Výběr základní školy pro introverta: Na co si dát pozor?
Mám dilema-syn půjde v září do 1.tridy a já nevím, pro jakou školu se rozhodnout. Syn je introvert, své místo si ve školce našel, má dva tři kamarády, zapojuje se, ale není to žádný tahoun. V podstatě je v kolektivu takový tichý, baví ho to tam, ale rozhodne nijak nevycniva.
Naproti baráku máme základku, což by se jevilo jako vhodná volba, ale je to obrovská škola(největší v nasem kraji), bojím se, aby tam syn nebyl ztracený. Byli jsme se mrknout na dní otevřených dveří jiné ZŠ, ta byla menší, vcelku fajn, jen ze tam chodí dost Romů..a tak nějak se ta ZŠ snaží vymanit ze spatne povesti kvůli nim. Manžel samozřejmě chce tu školu, co je naproti baráku, že časem bude chodit sám, že z důvodu logistiky je to nej. Ale co když to na něj bude moc? Nebo to zbytecne resim a zapadne?
@ele_nka já se ho ptala, on mi řekl tu velkou u domu ...ale do jaké míry ho nechat v tomto rozhodovat, když tomu nerozumí? Ano, chodil by časem pěšky domu, děti z okolí tam taky chodí... Jen je to prostě kolos, tento rok mají 5 tříd prvňáků po 25 dětech...já se s tím jaksi nemůžu ztotožnit. A u vás vše ok, syn si zvykl?
@ele_nka chapu, jak to myslis, ale v tuto chvili, zda autorka zminila, ze skola naproti je plna romu, tak to bych se syna ani neptala a nahlasila rovnou jinam. Resila jsem stejnou otazku. Spadova byla plna romu, nikdy bych tam sve dite nedala i kdyby nalehalo. Sikana od 1.tridy, na kazdou tridu polovina neprizpusobivych. Moje deti nakonec chodi na sportovku a vozim je, od 2.tridy jsou samostatne a chodi si domu samotne a to to maji pesky nebo salinou.
@moni_12 dala bych ho na tu jinou. Jestli je introvert tak to s romama nebude tak snadny.
Dítě nejlépe zapadne do kolektivu, pokud bude mít kamarády v místě bydliště a budou se vídat i po škole. Takže bych určitě dala do školy u domu, brzo navíc bude samostatný a dodá mu to sebevědomí.
@moni_12 Já bych se rozhodovala tak aby tam měl nějaké kamarády ze školky. Pokud je introvert bude pro něj lepší pokud bude mít ve třídě někoho koho zná. I u zápisu bych se třeba domluvila s učitelkou nebo s ředitelem jestli by šlo , aby byli děti spolu pokud jdou do té velké školy.
Blizko domu, to ze je velka neznamena, ze tam introvertni dite bude trpet, ja jsem introvert a nejvic mi vzdy vadili snahy meho okoli zapadnout do koleji, vystacime si casto sami a dva, tri pratele jsou max at se jedna o velky nebo maly kolektiv. A super je kdyz se bude moci s temi par kamarady moc videt i mimo skolu
@kakba jojo, ti Romové jsou na té vzdálenější, menší škole. Ta se teď snaží lákat nové deti, slibuje malé počty dětí ve třídě, kvalitní výuku jazyků atd,..nezní to zle, byli jsme se tam mrknout, ale nevím nevím...ti Romové tam jsou, neříkám, že jich je extra moc, ale vždy tam měli spádovou školu...a to prostě spoustu lidí odradí.
V ppp jsme dostali k podobně stavěnému dítěti jasnou radu, držte se kolektivu, který zná. Tam, kde bude víc lidí ze školky i za cenu větší instituce. A nelituju, že jsme tam zvolili.
První třída (a u nás určitě i druhá a třetí) je hlavně o učitelce. Ona si ty prvňáčky drží a dělá s nima všechno. Aspoň u nás to tak je, velká škola, přes 600 dětí, ale prvňáčci jsou taková svébytná jednotka. Navíc ještě platí jedna věc, u nás došlo k poměrně velkému přerodu osobnosti nástupem na ZŠ, už není tak introvertní, jako byla v MŠ.
@kakba což o to, škol tu je víc, jednu neznam vůbec, druhá menší se mi líbila, ale je tam jen první stupeň, takže polovičaté řešení, třetí kam chodil manžel, to zas nechce, čtvrtá křesťanská, to není pro nás..takže vylučovací metodou mi zbyly zmíněné dvě ..jj, u nás to bude stejně ,spousta dobry věci na škole .jen ten kolos..ale asi jak píšou holky nahoře, dítě se může změnit, začlenit se...
Dcera je taky introvert, přecitlivělá, navíc hůř mluví (VD) a školu a velký kolektiv v pohodě dává (a to je víceméně nejmladší ze třídy, narozená v létě, jsou tam i osmiletí). Já taky byla dost introvert a zvládla jsem to (30 děti ve třídě), člověk si tam najde něco pro sebe a co ho těší. Nemusíme je pořád jen chránit, oni to dají.
Jinak bych školu vybírala podle "osazenstva". V okolí máme 3 (ale je přetlak, takže jsme se sotva dostali do spádové), ta naše má z nich má to nejlepší. Ono se dost pozná, z jakého prostředí děti přicházejí, taky to u pár děti vidím (na dobrou i špatnou stranu). Plus bych vybírala podle blízkosti, protože pořád někde lítat po městě sem a tam (navíc třeba do školky v mém případě), do toho práce, to by mě moc nebavilo.
Sama jsem introvert. Pokud dítě už nějak zapadlo ve školce a má pár kamarádů, opravdu hodně doporučuju školu v místě bydliště, protože pro dítě, co se blbě seznamuje, je opravdu peklo muset mít jiný kolektiv ve škole, jiný na kroužku a ještě úplně jiný na hřišti před barákem... A ve všech těch místech se muset znova a znova seznamovat a hledat si kamaráda... (Osobní zkušenost.)
POkud je fakt "jen" introvert, tak nevidím problém v tom, že kolem bude padesát dalších tříd - ty ho vůbec nezajímají, proč je řešit? ... Ano, pokud má dítě problém s orientací v prostoru, pokud mu nadměrně vadí hluk, pokdu ho nadměrně ruší podněty z okolí - byť by byly třeba za dveřmi na chodbě, pak má smyls koukat na velikost budovy jako celku. Ale pokud je jen nejisté v kolektivu a těžko se seznamuje, pak má smysl koukat jen a pouze na třídu (a možná velikost třídních kolektivů... ale ty zase často u pěti paralelek v ročníku jsou drženy relativně nízko).
Nebudu házet všechny Romy do jednoho pytle, ale jsou-li v tomto ohledu nějaké pochybnosti, stačí se podívat na stránkách školy na výroční zprávu a v ní hledat informace o množství snížených známek z chování, počet hodin absence na žáka, kolik dětí vůbec dokončí celých 9 let a kolik se jich dostane na gympl (z pětky, sedmičky i devítky), střední školu, učňák, nebo taky nikam.
To dá docela dobrou představu o tom, jestli dají na té škole předpokládat nějaké problémy.
Mám doma to samé, ve školce ho to baví, ale nejraději si hraje sám. Povídá si jen s učitelkou. Navíc je v soukromé. Půjde do klasické školy:
1. je nejblíže
2. Chodí tam dcera
3. Je šance, že tam budou děti z našeho okolí, takže návštěvy příp. kamarádů budou logisticky snažší
Kdyz ho das do skoly dal, budes ho jen podporovat v tom aby byl vic do sebe uzavreny a hranil se ostatnim detem. Pokud mate skolu blizko, i kdyz je velká, tak si tam muze najit 1-2 kamarady. Treba casem. Nemusi se sice bavit s celou tridou, ale muze mit kamarada (souseda). Mohou se pak setkavat vrnku, cestou do skoly. Naopak pokud si najde kamarada ve skole dal, kamarada si tam taky muze najit ale ver ze casem to kamaradstvi bude trpet vzdalenosti jrjich bydliste. Co ja bych dala za to aby dcerina kamaradka bydlela bliz. Zatim jsou male na to aby chodili sami ven. Ale kdyby byla z vedlejsi ulice, vubec by to nicemu nebranilo. Mohly by spolu chodit do/ z skoly, chodit ven nebo k sobe na navstevu. Takhle citim zr by obe chtey, ale nejde to a kamaradstvi tim trpi...
Proste povaha introvert mi neprijde dulezita v tomto upresdnostit skolu dal od bydliste. To uz by muselo byt treba spatna povest skoly, neslucijici se ma predstava o vyuce a pristupu k detem apod..
Malý kolektiv nemusí být vždy výhra, naopak může být mnohem těžší si tam najít nějakou "spřízněnou duši". Čím víc dětí, tím větší šance, že tam bude nějaké podobně laděné dítě. Na mé ZŠ bylo ve třídě jen 7 holek a bylo docela těžké si vybrat kamarádku mezi 6 holkama, zrovna mi žádná nesedla. Naopak na střední nás bylo 30 holek a najít si kamarádku najednou nebyl problém. Samozřejmě je negativum to, že je ve větším kolektivu ve třídě větší šrumec. Má to pro i proti. Obecně se říká, že nejlepší je taková škola, která je nejblíž. Třeba já to mám tak, že se ráda ztratím v davu, takže jsem jako introvert měla ráda větší kolektiv.
Dala bych na školu, kam půjdou ti kamarádi ze třídy (pokud víte) -nebo aspoň jeden z nich. Aby tam měla někoho známého (jasně, časem si udělá třeba kamarády jiné, ono se to furt mění, někdy každý půlrok, ale u introvertů zas tolik ne). + pokud jsou na té druhé škole Romové ta je navíc dál, dala bych 100% na tu bližší. Větší kolektiv nutně nemusí znamenat, že to nebude zvládat, naopak mu třeba může vyhovovat větší "anonymita" (v uvozovkách). Jinak naprosto souhlasím s @cilkat, já třeba (jako velký introvert) chodila do logopedické MŠ v jiné městské části (ještě k tomu až jako šestiletý předškolák, předtím s mámou doma) a byla to velká chyba. Nejen že už v té školce jsem neměla kamrády (děti se už znaly z okolí, potkávaly se s maminkami na hřišti příp.se znaly z nižších ročníků MŠ, s nějakou další "divnou" zamlklou holkou se nepotřebovaly sbližovat---a učitelky na to kašlaly a nějaké socializaci a začlenení teda vůbec nepomohly), ale po přechodu na spádovou základku jsem hodně dlouho měla hendikep, že jsem (opět) nedokázala navázat bližší vztahy - opět stejná situace, ale vice versa - děti se znaly ze školky, kde si už mnohé vytvořily nějaké vztahy a kamarádství. Musím říct, že se to se mnou táhlo většinu prvního stupně (pak jsem přecházela na 8L gympl, kde jsme začínali všichni "od začátku" v novém kolektivu), tady ta jedna jediná velká chyba.
Proto i když syn měl návrh na to, že by pro něj prý bylo "vhodné" chodit do školky do menšího kolektivu do logo školky v jiné MČ spadající pod SPC. důrazně jsem to odmítla, ani jsem o tom neuvažovala, právě na základě osobní zkušenosti (protože do školy by pak stejně choditl do té "naší", kam pokračuje drtivá většina dětí ze školky). Ustálený kolektiv bez větších změn pro mě byl v jeho případě důležitější.
@moni_12 půjdu proti davu - nemyslím si, že kamarádi ze školky jsou klíčovi. Jako může to pomoct, ale taky nemusí. Navíc i třídní nám potvrdila,že většinou ti, co přijdou jako nejlepší kamarádi, si do pár měsíců najdou jiné- že u tech malých dětí ta přátelství bývají dost proměnlivá. Takže bych tomu prostě neprikladala vetsi váhu,než to má... a naopak bych řešila i výuku, v menším kolektivu se na něj víc dostane,i když se neprosadi (v tom větším ho ty hlučnější děti prekrici). To všechno nejsou rady z me hlavy, ale radila nám to úžasná ředitelka ve školce i třídní z první třídy.
Co se poradit ve školce,kde ho znají?
@fifinka2020 A myslíš, že se introvert chce "prosadit", nebo radši skrýt v davu? Když jsme si vybírali na střední škole druhý jazyk, volila jsem ten, kde je víc spolužáků, abych nebyla tolik na očích.
@fifinka2020 no, čekám právě na schůzky pro rodiče, kde mi snad poradi. Včera jsem narazila na paní ředitelku, které jsem řekla, že o té velké školce blízko přemýšlíme a ona na mě hleděla, jestli to jako pro syna myslím vážně, že tam bude ztracený. Což mě trošku rozhodilo.tak o tom prave přemýšlím

@moni_12 loni jsme řešili v podstatě to samé, zvažovali jsme toho rem dolem a nakonec se přiklonili i k názoru z pedagogicko-psychologické poradny (dělali nám ve školce rozsáhlé testování) a stejně jako ve školce nám poradili pro syna buď odklad, nebo malý kolektiv. Protože je intelektuálně poměrně popředu (zaostává sociálne), zvolili jsme školu s malým kolektivem, i když každý den musíme dojíždět a klasickou základku máme v podstatě vedle baráku. Není to i tak ideální, Lepší by byla soukromá škola, ale tu jsme si bohužel nemohli dovolit, nicméně i tak jsme za to vděční, protože je opravdu znát, že potřebuje individuální přístup a prostor, které který alespoň částečně v malém kolektivu má. Ve třídě tady na sídlišti by to pro něj bylo všechno daleko stresovější a náročnější.