icon

Ve školce pijí všechny děti ze 3 hrníčků

hanal
12. čer 2015

Milé maminky, ráda bych znala vaši zkušenost. Moje dcera chodí prvním rokem do státní MŠ. Na školní zahradě opakovaně vidím, jak všechny děti pijí ze 3 hrníčků !! Mají tam várnici s pitím, vedle něj tácek, na něm tři hrníčky, vede pak malý lavorek s vodou, ve kterém má dítě hrníček po pití umýt a hrnek pak postavit zpět na tácek....přijde další dítě, vezme ten samý hrnek....tak se jich tam může na tom hrníčku vystřídat všech 56 !!!! Dokážete si asi představit, s jakou pečlivostí tam umývá hrnek tříletý prcek!? Pořád to nějak neumím strávit, dcera byla celý rok nemocná,což s tím nemusí,ale i může souviset, vždyť si tak snad předávají všechny svoje bacily, ne? Je toto normální praxe ve státních školkách, nebo jsem moc přecitlivělá?

Strana
z3
borikska
21. črc 2015

a reseni? vlastni hrnek, lahev s vodou (vlastni),a nebo proste rekneš diteti ať si ho znov vždy PORáDNE umyje a po prípade to vysvjetlíš aby si dostala jistotu ,že ho umyje poradne a pokaždé 😉

olusenka
21. črc 2015

na tuhle diskuzi jsem nedávno narazila a zaujala mě, ale teď ještě víc, syn nastupuje v září do školky, to je jedna věc, a druhá co mě zaujala: byla jsem s dětmi na hřišti a přišly tam učitelky s dětmi ze školky, teď ta vedra, učitelky vytáhly láhev s vodou, barevné kelímky (dva nebo 3) a děti pily z těch 2-3 kelímků na střídačku, umýt není a nebylo kde. Dětí ale nebylo moc, asi 10-15.
A z toho plyne moje otázka: jak se to dělá ve školce na procházkách mimo školkovou zahradu? kor když je tak teplo? Pije se ve školce a pak zas až po návratu, nebo má každé dítě svoje pití? To ve státní asi nehrozí, že? Nebo se pije taky takto společně? Podotýkám, tohle byla soukr. angl. školka. Jak je to ve Vaší školce?

1lenuska1
22. črc 2015

@olusenka jsem ucitelka ze statni skolky a delame to nasledovne. Pri pobytu na zahrade ma kazde dite svuj kelimek. Kdyz chce napit po chvilce zase,dostane cisty. Bez ohledu na pocet,kelimku je dost. Kdyz dojdou,neseme je kucharce,ta je umyje a dame ne znovu do obehu.Kdyz jdeme mimo skolku-na prochazku,tak neseme batoh s lahvemi s pitim a kelimky,opet ma kazde dite svuj. Kdyz vyrazime na vetsi vylet,kazde dite ma svoji lahev. Klidne se ptejte na dalsi dotazy🙂

zuza01
22. črc 2015

V naší školce má každé dítě svůj hrnek z domova. Co mi nedoslo bylo, že ho dětem asi máme i sami umývat, brala jsem jako automaticky, že jim je občas aspoň oplachnou... Vůbec mě nenapadlo, že jim ho neumyjí tam... Takže když jsem doma před měsícem vybalila tašku že školky, nestačila jsem zirat. Budu si prostě muset vyžádat, aby mi s dítětem dali i hrnek a zas ho donést. Tak nevím, co je horší, tři hrnky pro všechny nebo tohle...

blanka.k
22. črc 2015

@olusenka U syna ve školce mají na zahradě velkou várnici a plata s hrnečky (po napití se dá hrnek na jiné "špinavé" plato), na výlety musí mít svoje pití a mimo zahradu v těchto vedrech nechodí (když chodí, tak sebou pití nemají)

maki73
22. črc 2015

@olusenka já učila ve 3 státních mš a 2 týdny jsem měla prai v soukromé, všude měli děti hrnečky nebo kelímky označené vlastní nebo zapůjčené z mš a myly je normálně v kuchyni po použití i ty, které měly děti vlastní přinesené z domu se každý den odvezli na vozíku k umytí a druhý den ráno byl vozík připravený vedle třídy s čistými hrnečky. U dcery v mš mají každý vlastní lahev s pitím i na výlety, ale to je soukromá mš, u státních je běžné, že má lahev s pitím učitelka a s sebou kelímky pro každé dítě, nikdy jsem nezažila, že by děti myly kelímky/hrnečky samy, nebo že by se dělily, tak snad vás to uklidní 🙂.

elvira
22. črc 2015

@zuza01 - tak to si dělají legraci, ne? Jestli je problém umýt dítěti hrnek, tak to měli minimálně oznámit...
Nebo mají mít erár, který nacpou do myčky...
U nás má každé dítě hrneček donesený z domu, sešlo se to tak, že má každý jiný, takže si je poznají, a pak jim je myjí v myčce v kuchyni...

zuza01
22. črc 2015

@elvira No, rodiče k těm hrnkům nemají běžně přístup, jsou v zázemí školky, kam nechodím. Taky mě to nenapadlo.

lafemme
22. črc 2015

@olusenka Přesně tohle jsem taky viděla a popsala to výš....Bylo mi z toho šoufl ☹

lafemme
22. črc 2015

@zuza01 udělala bych jim tam pořádný kravál 😠 😖

zuza01
22. črc 2015

@lafemme No,už si to píšu,není to jediný problém tam... Já nejsem konfliktní, ale čeho je moc... Po prázdninách se těším.

lafemme
22. črc 2015

@zuza01 No to věřím, já se taky nerada hádám, většinou si v hlavě myslím své, ale neříkám nic (což není dobře!), ale pokud se jedná o děti, jsem matka lvice a neznám bratra 😠 😀
Moje malá jde v září do školky a já už teď mám ze všeho hrůzu...Nejradši bych ji tam nedávala, jak to tady často slýchávám ☹

1lenuska1
22. črc 2015

@lafemme tak zkuste hledat i ty pozitiva😉 Skolka neni z principu zla a spatna, s nejvetsi pravdepodobnosti tam bude vase ditko spokojene. Najdete si info o te vasi a na vsechno se tam ptejte hned! 🙂

lafemme
22. črc 2015

@1lenuska1 Já vím, že se jí tam bude líbit, je velice společenská...To je jediný důvod, proč ji tam rok před školou dávám. Taky vlastně aby si zvykla na určitý režim...
Ale to, co slýchávám a i osobně vídávám, mě úplně nepřesvědčuje, že je školka "super ústav" a docela trpím, že ji tam musím dát (kvůli ní samotné)...Bohužel nemám ani důvěru v paní učitelky...No budu se s tím muset poprat...

1lenuska1
22. črc 2015

@lafemme Tak to me mrzi. A nemuzete si vybrat jinou skolku?

lafemme
22. črc 2015

@1lenuska1 Přečetla jsem si, že jste učitelka v MŠ, tak to se vám úplně bojím říci 🙂 , že to není konkrétně "naší" školkou, ale takový názor mám obecně na školky...Prostě tam nějaká výrazná pozitiva nevidím 😅 Proto tam děti ještě nechodí, ale teď už by starší jít měla... 🙂 Ale nechci, ať si to berete osobně, prosím! 😉

1lenuska1
22. črc 2015

Neberu🙂 me zajima nazor verejnosti. Samozrejme me mrzi,ze jsme brany jako "hlidacky" deti a skolka jako ustav (mj.na skolu se take divate takto?) Bohuzel je stale jeste malo kolegyn,ktere prezentuji nasi praci tak,jak by si zaslouzila. Predpokladam,ze mate take spatne vzpominky z detstvi,ze... me by konkretni veci opravdu zajimaly.Z ciste profesnich duvodu...🙂

maki73
22. črc 2015

@lafemme no upřímně se vám ani nedivím, já na základě vlastních zkušeností z prae nad státní mš ani neuvažovala a dali jsme dceru rovnou do soukromé, ale na obranu učitelek musím říct, že za stav předškolního vzdělávání a jeho pověsti opravdu nemohou...ten náš systém to prostě celé zabíjí aneb učitelka úřednice a hlídačka 28 dětí...

84evka84
22. črc 2015

Oba naši kluci chodili do státní MŠ. Na soukromou nemám, ani tady na malém městě žádná není. Ale tohle slyším prvně. Pokaždé mělo každé dítě svůj hrneček, který si přinesli z domova, takže si ho i poznali. A celkově si celou školkovou docházku užili. Asi jsme měli štěstí na paní učitelky a paní ředitelka pro školku žije.

slunicko76
18. říj 2015

holky a vy nektera pijete kafe nebo caj z hrnivku po kolegovi ci kolegini v praci?
mne to teda neprijde uplne normalni a urvote bych na toto tema ve skolce rozvinula min. diskuzi. Tohle by podle mne hygiena nepresla. spis je otazka,ze ta hyg.kontrola asi do MŠ nechodi v dobe,kdy jsou deti odpol.na zahrade. Ale myslim,ze se to lonske leto v nejake skolce resilo,maminka si stezovala na KHS a musely se hrnicky po pouziti umyt.
U nas ve skolce to mame tak,ze je k dispozici jeden tac hrnecku,ciste jsou dnem vzhuru a na dalsi tac davaji deti pouzite-dnem dolu a kdyz jich je uz hodne,tak je soupnou do mycky a neni to problem.

shine2015
18. říj 2015

@slunicko76 přesně....pa nemají byt děti nemocné....tohle je nemyslitelné a bylo sobě decka pily....
A ohledně ucitelek,problém je,že na školu chodí holky co nevědí kam by šly a s dětmi to často ani neumí...když jak byli u zápisu s holkama,byla tam tak cca 26leta učitelka a mluvila s dětmi jak kdyby byly úplně mimo....a jak se řekne a jak se řekne a jak se rekne??? A já ti to nedam dokud mi to neřeknes hihihi...absolutně mimo a naše holky na ní vůbec nereagovaly.....dal si malovaly a pak zacaly mluvit spolu....a i odbehly.....vůbec to s nimi neumí a nejen s nasima holkama.....ale jinak dulezita.....kdy jsme se bavil,tak zadny individualni pristup.....ted jsou holky doma,ale az tam pujdou,no myslim,ze bude problem....

Strana
z3