Tečkované sešity. Pomáhají nebo ne?

ja707
25. zář 2021

Zdravím maminy,
můj 4 letý syn si rád maluje a teď jsem se dočetla o tečkovaných sešitech. Hned mě napadlo, že by mu to mohlo pomoct, když maluje různý tvary. Ale říkám si, že je možná brzy a taky jestli není naopak lepší se naučit základy bez těch podpůrných prostředků. Tady je ten článek, který mě zaujal - https://www.rexter.cz/rubriky/zajimavosti/tecko...

Kdy byste volili tečkovaný sešity? Můžu něco pokazit, když mu je zkusím dát už teď v jeho 4 letech? U těch malých tvorečků je tak těžký odhadnout, co jim pomůže a co je naopak nějak přibrzdí. Jestli vám to přijde jako prkotina, tak se omlouvám.

Přidávám fotku. Malujeme už od dvou let 🙂

merope
26. zář 2021

Myslím, že to pro čtyřleťáka je fakt brzo - píšou i že pro první stupeň to je ještě brzy např. pro psaní. A neumím si představit, že by se čtyřleťák nějak držel nějakých mantinelů a chtěl mít kola třeba všechna stejně velká.

marimanta
26. zář 2021

Podle mě je to pro takový prtě zbytečnost. Tihle mrňousci potřebují naopak prostor - pro ruku i fantazii. Navíc nemají dokončený vývoj zápěstních kůstek a tím pádem grafomotorika se taky vyvíjí, tudíž kreslení mezi tečkami mi přijde ve 4 letech mimo. Sešit bych koupila tak v deseti letech.

cilkat
26. zář 2021

Pokud to správně chápu, tak tečkovaný papír je vzasade čtverečkovaný, kde jsou ale vyznačené jen rohy toho čtverce, že? Jako jo, hezká pomůcka na odměřování vzdáleností, aniž by to ve výsledném obrázku rušilo. Ale v tomhle věku dítě dítě ještě rozměr neřeší a ty tečky nejspíš nebude vůbec vnímat. Vadit mu nebudou, ale je to zbytečná investice.

ja707
autor
4. říj 2021

Děkuju, máte určitě pravdu. Představovala jsem si, že když bude mít nějaké vodítko, tak spíš udělá rovnoměrný čtverec a bude z toho mít radost. Ale asi je fakt ještě brzy. <3