icon

Syna nevzali do školky. Dá se to řešit během roku?

jasmina2
12. led 2021

Asi to bude boj s větrnými mlýny, ale treba mi nekdo poradíte. Synovi budou v dubnu tři roky a do místní školky ho od září nevzali z kapacitních důvodu - dvouleté děti normálně berou a i letos brali, ale tech rodičů, kteří tam mají známe v ucitelskem sboru. Syn tedy nakonec chodi do školky v jiné vesnici, kde mi cesta tam a zpet zabere hodinu, což je pro me dost náročné , když to mam absolvovat dvakrát denně tam zpet a to skloubit s praci a péči o mladšího syna. Zkoušela jsem se u nás ptát , zda se neuvolnilo místo, ale ředitelka me odpalkovala, ze to během roku neřeší. V bližších vesnicích se místa uvolnila, ale prijde mi blbost ho stěhovat mezi několika skolkami, když chci, aby nejpozdeji od zari chodil do te u nás. Nemáte nekdo nějaký tip, jak na pani ředitelku? Reálně vím, že místo mají, ale asi je pro ne pohodlnější mit deti min

Strana
z3
jasmina2
autor
12. led 2021

@veruuu_kubesovic Diky, tohle jsem potrebovala slyšet. Jsem nejhorší matka na světě. Jinak registrační číslo neznam a vědma nejsem, ale vím, kdy se narodilo dítě vedle a ze nema sourozence. Doma nejsem s mladším ditkem, chodím normalne do práce což mi moje práce umožňuje a rodičovská taky

j.a.n.i
12. led 2021

@jasmina2 Ale to jestli někdo pracuje nebo ne, nehraje roli, rozhoduje věk dítěte, takže se může dostat starší dítě matky, která je doma.

veruuu_kubesovic
12. led 2021

@jasmina2 tak to jsi borka, zvládat práci + mladší dítko + 60km denně kvůli školky....

jipe
12. led 2021

a nejde o to, že dvouleté dítě snižuje kapacitu školky o dvě místa a ve školce můžou být maximálně tři dvouleté děti? Pro dvouleté děti jsou taky jiné hygienické nároky

jasmina2
autor
12. led 2021

@j.a.n.i Tomu se vubec nebráním , ale tady proste v průběhu roku nevezmou nikoho a to mi prijde divny

gramar
12. led 2021

@jasmina2 Jenže to je konstruktivní debata, že se ti nelíbí je věc druhá. Kvůli tomu nemusíš kousat. Vypsala jsem ti co se může stát u zápisu v dubnu a upozornila tě na to, že fakt že se mu tam líbí ti nijak nepomůže, je to sice pěkné, ale houby platné. A jako mínusový bod máš to že máš mladší dítě, tedy máš možnost hlídání. Když jsme bojovali o školku u nejmladšího a to tam měl sourozence, bylo houby platné že mám práci a ještě podnikám, pro změnu (oproti dítěti předtím) nás přeskočila o půl roku starší holčička. Prostě tak to je, školky jsou narvané k prasknutí a o místa se bojuje... Já bojovala i o školu a teď jezdím denně z prdelákovic do centra Prahy, což není cesta na půl hodiny, ale na hodinu, když se vyhnu největší špičce a odpoledne to samé. Pokud budeme jezdit MHD, tak to jsou denně čtyři hodiny v háji a taky pracuji a není to argument abych mohla dát dítě blíž...

jasmina2
autor
12. led 2021

@gramar takze ti prijde Ok, ze tady je podstav, který se nenaplnuje z neznámých důvodu? Jaky muze byt důvod mit min deti než je mozne?

gramar
12. led 2021

@jasmina2 Důvodů může být spoustu, drží se sociální místo, nebo mají dvouletých dětí nad limit který jim zákon ukládá, nebo prostě z rozhodnutí ředitel neberou v průběhu roku a za stávajících okolností další děti, protože to může být "bezpečnostní riziko" (ve škole se nesmí potkat mé děti, protože chodí každý do jiné třídy, školky to mají dost podobné). Ale pokud ti jde o ujištění že ty máš jedinou svatou pravdu a právo, tak jsi na špatné adrese. Zřizovatel jsi se neptala, takže víš prd proč ho nevezmou a jen jsi naštvaná... Ale jo pro tvůj klid připusťme: možná jsi prostě nakrkla ředitelku, ta si představila co jí s tebou čeká a tak si upravila kritéria tak aby tvého syna nemusela přijmout a mohla ti na oplátku dělat ze života peklo... Přijde ti toto konstruktivnější?

veruuu_kubesovic
12. led 2021

@jasmina2
v naší školce taky neberou během roku a to mají ještě pořadník každý rok ještě před zápisem....být tebou jdu si stěžovat jinam než tady na MK...
a jen tak mimochodem, když jsem dceři chtěla domluvit IVP do školky ze zdravotních důvodů, byla to právě ředitelka, která mě přemlouvala ať dceru do školky dám, ale je předškolačka s odkladem, není 2letá...a že si teda nikdo nestěžoval, že někomu držíme místo???

avestsikova
12. led 2021

@jasmina2 přesně, dokonce níž je uvedeno, že mladší děti nemají právní nárok na přijetí 😉

jasmina2
autor
12. led 2021

@gramar ja jsem se s pani ředitelkou bavila uplne v klidu a ptala se ji proč deti během roku neberou, když je to jinde běžná praxe. Odpovědi jsem se nedockala, kdyby mi řekla něco z toho, co tu pises tak s tím nemam problem. Naštvaná nejsem jen hledám řešení. Tato situace je ve skolce dlouhodobě známa a netýká se jen me osobně. Skolka je pro 40 deti to vím a jak už tu bylo tisíckrát řečeno - ona sama mi rekla, ze volne místo má. Musela bych to resit se zřizovatelem , jak píšete čímž bych na sebe upozornila a dítě by zjevně podle všech bylo chudák, protože nejen, ze chce matka nacpat do školky,ale jeste nedrzi ústa, když má. Proto jsem se tu ptala, zda s tím má nekdo zkušenost , protože vyjádření během roku proste neberu se mi nezdá byt v pohode.

gramar
12. led 2021

@jasmina2 pokud nechceš aby někdo z nás zavolal zřizovateli a zjistil to za tebe, tak při vší snaze tady řešení nenajdeš. Můžeš podat odvolání a můžeš se obrátit na zřizovatele, pokud ti ředitelka nechce dát odpověď, ale pokud v průběhu roku nechce brát, tak nechce a neuděláš s tím vůbec nic (zvláště u dvouletého dítěte), je to její rozhodnutí. Nebo třeba organizační důvody a ruku na srdce ona není povinná tě o vlastních pohnutkách informovat, taky je nějaká zákonná lhůta na případné odvolání nástup přijatého dítěte s odkladem atp., ty s ní asi taky nekonzultuješ svou práce a svá rozhodnutí... Pokud chceš něco udělat udělej, pokud si myslíš že to bude důvod proč by se měla vozit po dítěti, tak je to školka na prd a dítě bych tam nedala i kdyby tam měli pět volných míst... Prostě život je o výzvách a kompromisech, buď je pro tebe důležité aby dítě chodilo do školky tak ti nezbývá než ho vozit jinam, pokud ho u vás vzít nechtějí, nebo si ho nechat doma. Školka je právně nárokovatelná pouze u povinné předškolní docházky ať se ti to líbí nebo ne...

jasmina2
autor
12. led 2021

@gramar Jeste se zeptám- ty jsi resila, ze se ve skolce uvolnila místa a ředitelka je odmítá zaplnit?

gramar
12. led 2021

@jasmina2 V průběhu roku jsem to neřešila, když dítě nevzali u zápisu zařídila jsem se jinak. U jednoho jsem přijatého syna stahovala, protože pod čarou zůstalo dítě jehož rodiče museli do práce docházet a neměli možnost si dítě brát, já tu možnost tehdy měla, tak jsem jim místo uvolnila. U nás ve školce v průběhu roku nikdy nenabírali další děti i když některé se odhlásilo během roku (organizační důvody a nazdar). Prostě kdo v září nenastoupil, měl další šanci až o rok později... Jediné takto obsazované místo během roku bylo "sociální" kdy se třeba objevila matka samoživitelka která prostě neměla jinou možnost, bylo to takové jedno plonkové místo které bylo "hraniční"...

daisymaminka
12. led 2021

@jasmina2 Když ses ředitelky ptala, proč neberou v průběhu roku, tak ti opravdu neodpověděla? Prostě mlčela, nebo nějak zamlouvala? To mi přijde divný, pokud jsi na této odpovědi trvala... Byla fajn nebo spíš odměřená?

Já bych normálně kontaktovala zřizovatele s dotazem, zda je možné syna, který bude mít v dubnu 3 roky umístit ještě v průběhu tohoto školního roku do té a té MŠ.

Já chápu, o co ti jde a neber to prosím nijak špatně, ale lidi jsou fakt hrozný. Včetně učitelů. Ne všichni, samozřejmě. Ale když vidím některé učitelky MŠ, jak ty děti jen buzerují, tak velice převelice intenzivně hledám školku a konkrétní učitelku, která bude "normální", protože z představy, že dám 3letou do školky k nějaké furii, která se po ní bude 3 roky vozit, je mi fakt zle. Protože i od kamarádek, co mají děti ve školce vím, co ty učitelky dokážou. Některé. Samozřejmě i rodiče jsou nějací a děti taky...

Tak jen chci říct, že prostě z tohoto bych měla velký strach. Nevím, jak na tebe působí ředitelka. Nebo místní učitelky. Pokud bych na ředitelce viděla, že nechce, pak bych se na to pro tento školní rok JÁ vykašlala. Než aby to schytalo nevinné 3leté dítě, radši ho budu po zbytek školního roku vozit 30 km.

gramar
12. led 2021

Pravdou ovšem je že nejvíce vždy řvali matky dětí, které byli na rodičovské dovolené, že zrovna jejich dítě nepřijali a pak když pršelo, nebo byla moc zima, či vedro tak tam dítě nevodili protože...

priefi
12. led 2021

@jasmina2 školky v našem okolí mají bodové hodnocení. Dvouleté děti nemají se do školky, kde je nápor, dostat, pokud nemají v rámci příspěvkové organizace (škola/školka) sourozence. Další body navíc jsou za to, že dítě je od pedagogického pracovníka. Příklad podívání v naší školce (věk uveden k 31.8.)
10b dítě 5 let ze spádové oblasti
9b dítě 5 let mimo spádovou oblast
8b dítě 4 roky spádová oblast
7b dítě 4roky mimo spádovou
6b dítě má sourozence v p.o.
5b dítě má rodiče v pedagogickém sboru
4b dítě 3 roky spádová oblast
3b dítě 3 roky mimo spádovou oblast
2b dvouleté dítě
1b individuální studium

Pokud je remíza u 4letého ze spádové oblasti a dvouleťáka se sourozencem, dvouleťák má přednost.

Počet nových míst záleží od počtu dětí, co jdou do školy. S ohledem na situaci, hodně rodičů chce dítě dát do první třídy později. Takže nechci Ti brát iluze, ale nejspíš ani jako tříleté dítě se tam do té školky u Vás nedostane

jasmina2
autor
12. led 2021

@priefi Chapu, ze to vlákno je už strašně dlouhé takze to nikdo nečte cele, ale tohle, co mi pises vedet nepotrebuju. Ja vím jaká jsou u nás kritéria pro přijetí a ze se liší v každé skolce. Tady žádný nabuch není. I ted mam možnost dat syna do dvou školek blíž a do te naši se jako tří a pul lety dostane skoro jistě. Nechci ho ovšem několikrát přesouvat a jak jsem psala výše dotaz je zda má nekdo zkušenost, ze ve skolce odmítají přijímat deti během roku a jak to pripadne resit .

michaela666
12. led 2021

Tohle "dupání nožkou" ti asi moc nepomůže. U nás je to běžné, že děti během roku nepřijímají a neudělá s tím nic ani město jako zřizovatel. Necpala bych dítě někam, kde ho momentálně nechtějí. Do budoucna už budeš mít škraloup fůrie, které dítě nebudou chtít vzít vůbec. Řeknou ti, že syn už chodí do jedné školky, takže doma nesedí a to že musíte dojíždět je zajímat vůbec nemusí. Raději vezmou děti co byli doma už jenom pro tenhle tvůj přístup.

priefi
12. led 2021

@jasmina2 mi syna třeba nevzali taky tam, kam jsem chtěla. Ale byla jsem obeznámena, že pokud chci, tak můžu písemně se buď odvolat a čekat, zda se uvolní místo pod čarou (syn měl 4roky), anebo nastoupit do jiné školky v rámci p.o. a pak během roku požádat o přesun. Takže pokud chceš, aby syn chodil do školky, kam chceš Ty, jediná možnost je dát oficiální písemnou žádost.

priefi
Autor odpověď smazal
priefi
12. led 2021

@jasmina2 bylo mi řečeno, že pokud v průběhu roku se stane, a že se to prý občas stane, že se někdo odstěhuje a odhlásí dítě, tak v případě, že je podána písemná žádost, převezmou (v rámci p.o., mimo nevím, jak by to bylo) si dítě z jiné školky k sobě. Přednost má žádost, která dorazí jako první. Ale to je na základě interních pravidel p.o., takže jediné, co můžeš, je zajistit, jak to je tam. Obvykle školky už nejsou samostatně, ale patří pod nějakou ZŠ.

priefi
12. led 2021

@jasmina2 pokud to je samostatná MŠ, tak ok, ale setkávám se hrozně často s tím, že vedoucí učitelce v MŠ matky bezmyšlenkovitě říkají paní ředitelka, což ve skutečnosti není a ředitel/já je v ZŠ. Tak nevím, zda to je nebo není i Tvůj případ.

merope
12. led 2021

@jasmina2 Ještě mě napadlo k té holčičce - píšeš, že teď je tvůj syn vlastně "první v pořadí", protože ostatní dali děti jinam - ale to znamená, že holčička klidně mohla být třeba 10tá, ale ostatní dali děti jinam, tak ji vzali.

A co se týče přijímání do školky uprostřed roku - já byla spíše překvapená, když jsem zjistila, že jsou školky, které přijímají i uprostřed roku.

Jinak mi přijde zarážející spíše to, že na vesnici nenajdeš jinou maminku, která je s vlastním dítětem doma a která by byla ochotná syna pravidelně hlídat. 120 km denně, 2 hodiny času - to je něco, co prostě by se zvláště někde na vesnici muselo dát vhodně zaplatit nějakým alternativním hlídáním.

gramar
13. led 2021

@merope já to pochopila tak, že není problém s hlídáním. Ale malému se ve školce líbí a ona ho tam chce dát protože ví (?) že je tam místo, ale dítě ji tam stejně vzít nechtějí... Má možnost školky blíž, ale nechce syna předávat teď tam a v září zase jinam, protože si je jistá že od září ho vezmou. Takže pes je zakopaný v tom že školka ve vesnici nebere v průběhu roku a ona chce, ale boji se zeptat obce, protože si myslí že by se pak mstili přes syna... 🤷 Doufám že jsem to nakonec pochopila 🤔

anniem
13. led 2021

U nás měly plusové body pro přijetí matky, které "musely" do práce. Tzn. že stejně staré děti - jedna matka s mladším doma, druhá šla do zaměstnání a vzali tu zaměstnanou... A upřímně - na to dávání dvouleťáka do školky, zvlášť teď přes zimu, z konce světa, bych se vyprdla. To je lepší vzít obě děti ven a ty dvě hodiny být s nima takto. A co bude v dubnu se uvidí.

Strana
z3