Syn dobře počítá a špatně kreslí a píše. Je vhodný odklad?
Dobrý den, maminky, synovi bude za 3 měsíce 6 let, je tedy nyní předškolák a příští měsíc by měl jít do školy. Nic jsem ho sama od sebe neučila, ale o co se zajímal a ptal se mě na to, jsem mu samozřejmě řekla. Velmi dobře chápe zákonitosti počítání, takže zvládá napočítat klidně do milionu, umí jednoduché sčítání (třeba kolik je 36 plus 8, ale stejně tak 1036 plus 8) i odčítání, srovná bez problémů jakkoli velká čísla podle velikosti, umí i jednoduchá násobení a dělení (třeba 4 x 4 - ne že by měl naučeno, že je to 16, ale prostě si to spočítá). Myslím si, že v tomhle je oproti jiným dětem svého věku určitě napřed - a stačí vysvětlit ty zákonitosti a už jede. Stejně tak velmi dobře chápe časové údaje (když má třeba babička přijít ve 12 a on se podívá na hodiny, že je 11.52, ví, že má ještě 8 minut na hraní), ví, jak jdou po sobě měsíce, jaké je datum dnes a jaké bude zítra (ne proto, že jsou zrovna Vánoce, ví to jakýkoli den) atd. Má i slušný všeobecný přehled. Zajímá se i o písmenka, oficiálně číst neumí, ale co pozoruju, už zná skoro všechna, stačí je jen spojit do slova. Myslím si, že je opravdu inteligentní.
Pozoruju u něj ale velké problémy s grafomotorikou. Jeho obrázky jsou zhruba na úrovni tříetého dítěte. Teď třeba kreslil (sám od sebe, dobrovolně a s radostí) naši rodinu a všechny postavy nakreslil tím stylem, že z hlavy vychází dvě čárky jako nohy a z nich dvě čárky jako ruce - chybí tedy tělo (o tom, že chybí i nosy, vlasy, uši atd. ani nemluvím). Teď jsem zrovna viděla podobný obrázek od dvouletého (!) dítěte. Samozřejmě ví, že máme tělo, jen ho nenakreslí. Navíc jak si pořád pro sebe v rámci her něco píše, tuším tam budoucí problémy - třeba čísla 5 a 6 u něj vypadají úplně stejně, devítku píše jako kolečko a z něj vycházející čárku, u písmene K mu ty dvě čárky vůbec nevychází z té kolmé, ale odněkud ze vzduchu a jdou úplně jiným směrem, plno písmen píše zrcadlově obráceně ). Nenapíše to správně, ani když to má před sebou, ani když mu opakovaně vysvětlím, jak se to dělá..... Jasně, nemusí to ještě umět vůbec, ale ten způsob, jakým to neumí, podle mě svědčí o nějaké poruše (dysgrafii?). Teď jsme narazili v nějakém dětském časopisu na úkol, že byla nakreslana levá polovina vánočního stromečku a on měl dokreslit tu pravou. Vůbec, absolutně vůbec, mu to nešlo, nakreslil odfláknuté oblé čáry, které končily daleko pod těmi vzorovými. Tak jsem zkusila, zda rozlišuje vlnovku (moře) a zubatou čáru ("pilu") a opravdu ne, oboje to překreslí úplně stejně a nevidí v tom rozdíl (!). Vídám výkony dětí v první třídě, co učitelky ohodnotily třeba známkou 4 nebo 5, a neumím si představit, že by vůbec tak dobrého výkonu mohl za rok dosáhnout.
JInak je ve všem ostatním tak nějak normální vzhledem ke svému věku a rozumí si s dětmi svého věku. Samozřejmě, jakmile jen pomyslím na odklad, každý mě začne kamenovat, že jsem se snad zbláznila, když je tak chytrý a tolik toho umí. Já se ale čím dál více přikláním k závěru, že by byl na místě.
Myslíte, že by v tomto případě měl smysl odklad? Nebo je to spíše nějaká porucha, která tu prostě je a bude? Setkal se někdo u dítěte s něčím podobným? Vím, že musíme do poradny, ale zajímal by mě i názor "lidu".
@mysicka_lb Dobrý večer, synka objednejte co nejdříve do PPP, kde nabízí kurz grafomototiky Maxík. Jsou to při každé návštěvě jednoduché úkoly + cvičení na doma. Můj nejmladší byl na tom ve školce podobně, četl a počítal. Do školy šel čerstvě v šesti letech a stejně se nudil. Do teď je ale ve třídě napřed i před dětmi s odkladem. Bohužel jeho psaní je spíš prasopis než krasopis a výkresy jsou stále na úrovni předškoláka. Přesto je velmi zručný na ruční práce a technicky nadaný, ale jakmile má nakreslit postavu, tak je to konec. Prostě děti nejsou stejné a každé je na jiné úrovni 😉
@hafika Nadstandardni? Bylo nas ve tride 5 prvnaku a 6 tretaku. Kdyz jsme si my prvnaci procvicovali a ucitelka vysvetlovala neco tretakum, poslouchala jsem tretaky a nebavilo me to. Bylo to tesne po vzniku Ceske republiky. Moje deti budou chodit do stejne skoly, jen ucitele tu uz jsou jini (ta moje ucitelka uz je v duchodu). Proc bych je vozila do jine skoly, kdyz tady okolo maji kamarady i mimo skolni cas?
Zalezi na tom, co ten clovek bude delat.
Bereš v potaz, že tady ty problémy může mít kde kdo, ale málokdo to dítě má tak následované nebo se mu tolik věnuje? Jestli to vůbec má cenu řešit a nespravi se to častějším cvičením psaní samo? 🤷 Spíš než odklad bych zvažovala vypilování těch drobných nedostatků a přeskočení třídy (nevím, jestli je to ještě možné, ale se mnou do třídy takhle chodila holka a pak přeskočila výš, bylo to na přelomu tisíciletí). Aby prvňák nasobil, měl takový přehled a v první třídě ukazoval na prstech kolik je 1+1 nebo nedej bože ještě ve školce válel plastelínu, mi přijde vůči synovi jako hloupý vtip. Pokud je tedy opravdu tak nadaný a není to jen nějaké memorování, spíš bych se pídila po tomhle. Jo a ještě k PPP - berete v potaz, že to vyšetření vydává výsledek na základě nějakého jednoho sezení a vašich výpovědí? Já jenom tak, jestli to má až takovou váhu. 🤷
Ahoj, musím zareagovat, protože můj syn je velice podobný, až stejný. Jsem ráda, že čtu Tvůj příspěvek. Mám doma skoro stejného syna, pokud to můžu říct 🙂 Od 4 let počítá, nyní odečítá a sčítá do 100 i přes 100 (třeba 87 - 29), lépe než školní děti. Zná desítkovou soustavu a umí s ní pracovat. Nyní je mu 6 let a měsíc. V září by tedy šel do školy. Naprosto mi mluvíš z duše a z hlavy. Syn zná hodiny, ví roční období, barvy, pojem o světě, ale i o částech dne, rodině, vše v normě, počítání daleko normu převyšuje. Ale píše a kreslí velice špatně - bráno s ohledem na tabulky a jakousi společenskou normu. Má problém napodobit tvar v pracovním sešitě, při obtahování tvaru se vychyluje. Podepíše se, ale to jsme ho drilem naučili. Číst slova ani slabiky neumí, přečte některá písmena, pozná, na které písmeno začíná slovo. Všeobecné povědomí typu prvouka je dobré. Ale to psaní a kreslení dost pokulhává. Syn běhá a lyžuje, hraje fotbal, vše normální. Jen ta grafomotorika. Denně s ním procvičujeme, ale nevidím moc zlepšení (po 2 měsících). Syn je v kolektivu hodné dítě, občas zazlobí, ale rozhodně méně, než někteří kluci ve školce, s ostatními si umí hrát, zapojuje se trochu méně, není sebevědomý až asertivní, ale není ani samotářský a uzavřený. Syn nosí brýle. Zkříženou lateralitu nemá. Je pravák. Psaní procvičujeme, snažíme se dělat to hrou, dohlížíme na správný úchop. Nikdy moc nekreslil, omalovánky ho nebavily nikdy, psaní a uvolňování ruky je hodně opožděné třeba oproti naší dceři. Odklad mu dávat zatím nechceme, uvidíme na jaře, ale je nadaný a chytrý, logicky, má přehled, je docela hodný, vydrží sedět, hraje si sám i s dětmi, jen zkrátka to kreslení a psaní....Někdy jsem na něj pyšná, jak mu jde matematika a jak je chytrý, na vše se ptá, má takové logické úvahy, ale postavu člověka nakreslí zcela bez detailů, jen hlavu, nohy, ruce, někdy trup.... Nerad dělá to, co ho moc nebaví. Vidíš v tom svého syna ? 🙂
@mysicka_lb Můj syn je shodný, viz výše. Chodíme také ještě na logopedii, kde paní doktorka mj. posuzuje celkovou školní zralost různými cvičeními a testy. Syn je napřed v matematice, vyjadřování, povědomí o světě a logice, ale pozadu v grafomotorice. A rozhodnutí, zda dát odklad nebo ne, je stejně na rodiči. Ve školce ale stejně grafomotoriku mohou procvičovat pouze do určité míry a ten čas, kdy tam bude dvě hodiny po obědě povinně ležet na posteli, můžeme denně cvičit. Když bude rozumný učitel, nebude mu třeba dávat pětky v první třídě stále dokola z psaní...když uvidí snahu a talent v jiných předmětech. Jiný učitel by se zase mohl na tom "točit"....
Ještě chci dodat, že nám nepřidá moje maminka, která si myslí, že když syn nenakreslí přesný čtverec nebo hvězdičku, že nemůže do školy a nebo, že ho dokonce vrátí do školky, takovej s prominutím nesmysl, a neustále mě s tím stresuje, a my s manželem bychom raději, aby už do školy šel, protože ve všech jiných ohledech je na to připravený a věříme, že toto se s věkem bude zlepšovat. To je ale z jiného soudku 🙂
@martiina_k Ahoj, mohu prosím více info nebo odkaz na toto téma, pokud máš? Můj syn je velice podobný tomu, co autorka popisuje a moc by nám pomohlo, kdyby se to zlepšilo. Děkuju.
@mysicka_lb U našeho syna mám spíš pocit, že ten rozdíl vidí, ale ten rozdíl pro něj není vůbec jakoby důležitý, jakoby byl pod prahem důležitosti a proto to obtáhne tak nějak špičato - oble oboje. Někdy si také nasadí levou bačkoru na pravou nohu, vůbec ho to nezajímá, řeší jiné věci, je mu zcela jedno, že má levou na pravé. Obleče se docela dobře, má třeba zahrnutý límec bundy, to mi ale přijde normální u šestiletého kluka. Jediná moje obava z jeho nástupu do školy je, že bude kreslit a psát hůře než ostatní děti a učitelka že mu za to bude dávat pětky a tak se zapíše do budoucího studia. Ještě jeden názor k uvedené PPP - kamarádka mi řekla, že PPP skoro vždy doporučí raději odklad, protože kdyby doporučili školu a rodič by dal dítě do školy, a pak dítě náhodou neprospívalo, nebude to působit dobře. Když doporučí odklad, vše bude ok, max. se dítě bude ve školce nudit. Na základě jednoho pohovoru, většinou raději doporučí odklad. U naší dcery ve třídě je klučina, který šel po odkladu do školy v 8 letech, a je nejzlobivější ve třídě, myslím, že zlobí ještě víc než před rokem - znám ho osobně.
@lucka662006 nemusíš mít podle mne obavu...ono těch kluků se ve třídě sejde vždy víc , který nepisou zrovna hezky 😁
@elwe Náš syn třeba tu postavu nakreslí, pokud mu říkám: "tak, a teď vlasy, oči, pusu, ruce, prsty atd. až do nejmenších detailů, takže to umí. Když ho nechám nakreslit postavu samotného, má jen základní prvky: hlavu, nohy, ruce, někdy tělo jo, někdy ne. Ale auto nakreslí se všemi detaily až po zrcátka, volant, řidiče, čepici řidiče, kouř z výfuku, okolí včetně silnice, slunce, mraky, třeba déšť, stromy apod. Prostě ho nebaví kreslit lidskou postavu. Vím, že je to jeden z testů a myslím si, že nakreslí stejnou postavu jako teď i v deseti letech a přitom je na vše ostatní kromě kresby nadaný a kreslit ho nebaví. Dělat s tím můžu jen to, že mu opakuju, jak má vypadat kresba lidské postavy a naučím ho to takhle jiným způsobem. Byla bych radši, kdyby nakreslil člověka jako pečlivá holčička, ale bohužel to tak není a nepůjde jen kvůli tomu do školy v 8 letech, když vše umí. V PPP všem raději doporučují odklad, protože pokud by doporučili školu a pak by byl problém, je to nepříjemné. Při odkladu se dítě bude max. ve školce nudit, z toho je nikdo vinit nebude.
@lucka662006 Nám tedy ve školce radili, abychom dali synkovi odklad, že nezralý. Psycholožka, která školku navštívila naopak školu doporučila a to je synek letní dítko, takže má spolužáky i o rok a kus starší a rozhodně nelituji. To, že nebude psát krásně jsme věděli. Oni kluci, co je nebaví, tak dělat nechtějí. Dneska je v páté třídě a jeho výsledky jsou výborné i bez drilu. Jen babičky trpí, když vidí jeho sešity. Jediné, co mohu poradit, tak přirozenou cestou cvičit ručičky, třeba modelování, pomáháním v kuchyni, tak nějak nenásilně.
@lucka662006 když by sis zadala do vyhledávače neuro-vývojová stimulace, tak by ti vyjelo spousta odkazů... např. http://red-tulip.cz/neuro-vyvojova-terapie/
Padl tady kurz Maxík - ten je super na rozvoj grafomotoriky, najdete ho prakticky v každém městě. Jen se vracím k tomu, co jsem psala včera - pokud přetrvávají primární reflexy, nedaří se křížové pohyby (dítě není schopné dát pravou ruku na levou nohu (levé rameno apod.), má problém vás zrcadlově napodobit.... je potřeba nejdřív odbourat ty reflexy a potom můžete pracovat na grafomotorice. Bez toho to také půjde, ale bude to strašně vydřené.
@ludva Ahoj, já jen doufám, že dobrá učitelka nebude syna stále dokola špatně známkovat za to, že píše škrabopis, když bude vidět, že se syn snaží, což on bude, jak ho známe. Třeba že nedostane 5 za A, 5 za M, 5 za T, atd....až bude na propadnutí. Nevím, jak to mají známkovat....
@lucka662006 Tak se prostě zajímejte o školy v okolí, zjistěte jaký mají přístup, obecně není kolikrát ochota pracovat s nadanými dětmi. My obešli školy v okolí, setkali se s řediteli, vysvětlili, že máme nadané dítko, že by potřeboval v hodině práci navíc, jinak bude asi zlobit. Syn taky nakonec nechodí do spádové školy, ale do malotřídky ve vedlejší vesnici, protože byly ochotné na základě pokynů z poradny s ním pracovat navíc. My tedy tolik grafomotoriku neřešili, i když jsme věděli, že je slabá. Ale na písmu to vidět moc není, dokud psal s pomocnými linkami, tak bylo vyloženě pěkné (a to jsem se potom, jak vypadaly jeho výtvory při rozcvičování ruky vyloženě bála), později měl a stále má problém udržet správnou stejnoměrnou velikost písma. Ale učitelky ho s tím prudily jen mírně, třeba místo 1, dostal 1- nebo 2, podle toho, jak zlé to bylo. Než se bát, jaká by mohla učitelka být, zkuste zjistit, jakou učitelku by mohl mít a jaký ona má přístup, třeba budete překvapeni. Určitě každopádně doporučuji PPP, aby mohl pracovat v matice napřed, počítání s dvoucifernými čísly je až v druhé třídě, násobilka napůl v druhé a třetí, takže se bude nudit.
@lucka662006 Teď koukám, že jste z libereckého kraje, zrovna zde běží v PPP speciální program na podporu nadaných dětí, takže by vám mohli opravdu poradit. Nevím přesně, jak v Turnově, ale v Liberci a v České Lípě speciálním pedagožkám pomáhají i učitelky-koordinatorky, které radí učitelům, jak s dětmi pracovat a pomáhají jim najít vhodné materiály pro děti, na což kolikrát nemají tolik času a ani vhodnou průpravu. Syn je do programu zapojený a moc mu pomohly. Když tak se ozvěte do SZ.
@hafika Děkuju, my jsme z malé vesnice v Líb. kraji. Do Liberce 50 km a do Lípy snad i vic. Já ani nevím, zda je syn nadaný. Věnujeme se mu hodně , tak ví o světě, a velmi dobře počítá, když se mu chce. Grafomotorika ale vázne. Zkusíme zjistit, zda nepřetrvávají primární reflexy. Hodně lidí považuje syna za roztomilé dítě.... jakoby byl trochu mladší. Děkuju každopádně.
@lucka662006 Jestli už teď počítá třeba do sta i s přechodem přes desítku, případně i začíná násobilku, tak bych si tipla, že jo, normálně se to bere až ve druhé a třetí třídě. Třeba i to, že se chová jako mladší je pro nadané typické, intelekt se jim často rozvíjí rychleji než sociální schopnosti, časem se srovnají s ostatními dětmi. Vy byste asi patřili pod PPP v Turnově, ale to je zase úplně z ruky pro nás, tak nevím, jak je to přesně tam. Ale mám pocit, že podobný program probíhá v celém libereckém kraji. Za návštěvu poradny dáte jen trochu času, dělají se testy intelektu, zda a v které oblasti je nadaný, i ta postava se tam kreslí, i když to není primárně zaměřené na posouzení školní zralosti. Ale doporučuji chtít posouzení nadání, že je hodně napřed v matice a zároveň slabší grafomotoriku zmínit během vyšetření.
My jsme taky z maloměsta, výběr škol byl těžký, syna musím vozit autem do školy do vedlejší vesnice, protože to má 30 min na autobus a jediný spoj mu jede ráno v 6.50, zpátky už teď někdy jezdí sám. Ale stejně to stojí
@lucka662006 Nějak se to odeslalo dřív. Stejně máme pocit, že nám to za to stojí, protože ve spádové škole by trpěl.
Prostě doporučuji zjistit, jaké možnosti jsou ve vašem okolí, co je pro vás ještě schůdné, zjistit, jak přísné na psaní učitelky jsou (třeba u nás jsou spíš mírnější a 5 rozhodně v první třídě nedávají, to radši vůbec nedají známku), zajít i do PPP a pak se rozhodnout.
Ahoj, nemyslím si, někdo dal prvňáčkovi pětku že psaní. Samozřejmě, že záleží na učiteli, ale dneska se vyučující snaží, aby se i děti, které jsou napřed nenudily.

@puhelin Asi si neuvědomuješ, jak nadstandardní jsi měla program ve škole, když tě nechali pracovat se staršími. U nás ve škole se prostě bojí dělat cokoli jinak, aby nebyl problém s inspekci, i když v PPP mi říkali, že řadu věcí mohli zavést i bez plánu. Třeba nadané děti se navíc při běžné výuce děsivé nudí (když je někdo na úrovni matiky o dva roky výš a vysvětlují mu, že 1+2=3, nebo i nutí dítě, co si samo čte knihy, číst po slabikách). No a některé jen zlobí, jiné nepracují a třeba zbytečně dostávají špatné známky. Kdybych to neřešila, klidně mohl syn skončit i v poslední skupině. Navíc není pravda, že se ani dospělému nikdo přizpůsobovat nebude. Pokud člověk něco umí a zaměstnavatel je rozumný, dá se leccos domluvit.
Jinak každý prostě psát dobře a rychle nebude a ani PPP to nemusí příliš řešit. Absolvovali jsme se synem vyšetření kvůli jeho nechuti psát a výsledek byl, že nemá žádnou poruchu, jen trochu horší grafomotoriku, ale žádný extrém. Více méně se to nijak extra řešit nebude, jen má víc psát a jedna pedagožka vymyslela způsob, jak ho přimět k psaní delších textů bez větších protestů.