icon

Státní x soukromá školka, která je vhodnější?

mysicka_lb
27. kvě 2017

Milé maminky, zajímal by mě váš názor. Když nebudete uvažovat otázku financí, myslíte, že je pro tříleťáka vhodnější státní, nebo soukromá školka? Člověk by řekl, že když se za něco víc platí, bude to "lepší", ale je to opravdu tak? Obešla jsem snad všechny soukromé školky u nás ve městě a valnou většinou je to o tom, že si nějaká paní bez pedagogického vzdělání usmyslela, že se po mateřské nevrátí do práce, ale otevře si soukromou školku. Vybudovala ji v nevhodných prostorách (rodinné domy s malými místnostmi a prudkými schody, budovy v centru města bez jakékoli zahrádky či možnosti venčení....) a jako zaměstnance přijala své rodinné příslušníky či kamarádky. Doplnila samozřejmě vzdělání nějakým dálkovým studiem, jinak by to asi nešlo.... a začala přijímat všechny děti ve věku 1 - 6 let, které projevily zájem, aby naplnila kapacitu. Určitě je to skvělé pro rodiče, jejichž děti nevzali do státní školky.... Ale když je na výběr mezi státní a soukromou školkou, myslíte, že dá ta soukromá tříletému dítěti víc? V té jedné jediné soukromé školce, kam bych malého dala bez přemýšlení, mě od toho odrazují, že tam budou jen mladší děti, které nepřijali do státních školek, a bude mezi nimi zaostávat ve vývoji. Chci pro syna to nejlepší, zaplatila bych za to cokoli, ale pořád přemýšlím, jestli "to nejlepší" nakonec není ta velká školka s krásnou zahradou u nás na sídlišti, ke budou samé stejně staré děti. Řešil někdo něco podobného?
P.S.: Prosím bez hádek a psychoprofilů mé osoby🙂

Strana
z6
karol89
28. kvě 2017

@blahova_andrea já si toho všimla za celý rok až teď poslední měsíce, jinak jsem to taky nevěděla .. poznám to podle toho, že má ve skřínce nějakou samolepku nebo magnet, takže tam zůstane obal. Zkusíme něco takového vymyslet i kdybych jim to tam měla chodit míchat sama 🙂

mollyweasley
28. kvě 2017

@blahova_andrea Jestliže jim vozí jídlo z jiné školy, tak pravděpodobně nemají kuchyň, pouze výdejnu a tam veškerá manipulace s jídlem, byť jenom pitomé zamíchání a zašlehání, odpadá. Tam se může jídlo jenom vydávat (a chápu, i když při tom vydávání jídlo zamícháme 🙂 ). Takže jsou pravděpodobně závislí na jídelníčku jiné školy a v případě Olmíků bych to viděla na nějakou super akční cenu, o které se nám v Tescu ani nezdálo.

karol89
28. kvě 2017

@mollyweasley Obědy se vozí z jiné školy ale školkové svačiny mají na starost kuchařky .. taky jsem byla překvapena, když mi bylo řečeno, že se musí vejít do 8Kč aby k tomu mohlo být třeba ještě pečivo nebo něco. Nevím za kolik se cenově v obchodech pohybují nebo jestli to třeba neberou někde v Makru za lepší ceny.

blahova_andrea
28. kvě 2017

@karol89 vy nemáte veřejně vystavený jídelníček?
@mollyweasley naše školka taky nevaří. vozí jim obědy ze školy, která je o budovu výš a stejně je u každé třídy výdejna velmi dobře udělaná. dole je nějaká místnost, ze které to dává výš třídám a také vydává obědy rodičům, co nestihli odhlásit oběd. nevím, proč by tam nešlo v míse smíchat tři ingredience. mě přijde šílený, abych platila soukromou školku a dítěti tam dávali kostíky! nebo tu manipulaci s jídlem zakazuje nějaká směrnice, když není přímo vývařovna? přece na studenou kuchyni nemusí být teplá vývařovna. chystání svačin, manipulace s chlebem, pomazánkou...to je také studená kuchyně.

karol89
28. kvě 2017

@blahova_andrea Máme, právě i podle toho jsem tu školku vybírala ale dlouho už ho nesleduju. V počítači to neotevřu, protože je to v programu, který nemám a ve školce mrknu jen sem tam, když mě to napadne .. ale nikdy jsem si ničeho nevšimla, tak jsem se přestala dívat. Když už, tak tam byl napsaný jogurt. Právě až poslední dobou. Omalovánky má třeba i Lipánek, ty tam taky měla párkrát ale co vím jednou tam měla něco od olmíků a teď nedávno od kostíků. Mají i čistě bílé jogurty ale děti to nejedí a zůstávají pak hladové + se musí vejít do té částky.

balcanka
28. kvě 2017

Myslím, že záleží hrozně na školce. Znám dvě skvělé státní, kde je to ale hlavně o výborných a nadšených učitelkách, které myslím pracují zcela nad rámec, bohužel ani jedna není naše spádová. A pak je spousta státních s vyhořelýma babiznama, stejně tak jako je spousta soukromých, které buď jedou na kšeft a o děti se nezajímají nebo můžou být fajn. Prošla bych si ty, co Vás zajímají a rozhodla se podle dojmu a referencí maminek z okolí.
Máme dvě děti (3,5 a 5), chodí do lesní školky, takže soukromé. Stojí nás to relativně dost peněz (myslím, že ta školka jako taková není nijak extra drahá na to, jak je skvělá, ale konkrétně v rámci našeho rozpočtu je to na hraně), ale shodli jsme se, že malý děti mají být v láskyplnym a milym prostředí, kde jim je dobře. A to zrovna tahle školka splňuje.
Ale nemyslím, že je to nutně tím, že je soukromá.

mollyweasley
28. kvě 2017

@karol89 A mají je na starost vaše kuchařky jakože výrobu, Protože do naší školky se taky vozí jídlo ze školy, ale veškeré, tzn. že ženská dostane ráno pečivo a pomazánku, mlíko, zeleninu a ovoce, to namaže, nakrájí. Na oběd dostane jídlo ve várnicích, to vydá. Jediné, co vaří, je čaj.

karol89
28. kvě 2017

@mollyweasley když jsem zjišťovala jak to je, tak mi bylo řečeno, že svačinu připravuje pani kuchařka ve škole a že to zkusí pořešit .. že bílé jogurty mají taky ale pak děti zůstávají hladové, protože to nesní a Olmíci i přes složení splňují spotřební koš. Že budou zkoušet i jiné jogurty ale musí se vejít do té ceny.

mollyweasley
28. kvě 2017

@karol89 Jj, splňují, protože spotřební koš neřeší želatiny, zahušťovadla nebo škrob, řeší bílkoviny a cukr. A ano, spousta dětí je z domu zvyklá na jinou chuť, než by byla vhodná z hlediska zdravé výživy. A taky, děti se opičí, takže nám teď věhem týdne zcela nenápadně přestalo 10 dětí pít mlíko, protože Terezka chce čaj, tak všechny holky kolem ho chcou mít taky a kluci to vidí, tak že taky radši čaj...a pečivo suché jí polovina dětí, některé jdou přesvědčit, jiné pomazánku ani neochutnají a radši by byli o hladu, než aby kousli do pomazánky. Takže ohledně bílého jogurtu bych byla taky skeptická 🙂

karol89
28. kvě 2017

@mollyweasley já ale neřeším bílý jogurt .. mně ho sice jí úplně bez problémů ale je mi jasný, že to neni všude .. řeším ideálně úplné zrušení olmíků/kostíků a koupi třeba matyldy která má 4 příchutě, jen je dražší 🙂 když už tam je zdravý jídelníček, tak je tohle jako pěst na oko .. a jelikož svačiny připravuje pani kuchařka, tak je šance tohle vyřešit 🙂

mollyweasley
28. kvě 2017

@karol89 Jj, já jsem to pochopila 🙂

rebe
28. kvě 2017

@dokument Bydlíme v Praze. V té jedné školce říkali, že jako mohou být venku i déle, ale těch dvacet minut mohou zaručit. V té, co máme v ulici, jsou hodně venku přes léto, kdy jim stačí děti vypustit do zahrady, ale přes zimu je tam opravdu mrtvo. Ven možná musí, ale prostě na to kašlou a ven nechodí. Chodíme okolo každý den a 300 dětí nepřehlédneš.
@hojda Asi bych se vrátila k tomu, že nelze paušalizovat, stejně jako jsou dobré státní školky, jen bohužel ty v našem okolí jsou špatné, stejně jsou špatné soukromé školky, to možná i ty lesní, jen prostě ta naše je boží. Naše zázemí je hájenka s takovými vraty, jako bývají u stodoly, ta jsou v létě neustále otevřená, takže jsou děti de facto venku, i když jsou pod střechou. V zimě jsou ta vrata zavřená, ale teplo je tam asi takové, že stačí sundat čepici a bundu, rozhodně se tam ale nepřezouvají ani nevysvlékají. Děti se za každého počasí scházejí venku a kroužek je uvnitř jen za extra silného deště, jinak vždycky venku. Ani v zimě v dešti netrávili celé dopoledne uvnitř, ale chodili ven. Od toho tam přece mají náhradní oblečení, aby nevadilo, když promoknou.

rebe
28. kvě 2017

@mollyweasley To, co píšeš o tom zdlouhavém svlékání a oblékání, je podle mě právě slabina toho klasického režimu ve školách. Docela často jsem tu v zimě četla, jak maminky dvou dětí řešily ranní svlékání: dětem to trvá, když povídají se spolužáky, mladší dítě se mezitím vzteká, že je mu vedro, tak maminka musí svléknout sebe i druhé dítě, nebo naopak staršímu pomáhá, aby to bylo rychleji... Pak si děti pohrají, je řízená činnost, svačinka a celé nanovo, zase se oblékají, trvá to, učitelky toho mají moc, pak po procházce zase svléknout... Nechci hodnotit státní nebo soukromá, s tím to podle mě nijak nesouvisí, ale prostě mi přijde výhodnější ten model, který máme v naší lesní školce, že se děti sejdou venku, takže po ránu neřeším absolutně žádné svlékání, jen si chvilku pohrajeme na školkové zahradě, pak mají řízenou činnost venku, takže kromě vzdělávacího přínosu jsou na vzduchu, pak jsou zase venku, takže svlékání probíhá jenom jednou, před obědem. Po obědě pak není potřeba oblékat všechny naráz, protože díky věkově smíšené skupině jde jen pár dětí ven, pár dětí si hraje nebo něco vyrábí v zázemí a jde ven později a zbytek spinká a jde ven ještě později. Prostě mi to připadá jednodušší 🙂
@japona Moje zkušenost s věkově smíšenou skupinou je taková, že dcera šla do školky 2 měsíce před 3. narozeninami, má tam dvě nejlepší kamarádky, jednu stejně starou, druhé je pět. V kolektivu ji zezačátku dvě pětileťačky nebraly, že si s "prťata nehrajou", teď, když je jí 3,5 roku, už si s ní hrajou normálně a kamarádí se. Ale je fakt, že se o ni nikdy nestaraly, obléknout i najíst se uměla sama, potřebovala pomáhat akorát se svlékáním na záchod, a to v pohodě zvládaly lektorky, případně pomáhaly děti ze školy, která je se školkou spojená. Takže máme ještě větší rozptyl, nejstarší Rézin kamarád "ze školky" se letos hlásil na gympl – a funguje to parádně pro obě strany.
@hojda Ten ranní začátek byl, přiznávám, taky důvod, proč se mi do státní nechtělo, u nás je příchod do osmi. Ve třech letech se dcera před osmou nebudila, takže ji kvůli školce budit takhle děsně brzy by se mi nechtělo...

lidan
28. kvě 2017

@mysicka_lb Rozhodovala bych se podle učitelek a referencí rodičů. Je jedno jestli je školka státní či soukromá, vždy záleží opravdu jen učitelkách, jaký postoj mají k dětem - pomoc s oblékáním, účast při hrách, komunikace s dětmi...

veroniquecz
29. kvě 2017

@1miska Kam chodíte?? Malá bude mít v Brně soukromou a školné tam je 4.500 se vším všudy...
Jinak malá půjde v září do školky, která je zřizována rodinným centrem, které pořádá i kroužky, tábory atd. Všechny učitelky mají vzdělání, navíc když prcci nastoupí, tak už je znají z kroužku. Slyšela jsem jen samou chválu, všechny děti tam chtěly zůstat a ne jít do státní ;) Takze i soukromá muže být dobra 🙂

ilonne
29. kvě 2017

@karol89 muzete se domluvit, myslim rodice a na "lepsi" jidlo si priplacet. Ale co ma zkusenosti mamka (byvala reditelka ZS a MS), tak vzdy kdyz si nekdo stezoval na jidlo a vysvetlila mu princip spotrebniho kose a norem a navrhla tuto variantu, bylo ticho po pesine. Ale kdyz to nezkusis, nezjistis jestli by to neproslo.

hojda
29. kvě 2017

@rebe Tak to se přiznám, že tohle bych už asi nedala, to mi přijde třeba na tříleté dítě moc, být celý den v zimě venku. A kde v zimě spí? Taky v té stodole? A v kolik začínala lesní školka? U nás příchod do 8:30 ve státní dřív 8:00 teď 8:15 (škola začíná 8:30)

hojda
29. kvě 2017

@rebe U nás je to pojaté tak, že se jde ven za každého počasí, ale není to tak, že by se v zimě bylo celou dobu venku, zázemí jsem zažila několik (teepee, budova hájenky, slaněný domek a jurtu, ale všude se topilo odhaduju na 20 stupňů, tudíž i svlékalo a dovnitř se přezouvalo. Vždyt si dovnitř musí nanosit na botách sníh a v tom se pak čvachtají? Asi si nějak nedovedu představit, to co popisuješ - ten praktický provoz.

karol89
29. kvě 2017

@ilonne jídlo vychází na tisícovku měsíčně a školka stojí 30tisíc ročně .. nemyslim si, že by to prošlo .. ředitelka s tim nemá problém a bude se snažit zkoušet i jiné možnosti .. každopádně spotřební koše by nebylo na škodu časem upravit ku vhodnosti a zdraví .. třeba se toho dožijeme 🙂

lenninnka
29. kvě 2017

Záleží na přístupu učitelek.. ja byla spokojená v soukromé s tím, že se dětem věnovali více učitelky ( méně dětí a dcera byla malinká) také v rozvoji jazyka, logiky atd.... ve státní jsem spokojena také, je tam více dětí, takže individuální přístup nehrozí, musela se snazit sama, z meho pohledu to byla výhra, začala byt samostatna. Těžko posoudit zda je to věkem nebo přístupem.. ale v obou případech učitelky v pohodě...

luciepraha9
29. kvě 2017

Školku jsme hodně dlouho vybírali,soukromá byla jednoznačná volba a k tomu anglická.Do státní školky bych dítě dat nechtela,nejen kvůli počtu děti ve třídě a vyčerpanych učitelkach co toho mají plné zuby(nedivím se), ale i kvůli tomu programu pro děti a přístupu.Ve školce kterou jsme si vybrali je max 10 děti ve třídě na 2 lektory což jsou rodily mluvčí a jak je známo děti od 3 let se jazyky učí jako houba co nasává vodu,znám spoustu děti co prošly školku tohoto typu a mluví ve 4-5 letech plynule anglicky.Zalezi ale na výběru školky,chce to hodně zkoumat a řešit vše pro a proti.Ne každá školka má kvalifikované učitele a umí se o děti starat a natož je učit.

formelina
29. kvě 2017

No, jak píšete musíte najít opravdu dobrou soukromou školku a ne tu kde si na to pouze hrají. Jinak za nás určitě soukromá. Méně děti dvě paní učitelky takže se jim více věnují. Každá zná dobře každé dítě má přehled i o oblečení, jídle atd.. Když se chce pomazlit není problém 😉. Spousta kroužku přímo ve školce.

blahova_andrea
29. kvě 2017

@karol89 a co do toho bílého jogurtu dát trochu medu, kvalitního kakaa, poctivou marmeládu? to by děti taky nejedly?
@rebe a kdy chodíte do té lesní školky? u nás v obou školkách byl příchod do 8,30 a přišlo mi to akorát. ale já nemám spavé děti. vstávání v šest je běžné a v sedm příjemná vzácnost. nechápu, jak někomu můžou děti spát třeba do devíti 😀

blahova_andrea
29. kvě 2017

@hojda v zš už se dnes nezačíná v 8?

karol89
29. kvě 2017

@blahova_andrea jojo napadlo mě taky něco takového .. snad se něco vymyslí a tohle se zruší .. ideální by bylo, aby se to úplně přestalo prodávat ale dokud to furt někdo bud kupovat, tak se nic nezmění.

blahova_andrea
29. kvě 2017

@luciepraha9 a jak je to s takovým dítětem dále ve škole? když už v pěti letech mluví plynule, co potom bude dělat na základce, kde děti začínají se základy? to je potom asi výhoda jen pro rodiče, kteří mají finance držet na soukromé škole dítě po celou dobu studia? už se nám pomalu blíží americký model koukám. kvalitní vzdělání bude mít jen ten, kdo na to bude mít ☹

blahova_andrea
29. kvě 2017

@formelina i ve státní školce znají učitelky své děti, dokonce i ty z vedlejších tříd a nikdy se synovi nestalo, že by se chtěl potulit a byl odmítnut 😉

blahova_andrea
29. kvě 2017

@karol89 tak to by bylo ideální ve všem. aby se neprodávala nekvalitní obuv, aby se neprodávalo nekvalitní jídlo, aby se neprodávaly nevhodné hračky... no toho se asi nedožijeme 😀

rebe
29. kvě 2017

@hojda Já ze zimy taky byla hodně nervozní, jsem mnohem choulostivější a sama bych to tak venku nedala. Ale oni mají možnost jít dovnitř, kdyby se na to necítili, tím, že jsou dvě lektorky, je to řešitelné. Dcera ale dovnitř nechtěla, i po spaní hned metelila ven. A za celý rok zameškala kvůli nemoci jeden týden, tak cítím, že jí to opravdu prospívá.
V zimě spali většinou také tam, na spaní je to spíš výhoda, když je chladněji. V těch největších mrazech pak využívali zázemí školy, kde bylo teploučko. Tam už se svlékali a zezouvali, ale chodili tam jen na běd a trávili tam čas po spánku (nebo místo spánku), takže oblékání pak už bylo zase hlavně na rodičích. Nanošený sníh ve školce nikdy nebyl, před vchodem a v předsíni se boty očistily.
A školka začíná v devět. Původně měli od půl, ale v zimě se nás sešlo několik maminek, které měly ještě menší děti, a prostě jsme to ráno nezvládaly, tak to posunuli na devátou. Na oběd se pak vracejí mezi půl jednou jednou, takže času je dost. A my doma také neobědváme v poledne, takže mi vyhovuje, že to víc odpovídá našemu režimu.
@blahova_andrea Také mám v okolí děti, které stojí u školky při otevíračce, já bych kvůli tomu musela dceru budit hodně brzy, což by mi bylo proti srsti, když to vlastně není potřeba, připadá mi, že na brzké vstávání má času dost. I takhle máme dny, kdy jedeme na devátou na poslední chvíli, protože se ráno nemohla probudit. A to znám pár státních školek, kde se o pár minut opozdíš a už ti dítě nevezmou.
A k těm jazykům – schopnost naučit se správně výslovnost hlásek, které v tvém jazyce nejsou, ztrácíme kolem 5-6. roku. Pak už se to nikdy tak dobře nenaučíš. Proto má jazykový výuka u malých dětí tak velký smysl, ani nejde o to mluvit plynule, ale osvojit si výslovnost. Když bude moc napřed, na základce může začít s jiným jazykem, však není jen angličtina. Ale s tím kvalitním vzděláním jen pro bohaté máš bohužel celkem pravdu, v Česku je sice vzdělání zdarma, ale přesto je tu obrovské znevýhodnění chudších dětí a dětí méně vzdělaných rodičů. Když dítě dopředu nežene, že důležitost vzdělání cítí díky rodině, stát a jeho školy se ho moc motivovat nesnaží. A zázemí chudých dětí při studiu vysoké školy ani nemluvě – ale to už se dost vzdalujeme od tématu.

blahova_andrea
30. kvě 2017

@rebe já měla vždy nespavce, od miminek jsme vstávali spíš po páté hodině. než se jinde vstávalo, u nás se šlo poprvé znovu spát. oběd děti vyžadovaly nejpozději ve 12. naučila jsem se vařit poo, když spali, přítel mě pak teplou večeři (v práci teplý oběd neměl) a my dopo mohli být venku a pak spěchat v 11 domů a jen oběd ohřát. mým dětem by tedy váš systém ve školce nevyhovoval. rozhodně ne, když byli menší. zastáncem dětí, co čekají u školky na otvíračku taky nejsem. ale co mají rodiče dělat, když musí do práce? školky jsou od šesti a když mají být rodiče v sedm v práci a musí dojíždět kdo ví kam... ☹ sice jsme měla nespavce, ale ráno jsme si dělali vždy poklidnější a chodili později, když nás práce nenutila lítat na tu otvíračku 🙂 ano, ve státních školkách se musí dovést včas a odvést včas. oni i vezmou, ale jednou, dvakrát a už s velkým tytyty a je to o vyřazení z docházky. prostě rodiče nedodržují pravidla, tak bohužel. mě to nepřijde nic divného. celý život musíme chodit někam na čas, něco stíhat, podle něčeho se řídit. proč by to ve školce mělo být jinak? 😉
add jazyky...já třeba budu i s předškolákem chodit na logopedii, protože do teď neumí česká písmenka. přišlo by mi šílené ho učit jinou řeč, když neumí ani tu svou. s tou základkou a jazyky to taky není tak jednoduché. angličtina je základ a hodně škol moc jiné jazyky nenabízí nebo až v pozdějších ročnících, takže opět...kdo nemá čas a prostředky vozit děti na výběrovou školu dle zaměření, tak má smůlu a dítě se mu bude nudit. pro hodně rodin je problém skloubit práci a školu dětí i při tom, že je to blízko práci či bydlišti. ne potom ještě zařizovat "lepší" kdo ví kde. čím dál více se prohlubuje rozdíl mezi "chudými" a majetnými. střední třída snad už skoro není. a to nemyslím chudé ve smyslu afriky. jako máme se tu hezky. ale dávno nestačí nebýt chudý jen tím, že dám dítěti najíst, koupím nové boty a hračku na vánoce. ač si myslím, že naše děti mají všeho kolikrát až moc, tak i tak jsme považováni za chudé, co nemůžou dětem nic dopřát 😝

Strana
z6