Učení s pětiletým. Někdo podobně?
Zdravim maminky obdobne starych deti, syn bude mit za mesic pet let. Zajima me, jak se vam dari je ucit. Syn umi max pojmenovat dny, mesice, barvy ( nektere se mu pletou ), pocitat do peti, ale poznavat pismenka a nedej boze se podepsat, je strasny problem. Vzteka se u toho a mam pocit, ze dela naprosty naschvaly, ze vim, ze podle predlohy to zvladne, ale zacne delat vse pro to, aby to delat nemusel a proste nejde to. Mate to nektera podobne?
Mám podzimní dítě navíc s poruchou komunikace (vývojová disfazie nebo autismus)... do školky nastoupil v necelých čtyřech letech a zvládal dvě dopoledne v týdnu - jinak byl přetížený takovým způsobem, že si na hřišti sedl na lavičku a zíral do blba... a vydržel tak třeba hodinu (což u čtyřletýho dítěte působí fest divně). Přišel další rok a všichni začali panikařit "už mu bude pět, už bude předškolák, měl by umět to a to... A já na ně zírala jak z jara a opakovala "jakej předškolák, dyť příští září mu bude pět - příští rok bude předškolák, má do školy minimálně dva roky!" Pak dostal ještě odklad... Takže od doby, kdy začali všichni "už je pětiletý - je předškolák, musí umět napsat svoje jméno, poznat první hlásku, porovnávat větší a menší číslo, vydržet ve školce do odpoledne..." měl syn reálně tři další roky času, než fakt nastoupil do tý školy a začal tohle potřebovat umět. - to je skoro zdvojnásobení délky jeho života za tu dobu. ... Jo, naučil se to za tu dobu. ALe fakt ne v těch čtyřech letech, kdy začali "vzdělávací odborníci" vyšilovat, co všechnu má zmeškáno. A ano v těch čtyřech letech se hodně šprajcoval a odmítal dělat předkládanou činnost. O rok později to najednou bylo úplně jiné. Prostě mozek dozrál (ok, prošli jsme mezi tím nějakejma terapiema, který ale byly o pohybu, ne o "sedím u stolečku a civím do papíru" ... ale to už dost i proto, že syn prostě má poruchu komunikace, no.).
Měla jsem to tak u syna. Ne, že bych ho nějak cíleně učila, ale prostě se člověk s dětmi baví, ukazuje a snaží se jim něco předat. Dcera všechno nasávala jak houba, ve dvou letech uměla všechna písmena, v pěti mohla jít klidně do školy a už by toho spoustu uměla. Syn naopak, jakmile zaregistroval nějaké vzdělávací snahy, začal říkat věci schválně špatně. Podle toho, co mi pak říkala učitelka, jak se projevoval ve škole, byl i v první třídě dost nezralý, na druhou stranu se během toho roku naučil německy a zvládl v němčině látku první třídy, takže hloupý evidentně není 🙂 A pochybuju, že uměl při nástupu do školy cokoliv z toho, co se snažíš ty natlačit do malého - a viz výš, neuměl ani jazyk.
Vykašlala bych se na to a prostě bych se s ním jenom normálně bavila - ony z toho děti hrozně moc pochytí, i když některé nemají potřebu to pak předvádět jako opičky 🙂
5 leteho jsem neucila nic...ani 6 leteho 😀
Jako jasne ze umel v 6 letech počítát do deseti ( vyjmenovat cislice) ale v 1. Tride se podepusobal sebi a to jeste b naopak. Urcite nebudu dite nic cilene dopredu ucit pokud se sam nezepta ...
🙂 prave naopak mel radost co mu prinadi nove znalosti ve skole ( umel napsat najednou jmena clenu rodiny...
Umel si spocitat kdy bude vikend...atd 🙂
Jako ptal se na pismenka, cislice ...ale to co ti rekla ucitelka a jeste v 5 je prastene...
Pozor, je to stara diskuse. (Bych to treba chtela vedet nez bych pul hodiny psala prispevek.)
@malytlustyhroch koník má evidentně okurkovou sdzónu 🙄
Učitelky na všechno moc spěchají. Syn nastupoval ve 4 letech do školky. Učitelka mi řekla, že se neumí podepsat na obrázky. Tak jsem jí řekla, že je malý, ať ho podepíše ona. Ona na to, že ostatní děti i mladší se už podepisují samy. Pak ještě něco o tom, že nestříhá rovně. Já jsem jí řekla, že syn zas umí jiné věci, co tam děti neumí, například Ř a R. Ostatním dětem nešlo ani rozumět. Pak už nás nechala být. Musíš se ohradit, má ještě čas. Každý je šikovný v něčem jiném. Než půjde do školy všechno dožene.
Aha, teď koukám, že už je to staré 🙂
Co se týče podpisu - motivovala bych ho třeba Vánocemi. Ať nakreslí dopis Ježíškovi a podepíše si ho. Nebo mu říct, že na dárečcích bude jeho jméno, tak aby si své poznal. Určitě nenutit, ale učit formou hry. Já měla obě děti zvídavé, chtěly pořád pouštět seriál Michalova abeceda. Sčítat se naučily při deskových hrách.
Jinak já jsem tedy tábor, že podpis patří k nějaké minimální školní zralosti. Dítě nemusí znát celou abecedu, ale podpis ano. Mám už obě děti ve škole a obě si v předškolácích podepisovaly všechny výtvory, které udělaly. U dcery se některé písmenka vyloženě učili. Syn má teď v první třídě takovou učebnici češtiny, že kdyby neznal písmenka, úkoly by vůbec nechápal. Ještě než se vůbec učili písmenka, tak měli vyplnit krátkou tajenku, co chvíli opisovali nějaké slovo, atd... Takže si myslím, že hodně dětí chodí do první třídy už se znalostí písmen a jsou tomu přizpůsobené i učebnice pro prvňáčky a tím, že škola a školka spolupracovaly, tak učitelka věděla, že tuhle učebnici děti zvládnou.
My učíme vše nápodobou. Je teda zvídavý sám, prostě když mě vidí, že něco píšu,tak jde pro papír a píše taky.. sám se zajímá,jak vypadá to či ono písmenko, číslo atak.. u nás jede dost často slovní fotbal, hádanky atak..
Mam tri deti kdyz sek prvni do skoly umela se podepsat jen pepa... A pak první den na tabuli meli najit kazdy sve jmeno a tam bylo Pepíček 😂😂😂 noo jako nasel to, ale nervy jsem mela pekny, jinam ma adhd, a školu prolezl teď uz ma i po maturite a dal ji na prvni dobrou. Uz pracuje
Druhy syn hodne blbe mluvil byl i v logopedické tride v petiletech umel malou nasobilku, jinak psani cteni téměř žádné, ted je v třeťáku na obchodní akademii a od prvni do ted samé vyznamenáni a z matematiky porad chodi i na souteze je porad u nej nejlepsi.
Treti je holčina v petiletech cetla psala pocitala, ted je ve treti tride a porad ma same jednicky.
Chci tim rict ze kazde je uplne jine a i to nejslabší to zvladlo na maturitu, myslim ze to budete mit v pohode😉👍
Tohle vsechno umi sice holka uz od 3 let vcetne pismenek a podpisu, ale i kdyby neumela, tak bych ji to nasilim do hlavy nervala a ucitelkam jednoduse oznamila, ze ne. Pokud chteji, aby to umel, tak at ho to za tech cca 8 hodin/den nauci samy, jsou prece vzdelavaci zarizeni a ne hlidacky 😁

@pospis dekuji 🙂