemá otevíračku "jak je zvykem", ale přizpůsobí se potřebám dětí a rodičů.Je spousta povolání, které potřebují dávat děti do školky hodně brzy. V naší školce je většina maminek doma s mladším sourozencem a ostatní rodiče pracují od devíti, takže pozdější začátek vyhovuje všem. Kdyby nás většina začínala velmi brzy v práci, nebyl by zase problém domluvit dřívější otevíračku. My tam raději zůstáváme déle odpoledne.
A rozhodně si připadám dost dospělá na to, aby mě někdo trestal za to, že přijdu později. Nedělám to běžně, když se to stane, mělo to vážný důvod, tak proč za to trestat dítě? Na jaký život by jej to mělo připravit? Do školy ti nezakážou vstup, když přijdeš pozdě, problém je až když se to opakuje bez omluvy. Ani v práci si moc nedovedu představit, že by ti zakázali vstup na pracoviště kvůli pár minutám zpoždění. Včas se chodí ne kvůli strachu z trestu, ale proto, jaké problémy pozdní příchod působí ostatním. Proto také chodíme včas, ale když se něco stane, ta školka se přece kvůli opoždění jednoho dítěte jednou za čas nezhroutí. Připadá mi lepší vychovávat dítě s tím, že pravidla mají svůj důvod a jsou tu proto, aby věci fungovaly - ne proto, že při jejich nedodržení přijde trest.
A s další školou, jazyky a kvalitou vzdělání, tak to prostě je, každý si musí určit priority a pode toho se rozhodnout. I v téhle diskusi je několik příkladů, že to není vždy jenom otázka peněz. A to ani v tom dopřávání: my třeba máme na české poměry nadstandardní příjmy a z našeho pohledu dětem opravdu dopřáváme - mají hodně kvalitní jídlo, rádi jim něco koupíme, když si to přejí, bez mrknutí oka jim zaplatíme skákací hrad nebo novou koloběžku, ale tchyně stejně pořád oplakává, jaké jsou ty děti chudáci, co všechno jim odpíráme a o co jsou ochuzeny. A mám hodně chudou kamarádku, která musí na rodině kapku šetřit i s jídlem, nové oblečení skoro nezná a dovolená ani ve snu, ale jejich děti rozhodně nejsou žádní chudáci, co by nějak strádali. Pro děti jsou nejdůležitější úplně jiné věci 🙂
@blahova_andrea No jasně, že je x dalších povolani. ale když chci atestovat, tak potrebuju praxi,takye by se mi sice spis vyplatilo byt s malou doma, protoye takhle co vydelam při miniuvayku odevzdam do te skolky. mělo by byt vice skolek...
@vercik83 Není možné se domluvit ve školce, ať už na prodloužené docházce za příplatek, případně přímo s lektorkou na individuálním hlídání? Nevím, jak dlouhou dobu bys potřebovala pokrýt, ale většina lektorek si nejspíš ráda přivydělá. Anebo s některou maminkou, která bydlí poblíž? U nás ve školce se několik maminek takhle domluvilo a děti si vozí a vyzvedávají navzájem – a ještě si spolu děti pohrají. Držím palce, ať najdeš řešení, zrovna medicína je jeden z těch oborů, kde si člověk moc vybírat nemůže...
omlouvam se za překlepy
@rebe Bohužel ne, již jsem to zkoušela, je to taková miniškolka, 2 propojené byty, chápu, že pak jim domů přijdou děti ye školy atd. Jinak děsně nerada někoho obtěžuju. Zatím se to dalo tak, že vyzvedla jednou babi, jednou táta a jednou já utekla dřív z práce, ale výhledově s vyšším úvazkem to nepůjde.
ještě čekám zde se neodhlásí více dětí ze školky kam jsme dávali přihlášku (individuální plány atd). máme ji vedle v baráku totiž. Ale taky ve mně samozřejmě hlodá, zda to pro malou co bude čerstvě 3leta nebude šok atd atd., když doted byla v malém kolektivu, ale je rozdíl v ceně obrovský+to vyzvedávání+větší výběh v parku. minimálně do atestace.
mimochodem, koukla jsem na tvůj blog a dost jsem se nasmála, sympatický mi smysl pro humor, i jiné věci;o)
@vercik83 Hele, myslím, že šok to pro ni dost možná bude, ale taky si myslím, že děti se dokáží hodně přizpůsobit, když vědí, že je to důležité. Přece ji tam nebudeš dávat proto, abys chodila s kamarádkou po kafíčkách, ale proto, že je to důležité pro celý tvůj další život. Mně vždycky pomáhá věci důkladně promyslet, abych měla jistotu, že dělám to, co je v dané situaci nejlepší. Jasně, v jiných podmínkách by možná bylo i lepší řešení, ale podstatné je dělat vždycky to nejlepší v mé situaci v mém životě.
A díky za pochvalu blogu, jsem ráda, že tě pobavil. Snažím se sem psát hlavně pozitivně, vyvztekat se můžu v soukromí 🙂
@rebe nejde o trest. je to jak píšeš. pravidla mají svůj důvod a jejich nedodržení vždy něco znamená. je jedno, jestli se něco zhroutí nebo přijde trest, nebo tím poškodíš někoho dalšího. prostě pravidla jsou pravidla a ač se nám to nelíbí a to hodně často, tak se musí dodržovat. ono, když si to řekne každý jako ty, že pro jednou se to nezblázní, tak je po pravidlech. pro vás je to jednou, pro sousedku jednou, pro paní z vedlejšího města jednou a najednou je to pro školku či jiný ústav běžná záležitost a narušování chodu 😉 mě to přijde stejné jako si říct, že nezastavím na červenou, protože jsem v přehledné křižovatce a přece vidím kilometr daleko, že nikdo nejde a nic nejede 😅
@blahova_andrea Zakázat dítěti jít do školky kvůli tomu, že jeho maminka třeba musela narychlo převléknout kompletně poblinkaného sourozence, není trest? A co tedy? Já jsem si nikdy neřekla, že "pro jednou se to nezblázní", ale když se mi mezi dveřmi dítě kompletně pozvracelo, tak jsem se vrátila a převlékla ho, protože mi to připadá důležitější než včasný příchod do školky. Nevím, no, v naší školce prostě děti za pozdní příchody trestány nejsou, na omluvnou sms nám odepíšou něco jako V pohodě, nestresujte se, počkáme na vás, a přesto to nijak běžná záležitost není, stává se to dohromady tak dvakrát do měsíce. Ale tohle jsou prostě dva naprosto rozdílné pohledy na život: někdo pravidla dodržuje proto, že se to musí, že je to nakázané, přikázané či zakázané a že by se stalo to a to, kdyby se na nich nelpělo. Já dodržuju pravidla proto, že vidím jejich význam a důležitost a že tím chráním ostatní lidi před nepřiměřenými obtížemi. Ale když na misku vah postavím obtíž, kterou lektorce způsobí moje pětiminutové zpoždění, a obtíž, kterou by mému kojenci způsobil hodinový pobyt v kompletně pozvraceném oblečení uprostřed zimy, mám poměrně jasno, a jsem moc ráda, že chodíme do školky, kde tu situaci stejně zhodnotí i lektorky.
Zatím mám ještě čas tohle řešit, ale mám na výběr buď dvě normální státní školky cca 10 minut chůze a nebo Montessori školku na kraji města a dvě soukromé taky na kraji města. I když se mi třeba Montessori školka líbí, dám ho do té nejbližší. Pro mě je důležitější, aby tam znal děti z okolí, z hřiště a třeba z baráku, abych se pro něj mohla stavit s tříkolkou a jít domů pěšky, cestou do parku atd..., než abych ho musela denně vozit půl hodiny tam a zpátky, jen aby měl "lepší" péči za spoustu tisíc.
@vercik83 A nemůžeš jít zatím jen na částečný úvazek? Řešila jsem to samé minulý rok, dcera je prosincová. Je fakt, že jsem narazila na hrozně vstřícnou primářku, zaměstnala mě jako absoloventku bez praxe se dvěma malýma dětma na částečný úvazek (jako jestli nic jinýho, tak tohle je její lístek do nebe :D ), děti chodí na 3 dny do lesní školky soukromý (na víc bychom ani neměli peníze), zbylý dva dny jsem doma. Původně jsem si malovala, jak si od ledna přidám 4. den, ale děti byly v zimě hodně nemocný, neustále si něco předávaly mezi sebou, takže jsem zůstala na 3 a jsem ráda, i tak to byl organizační mazec, hlavně pro dceru, která se intenzivně promořovala 🙂.
Peníze strašný, pracovně ten necelý rok vlastně za moc nestál, protože s tím úvazkem se mi k atestaci nic moc nezapočítá, ale jsem za to všechno zpětně ráda. Dceři je teď 3,5, od července jdu na plnej (na léto máme poměrně odvážnej bojovej rozpis :D ) a od září ji vezmou do školky bez problému a já jsem za sebe i nějak víc v pohodě, že ji vypouštím do 5ti denního režimu starší a že jsme se užili všichni.
@rebe ty to prostě bereš jinak než já. neshodneme se. to nevadí. mě vždy učili si dělat časovou rezervu a chodit raději dřív. pak pokud se stane neočekávaná situace, tak mám pořád čas to řešit a přijdu včas. neříkám, že jsem něco někdy nevychytala a neopozdila se, to bych lhala. ale zrovna školka má podle mě rozptyl dost široký na to, aby se to dalo zvládnout bez problémů. je mi jasné, že nikdo nenechá dítě pozvracené a nepoletí do školky. ale 2x do měsíce mi přijde dost. jak jsem psala, 2x u vás, 2x u těch vedle a už je to vlastně fuk. já spíš nevidím jediný důvod, proč chodit tak na poslední chvíli, aby převlečení miminka muselo znamenat porušení pravidel. já nechodím s dětmi včas proto, že by mě nebo dítě potrestali tím, že nás už nepustí. no tak já jsem s mladším stejně doma, no tak bychom si udělali společný den a vynahradili bychom si to tulením a nějakým programem i bez školky. chodíme včas, protože tím učím dítě chodit včas později i do školy či do zaměstnání a chodím včas, abych nenarušovala učitelkám a ostatním dětem program, který mají ve školce.
@blahova_andrea Špatně jsi to pochopila, to "dohromady" znamenalo dohromady. Prostě tahle situace nenastává u všech rodičů dohromady více než 2x do měsíce. Nám se to stalo jednou. Asi se vážně neshodneme, ale mně prostě připadá nesmysl násilím budit dceru výrazně dřív, když je tou dobou prostě neprobuditelná a znamenalo by to budit ji za cenu pláče a odmítání vstát a jít do školky. Rezervu jsem si vždycky nechávala podle mě dost velkou, ale někdy syn vyžadoval kojení navíc, pak se několikrát pokakala a nakonec ještě pozvracel a najednou jsme vyjížděli o 3/4 hodiny později než jindy. Jak jsem psala, je to jeden z důvodů, proč preferuji soukromou školku. V naší školce prostě pětiminutové zpoždění žádný extrémní zásah do programu neznamenalo, prostě začali o pět minut později. Vlastně teď jsem si uvědomila, že jsme ještě jednou zaspali a přijeli až po ranním kroužku. Ostatní děti mezitím svačily a dcera s nimi pak vyrazila do lesa - tentokrát pro nikoho nenastal žádný zádrhel, přišla akorát o ranní kroužek a svačinu. Vím, že jsou lidé, jejichž životní filosofií je být raději někde o hodinu dřív, než o pět minut později. Moje dítě ale prostě ranní ptáče není, každých pět minut spánku pro něj má význam, takže tenhle postoj nemám, dvacetiminutovka rezervy mi přijde až až, a když jednou za zimu nestačila, vážně jsem z toho neměla černé svědomí. A z toho, že někdy zaspím, se také hroutit nebudu. Oba máme s manželem zaměstnání, v němž nám za to nikdo hlavu neutrhne, tak necítím potřebu děti učit, že si pozdní příchod zasluhuje trest.
@rebe a ty si myslíš, že až bude starší chodit do školy, že bude jedno, kdy dorazí, aby jsi mladší spící nemusela budit? nebo když jste objednaní někde k lékaři, tak je taky jedno, kdy se dítě vyspí a kdy dorazíte? a třeba půlhodina, která ti skýtá dostatečnou rezervu na nenadálé situace mi nepřijde jako buzení výrazně dřív.
to není životní filosofie, to je bohužel život. měla jsem i práci, kde nám rovnou řekli, že ač musíme být v práci o čtvrt hodiny dřív než se otvírá, tak máme být na místě vlastně raději o 20 minut dřív, protože jako pozdní příchod se nepočítá po otvíračce, ale méně než 15 minut před. a samozřejmě okamžitě peněžité sankce. a takto je to na hodně místech. ve škole taky zvoní pro všechny stejně. lékař taky nemůže na operaci dojít v půlce...vím, je to extrémní příklad, ale vystihuje to, co mám na mysli 😉
ono je to o tom, jak žijete. ve vaší práci to prostě nevadí, ve školce to taky nevadí, tak proč sebe nebo děti k tomu kopat. no já k tomu děti raději kopu, protože nemůžu vědět, kterým směrem půjdou, jaké štěstí ve škole či v práci budou mít na lidi a vedení oni.
@rebe a až budou děti větší a ty jim řekneš, do 18h doma a pak je budeš v 19,30 nahánět po kamarádech, tak je taky nebudeš učit, že při pozdním příchodu ponesou následky - trest? 😀
@blahova_andrea Hele, mohly bychom prosím tuhle diskusi už ukončit? Začíná být opravdu nesmyslná. K doktorovi nechodíme každý den, ani každý týden jako do školky, aby to bylo srovnatelné. A kdybychom tam přišli o pět minut později, rozhodně nás doktor nepošle domů s tím, že nás neošetří, to bych si okamžitě hledala jiného. Ono je to spíš naopak, většinou tam ještě čekáme, než přijdeme na řadu... A ano, až bude dítě větší a místo v 18:00 přijde v 18:05, tak mu taky dveře před nosem nepřirazím. A pokud pošle sms, že se zdrželo u kamaráda a dorazí v 19:30, tak s tím taky problém mít nebudu. Předpokládám, že ani s tou operací bez doktora nezačnou, kdyby se opozdil, ani ho nepošlou domů, že budou teda operovat bez něj, když měl pět minut zpoždění.
Já ti opravdu věřím, že pro tvoje dítě není půlhodina žádné výrazně dřív. Věřím ti, že ho vzbudíš klidně o hodinu dřív a není to pro něj problém. Ale my se bavíme o mém dítěti a pro něj to problém je. Někdy ho dokonce ani "na čas" nemůžu probudit a poplakává a potřebuje víc času. A to mých 20 minut rezervy + dalších 30 minut "to není takový rozdíl" už je dohromady skoro hodina... A já nemíním ho násilně na to ranní vstávání učit, protože v ostatní dny v týdnu, kterých je většina, by nás budila stejně brzo, což by byl zase problém pro manžela, který kvůli své práci tak brzy vstávat nemůže. Nevidím jediný důvod, proč bych měla dítě od tří let drezírovat, "aby si zvyklo na život". Chápu, že pro někoho je mantra včasný příchod a ať si dítě klidně brečí, hlavně že přijdeme včas. V naší školce je důležité, aby tam děti chodily rády a těšily se tam, i když kvůli tomu občas dorazí později. Proto jsem si ji vybrala. Tobě by to nevyhovovalo, proto sis vybrala státní školku, kde něco takového nepřipouštějí. Tak je všechno v pořádku a nás a naši školku nemusíš vůbec řešit, když do ní tvoje dítě nechodí, ne?
@rebe ano, mohli. jsme už daleko od tématu
jen k tomu casnemu prichodu do zamestnani -jsem ucitelka a docela by me zajimala reakce rodicu deti, kdyz bych do vyucovani prichazela jednou za cas treba o cvtrt hodiny pozdeji (budu mit tri deti a treba se mi taky nekdy stane nehoda 🙂)) - a kdyby se v te dobe zakum neco stalo, koho by asi rodice pranyrovali? nejspis me 🙂)) a dostala bych trest -urcite od zamestnavatele, pripadne od soudu-pro zanedbani svych povinnosti 🙂)) protoze mam za ty deti od urcite doby odpovednost.......zpozdila jsem se jen jednou -snehova kalamita-nejel bus-v tomto pripade jsem zavolala rediteli,omluvila se a on zajistil dozor-ja teda chodim do zamestnani radeji o hodinu driv 🙂)))deti budou muset holt vstavat brzy 🙂))
@drzticka81 Předpokládala bych, že když se z vážných důvodů zpozdíš, tak stejně jako já dáš vědět, v tvém případě asi řediteli. Vždycky jsem předpokládala, že pohotovosti se na školách drží přesně z těchto důvodů. A co jako rodič řeknu na to, že ve třídě mého dítěte musel učitele zastoupit jiný, který měl právě pohotovost? Řeknu ti to úplně přesně – bude mi to naprosto jedno.
Je mi jasné, že jsou zaměstnání, kam prostě nelze přijít o pět minut později. Nelze se omluvit a nikdo jiný tě nezastoupí, prostě to nelze. Předpokládám, že pokud si moje dítě jednou právě takové zaměstnání vybere, bude mít pro svou volbu povolání tolik důvodů, že tuhle věc přijme jako fakt a chodit třeba s hodinovou rezervou pro něj nebude problém. Přesto nepokládám za nutné jej na takovou možnost soustavně připravovat od tří let.
I do školy asi budeme muset vstávat dřív než teď. Myslím, že bohatě stačí, když na to svou tříletou dceru začnu připravovat někdy za tři a čtvrt roku 🙂
@blahova_andrea Díky. Myslím ale, že naše diskuse pro ostatní užitečná být mohla. Přijde mi, že totiž ukazuje, jak je samotná otázka, zda je lepší státní nebo soukromá, od začátku nesmyslná. I když pominu, že různé školky mají různou úroveň bez ohledu na zřizovatele, tak prostě různí rodiče mají různá očekávání a za důležité považují různé věci. Pokud se nedokážeme shodnout ani na tom, jestli je pozdní příchod prohřešek hodný vyloučení, nebo by se nad ním měly přimhouřit oči, protože to není tak vážný problém, připadá mi evidentní, že se všichni rodiče nemohou sejít ani v názoru na mnohem zásadnější věci, které výběr školky ovlivňují.
@rebe to souhlasím. pro mě třeba k rozhodování o školce není přijetí opoždění vůbec podstatné. ani ve státní školce se nestane, že by dítě bylo vyhozeno, když se opozdí jednou za rok, jako se stalo vám. něco jiného je, když se jede na výlet a autobus prostě o čtvrt odjíždí. tak je jedno, že normálně je příchod do školky o půl. dítě bude mít smůlu. ale ono ani do divadla nejde přijít po začátku. už tě nevpustí. mě spíš přijde, že ty bereš jako trest jedině to, že tě někdo už nepustí dovnitř. přitom o tom to vůbec není, že dítě přijde pozdě, tak mu zabouchneš dveře. je spousta jiných druhů postihů a následků, které pak člověk nese. ale to je jedno. prostě jak píšeš...každý rodič to má nastavené jinak, má jiná přání a očekávání a také jiné možnosti a jiné děti a podle toho všeho se řídí. já si třeba školku nikdy moc nevybírala. na tu první jsem žádnou chválu neslyšela, všichni se raději hlásili jinam. ale my ji měli nejblíže, já k tomu právě další miminko a taky jsem věděla, že jsme tam na rok, že nemá cenu syna vodit přes celé město jinam kvůli spádovosti na lepší základku, když na ni nikdy nebude chodit. a ejhle...nikdy jsem neměla s ničím problém a syn tam byl velice šťastný. dodnes nevím, co se jistým maminkám nelíbilo 😅 teď jsme na vesnici, kde je jedna jediná školka a tím je výběr jasný. nemám peníze ani čas ani auto na to, abych děti vozila někam jinam. naštěstí i zde je syn spokojený a snad bude časem i dcera.
Maminky, všem vám děkuju za názory a položím svoji otázku ještě trochu jinak. Synovi byly v dubnu tři a od ledna chodí do soukromé školky (já jsem se vrátila do práce). Jsme moc spokojení, synovi se tam líbí, školka je blízko mé práce a vyhovuje mi, že tam můžu vodit dítě až do 8.45 (dělám od 9 hod a malý usíná v noci hodně pozdě, takže si ráno rád pospí - já také). Jsou tam dvě učitelky na 12 dětí, školka velmi levná (dotovaná), ale je o ni taky velký zájem. Chtěla jsem ho tam dát i příští školní rok, ALE bylo mi řečeno, že tam prakticky nikdo z těch současných dětí nezůstane a naberou samé nové děti, které se tento rok ještě nedostaly do státní školky (dvouleťáky). Tj. byla by tam jen jedna starší holčička s mladším sourozencem a jinak všechny děti mladší. Syn by si tam (údajně) neměl s kým hrát a stagnoval ve vývoji. Ale (aktuální info), kdybych chtěla, vezmou nás.
Pak je možnost dát syna do klasické statní školky u nás na sídlišti. Pověst má dobrou, ředitelka působí sympaticky, ale učitelky ani prostory jsem nikdy neviděla, den otevřených dveří nebyl a zápis se konal v takové místnosti, že nebylo nic vidět. Je to klasická komunistická školka s velkou zahradou, kam chodil už můj manžel. Velkokapacitní, s asi osmi třídami, v té jedné budou samé nové děti přesně v tom věku mého syna (někdo o chlup starší a někdo o chlup mladší). Klasika, 28 dětí na dvě učitelky (nebo na jednu s tím, že dvě jsou jen na oběd, to snad ani radši nechci vědět). Příchod klasicky do 8.00 (nějak by se to udělalo, ale už to je plus pro tu první školku).
Syn je jedináček, je spíše plachý a bojácný, špatně se začleňuje do kolektivu a hraje si spíše s dospělými než s dětmi. S mladšími dětmi si vůbec hrát neumí, má už sofistikované hry s příběhy. Dobře mluví, je chytrý. Takové ty běžné věci, co školka vyžaduje (dojít si na WC, obléct se, najíst se.... ) umí, takže by to po této stránce asi zvládl, ale má strach z hlediska psychiky, je opravdu dost citlivý. Do jaké z těch školek byste ho daly? Bohužel nemůžu udělat to, že ho dám nejdřív do státní, a když to nepůjde, vrátím ho do soukromé, tam už bude plno.
@mysicka_lb A nešlo by, že by šel s někteým ze stávajících kamarádů - spolužáků do školky jinam?
@mysicka_lb Moje odpověď by se i v tomto případě trošku opakovala - co je pro tebe nejdůležitější? Je to lokalita, otevíračka, počet dětí, prostředí, věkové zastoupení dětí, možnost nějakého vzdělávání dítěte (to je ale podle mě v obou, těžko říct z těch popisů),... (atd.)?
Je to hodně individuální, ale školka v počtu 28 může být dost drsná. Stačí 1 či 2 problémové děti (míněno s drsnějšími návyky jako bití druhých a tak) a ty si to Vaše dříve či později "najdou" a jedné učitelce se to v tom počtu bude špatně hlídat a špatně řešit. O vývoj bych se nebála, děti se umí zabavit a vyvíjet v rámci možností i samy. Horší je, pokud si neumí vůbec hrát sám a vyloženě vždy někoho potřebuje (mrňata stačit tedy nebudou, ale pokud potřebuje dospělého, nebude ho mít moc tam ani tam, ne?).
Připadá mi to trošku jako loterie, protože nemůžete vědět, jaké děti přijdou tam či tam. V menším počtu se to snadněji uhlídá, také tam bude (snad) k citlivému dítěti lepší přístup, nechala bych ho v soukromé, ať si buduje sebevědomí a otrkává se. Třeba tam bude i nějaký upovídaný dvouleťák, který je trošku napřed, tak to nebude v tom počtu tak tragické (spolu s tou další holčičkou jeho věku).
Ale na mé volbě nezáleží. Je to Vaše dítě, Vy máte svá kritéria a své priority... (a třeba dost jiné, než já).
@verdos Pořád právě přemýšlím, jestli ten hlavní důvod, proč mě odrazují, není ten, že si neumí sám hrát a přivlastňuje si ty dospělé. Já to moc neumí posoudit, doma většinu času vyžaduje moji pozornost, ale v kolektivu dětí (na hřišti nebo na návštěvě) je to lepší. Jak se chová v té školce nevím, nemám možnost ho tam sledovat. Nějak to tam ale určitě zvládají (je to velká instituce, mají i mateřské centrum a další třídičku a celkově je tam kotel dospělých na malý počet dětí). Právě proto ho mám strach dávat do státní. No a nejdůležitější pro mě je, aby bylo co nejméně slziček.
@mysicka_lb nećtu všechny příspěvky, ale co se týče uhlídání dětí máme přesně opačné zkušenosti než tady maminky psaly...
V soukromé školce bylo ve třídě málo dětí, ale berou všechny, kteří si zaplatí... Takže jedno dítě bylo nevychované a jeden kluk autista. Ten křićel, běhal po třídě a házel po dětech hračky. U oběda ho musela teta krmit a tak nestíhala ostatní děti, i když jich bylo málo...
Dcera to tam přestala mít ráda..
Ve státní školce jsem byla svědkem, jak říkají jedné mamince, že jejich syn nesmí mluvit sprostě a bít děti, jinak se s ním rozloučí... Že při počtu 28 dětí nesmí být děti agresivní, jinak by to nešlo zvládnout... Rovněž šikanu dcery (kluci se ji často smáli za špatnou výslovnost a doma brečela, že nechce do školky) hned paní učitelka řešila a bylo po problému...
Také oslovení paní učitelko ji přimělo více poslouchat..
Tedy jesličky byly lepší v soukromé školce, kde měla hodné tety.
Školka byla lepší ve státní školce, kde byla klidnější a více se toho naučila...
Navíc ve státní školce při větším počtu dětí si přišla důležitější...
Znovu zopakuji, že nejdůležitější je kvalita učitelek a je jedno, v jaké instituci...
@mysicka_lb
Tak ještě k nové otázce... Já bych volila státní školku, protože když byla dcera s mladšími dětmi, chytala od nich "miminkovské návyky" a hrála si na mimino... Postupně upustila od všeho, co se naučila a najednou se neuměla obléct, utřít na WC, jíst příborem. Chtěla obsluhovat. Začala šišlat...
Ale záleží, jaká školka je...
My jsme měli ve státní školce Den otevřených dveří, takže třídu jsme obě viděly. A líbilo se jí. Dcera je taky spíše nesmělá, ćeká až ji někdo pozve ke hraní nebo si hraje sama. A proto jí vyhovovala státní školka, kde bylo hodně dětí a mohla si "vybrat", kdo ji intelektem vyhovuje... Pokud je třída ze samých nových dětí, je to spíš výhoda. Nejsou vytvořené kamarádské skupinky a je šance si nějakou vytvořit...
U nás byly taky 2 učitelky. Jedna na ranní, druhá chodila cca do 10:30 a měla odpolední. Z toho strach nemějte. Oni to zvládají... Když tam je jedna a potřebuje něco vyřídit, zavolají jiného zaměstnance školky a ten zatím hlídá děti.. Děti nikdy nejsou samotné. A i když jich je hodně, státní školka má pravidla, která se musí dodržovat.
V soukromé byly často diskuze rodič versus učitelka ve prospěch jejich dítěte a tím znevýhodnění ostatních dětí...
Ale jsem tedy překvapená, že vám neumožnili vidět třídu a prostory školky... Především dítěti se tam musí líbit... My jsme tehdy obešly 3 státní školky a 1 soukromou a dcera mi sama řekla, kde se jí líbilo a kde ne a proč.. A docela se to shodovalo s mými představami. A u jedné mi řekla, že tam rozhodně chodit nechce, že to tam je přeplácané, ta výzdoba... 🙂
Pokud je ředitelka komunikativní, zkusila bych domluvit jednu krátkou navstevu ve třídě, kam by syn chodil... A uvidíte reakci.

u nas proc dat malou ze soukrome skolky do statni bohužel ovlivnuje i nase povolání, kdy ja i manzel pracujeme v nemocnici a začínáme v 7,00 a to znamena byt v sedm opravdu uz prevleceny na oddeleni (manzel lekar ja porodni asistentka) takze nase deti az se za rok vratim budou ti chudacci co jsou presne o pul sedme kdy skolky otevira cekat u vchodu :( a soukroma zadna v okoli s tak brzkym otevrenim neni