icon

Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?

abigail09
15. kvě 2015

Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?

terezapetrova
16. kvě 2015

@peicul to jste napsala přesně známe jen výklad jedné strany

terezapetrova
16. kvě 2015

@shine2015 na me úvodní příspěvek působí tak, ze paní bude mit s dcerou problem v jakémkoliv státním zarizeni

terezapetrova
16. kvě 2015

@sonik22 viz ma odpověď shine..

lu777
16. kvě 2015

@nonnni jj, já Ti to věřím... ono někteří rodiče si myslí že dítě je panenka, že ho navlíknou do drahých značek, aby ukázali že na to mají a dítě se asi nebude účastnit přirozených dětských aktivit, které potřebuje ke svému rozvoji - jako hrabání se v písku, v hlíně, honění se, lezení po stromech atd...
já to nechápu, když vidím načinčané dítě na hřišti, tak je mi ho líto 😔
je to pěkné, ale na oslavu, do divadla apod., na běžné hraní by dítě mělo být něco co je pohodlné a co si může dovolit trošku poničit aniž by dostalo vynadáno... 😒

luckiesj
16. kvě 2015

@terezapetrova já jsem učitelka na ZŠ a působí to na mě úplně stejně jako na tebe, takové rodiče máme ve škole taky a řeknu ti, je to o nervy...

nov777
16. kvě 2015

@sonik22 Me teda jo. Hlavne kdyz vim, ze jsem spokojena se soukromou a tohle je podle me hrozny, tak vubec nepremyslim a menim. Podle me jsou ty botky, spanek atd. soucasti toho, jak funguje skolka. Predem dane. Bonbon je otazka jedne domluvy a navic doslova trivialita. Mimo jine je to neco, co v te skupine uz nejakou dobu funguje, takze ostatnim to nevadi. A celkove je kveten, resit neco takoveho mesic pred koncem dochazky je uplne o nicem. Tohle bych resila hned v zari, idealne jeste pred nastupem (boty, spanek, bonbon) a nebo neresila vubec.

lu777
16. kvě 2015

@abigail09 tak z toho co jsi teď dopsala, tak bych šla do soukromé školky... 😉
upřímně bych ji do té státní ani nebyla dávala, pokud má vyšší IQ tak je potřeba tohle zmínit už při tom nástupu, ne všude s tím umí pracovat...

a chápu, že to není jen pozitivní, máme syna s lehce nadprůměrným IQ (žádný génius ale trošku vybočuje) a vím co to je, když dítě ve 2 letech umí třeba měsíce u nějaké planety ale neumí se samo převléct přes veškerou snahu rodičů apod. 😝
motoricky a sociálně to syn dohnal teď v 7 letech... stálo to dost času, rozcvičovali jsme ruku před nástupem do školy, pak logopedie (je bilingvní takže o to těžší to bylo), teď cvičíme s páteří... postupně jsme zařadili lezení, plavání, po roce tohohle režimu si už sám řekl třeba o kolečkové brusle, našel si kamarády atd... od zhruba 5 let jsem ho doslova odtrhávala od knížek, všichni byli nadšení jak je šikovný, ano ale to byla čistě "hlava", učitelky ve školce i my doma jako rodiče jsme viděli, že motorika a sociálno je potíž....

každopádně doporučuju velmi zvážit kam dceru dát do školy a promluvit si osobně s učitelkou... nadané děti můžou mít tendenci se uzavírat.. nebo naopak zlobit, protože se nudí... našemu synovi se až tento měsíc povedlo se přihlásit a říct že něco umí a nudí ho to a potřebuje těžší úkol... konečně konstruktivní přístup (tohle jsem mu radila od září, že musí prostě mluvit s p. učitelkou, že ona plno věcí o něm ještě neví)....

držím palce 😉 hlavně pracujte na tom sociálnu, ve škole je to se schopností soustředit se nakonec to stěžejní (na základce)
až budou dny otevřených dveří tak si obejít školy a ptát se, ptát se, ptát se... ne všechny státní školy jsou špatné! my máme jedno dítě ve státní školce a druhé ve státní školce a spokojenost velká 🙂 obojí je teda waldorfské, takže individální přístup mnohem víc, úzká spolupráce s rodiči, vychází vstříc přiroz. potřebám dětí 🙂

suzanna123
16. kvě 2015

@veruska007 reaguji na: "Když rodiče přihlašují dítě do školky, podepisují souhlas se školním řádem. Pokud nesouhlasí, můžou dát dítě jinam." Tohle respektuji u školek soukromých - nelíbí se ti to, jdi jinam. Ale státní školka není zadarmo, takže přístup ber a pokud se ti něco nelíbí, tak nazdar, je prostě špatně (i když věřím, že spousta školek to tak chápe). Je to instituce, kterou si platíme z našich daní a samozřejmě, že nějaký řád být musí, ale pokud s ním nesouhlasím, tak rozhodně mám právo se proti němu minimálně ohradit. A hlavně by ten řád měl co možná nejvíc respektovat to, že o dítěti a jeho výchově rozhoduje rodič a ne školka. Takže by se mělo spíš jednat o doporučení typu: ač se snažíme děti hlídat, dojde často k poškození oblečení, proto nedoporučujeme nošení drahého oblečení. Kdyby mi učitelka chtěla diktovat, co mám nebo nemám oblékat svému dítěti, tak ji rozhodně pošlu kamsi.

lu777
16. kvě 2015

@suzanna123 souhlas 😉
ale je to jako vše o komunikaci, hodně o tom JAK se to řekne, jakým tónem...

hodně se mi nelíbí když to někdo vidí pořád jako za komunistů, tzn. "uděláš co ti řekneme, jinak budeš mít potíže"... tenhle přístup nechápu, copak je školka nějaká hlídárna, kde dítě ani rodiče nemají žádná práva?? 😔

na druhou stranu jsem učila (na ZŠ) a musím říct, že někteří rodiče si nevidí do pusy.... přijdou, neví ani jaké má dítě známky, co v té škole dělá, ani nepozdraví a už se do učitelky obouvají....

takže určitě je dobré se svého dítěte zastat - ale také počítat s tím, že dítě se ve školce může chovat jinak než doma (často to tak je)... a pokud chci porozumění od učitelky, tak je potřeba jí taky ukázat porozumění (že vím, že toho má hodně a třeba nabídnout pomoc, však to je místo kam chodí naše děti - prostě ukázat dobrou vůli 😉

myslím, že to je hodně o egu... máma ví nejlíp co její dítě potřebuje... ale pozor, někdy se taky stane, že to nevidí objektivně a nebo nemá takovou zkušenost jako učitelka, která pracovala s x dětmi plno let třeba...
je pak hlavně smutné když dojde k boji eg učitel versus rodič/e a odnáší to dítě....

co tím chci říct je, že nic není černobílé 😉
a asertivní komunikace (sebevědomá, ale respektující k druhé straně, slušné, empatická) je něco co se pořád učíme... všichni... 🙂

nonnni
16. kvě 2015

@lu777 budto tak, nebo at si klidne zmaze to co na sobe ma, ale rodice by meli mit soudnost v tomto. Moje dcery by asi byly ty, co by ti na hristi zvedaly tlak, ale zase na ne nidko nidky necel, ze jsou spinave 😀 I proto jsem to ve skolce podepisovala, ze je mi jedno, jestli se ve flausovem kabatu vyvali v hline a pak se vrhne do bodlaku...chudaci ucitelky byly tak vystresle, ze mi jich bylo opravdu lito, evidentne uz nekdy cocku dostaly 😖

V podstate je mi jedno, co ma dite na sobe....jestli je to neco za dvacku z bazarku v MC, nebo lacle Nolita Pocket, ktere z druhe ruky stoji 1700,- ale to dite by se melo chovat, jako dite a to znamena se nebat ze si nekde vyrobi smouhu....

nonnni
16. kvě 2015

@suzanna123 tak posilat se nekam muzete navzajem, ale pokud toto jde od zrizovatele, protoze ver, ze ucitelky si schvalne prudici normy nevymysleji, kdyz pak musi koukat na ty kyseleobliceje rodicu, tak ti to bude uplne k nicemu, Pokud chces neco zmenit, tak je lepsi si prestat chladit zahu na nekom, kdo s tim stejne nic nenadela, protoze nemuze a resit to rovnou se zrizovatelem.

To je presne ono...servat toho, kdo je na rane...ale uz cloveku nedochazi, ze ta ucitelka si tohle nevymysli. Ale ke zrizovateli to zene jeden rodic z padesati, protoze zbytek se vyrve v satne a hotovo.

suzanna123
16. kvě 2015

@lu777 s tím naprosto souhlasím. V podstatě jsi doplnila, dá se říct rozepsala, můj názor. Já určitě mám v plánu být k učitelkám svých dětí vstřícná a respektovat je (já bych tu práci nechtěla dělat ani náhodou), ale rozhodně budu trvat na tom, že máma jsem pořád já a já jsem ten, kdo rozhoduje. A samozřejmě taky ten, kdo nese následky. A určitě by to mělo být hlavně o komunikaci a vzájemné spolupráci

suzanna123
16. kvě 2015

@nonnni jednak mi strkáš do pusy něco, co jsem neřekla, jednak není pravda, že pravidla jednotlivých školek určuje zřizovatel.A dovedu si představit, že učitelka (klidně s dobrým úmyslem, to jí neupírám) přijde sama s nápadem, že děti by neměly nosit značkové oblečení, drahé hračky apod. a rodičům to předloží jako hotovou věc. A když přijde na to, někoho seřvat, tak osobně mám spíš na ráně toho provozovatele (jednak mám radnici - na rozdíl od školky - za rohem, jednak se tam coby zastupitelka dost často vyskytuji, takže když na to přijde, tak klidně seřvu celou školskou komisi včetně místostarosty, co to má na starosti ) - ale dík za radu 😉

abigail09
autor
16. kvě 2015

Odcházíme ze školky měsíc a půl před koncem proto, že je to podle nás už moc. Napsala jsem pár příkladů co učitelce vadí. Jistě je to vše subjektivní. Ale to je každý dotaz i odpověď. Psala jsem to narychlo a ten den kdy se stal poslední incident. Je tam spousta dalších věcí: děti jdou na dvě hodiny ven a nesmí se v parku vyčůrat a proto před tím nesmí ani pít atd. Neříkám, že doma řeším crocsy celý víkend. Ale opravdu všech 47 dětí vyjedlo talíř a proto si zaslouží bonbón ať už je to výchovné či ne a jediná má dcera - čtyřicátáosmá si dovolí říct kuchařce ať jí nedává fazolkový salát a proto je bez bonbónu? Ano, speciálně toto mi přijde jako šikana a protože jde o mojí pětiletou dceru tak si nerisknu, že tam trpí a učitelka se po ní bude vozit. Pro někoho jsem náročná, pro někoho stěžovatelka, ale musím říct, že do školky chodil převážně můj manžel a i on měl výhrady. Nejsme jediní co mají problém s touto učitelkou, ale je spousta rodičů, kteří se prostě bojí říct sebemenší výtku, protože by mohlo následovat to co u nás. A nedivím se. A pokud jste četli můj příspěvěk výše: já mám celý život platit soukromé školky a školy? Proč jsem odváděla tak vysoké daně a poplatky skoro 20 let? Již jste to někdo zkoušel platit? Je to velký závazek. Kdokoli s námi stráví hodinu na hřišti, doma, kdekoli vždy je v šoku jaké hodné dítě máme. Až mě to rozčiluje, protože pak mám pocit, že si myslí, že je to bez práce. Beru všechny názory, ale ať je to jakkoli jde o mojí dceru a na prvním místě je, aby se netrápila. Učitelky se bojí a dost často má názory, které nevím kde vzala např. legíny nejsou nic musím mít tepláky a kdo ti to řekl : nikdo. A maminky to, že učitelce vadí značkové oblečení ? Není to moje věc, že jdu do obchodu a nakoupím co se mi líbí? Opravdu žijeme ve stereotypech typu soukromá školka a nové značkové oblečení znamená rozmazlené děti a velmi náročné rodiče?

idiska
16. kvě 2015

@abigail09 takže bych řekla, že kauza facka se vyřešila...věřím, že maminka dceři domluvila, že se to nedělá, a dívčina se omluvila...

nonnni
16. kvě 2015

@suzanna123 jak ti podsouvam neco, co jsi nenapsala? Psala jsi: Kdyby mi učitelka chtěla diktovat, co mám nebo nemám oblékat svému dítěti, tak ji rozhodně pošlu kamsi.

Kazdopadne poslat kamsi nekoho, i kdyz si myslis, ze je to jeji vlastni iniciativa neni pristup, ktery bych nazvala vhodnym a uz vubec ne ve skolce, kde se ti to asi tezko povede tak, aby toho nebylo nejake dite svedkem.

Pravidla si urcuje zrizovatel, pripadne zrizovatel dosazuje reditele, se kterym si jdou vzajmemne na ruku. Takze mas budto blbeho zrizovatele, nebo reditele, ktery je zrizovatelem kryty, ale ve vysledku je to prast, jak uhod...predstava, ze sama ucitelka prijde s napadem, jak si sama ztizit zivot mi pasuje tak mozna na nejakou zacinajici, ktera jeste nema poneti, co rodice dokazi.

Mozna by to misto servavani chtelo trosku diplomacie.

adelka21
16. kvě 2015

@suzanna123 souhlasim, taky se mi nelíbí přístup, ze státní školka je zadarmo, tak "drz hubu a krok". Ono nic není zadarmo a to že neplatí rodiče na prkno, neznamená, ze učitelky pracuji zadarmo. Neplatí to jen o školkách, ale o všech statnich zařízeních. Pokud nebudou chtít slyšet" feedback", nikdy se nikam nepohnou, nebudou se vyvíjet. Na druhou stranu je jasné, ze ne všechny nápady či připomínky rodičů jsou vhodné nebo hned aplikovatelné v chodu MŠ. 😀
A jedna otázka tak na okraj, opravdu se vám papucky zdají jako jediná, nejlepší vhodná obuv na přezuti? Me přijde, ze je to měkké, nedrží pořádně klenbu 😅

nonnni
16. kvě 2015

@abigail09 No a byla jsi osobne za ucitelkou, reditelkou skolky a pripadne tim zrizovatelem? Ja nejak postradam zminku o tom, jak jsi to resila, krom nejakych slovnich vymen v satne pri predavani deti a to jeste pises, ze tam prevazne chodil manzel.

adelka21
16. kvě 2015

@abigail09 hrajes nerovnou hru, cokoliv řeknes/ uděláš musíš počítat s tím, ze mas tam dceru a ze učitelka nemusí byt tak velká osobnost, aby se Ti pak při Tvé kritice "nesvezla" po dceři. Proto hodně rodičů třeba neřeší. Není důležité, co si tady myslíme my,vše je zprostředkované, důležité je, jak to cítí dcera. Líbí se ji tam? Chce tam chodit? Boji se? Stěžuje si? Nebo se těší do školky? To a jediné to, by bylo pro mne ukazatelem, co dál.

sarri
16. kvě 2015

@adelka21 Já třeba jako papuče kupuji tento typ obuvi http://www.outdoorkids.cz/?828,zdravotni-sandal... Jsou to látkové pevné sandály a když jsou letní prázdniny, tak je holky ještě dorazí na zahradě.

adelka21
16. kvě 2015

@sarri ty vypadají dost dobře, diky🙂

suzanna123
16. kvě 2015

@nonnni ale prosím tě... Vážně si myslíš, že náměstek primátora sepisuje školní řád? Popř., že doporučuje učitelkám, ať děti nutí dojídat jídlo a odměňovat je bonbóny? Zřizovatel jmenuje ředitelku, která má toto na starosti - sám se tím zabývá, když přijde nějaká stížnost. A ano, podsouváš - o seřvání jsem nepsala ani slovo. To, že když mi učitelka začne vykládat, co má moje dítě nosit a já jí řeknu, že to je moje věc a ne její, není seřvání, Ani to, když jí řeknu, ať jde s takovými příkazy do háje. A dovedu si úplně v klidu představit, jak to říkám mimo doslech dětí - na třídních schůzkách, zatímco je dítě v šatně, kde mu řeknu, ať na mě počká, po telefonu... Stejně jako bych řešila jakékoliv jiné problémy (ať už ze strany učitelky nebo z mé)

pavlinka_zetko
16. kvě 2015

@abigail09 Nechodí naše děti do stejné školky? Nechápu, bombony po obědě, totální zvrhlost. Můj syn o ně vůbec nestojí, přesto kolikrát přijde s tím, že za něco dostal bombon. Zbytečně si zvyká. Pití totálně přeslazený čaj. Nemám nic proti vodě se šťávou, pokud jí tam není moc, ale na co sladit ovocný čaj... Kamarádka se rozhodla, že pro svoje dítě slazené pití nechce, ale udělat do každé třidy jednu konvici neslazeného čaje je problém, takže jsou varianty slazený pro všechny nebo obyčejná voda celý den.
Crocsy jsou u nás taky zakázaný. Padlo to hned na první třídní schůzce. Není to bezpečná bota, s tím souhlasím.
Ta předškolní výchova by mi ale vadila hodně. Snad mají nějak předepsáno, co mají v rámci tohoto s dětma dělat.
Těžko jakkoli radit, myslím, že už sis poradila. Já to beru tak, že pokud chci mít dítě ve státní školce, tak holt musím držet ústa a krok. Pokud se mi jejich služby nelíbí, tak nebudu platit 800 ale 12000. No a to si dovolit fakt nemůžu, takže varianta číslo jedna.
Je blbý, že má jedna učitelka nastarosti 28 dětí. To opravdu musí být masakr, ale když jdu dopoledne kolem, jsou s dětma venku, tak většinou stojí učitelky spolu a kafraj. V zimě jsem procházela parkem, kde byly čtyři třídy. Učitelky klafaly, jedna telefonovala. Vůbec neřešili, že tam dva kluci seděli na zemi v mokru. Přitom by místo klafání stačilo na ně houknout. No ale je to jako všude. Někdo dělá svojí práci pořádně a někdo ne.

abigail09
autor
16. kvě 2015

@nonnni to jsem psala hned v začátku diskuze. Když jsme řešili spaní tak nám ředitelka řekla ať jdeme do jiné školky. Myslím, ž epřístup bude podobný i nyní. Manžel má domluvenou schůzku na úterý - ředitelka si na mě v pátek čas neudělala respektive viděla jak se dohaduji s učitelkou ohledně toho bonbonu, ale chodila okolo a dělala, že nic. Manžel si domluvil schůzku po telefonu a mezitím jsme se rozhodli, že tam dceru již nedáme. Za zřizovatelem zajdeme v pondělí. Možná nejsme první kdo si stěžuje a možná jsme první a až to potká další zoufalé rodiče tak jim naše předchozí stížnost pomůže i kdyby se nyní nic nestalo. Věci řeším jak já tak manžel - není to u nás jen na jednom z nás stejně jako výchova, práce apodobně.

nonnni
16. kvě 2015

@suzanna123 nepodsouvam ti nic, zminak o servani byla reakci na tvuj prispevek: ....takže když na to přijde, tak klidně seřvu celou školskou komisi včetně místostarosty, co to má na starosti ) - ale dík za radu emoticon

Nepsala jsem ze jdes ucitelku servat.

Nejak nechapu tvuj prispevek, o te reditelce jsem psala uz v predchozim prispevku, kazdopadne tyto aktivity neplynou od tech lidi, na kterych si rodice chladi zahu a to jsou ucitelky. Pokud tedy neuci primo reditelka, coz zrovna v nasi skolce uci.

Jako mozna jde o nepochopeni psaneho projevu, ale resila jsem s ucitelkou take zrovna to bleceni, i z vice uhlu nez jen toho, jestli je to obleceni takove, nebo makove...respektive resila jsem to s nekolika za ta leta, co dcery predskolni zarizeni navstevovaly a ani jednou jsem nemusela ucitelkam rici, ze je to moje vec a ne jeji...nikdy bych tato slova nezvolila. Pripade ji rict, at jde s nejaky narizenim do haje.

Mmch, i namestek primatora se o skolni rad zacne rychle zajimat, pokud se mu tam zene zastup vytocenych rodicu a jemu se blizi konec volebniho obdobi. A nejen on.

nonnni
16. kvě 2015

@abigail09 tak ja bych tu stiznost hlavne sepsala a nejlepe poslala doporucene postou, at to ma nejaky punc toho, ze to myslite vazne. Zaslala bych to reditelce a i zrizvateli, v kopii. a zminila bych to, ze to zrizovateli zasilas. Nasledne si sjednala schuzku. Klidne i navrhla soubeznou schuzku se zrizovatelem a reditelkou v jednom. A dopis bych nepsala stylem, ze memu diteti je ublizovano, ale konstruktivne, at z toho nevyjdete, jak hysterky.

Takze sepsat seznam otazek, napriklad: Proc je detem davan po obede bonbon a na jakem principu. Osobne si nepreji, aby dite dostavalo sladkost, neprijde mi to vhodne z hlediska systemu odmen amotivace, a ani zdravi, nehlede na to, ze pred polednim spankem zvysovat detem hlasinu cukru je nezadouci uz z principu veci.

Crocsy bych vynechala, tam jde o vyhlasku.

Spani, muzes se zeptat, ale pokud nemaji kapacity kam s detmi, co nespi, tak se nic nevymysli.

Asi nejvic bych tu resila ten vdelavaci plan, ale slusne, vecne, bez zbytecnych emoci.

suzanna123
16. kvě 2015

@pavlinka_zetko tak to je fakt špatný přístup. Samozřejmě, že soukromé školky se snaží být maximálně vstřícné, protože se snaží, aby získali co nejvíc dětí a ty tam byly spokojené, protože tam prostě funguje konkurence a poptávka je poměrně malá, ale jinak právě soukromé školky mají právo vymýšlet si kraviny do pravidel s tím, že pokud se ti to nelíbí, tak běž jinam. Naopak státní školka tuhle volnost nemá a pokud ti někdo říká, že jestli se ti to nelíbí, máš jít jinam, tak by si měl uvědomit, kdo je financuje. A až půjdou moje děti do školky, tak první, co budu řešit, budou slazené čaje a bonbóny 😉

abigail09
autor
16. kvě 2015

Maminky, bačkůrky už máme dávno jiné🙂 Ano dcera přišla z jiné školky kde to problém nebyl a při aklimatizaci jsem jí nechala crocsy na které byla zvyklá. Za pár měsíců si vybrala klasické bačkůrky a nosila je. Kupujeme kvalitní botky a opravdu ve svém věku chápu, že crocs není zdravotní obuv. Ona ani ta klasická bačkůrka co mají ostatní děti není zdravotní obuv a žiravka je pokud se nepletu akorát zdravotně nezávadná🙂 Ale je pravda, že také nehodnotím v jakých botkách ( značka, velikost, stav a po kolika dětech ) chodí ostatní děti.
A jen pro info: školka má kapacitu 48 dětí max na 4 učitelky. Po obědě tam zbyde půlka dětí. Myslíte, že když někdo sedí 12 hod směnu někde za kasou v supermarketu není náročné? Je spousta náročných povolání a zodpovědných. Spousta zaměstnanců má osobní ohodnocení dle výkonu a výsledku. Já se chovat v práci podobně ke klientům tak mám okamžitou výpověď. Což jsem si vzhledem k placení školky a hypotéky nikdy nemohla dovolit🙂

kacca11
16. kvě 2015

Necetla jsem celou diskuzi, spíš namátkové, ale dvě věci skutečně nechápu:
- proč ucitelkam vadí značkové oblečení? Tohle je podle mě věc rodičů, jestli dítěti koupi tepláky na písek za 50,- nebo třeba za 1000,-. Když nevadí zničení drahých teplaku rodičům, proč by mělo učitelce?

- Proč musí děti ve školkách jist všechno? Každý má jiné chutě, potřebuje jiné množství a nevidím důvod, proč by si dítě nemohlo říct, že něco nejí, proč by za to mělo být trestáno. Nevím, proč by na dítě měl být vyvijen nátlak za to, že něco nesnedlo, ať už je ten nátlak čisté o nuceni nebo absence odměny či veřejná potupa. Upřímně nechápu, co od toho učitelky čekají, jaký má význam, že sní celou porci, k čemu je dobre, že se premuzou a sní něco, co nemají rády nebo to prostě jen nechtějí.

Já jsem dospěla a jím podle chuti a jen množství, kolik mi je příjemné. Taky do sebe netlacim věci, na které nemám chuť, navíc jim množství, které chci já a ne to, co očekává někdo jiný.

sarri
16. kvě 2015

@pavlinka_zetko Řekla jste, že si nepřejete, aby Vaše dítě dostávalo sladkosti? Není problém zajistit postarat se v MŠ o diabetiky, kteří si nosí vlastní jídlo, vlastní pití, tak by paní učitelka jistě vzala na vědomí, že Vašemu synovi sladkosti nedávat - ony se zpravidla rozdávají po obědě z toho důvodu, aby se děti nezaplácly sladkým, porýpaly oběd a následně byly hladové. A jsou to hlavně ty sladkosti, co si děti samy přinesou. Nějak si nedovedu představit paní učitelku, která by naschvál rodičům nacpávala děti sladkým. Přijdu a slušně požádám, zda by nešlo dohlédnout, aby moje dítě nedostávalo sladkosti, neb je to v rozporu s mým vědomím a svědomím, jak řádně vychovávat dítě a myslím, že by s tím neměl být problém. Stejně tak, když budou k obědu buchty, tak požádám, jestli by si moje dítě nemohlo dostat více polévky (když je sladké jídlo, tak bývá vydatnější polévka s různými druhy zeleniny nebo i borče s masem, gulášovky...) a buchty s radostí sní všichni ostatní. Stejně tak je to s pitím - jistě by nebyl problém, že moje dítě bude pít jenom vodu.
Předškolní výchovou asi tazatelka myslela školní výuku - nedovedu si představit, že by se ve školce vážně v rámci řízené předškolní výchovy nic nedělo - viz. příspěvek paní učitelky výše - nenacvičovaly se besídky, nevysely výkresy a jiné výtvory, nezpívalo se, děti neuměly básničky, necvičily......

Strana