Státní x soukromá školka, která je vhodnější?
Milé maminky, zajímal by mě váš názor. Když nebudete uvažovat otázku financí, myslíte, že je pro tříleťáka vhodnější státní, nebo soukromá školka? Člověk by řekl, že když se za něco víc platí, bude to "lepší", ale je to opravdu tak? Obešla jsem snad všechny soukromé školky u nás ve městě a valnou většinou je to o tom, že si nějaká paní bez pedagogického vzdělání usmyslela, že se po mateřské nevrátí do práce, ale otevře si soukromou školku. Vybudovala ji v nevhodných prostorách (rodinné domy s malými místnostmi a prudkými schody, budovy v centru města bez jakékoli zahrádky či možnosti venčení....) a jako zaměstnance přijala své rodinné příslušníky či kamarádky. Doplnila samozřejmě vzdělání nějakým dálkovým studiem, jinak by to asi nešlo.... a začala přijímat všechny děti ve věku 1 - 6 let, které projevily zájem, aby naplnila kapacitu. Určitě je to skvělé pro rodiče, jejichž děti nevzali do státní školky.... Ale když je na výběr mezi státní a soukromou školkou, myslíte, že dá ta soukromá tříletému dítěti víc? V té jedné jediné soukromé školce, kam bych malého dala bez přemýšlení, mě od toho odrazují, že tam budou jen mladší děti, které nepřijali do státních školek, a bude mezi nimi zaostávat ve vývoji. Chci pro syna to nejlepší, zaplatila bych za to cokoli, ale pořád přemýšlím, jestli "to nejlepší" nakonec není ta velká školka s krásnou zahradou u nás na sídlišti, ke budou samé stejně staré děti. Řešil někdo něco podobného?
P.S.: Prosím bez hádek a psychoprofilů mé osoby🙂
@hojda Hele, po roce v lesní školce bych řekla, že není blud, když vidím, kolik času děti tráví venku 😀 Po příchodu jsou venku, pak mají program venku, pak svačí venku, pak jdou do lesa, pak obědvají venku, pak si jdou lehnout dovnitř (pokud nespí pod stromem) a pak jsou zase venku. Když je jó hnusně, tak jsou výjimečně vevnitř, ale třeba déšť se jako hnusně nebere, protože to děti baví. Sundat bundu a čepici si tříleťák zvládne sám, ale i kdyby ně, je tam deset dětí (maximum je 15) na dvě učitelky, to je svlečeno vážně hned. A v teepee jsou děti vlastně venku pořád, to není zaizolovaná zděná budova. Je mi jasné, že je spousta soukromých školek, kde pobyt venku není nic moc, ale doopravdy to není případ lesních školek. Aby ses dostala do Asociace, případně dokonce získala certifikát kvality, tak tohle fakt ošidit nejde.
@mollyweasley tak to jsi z nějaké vzácné lokality. kolem brna není šance většinou dostat ani to tříleté dítě a učitelky jsou spolu opravdu ve dvou na delší čas. dcera má tři v srpnu a s velkou pravděpodobností se zřejmě do školky nedostane. syn byl prosincový, do školky šel téměř ve čtyřech letech, to už se dostal. vlastně ani nevím o státních školkách (v našem okolí, ne republikově), že by někde brali od dvou let. všude je podmínka dovršení tří let. pokud by se dítě díky volné kapacitě dostalo skrz zápis, tak nastoupit může stejně až bude mít tři, ne hned v září.
@123jana123 opět nějaká fajn lokalita. brno a okolí je asi v tomto všem školkovém nějak pozadu 😅 je zavřená škola, tak je zavřená i školka. na maloměstech, kde je více školek, tak se v zavírání střídají, takže je možné dát dítko na chvíli do nějaké té zastupující, ale na dědinách se prostě zavře a hotovo. zatím jsem to nepotřebovala, tak nemám spočítáno kolik dní to vlastně dělá, co musím dítě nějak zabezpečit s hlídáním jinak než školkou či školou, ale už teď je mi jasné, že to bude tak dvojnásobek toho na co je u zaměstnavatele nárok :-/
@reinne šílené dvě učitelky na 20 dětí? jako v dobrém nebo špatném? ve státní školce je na jednu učitelku cca 15 dětí. v soukromých prý tak 5.
@rebe hodinu tydne, to je divny. Ale ty bydlis nekde v cizine, ne? Nemaji to tam treba jinak v predpisech? Tady ve statni, kdyz jsem rekla, ze syn mi rekl, ze nechce ven (ani nevim uz v jake souvislosti, protoze ja to neschvaluju, chodil vzdycky ven za kazdeho pocasi a chodime porad, cele odpoledne jsme venku, o vikendech pokud neco nedelam, cele dny, je zvykly), tak mi ucitelka rikala, ze to nelze, ze ven musi (asi jsem to rekla jen tak, ze se mu nechtelo oblikat a rikal, ze nechce jit, ale ne, ze bych to po ni chtela). Takze oni fakt chodi treba i v mrazech, kdy se rika, ze se ven nema s malymi detmi). Chodi mi tady pod okny vetsinou... Zahradu maji, ae malou, chodi spis nekam mimo skolku do okoli.
@eva1987 v našich obou školkách státních byly děti ve třídách od 3 do 7 sedmi let a problém to nebyl. asi záleží, kdo co považuje za problém a jak si s tím dokáží poradit učitelky
@karol89 mě se myšlenka mnoha těchto různých stylů učení, co jsou jinak než klasická škola líbí, ale nemyslím si, že je to vhodné pro všechny děti a že je společnost připravena na tyto děti dál. ty děti se budou potom vymykat těm ze státních škol. budou jinak uvažovat, jinak se učit, jinak vnímat autority atd atd. až se budou zařazovat do života, kde vládnou zatím pořád ti konzervativní postaru, mohou s tím mít problém, ne?
@hojda no nevím kolik jsou dopo děti čistého času venku, fakt toho za to dopoledne učitelky stíhají hodně. asi záleží i dost o tom počasí. chodí tedy denně, kromě toho, kdy mají uvnitř nějaké divadlo, kouzelníka, kromě většího deště a silného mrazu. já třeba oceňuji, že když je hezky, tak i po spaní a svačince odpo jdou na zahradu a z tama si je pak rodiče vyzvedávají, takže v hezkém počasí naženou další čas venku ještě odpoledne 🙂 jinak občas za divadlem i dojedou autobusem do města a nebo teď byli na výletě na zámek, kde měli soutěže, dílničku, skákací hrad.... syn to miluje. ve státní školce je šťastný 🙂
@blahova_andrea my jsme ze Vsetína - cca 30.000 obyvatel. Tak to máme asi opravdu štěstí skrz ty prázdniny . Jinak co se věku týká, u nás stalo v podmínkách pro podání přihlášky, ze přihlášku muže podat každé dítě, které dosáhne k 31.8.2017 věku dvou let. A pak už samozřejmě záleží na kapacitě a počtu volných míst. Je to tak půl na půl, polovina školek ve Vsetíně nemá problém přijmout dítě mladší 3 let ( bez plen, samostatné v jídle, částečne v oblékání ) a jiné školky se l tomu moc ne přiklání. My budeme mít v září 2 a půl s přijali nás do státní .
@blahova_andrea neřekla bych, ono to hlavně neni nic "novýho", jak si pořád někdo myslí .. takové vzdělávání je už poměrně dlouho a už z něj absolvovalo spousty lidí. Pokud jde třeba o montessori, tak tady jsou lidé, kteří mají montessori vzdělání http://www.marche-montessori.cz/co-je-montessor.... Ta naše škola/školka neni vyloženě montessori ale řadí se mezi školy globální výchovy. Navíc tam žáci často vymýšlí svoje vlastní projekty a předášky a víc jsou zapojeny do té výuky, kde mají možnost vytvářet vlastní nápady. Přednášky pak připravují pro rodiče.
Já jsem z toho nadšená. Netahají učebnice, nemají aktivky větší než jsou samy. A řekla bych, že se tímto stylem výuky naučí mnohem víc než při klasice. Já si pamauju, že co jsem se naučila, to jsem za týden nevěděla a spousta spolužáků se učilo zpaměti a pak to prostě vypadlo. Pamatuju si, že na dějepis mě učitelka každou hodinu vyvolávala a zkoušela z dat, který mi zaboha nešly do hlavy. Pak to se mnou vzdala 😅 Nemají tam známky, mají slovní hodnocení, které dá z mého pohledu dítěti mnohem víc než číslo. Já jsem opravdu nadšená a těším se.
@rebe Náš malej tam byl 2 roky a v zimě se scházeli ráno uvnitř (příchod je v rozmezí hodiny) pak se přivítají v kruhu a ještě si stihli něco vyrobit nebo tak, pak se šlo ven. Svačina buď venku, ale v zimě někdy ještě uvnitř. V jurtě se topí, takže sundat si jen čepici fakt nestačí a děti se svléknou celé takže do punčocháčů a trika max s mikčou. Svlíkání většinou problém není, problém je s oblékáním a obouváním. Dětí tam bylo cca 14, ale problém je trošku v tom zmatku s věcma (jurta je malá takže 14 s batůžkem a plnou zimní výbavou to nějaké místo zabere. Vaše lesní školka svačí v dešti venku? Od toho je snad to zázemí, které každá lesní školka má. Bavím se tedy hlavně o zimě a podzimu, když celý den leje jako z konve , tak v tom případě školka to zázemí fakt využívá. Takže ten zimní dopolední provoz je vlastně srovnatelný s klasickou školkou.
@blahova_andrea U nás taky státní školka funguje v tomhle dobře (paní ředitelka ředitelka je trošku skautka🙂), ale v zimě ty dvě hodiny dopoledne prostě nedají. Příchod do školky je do 8:15, pak mají tu řízenoučinnost a svačinu , oběd kolem 12 hodiny. Takže když si vezmu že z procházka musejí přijít v cca 11:45 - minus ty dvě hodiny ty dvě hodiny tj.9:45. Tj. oblékání v 9:30 takže hodina a 15 minut svačina a nějaká činnost je dost málo času.
@123jana123 já právě v okolí brna nevím, že by státní vzali pod tři roky. slyšela jsem, že na to je potřeba projít přísnějším sítem skrz podmínky EU nebo něčeho a že to většina školek nesplňuje. ale ono je to jedno, když není dost míst ani pro tříleté, proč by dělali změny, aby se akreditovali pro dvouleťáky, že? :-/
@karol89 já s tebou souhlasím, že se mi nelíbí klasický styl učení ve školák, že to dětem nic moc nedá a hodně to stresuje jak děti, tak i rodiče. ale ty osobnosti...to je ve světě, to nejsou češi. to nemůžeš srovnávat. v čr to prostě poměrně nové je a hodně lidí na to není připraveno. hodně šéfů nesnese, aby zaměstnanec měl vlastní názor, nápady. já prošla normální školou a stejně mám problém, když po mě někdo chce, abych byla tupá ovce a neptala se proč po mě někdo něco chce a proč zrovna tímto způsobem, když mě vyhovuje lépe jiný a jsem pak efektivnější. bohužel nejsem taková bedna ani povaha, abych se stala tím šéfem sama 😅
@hojda upřímně...sama v zimě dvě hodiny venku těžko vydržím, nevidím důvod, proč to lámat přes koleno a násilím k tomu nutit jiné 😀 jako jo, když je zrovna ta slunečná zima, bez větru, nasněženo...to se dá dopoledne prosáňkovat raz dva. ale kolik takových dní bývá, že?
@blahova_andrea Jasně, to jsem dala jen jako příklad. Ono taky záleží co se pak nadále rozhodnou studovat. Ta naše škola je až do gymplu ale pokud by jí lákal jiný obor, tak jí nechám jít na klasickou střední školu a dál uvidí sama. Já byla hodně ovlivňovaná třídní na prvnim stupni a docela mě to "zkazilo" .. mám pocit, že mě snad neměla ráda a nepřála mi nic 😅 řikala nechoď na gympl, ztratíš dětství .. nechoď na pajďák, školky se ruší a nebudeš mít práci .. tak jsem šla na zdrávku, pak na jazykovku, pak na vošku sociálně právní a teď jsem nespokojenější doma sama sobě pánem a vymýšlím jak pokračovat, abych měla nějaký příjem a nemusela být tou "ovcí" jak píšeš. Bůh ví jak to bude u těch dětí ale cítím to jako tu nejlepší volbu a opravdu se na to moc těšim 🙂
@blahova_andrea Nějak tak...Naše učitelky to berou rozumně, ne jen bezhlavě dodržovat normy, když je pěkně tak jsou venku celé odpoledne i po spaní, když je fakt hnusně, tak to zkrátí. Pak přijde kontrola a vyčte jim toto a že mají moc ryb v jídelníčku....co na to říct. Přijdou dvě ženský s tabulkama a jedou podle nich...☹
@blahova_andrea u nas - jdou o pul desate ven, to je slysim pod oknem, pak jdou pred dvanactou na obed. Jako ve 12, aby tam byli. Skolka je asi minutu od naseho baraku. Takze 9:30 - 11:30 jsou venku kazde dopoledne. Odpoledne, kdyz je ted hezky, tak ho vyzvedavam na zahrade, taky venku. V zime taky.
teda jako v zime to dopoledne je stejne, ta doba. Odpo ne, to jsou ve tride.
K pobytu venku - státní školka nechodí za deště, mrazu pod -5°C, ale hlavně - a to si většina rodičů neuvědomí - za špatných rozptylových podmínek. I když někdy bylo týden venku pohledově krásně, ven jsme kvůli inverzi nesměli.
A kamarádka jednou odmítla jít s dětmi ven, když bylo těsně nad nulou, ale foukal neuvěřitelně silný mrazivý vítr, takový ten, jak po něm máte za chvilku křeč v obličeji. A zrovna měla u sebe inspekci a ta jí to velice důrazně vytkla. Ale ona si stála za svým, že ani rodiče by si to nepřáli, natož aby si to užily ty děti.
A ještě, v zimě se třída dětí oblíká k pobytu venku klidně půl hodiny, stejně tak svléká. Proto je doba strávená venku mnohem kratší. Při teplém počasí je to za chvilku a i ty vnitřní aktivity plníme ještě ráno, právě proto, že je mnohem příjemnější jít hned v 9 ven,
@blahova_andrea Jj, pravidelně nám ve zpravodaji po zápisech visí hláška, že všechny děti, které se do školky hlásily, místo sehnaly, i když třeba ne hned vedle baráku. A to jsme statutární město už, žádná zapadlá vesnice s deseti dětma 🙂
@mysicka_lb Nečetla jsem všechny komentáře, ale pokud vám dítě vezmou do státní, dala bych do státní. Ideální by bylo dobre si pozjistovat, pokud jich v lokalitě máte víc, ktera je lepší a ktera horší. Mam zkusenost s oběma typy (soukroma a pak státní) a vše je o lidech. Můžete mít neschopny personál kdekoliv. My osobne byli velmi nadseni z přístupu soukrome školky, až jsme se báli, zda nebude dítě ve "fabrice" trpět, a byli jsme mile překvapeni - dítě nadsene, učitelky úžasné, je na nich vidět, že mají deti rady (a deti je). A to je zvenku klasická komunistická skolka, kam jsem chodila kdysi dávno já..
Domluvte si schůzku s ředitelkou a podle toho, jak na vás bude působit, se rozhodněte. Pokud na ni uvidíte, že je fajn, je velka šance, že si vybrala i fajn lidi kolem sebe..
Ad vekove smisene či rozdělené třídy: dle ředitelky naší školky je lepší vekove deti oddelit. Dle jejich slov je nefer chtít po předškolácich chtít, aby dělali chůvy mrnatum. I program se pry lepe uzpusobi dětem vekove blizkym. Starší deti jdou třeba do planetária nebo na delší výlet. Mrnousove mají divadelko na zahradě. Třídy mají z cca 3-4 letych a pak 5-6letych. Deti jsou si psychicky i fyzicky blíž než kdyby byli dohromady..
Ahoj, holky, mne chodil zatim do skolky jen syn, dcerku mam zatim doma. Nejprve souktoma, zpocatku super, ale pak se tam jednou ztratily synovi boty (skolka mi je sice uhradila, ale bylo to neprijemne pro obe strany), kdykoli jsem si pro syna prisla, vladla tam spis anarchie, ale behem dopoledne nejakou tu rizenou cinnost deti mely, i na vylety se jezdilo. Pak skolka zmenila majitele a ze dne na den z ysene skolkovne na dvojnasobek. Oznameno formou maleho listecku nalepeneho na dverich. Tak jsme presli jinam-do detske skupiny. Pristup totalne jiny. Waldorfske principy, respektujici pristup, hofne casu venku, uceni jizdy na ponicich, nacvicovani divadla ke vsem moznym prilezitostem. Aniz bych o to zadala, zajistili mi tam pro Marka na dva dny v tydnu asistentku-jen me pozadali o schvaleni. Takze to je moje zkusenost.
@mollyweasley já si myslím, že ta středně velká, menší města jsou na tom asi nejlíp. ve velkých je míst málo, na vesnicích často taky. dál od domu není moc možností dítě dát. základním kritériem je bydliště, takže pokud mi dítě nevezmou do spádové, tak tím méně šancí má ve vedlejší vesnici. nehledě na to, kolik rodičů si může dovolit vozit každé dítě jinam a ještě pak stíhat jet do práce
@blahova_andrea Já jsem za to vděčná, na to že bydlíme ve městě "kde nic tu nic" tak jsem za to ráda .. pak je ve Varech přímo montessori školka Elipsa ale asi bychom nedojížděli. U mamky v Kadani je zase třeba škola Začít spolu a to mě taky docela zajímá a láká. U nás jako obrovskou výhodu beru ten smíšený věk. Je škoda, že si někdo myslí (viz komentář výše), že ty starší dělají mladším chůvy, vůbec to tak neni. Klaudinka do té školky zapadla snad hned od prvního dne, ujal se jí tam jeden klučina a je to její velký ochránce a obranář a vždycky, když přijdeme do školky, tak se kolem ní ty děti sletí a ptají se jak se má a se mnou si povídají. Jsem tím naprosto fascinovaná a beru to i jako výhodu, že se učí ohleduplnosti vůči mladším a je to třeba i příprava na sourozence. Překvapilo mě jednou, když jsem Klaudinku chtěla vyfotit v kostýmu a ten klučina mi navrhnul, že se vyotí všichni společně. Mají tam úžasné vztahy a ty starší těm mladším pomáhají dobrovolně, protože chtějí. A na to, že to je soukromá školka tak stojí 2500 + jídlo a školní akce .. což neni blbý.
@japona tak ono jde o to jak se to pojme. taky bych nerada, aby to bralo tak, že předškoláci nahrazují učitelky a dělají mrňatům chůvu. ale tak to většinou není. učí se pomáhat menším, slabším, pomalejším. myslím, že je to dobrý sociální model do života. pomoci kamarádovi zapnout zip nebo mu podat hračku přece není o tom, aby je to zatěžovalo. a program u nás ve školce je třeba občas na nástěnce, že se chystá něco jen pro předškoláky. třeba jako přespání ve školce, to planetárium. většinu věcí absolvují všechny děti a pokud je to pro mrňouse nevhodné, tak se jich to prostě netýká. zůstanou ve školce a předškoláci mají svoje.
@karol89 souhlasím. já se fakt bála těch smíšených tříd než nás potkalo. dcerku už teď vyhlížejí synovi spolužačky na každé akci a těší se až nastoupí taky do školky, že si s ní chtějí hrát, chtějí jí pomáhat u skluzavky...u nás na vesnici prý takto funguje i zápis do školy. že každý prvňáček vyfasuje svého deváťáka jako patrona. přijde mi to hezké a fakt pro děti prospěšné. učí je to opravdu pomáhat si skoro mezigeneračně a to ve společnosti, kde populace rychle stárne určitě ku prospěchu
@blahova_andrea Já se nebála, čekala jsem to takové ale setkala jsem se s názory, že tam může být šikanovaná nebo odstrkovaná ale vůbec .. nic takovýho, zapadla tam takovým stylem, že jí denně taháme domu (v 16h kdy školka zavírá) a chodila by tam i o víkendech a v noci a kdykoliv si vzpomene 😀 a jakmile vznikne nějaký konflikt tak si ty děti učitelka vezme k sobě a situaci vysvětlí a vyřeší se společně. A přesně tak, je to určitě prospěšný a milý.
A co se týče programu ve školce, takkdyž mrňata spí tak starší a předškoláci mají svojí "hodinku" kdy se připravují na školu a plní různé zábavné aktivity a úkoly kterými si procvičují třeba písmo apod. A výlety zatim byly vždycky super pro všechny ať už divadla nebo keramická dílna, byli i na dravcích a pořádají i svoje akce jako Halloween, Vánoční jarmark nebo Velikonoční barvení vajec. Žádné dítě neni brzděno a na žádné dítě neni kladen tlak, že se po něm chce něco co nemusí zvládnout. Na pečení dobrot se podílejí všichni, každý podle toho co zvládne.
@karol89 tak barvení vajíček, pečení perníčků, výroba dárečků pro maminku k svátku...to vše se dělá i u nás společně. prostě to prťata nemají tak dotažené, víc se jim pomáhá, podepíše to za ně učitelka. ale je fakt, že třeba plavčo je až pro předškoláky, přespání ve školce taky, planetarium pro prcky taky přínosné není a zbytečně by se nudily a rušily. něco jiného je zas maňáskové divadlo nebo kouzelník, výlet...to je společné. já si nijak zvlášť na státní školky stěžovat nemůžu. i s tou zdravou stravou se dost snaží a bohužel to bojkotují právě děti.
@blahova_andrea To jsem psala bokem na komentáře výše, že se program dá uzpůsobit i těmto smíšenám dětem .. na většině se domlouváme přímo rodiče s učitelkami, takže i my můžeme rozhodovat nebo doporučovat. Naše školka je od 2 let a přespání teď budou mít pro děti starší 3,5 tak jsem zvědavá na tu naší cácoru, jestli tam bude chtít spát .. já se "obávám" že bude 😀 Plavání netuším, na to chodíme od půl roku na kurz plavání přímo. S tou zdravou stravou je to i u nás, jídlo tam dováží od jinud z jiné školy a snaží se ale svačiny dělá naše škola a jsou taky situace, kdy to děti nejedí a jsou pak hladové .. což je škoda, ale tam jde o to, jak to mají nastavené doma a pokud to je doma jinak, tak se těžko zvyká na něco jinýho. Zrovna to řešim, psala jsem návrh na změnu svačin, protože se mi nelíbí, že tam mají Olmíky a Kostíky s čímž ředitelka souhlasí ale neni to snadný, protože i přes to složení se splňuje spotřební koš a navíc se musí vejít do určité ceny což je 8Kč .. navrhovala jsem hollandii ochucenou nebo matyldu, když už ale to je cenově vyšší. Tak bych chtěla vymyslet nějaký jiný kompromis. Tyhle "dezerty" mají sice jen asi 2x do měsíce ale furt jde o ten princip.
Jinak kamarádka z jejich školky má zase zkušenost, že tam měli mít pohankovou kaši ale kuchařka dětem udělala krupicovou, protože by pohankovou nikdo nejedl .. tudíž se to ani nezkusilo, což je taky škoda.
@karol89 tak to se divím, že tam mají. to neznám ani z jedné státní školky. za 8,- jim přece nějaký tvarohový dezert mohou namíchat ve velkém, dát do mističek a ozdobit. je to víc práce než rozdělat kelímek, ale cena i kvalita jsou někde jinde 🙂

@rebe To je docela zažitý blud, že lesní školky jsou nonstop venku. Oni nejsou venku nonstop, ale jdou ven za každkého počasí, když podmínky dovolí, tak jsou venku celý den, když prší mrzne, tak jsou část dne v tom zázemí. No a tam se v zimě topí (jurta aj.) , takže ty děti tam nejsou v bundách nebo kombinézách, zimních botách, rukavicích a čepicích, takže než to všichni na sebe dostanou, tak to chvilku trvá (v jurtě není tolik místa na ukládání oblečení, tak je to někdy docela složité to oblečení najít🙂. Školky o těch 2 hodiných určitě ví:
§ 21
Provozní podmínky
(1) Časové rozložení výuky, sestava rozvrhu a režim dne zařízení pro výchovu a vzdělávání a provozoven pro výchovu a vzdělávání se stanoví podle požadavků zvláštního právního předpisu 1) s ohledem na věkové zvláštnosti dětí i žáků, jejich biorytmus a náročnost jednotlivých předmětů. Při výuce je třeba dbát na prevenci jednostranné statické zátěže vybraných svalových skupin výchovou žáků ke správnému sezení a držení těla.
(2) V zařízeních pro děti předškolního věku je denní doba pobytu venku zpravidla 2 hodiny dopoledne, odpoledne se řídí délkou pobytu dětí v zařízení. V zimním i letním období lze dobu pobytu venku upravit s ohledem na venkovní teploty. Pobyt venku může být dále zkrácen nebo zcela vynechán pouze při mimořádně nepříznivých klimatických podmínkách a při vzniku nebo možnosti vzniku smogové situace. V letních měsících se provoz přizpůsobí tak, aby bylo možné provádět činnost dětí ve venkovním prostředí pozemku i stíněných teras v co největším rozsahu.
(3) Směnné vyučování může být zavedeno výjimečně. Při směnném vyučování se upravuje režim vyučovacích hodin a přestávek podle místních podmínek.
Úklid a výměna lůžkovin