icon

Výběr základní školy pro introverta: Na co si dát pozor?

moni_12
27. led 2025

Mám dilema-syn půjde v září do 1.tridy a já nevím, pro jakou školu se rozhodnout. Syn je introvert, své místo si ve školce našel, má dva tři kamarády, zapojuje se, ale není to žádný tahoun. V podstatě je v kolektivu takový tichý, baví ho to tam, ale rozhodne nijak nevycniva.
Naproti baráku máme základku, což by se jevilo jako vhodná volba, ale je to obrovská škola(největší v nasem kraji), bojím se, aby tam syn nebyl ztracený. Byli jsme se mrknout na dní otevřených dveří jiné ZŠ, ta byla menší, vcelku fajn, jen ze tam chodí dost Romů..a tak nějak se ta ZŠ snaží vymanit ze spatne povesti kvůli nim. Manžel samozřejmě chce tu školu, co je naproti baráku, že časem bude chodit sám, že z důvodu logistiky je to nej. Ale co když to na něj bude moc? Nebo to zbytecne resim a zapadne?

Strana
z2
ninive211
28. led 2025

@syslounek Nápodobně. Stejně jako mi vůbec nevadilo, že jsem byly tři, čtyři Lenky ve třídě a neměla jsem nějaký exotický jméno. Hlavně nějak extra nevyčnívat! Ale to bylo tehdy. Dneska i ty děti, co se jeví jako "introverti", mohou být úplně jiný, než co jsme byli "introverti" před 30 lety. Úplně jiná generace. Ale u mě by kratší vzdálenost + "romská" škola převážila mimo jiné před menším kolektivem (respektivě velkou školu s x třídami bych neviděla apriori jako nějaký hendikep).

malenka3
28. led 2025

@fifinka2020 jenže nikdo se nebaví o nutnosti udržet přátelství ze školky. Ta opravdu často nevydrží. Ale o tom, že ten nástup do nového je pro introverta náročný a s někým, koho už zná, se to zvládá lépe.

suzanna123
28. led 2025

Já myslím, že je to normální dítě, v každé třídě je směs extrovertů a introvertů, jsou děti, co lehce zapadnou a jiné, co to mají těžší. Pokud je jen introvertní, tak bych to vůbec neřešila - respektive řešila, aby se cítil ve škole dobře, ale prostě zvažovala pro a proti škol - vzdálenost, kamarády, kvalitu školy. Tu povahu bych zohlednila, ale nestresovala se tím. Souhlasím s @daasqua, někdy je ta snaha dítě ochránit až příliš. Donekonečna mu cestičku uhlazovat nemůžeš a tohle je přesně ten způsob, jak si na to oba zvyknete

moni_12
autor
28. led 2025

@suzanna123 do prkna, já to vždycky potřebuju od někoho slyšet 🙂 nojo, souhlasím, stejně se se školou bude muset poprat sám, ať už vybereme cokoliv

suzanna123
28. led 2025

@moni_12 ještě něco na uklidnění - já mám syna nevím jestli úplně introverta, ale každopádně měl odjakživa víc problémy si najít kamarády, začlenit se... A já ho chudáka těsně před první třídou odstěhovala do Rakouska. Což hádám nebyla sranda ani pro dceru, která se kamarádí na potkání. Tenkrát jsem se tomu bránila, nesnášela jsem se za to, protože ten ochranářský instinkt mám samozřejmě taky, ale zvládli to oba skvěle a věřím, že do života jim to dalo strašně moc.

martinka0209
28. led 2025

Z mého pohledu,jsem taky introvert a chodila jsem do velké školy taky 5 minut u paneláku+ jedna hlavní silnice,no a pár kamaradek jsem měla,ale spíš jsem ten tichý pozorovatel a myslím že menší škola by pro mě byla stejná,že bych se cítila líp v menším kolektivu si nemyslím,hlavně on má šanci ,že tam někoho bude mít i ze školky a toho bych se držela a brala bych co chce váš syn

Strana
z2