Střídavá péče a dvě školky. Máte zkušenost?

niki23niki
15. srp 2023

Dobrý večer, máte prosím někdo zkušenost se střídavou péči když je kvůli vzdálenosti rodičů potřeba navštěvovat dvě školky?

ilone
15. srp 2023

@niki23niki osobní ne, ale lze to. Známí to takto měli. A naše děti také chodily do dvou školek. Často jezdily k babičce, tak chodily do školky i tam.

merope
16. srp 2023

Školka by měla být v pohodě (kamarádka je na střídačku u rodičů a "doma" a dcera takto má dvě školky a nemá zásadní problém). Co ale vím, tak problém je pak škola - tuším tady na MK na to byla diskuze a je pak lepší mít dítě jen v jedné škole a když je u druhého rodiče, učit se s ním doma anebo ho mít celkově jako domškoláka (s nějakými komunitními skupinami kvůli kolektivu / hlídání, pokud to je třeba).

irmamala
16. srp 2023

Dcera je v 5-té třídě a má spolužáka, který má střídavku ve Francii. Týden je v Praze, týden tam. To je teprve mazec 🙂 Školka zlatá.

andelka
16. srp 2023

Znám případ dvou školek Čechy - Morava. Celkem to funguje. Ale po přechodu na ZŠ bude střídavka v podstatě zrušená.

zelenaesmolda
16. srp 2023

@irmamala
Chudak dite.By me zajimalo kde berou na letenky

irmamala
16. srp 2023

@zelenaesmolda Máma se tam dobře vdala 🙂

l_
16. srp 2023

Osobne bych do toho nesla.. kvuli diteti.. besidky, ruzny vylety a akce.. bude o to prichazet a dost mozna v obou kolektivech, dkyz to bude blbe vychazet.. a ve skole pak uplny scifi pro me.. kazda trida ma jinej styl vyuky, jinou 'rychlost'.. vim ze u nas i dve vedlejsi tridy byly ve vyuce jinak..
Ale bohuzel vim, ze to jde 🙄

barulina
16. srp 2023

Ela jsem tedy ve své péči, ale do začátku školy rozšířený styk. Malá měla dvě školky a úplně v pohode

somalicats
16. srp 2023

Střídám starší děti a na rovinu - tu střídavku je potřeba nastavit tak, aby vyhovovala především dítěti. Dvě školky problém nebudou, i když i tak je dobré, aby mělo to dítě co nejvíc stabilní prostředí, ale škola už problém být může, protože se můžou lišit jednotlivé rámcové vzdělávací plány.
Jestli si dobře pamatuju, zakládalas diskusi, kde ses od otce dítěte bez jeho souhlasu odstěhovala dál. Zkus si zapsat za uši jedno - dítě potřebuje především stabilní prostředí a vy jako rodiče se tomu musíte přizpůsobit. Jo, jsou to jaksi omezení pro vás dospěláky, ale to se nedá nic dělat. Až vám dítko odroste, tak budete mít zase tu "volnost", do té doby ale musíte zajistit, aby to dítě vaším rozchodem trpělo co nejmíň. To platí pro oba.

miryp
16. srp 2023

@l_ jenže co tazatelce zbývá, když bez souhlasu otce odtáhla dítě 90 km daleko a ten se nasral a podal žádost k soudu a chce dítě k sobě, že? Však jsem psala, že na to doplatí zase jen to dítě...

l_
16. srp 2023

@miryp tak tohle zas nevim a proste bych tohle diteti neudelala.. na ukor sebe..

barmil
16. srp 2023

@niki23niki chtěla bys chodit do dvou praci? Jeden týden mít jednu nadrizenou a 25kolegu a jednu kancelář a druhý týden jinou madrizenou, jiné kolegy, jinou kancelář? Asi ne

ai30
16. srp 2023

@barmil No kdybych si do prace chodila hrat, tak by mi dva 'teamy' fakt nevadily 🙂

eviicka
16. srp 2023

@barmil jako práci bych to brala hned, ale jsem dospělá, pro dítě toto není s největší pravděpodobností úplně šťastné řešení.

tereziezavily
16. srp 2023

@barmil A proč prosím tě ne? Vždyť spousta lidí má místo jedné práce na 1,0 úvazku třeba dvě na 0,5 a 0,6, nebo mají práci na HPP a brigádu u dvou různých zaměstnavatelů, nebo jdou po práci třeba do nějakého dobrovolnické projektu, kde mají zase úplně jiný pracovní kolektiv. Některým lidem by to nevyhovovalo, jiní jsou v tom úplně spoko.

l_
17. srp 2023

@tereziezavily jenze u tech dospelych je to jejich volba.. ty deti na vyber nemaji.. a neni to jen o hrani si.. delaji ruzne projekty, pripravuji besidky.. to dite se pak uci vse dvakrat, o neco prijde, a nedejboze ze ma povahu uzavrenejsi tak bude odstrcene..

somalicats
17. srp 2023

@tereziezavily Nelze srovnávat dospělé a děti. U těch dětí se tvoří kolektiv, a pokud tam to dítě pravidelně chybí, tak pokud to není vyloženě společenský extrovert, tak může mít problém do toho kolektivu zapadnout. Tím pádem bude dítě chodit do dvou zařízení a v žádném nebude plnohodnotně začleněno do kolektivu.

drep
17. srp 2023

@barmil já to takhle teď několik let měla (dva dny praktik, dva dny nemocniční áro, jeden den soukromé ivf) a bylo to dobrý, nikde jsem nebyla tak moc, aby mě štval kolektiv a provozní problémy a kdyby mi na áru nedali nůž na krk, tak to klidně ještě chvíli praktikuju dál. Což nic nemění na tom, že dceři bych to neudělala… extrovert není ani náhodou, je stejný asociál jako já a muž a nástup do školky zvládla skvěle, ale trvalo dlouho, než začala být ochotná komunikovat kromě učitelky i s dětma. Moje dcera by dvě školky nedala ani náhodou

ilone
17. srp 2023

@somalicats u tech mrnat to ještě není tak hrozné. Co znám já, tak bez problémů. A naše děti taky bez problémů - a to hodně marodily nebo byly u babičky, kde taky chodily do školky. Sociální kontakty a kolektiv jsou pak horší zhruba od toho 2.stupne. Např. stěhování a přestup do jiné školy děti ještě na 1.stupni zvládnou dobře 😉.

somalicats
17. srp 2023

@ilone Ono je to fakt kus od kusu. Moje tříletá, ač je jinak velmi ukecaná a s dospělými v pohodě společenská, tak u dětí je to horší a v dětské skupince jí trvalo, než se otrkala, i tak si tam prý hraje spíš sama a společnost ostatních tolik nevyhledává. S prvorozenou mám zkušenosti se změnou školy kvůli stěhování na 1. stupni, to šlo v pohodě, ale to byla změna jedné za druhou, ne střídání. Zase ale když vidím, jak jsou na tom s kolektivem na 1. stupni ZŠ druhá a třetí dcera, tak tam už bych měla se střídavkou s ohledem na ně problém (a zrovna tyhle dvě ve střídavce jsou, ale mají jednu školu, předtím měly jednu školku). Pátá dcera je salámistka, ta vpluje do jakéhokoli kolektivu bez problémů.

monikacs
17. srp 2023

U nás ve školce je kluk , který je týden v Opavě a týden v Čechách . Asi to funguje v pohodě . Znám i případ ze školy od sousedky , čtrnáct dní dcera v Opavě , čtrnáct dní na Vysočině . Dcerce to teda vyhovuje , což říká i její tchýně .

ilone
17. srp 2023

@somalicats to máš pravdu.